Egyéb

Kinek van 1,6 milliárd forintja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köre által bérelt földekből újabb 540 hektárt hirdetett meg a Nemzeti Föld Alap licitre. Az árveréseken a tőkeerő fog dönteni, és a felcsúti polgármester a leginkább tőkeerős földműves a térségben.

A Nemzeti Földalap újabb alcsútdobozi állami földeket írt ki árverésre október 28-án, amelyeket a miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek a cége bérel. Így a jelenlegi állapot szerint már összesen 1180 hektárt, vagyis a felcsúti polgármester és érdekeltségeihez köthető állami földbérletek 88 százalékát árverezik el. A nagyvállalkozónak és családjának könnyen meglehet erre a befektetésre a mozgósítható tőkéje, mert az induló licitár 1,65 milliárd forint körül lesz, miközben csak az egyik cégéből tavaly 1,8 milliárd osztalékot vett fel.

A most árverésre kerülő földek bérleti jogát 2012-ben nyerte el Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. az emlékezetesen botrányos földpályázatokon. Akkor a Felcsút körüli Váli-völgyben található földek meghatározó része Mészáros köréhez került. Fejér megye azért is érdekes a földbérleti pályázatok szempontjából, mert Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, az Átlátszónak adott videóinterjújában arról beszélt, hogy szerinte közvetlenül Orbán Viktor irányítása alatt vannak a Fejér megyei földügyek.

“Fejér megye, ez a dunántúli térség, ez egészen biztosan közvetlenül Orbántól kapja az utasításokat.”

A 2012-es fejér megyei pályázatokon a területek 60 százalékát elnyerő bérlők három településhez, Felcsúthoz, Székesfehérvárhoz, Csákvárhoz köthetőek. Ángyán jelentése szerint felcsútiak kapták bérbe a megyei földek 27 százalékát.

Korábbi cikkeink az állami földbérletpályázatokról

Így kaparinthatják meg strómanok az állami földek legjavát

Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

Főúri uradalom épül

Az 1,6 milliárdos ár megfizetésére legnagyobb esélye azért éppen a kiterjedt Mészáros családnak van, mert az elmúlt években bámulatosan fejlődtek a felcsúti polgármester mezőgazdasági érdekeltségei. A cégeknek nem csupán a megtermelt gabonából van a profitjuk, hanem az abból készült pékáruból és tésztából is. A saját termelésű takarmány a disznótelepekre kerül, onnan az állatok a Veszprém melletti vágóhídra, majd a húsfeldolgozóba. A húsáru pedig a piacra és a nagyvállalkozó saját boltjaiba megy. Mészáros az egész értékesítési lánc kiépítésével tudja a lehető legtöbb hasznot termelni, a mezőgazdasági termelésének az alapját pedig a környékbeli földek jelentik. A zászlóshajó Búzakalász 66 Kft központja a Felcsút melletti Göböljáráson van.

Akkor halhattunk először az országos hírekben a József nádor által alapított majorság körüli uradalomról, amikor Váradi András az Átlátszónak elmondta, hogy miként semmizték ki. Azóta a politikai pályára lépett juhász rejtélyes körülmények között meghalt.

A göböljárási állattartó telep mellett a központban malom is működik Mészáros tulajdonában. A cég bányavölgyi mangalicatelepét, amelyet 350 millió forint saját erőből valósítottak meg, maga a miniszterelnök adta át. Csákváron is egy nagy méretű sertéstelep fejlesztésébe kezdett a felcsúti polgármester. Az ezeken a telepeken élő állatokból készít a Bakony-Hús Kft. termékeket, melyeket Mészáros saját üzleteiben is meg lehet kóstolni Alcsútdobozon és Székesfehérváron. A székesfehérvári központú Aranykalász Zrt is szélesíti a miniszterelnök barátjának a portfólióját. A vállalat még közel félmilliárdos negatív üzleti eredménnyel zárta 2013-as évet, de miután Mészároshoz került, pozitívba fordult a szaldó. A tésztaüzletágban is szerzett érdekeltséget Mészáros, egy offshore hátterű céget, a B+T Management-et vette meg, és a Fejér megyei Abán kezdenek majd tésztafélék, készételek és friss pékáruk előállításába.

A Búzakalász 66 MG Zrt gyors felívelését szépen szemlélteti az alábbi ábra:

 

Ön eladná az állami földeket?

A kormány még idén lezavarja az állami földek tömeges eladását. Háromszázmilliárd forint és az állami termőföldvagyon java a tét. A földet használó gazdák vagy az állam a jobb tulajdonos?  Szavazzon az e-vokson, ha már a választott képviselők nem szavazhatnak a kérdésről!

Az éptőipari közbeszerzések a teheneknél is jobban tejelnek

Az építőipari közbeszerzések Közgép utáni időszakának egyik fő üdvöskéje Mészáros volt gázszerelő cége, a Mészáros és Mészáros Kft, amelyet a feleségével közösen birtokol . A cég 2008-ig kisebb építőipari munkákat végzett, éves árbevétele jellemzően kettő és húsz millió között mozgott. A 2007-es év azonban még ennél is gyengébbre sikerült, 5 millió veszteséggel zártak. 2008-ban viszont csoda történt, a fideszes önkormányzatok rendelésekkel árasztották el a céget, a bevétele 100 millióra ugrott, és egy évvel később már az adózott nyeresége is 300 millió forint volt. Tavaly a cég bevétele közel 10 milliárd forint volt, a tulajdonos 1,8 milliárd osztalékot vett fel. A vállalat megbízásainak száma 2010 óta ugrásszerűen megnőtt, és ezzel együtt az éves árbevételük is megsokszorozódott. Míg 2006-ban alig 19 millió forint volt a kft nettó árbevétele, addig 2013-ban ennek az összegnek az ötszázötszörösét 9,7 milliárdot-ot termelte ki a cég.

Még több cikk Mészáros Lőrincről

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

Drónfelvétel a felcsúti Mészáros-ranchről

Íme Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Kétszázmilliós megbízás Mészáros Lőrinc cégének a PFLA-hoz csatolt Alcsúti Arborétumban

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

Mészáros Lőrinc első cége nem volt sikeres

Terjeszkedő birodalom

A felcsúti nagyvállalkozó a mezőgazdasági és építőipari tevékenységen túli üzleteivel színes gazdasági portfóliót alakított ki. Az alcsúti arborétumban például kertészeti munkákat végeznek Mészárosék, megvásárolták a település melletti golfklub földjeit, valamint a közeli ásványvíz kutakat, de az érdekeltségükbe tartozik az M1-es autópálya óbaroki pihenőjénél lévő étterem és szálloda is. A vállalkozó egyik cége, az R-Rekord, a villamos berendezések gyártásában jeleskedik és tavaly 1,27 milliárdos bevételt produkált. A felcsúti polgármester ezen túl a klíma és légkondi üzletbe is beszállt, miután bevásárolta magát a tavaly 6,5 milliárdos bevételt elérő CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft-be. Együttműködik az építőipari közbeszerzések másik nagy nyertesével, a Duna-Aszfalttal, a céggel közösen Visontán terveznek egy nagyobb beruházást Ezeken kívül számtalan kisebb cégnek is a tulajdonosa Mészáros a vállalkozásain keresztül.

Vágó Gábor

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás