Talpalatnyi föld III.: Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

2

Orbán Viktor feleségének földtulajdonostársa családtagjaival együtt 377 hektár földet nyert el a Nemzeti Földalap Kezelő pályázatán földbérletre. A bicskei szántót Lévai Anikóval közösen birtokló Flier János családtagjaival együtt a Felcsúton megszerezhető földek tekintetében az abszolút győztes.  A helyiek szerint ő műveli Lévai helyi földjeit.

Lévai Anikónak közös földtulajdona van a Fejér megyei állami földbérletek dobogós helyezettjével, a felcsúti Flier Jánossal, aki családtagjaival együtt az országos átlag tízszeresét, 377 hektárt nyert el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) 10 évre titkosított földpályázatán. A közös szántó Orbán Győző ingatlanforgalmazó cége, a CZG Kft. 13 hektáros Hatvan pusztai műemléki majorja fölött fekszik, melyet a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által közelmúltban elnyert állami földbérletek ölelnek körül.

Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó szántói fekszenek – derül ki az atlatszo.hu által aktuális földhivatali adatok felhasználásával összeállított térképből. Tovább a teljes cikkhez.

Flier állandó ügyfele a miniszterelnök feleségének: adnak-vesznek, cserélnek évek óta. S hogy mit? Földet. Volt, hogy Lévai öt napig volt tulajdonosa egy alcsútdobozi zártkertnek és gazdasági épületnek, hogy azután elcserélje Flier bicskei földjére. Lévai Flier testvérével, Flier Tamással is cserélt földet, de olyan is előfordult, hogy oda-vissza ment a csencselés: Lévai elcserélte 7 hektáros szántóját Flier Jánossal, majd két évre rá megvásárolta tőle. A helyiek szerint Flier műveli Lévai földjeit. Az atlatszo.hu megkérdezte Flier Jánost, ő műveli-e Lévai Anikó földjeit Felcsúton és Bicskén, ám ő megtagadta a válaszadást, mondván: semmi közünk hozzá.

Ez azért érdekes, mert a miniszterelnök felesége vagyonnyilatkozatában fontosnak tartja évről évre megjegyezni: nem ő veszi fel földjei után a támogatást, hanem azok haszonélvezői illetőleg használói. Ez a megjegyzés a „ne mi nyerjük a legtöbbet” botrányra emlékeztet – a Tokaj-hegyaljai szőlőtársaságban való részvételét először elhallgatta vagyonnyilatkozatában Lévai, majd nyilvánosságra kerültek a „nemtaggyűlési” jegyzőkönyvek, majd a sajtó kiderítette, hogy ha nem is a legtöbbet, de több tízmillió forint állami támogatást nyert el a társaság. Lévai a botrányt követően kiszállt a Szárhegydűlő – Sárazsadány – Tokajhegyalja Kft.-ből, bérbe adta szőlőföldjeit a társaságnak, majd 2009-ben eladta azokat Kékessy Dezsőnek.

Ám Lévai Anikó bicskei és felcsúti, összesen közel 80 hektár földje egyikére sincs bejegyezve hogy ki a földhasználó, holott ennek feltüntetése előírás. „A tulajdoni lap III. része az ingatlanhoz kapcsolódó következő jogokat, illetve azok jogosultját tartalmazza: földhasználati jog, haszonélvezeti jog és használat joga.” Ugyanez volt a helyzet korábban a sárazsadányi földekkel. Mivel a politikusok vagyonnyilatkozatának nem kell tartalmaznia házastársuk jövedelmét, nem tudni, földbérletből vagy a gazdálkodás által megtermelt javakból milyen nagyságrendben keletkezik bevétele a miniszterelnök őstermelő-bankjogász feleségének.

A felcsúti földek legtöbbjét a Flier család tagjai nyerték el tehát, míg a Fejér megyei összesítésben a dobogó harmadik helyén végeztek a csákvári gazdasághoz közeli személyek és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Puskás Akadémia elnöke mögött. Flierék a megye eddig bérbe adott, köztulajdonban lévő területeinek 7 százalékán gazdálkodhatnak az elkövetkező húsz esztendőben.

Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak rólam, mert higgye el, én vagyok annyira önérzetes, meg én alföldi származású vagyok… De akár a faluban is bárkit megkérdezhet, hogy mit mond a Mészáros Lőrincről, mert ilyet soha nem mondanának, amit az Ángyán mond, meg a Szabó Rebeka, nem tudom, hogy hívják őket ott fönt a Parlamentben – mondta Mészáros Lőrinc az atlatszo.hu-nak adott fél órás interjúban. Tovább a teljes interjúra.

Flier János felesége a Fidesz helyi elnöke és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje volt a 2010. évi önkormányzati választáson, s csak néhány szavazat választotta el a győzelemtől. Az akkor győztes Varga Györgyöt tavaly cége adótartozására hivatkozva eltávolították székéből – helyére Mészáros Lőrinc került. Flier szervezte annak idején a helyi polgári köröket, és szponzorálja a helyi futballakadémiát. Lányuk, Junek (Flier) Nikolett a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozik – ő 88 hektárt nyert el az állami földbérlet pályázaton.

Flier az első Orbán-kormány által privatizált 12 agrárcég egyikében, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt.-ben (HKG) szerzett 2001 októberében közvetett tulajdonlással közvetlen befolyást másodmagával. Utóbb ez a cég a Mamut üzletközpont létrehozásával ismertté vált Kenyeres Sándor ingatlanvállalkozó és társai tulajdonába került. Az eredetileg autóvillamossági szerelő Flier János 1999-ben a HKG igazgatósági tagja lett – ezt a tisztet 2003-ig töltötte be, mikor megérkezett az új garnitúra.

Demján: A Korda Stúdió saját szállodát fog építeni

„Demján úr soha nem hallott a szállodáról, senkivel nem állapodott meg. A Korda saját szállodát fog építeni!” – válaszolta Demján Sándor kommunikációs tanácsadója, Takács Ildikó az atlatszo.hu kérdésére. Demján Sándortól azt kérdeztük – miután erre sem az Alcsútdoboz Hatvan puszta majorság 13 hektárját állítása szerint bérlő Mészáros Lőrinctől, sem az ingatlanok tulajdonosa, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől, Orbán Győzőtől nem kaptunk választ -, hogy szóba került-e közte és a szóban forgó szereplők között szállodai kialakítás az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság műemléki épületeire abból a célból, hogy az a közeli Etyeki Filmstúdióba érkezők fogadását szolgálja, illetve megállapodtak-e bármiben a fenti kérdésben bármelyik szóban forgó szereplővel?

A miniszterelnök felesége több mint 50 hektáros, első felcsúti földszerzése 2001-ben ugyan csak kötődik a helyzetbe hozott HKG-hez: Lévai Anikó azt Flier privatizációbeli tulajdonostársától, a HKG akkori vezérigazgatójától, Bognár Sándortól tíz nappal a privatizáció után, jutányos áron vette meg. A tulajdonos-vezérigazgató tulajdonjog fenntartással vásárolta föl a kilenc tagból álló birtokot s adta át Lévainak százezer forintos hektáronkénti áron, ugyanakkor, amikor a HKG Rt. vezetőjeként 300 ezer forintot kínált hektáronként a környékbelieknek.

Lévai Anikó legnagyobb egybefüggő termőföldjét, a 25 hektáros felcsúti szántóját – amely Flier Tamás marhalegelője mellett fekszik, s ahonnan látható, hogy épül a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia 3000 fő befogadására alkalmas új „Center pályája” – visszaminősítette nádassá és rétté. De csak a vagyonnyilatkozatában. Pedig egyszer már annak átminősítését korábban feltűntette a képviselők és házastársaik számára évente kötelezően leadandó iraton. Hogy miért tért vissza az Orbán-kormány második, 2010-es színre lépésekor a sok évvel ezelőtti, szerényebb értéket mutató besoroláshoz, nem tudni.

Ferenczi Krisztina

(Folytatjuk. Fotó: atlatszo.hu)

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • ügyes őstermelő/bankjogász ez a Lévai Anikó, ti meg csak irigykedtek, hisz ő még sikeres szakácskönyvet is írt, amit véletlenül ezerszámra vettek meg fideszes irányítású önkormányzatok.  ő lett az ország legsikeresebb szakácskönyvírója is.  a több tízmilliós “piaci” bevétel pedig arra volt jó, hogy  igazolni lehessen  a befektetései forrását. természetesen a könyv előszavának írója – Szőcs Géza – véletlenül épp államtitkár lett. Az összes könyvben található recept így kezdődik: Lopj két tojást!

 • el is felejtettem: nagy gratula a cikkhez és a bátorsághoz annak közzétételére! az ország legnagyobb gengszterének lopásait hozzátok nyilvánosságra, ezt biztos nem fogja hagyni a maffia, vigyázzatok magatokra!

 • Gabimamika2

  Hát így könnyű még 5 gyerekkel is, nekem az 1 is gondot okoz mi lesz????????????????

 • Zsakerzsebeth

  Orbán  uradalom??? szarháziak földje, nekem így jobban tetszik.

 • Erzsébet Zsák

  Orbán uradalom,  szerintem szarháziak földje, nekem így jobban tetszik.

 • Gősi Vali

  🙁

 • s.krisz

  Ugyanolyan szánalmas és semmitmondó cikk, mint az előző két rész. Tele van csúsztatásokkal, lényeges összefüggések felett elsiklik, lényegtelen összefüggéseket kiemel, hibás következtetéseket von le. A cikk irójának fogalma sincs a földügyletek menetéről, a gazdálkodásról – és lusta volt (vagy nem is állt szándékában) a témát teljes egészében körbejárni.
  Egyetlen célja a hangulatkeltés  -pontosabban az uszítás- a jelenleg regnáló kormány és a jobboldal emblematikus vezetője ellen.  Mindezt miért? Személyes ellentét? Világnézeti különbség? Irigység ?
  Egy biztos: egy ilyen trehány módon összerakott irománnyal többet árt az egész közösségnek, az országnak, mint amennyi hasznot remél belőle.

  • Peng György

   “Tele van csúsztatásokkal, lényeges összefüggések felett elsiklik, lényegtelen összefüggéseket kiemel, hibás következtetéseket von le. ”

   Kérlek homályosíts fel minket, mik a csúsztatások, és mik azok a lényeges összefüggések, ami felett elsiklik? Csak, hogy tisztán lássunk…

  • Julia Sz.

   Hol a válasz? Én is kíváncsi lennék rá!

  • Lehet,hogy szánalmas,de mindenképp érdekes mert pl.az én cégemről meg rólam nem írtak ilyeneket.Azért,mert fel sem merülhet,hogy véletlenül kapok 1-2 milliárd csókos megbízást.
   Tehát,nem zörög a haraszt….

  • Friedmann Marika

   az a hülyeség amit te hordassz itt össze!Tudod nem zörög a haraszt c. közmondás ide pontosan passszol!

 •  Némely magyar ember a földből akar élni ahelyett, hogy  a panelban tévét nézne és segélyre várna.
  A cikk szerzője szerint csak balliberális lehet tulajdonos, szakértő, vezető, ezt sérelmezi, hogy ez nincs így ebben az esetben. Egyébként nem lehetne téma. Az ilyen “ügyek” rendkívüli módon ártanak, kizárólag a legalantasabb sárga irigység faktor növelésére és karaktergyilkosságra jók. Az atlatszo.hu programja láthatóan ez.
  Szerintem ez a program nem méltó arra, hogy gondolkodó, a magyarságért tenni akaró ember támogassa.

  • Maybach

   Ne támogasd. De miért titkosították 10 évre?

 • Vendég

  Nem lennék meglepve, ha – mint használók – előbb kedvezményes áron megveszik, aztán – amikor megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma és hirtelen megugranak az árak – szépen el is adják egy vagyonért a földjeiket a galád gyarmatosítóknak. Nem hiszem, hogy az Orbáncsemeték hosszú távon gazdálkodásból akarnának élni (Amerikában, persze).

 • nakrisz

  s.krisz egyre  többen  várnunk arra, hogy kifejtsd a cikkbeli csúsztatásokat, a lényeges összefüggéseket és a hibás következtetéseket!

 • KovácsGyuláné

  Az a hihetetlenül szánalmas, hogy simán ki tudnák fizetni azt a vételárat is, amit másokra kivetnek. Lévai Anikó szenteskedő attitűdjével sokkal inkább összhangban lenne, ha egyenesen, minden tekergőzés meg trükközés nélkül megvenne mindent amit csak akar, aztán lezártnak tekintenék az ügyet. Egy ilyen mélyen vallásos egyenes családanyához mint amilyennek ő mutatja magát, nagyon nem való a hazudozás, sem az elhallgatás, sem az egyéb susmus.

  • New34

   Valamit félreolvastál… Lévai Anikó a szóban forgó földjeit már (bagóért) megvásárolta, a tulajdonostársának (Flier János) és családjának vannak állami bérelt földjei!… Ami itt a képmutatás, az az, hogy Lévai Anikó soha nem művelte a földjeit, viszont gátlástalanul felveszi az állami támogatásokból kapott milliókat!…

 • Jaego

  Miért is nem vagyok ezen meglepve?
  Talán a nemtaggyűlésszőlőtámogatáson edződtem és azért…..

 • New34

  Lévai Anikó egy könyvben azt is megoszthatná velünk : Hogyan lehet több mint 10 éves Gyes alatt összespórolni 38 db értékes ingatlan árát?…
  Következő könyve meg szólhatna arról : Hogyan művelem a földjeimet és tartom karban a 38 db ingatlanomat 5 gyerek nevelése és a munkám mellett?…

 • Juhaszimre35

  szegyen hogy magyarorszagnak masodjara van ilyen miniszterelnoke

 • Borbely Gyorgy2

  Jól bebiztosítják a purdéikna/van5/a jövőt.Közben Béresekkel dolgoztatnak,mint magántőkés.Akárcsak a Horthy korszakban.De azok tulajdonai nem harácsoltak voltak!Ez a kis különbség.Akasztófára velük magyar nemzet.

 • Migo

  Államosítsák a politikusok vagyonát, mert nem tisztességesen jutottak hozzá.
  Miért ilyen gyenge ez a nép, hogy mindent eltűr?

 • Lászlóné Kiss

  Hát igaz ami igaz, nem értem, hogyan tud a Lévai Anikó 5 gyerek mellett dolgozni is meg a hatalmas birtokait is művelni? Annó nekünk csak 1 hold földünk volt, de mikor az édesapám meghalt, eladtuk , mert mi meg már gyárban dolgoztunk.Igaz, akkor a 60-as évek elején voltunk, most meg 2012-őt írunk.Úgy látszik, most ezt meg lehet csinálni.A jogász feleség földet művel.
  Csak nehogy államosítsák a földeket megint?Vagy inkább államosítsák, mert hogyan jutottak hozzá?EMBEREK,EZZEL KELLENE FOGLALKOZNI,MERT ,EZEK OLYAN DOLGOK, AMIKET NEM LEHET SZÓ NÉLKÜL HAGYNI!!!!!!!!

 • Dezső Németh

  “…Talpalatnyi föld III.: Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton…”
  Bazmeg ! Milyen szerencsés keze van !…

 • Jovobelato

  Akarmit is mondtok, irtok, MEGERDEMELTE!
  Lattatok a feleseget?
  A vadasz PONTOSAN ENNYIT KER azert, hogy leloje….

 • Black Cat

  Szemétláda

 • kárókatona

  És még ezek mondták hogy a szocik szétlopják az országot ,miközben ezekhez képest kiscserkészek voltak .Jelenleg nincs is olyan állami szervezet ,ami ne a lopáson ügyködne,és még nem is szégyenlik.Barom ország.

 • Ary Mary

  Csaucseszkuné!!!!!

 • Gyula Pásztor

  Új feudalizmus alakul: hűbéri rendszer minden szinten.