Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

bk66

Tavaly nyár óta abban a tudatban éltek Alcsútdoboz-Göböljárás lakói, hogy itt minden Mészáros Lőrincé, pedig csak ősszel írták ki az állami földbérletekre a pályázatot. “De hát itt most már mindent föl kell számoljunk, itt már nem tudunk fönnmaradni, teljes mértékben körbe lettünk kerítve, kijárónk sincs” – tárja szét karját a juhász, aki 9 éves korától dolgozott az állatok körül, de a közelmúltban kényszerűen megvált 200 birkájától, miután megérkezett az új tulajdonos. Hogyan került Mészáros Lőrinc nagy szarvasmarhatelepének szomszédságába Göböljárás lakóközössége – erre keresi a választ videoriportunk.

Alcsútdoboz-Göböljárás lakóit nem kérdezte meg terveiről Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, aki tavaly vetette meg lábát József főherceg egykori majorjának központjában. Az önfenntartó életmódra berendezkedett családok körül azóta elfogyott az eddig megélhetést adó föld. Évtizedeken át megéltek belőle, ám amikor az egykori Csákvári Állami Gazdaság területéből vásárolni szerettek volna, nem jártak sikerrel. Mészáros Lőrinc tavaly februárban alapított cége viszont idén áprilisban megvette a Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-től azt a 11 hektáros majort, ami a hercegi majorság területén működő egykori állami gazdaság göböljárási telepének központja volt. (“Kérdezzen meg bárkit, hogy mit mond a Mészáros Lőrincről” – interjúnk a felcsúti polgármesterrel.)

Tavaly júniusban kereste fel a helyi juhászt Mészáros Lőrinc azzal, hogy fel kell számolnia állatállományát – a hodálya megmaradhat, azt kiveheti bérbe. A hatalmasság sietősen szedette föl a helyiek megtermelt terményeit – jöttek a dózeroló gépek. Mázsaszám rohadt az ott élőkre burgonya, dinnye, paprika, paradicsom. Mészáros gépei júliusban dózerolták ki a földből a félig fejlett zöldséget-gyümölcsöt, és karámokat építtetett a helyére – ezek azóta is üresen állnak. Nem úgy a szántókig megépített többi karám, amelyeket már százával népesítenek be a szarvasmarhák. Hogy honnan tudta tavaly nyáron Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft., hogy az ősszel kiírt állami földpályázatokon a nagy állattartás lesz a nyerő – rejtély. Csupán azt tudjuk, hogy a Nemzeti Földalapkezelő által meghirdetett valamennyi alcsútdobozi állami földet az egykori gázszerelő frissiben alapított mezőgazdasági társasága nyerte el.

Váradi András juhász, aki 9 éves korától Göbölpusztán őrizte a birkákat, nem merte megkockáztatni a pályázati pénzt – mire a pályázatot kiírták, már az egész lakóközösség abban a hiszemben élt, hogy „itt minden Orbán Viktoré és Mészáros Lőrincé”. A juhász kétszáz birkájától vált meg a legelők megfogyatkozásától való félelmében, hetven darabot tartott meg mindössze. De nem csak a juhász és családja érzik úgy, hogy a kör bezárult körülöttük,  előbb-utóbb menniük kell innen. Göbölpusztán 31 család él. A terület egyik fele mára Mészáros Lőrinc tulajdonába-használatába került, a másik felén Demján Sándor birtokai fekszenek. Ott sem volt problémamentes az üzletember birtokszerzése, ott is szorongatva érzik magukat az ott lakók.

Ferenczi Krisztina – Cs. Nagy Sándor

(Fotó: atlatszo.hu)

Korábbi cikkeink a Talpalatnyi föld sorozatból:

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc interjú

Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

 

 • Fekete György

  Szégyenletes és gyalázatos ez a velejéig rohadt ,romlott rendszer,amelyik ilyeneket megtűr és elnéz.

 • Erika Nagyi

  Nem a rendszer a legszégyenletesebb. Az állampolgárok, hogy még mindig nem mernek összefogni és elkergetni ezt a kormánynak nevezett bűnszövetkezetet.

 • Fokos

  Inkább a külföldiek vásároljanak itt földet?

  • Bela

    mivel rosszabb a külföldi, mint a magyar? vagy mivel jobb a magyar, mint a külföldi?
   mindkettőt csak a haszon mozgatja, elkerülik az adókat, ahogy csak tudják, nincs különbség

  • nagymama

   inkább legyen külföldi de EMBER!!!!!!!!!!

  • gábor

   Hát ez is egy válasz. A gond az itt rablás folyik, igaz magyar köztörvényesek, saját törvényekkel.
   A lex Fidesz személyekre szabva. Ha Te vétsz ülsz, tönkretesznek, megaláznak.

   Az egyik bűn nem mentesíti a másikat. De azért figyeld meg amikor megszedték magukat, a föld ára felszökik, kik is adnak majd el jó pénzért magyar földet. Ne legyél naiv!

 • Vendég

  Külföldi ne vásároljon itt földet,a magyar föld ne legyen eladható. Ez az egy nagy értéke van ennek az országnak. Még régebben míg léteztek háztáji földek,és kiskeretek addig a vidéki ember jobban megtudott élni. A megtermelt felesleget elvitte a vidéki felvásárlóhoz. Legyen az gyümölcs,tojás,vagy más konyhakerti növény.

 • IMRE KOCSI

  A magyar ember hanem háborúzott akkor mindig a sajátjait irtotta, most sincs másképp.

 • 123456

  Egy biztos! A gödör nekik is olyan sötét, mint a szegényembernek, és a lopott vagyont nem húzza utánna senki vonóhorgon. Úgy gondolom, hogy Orbán és hordája most már bitonyára bekerül a könyvekbe, és soha se felejtik el, hogy egy ilyen köztörvényes bűnözői réteg is volt nálunk miniszter. (már jó ideje nem vagyok büszke arra, hogy Magyarnak születtem)

  • A jobbágy felszadítás nem a fide”ss”kedvenc sportja!Inkább a retye-rutya tőmése esik a kezük ügyébe!Kifizetődőbb!Ayagilag!A morál erkölcs a munka a semmit érők dolga!Éljenek meg belőle!Megmondta a lázár,akinek nem számít a gázár!

 • Komaromi40

  Ha a “Új földesúr Göbölpusztán”- igaz !!! Kérdés merül bennem,hogy mi van Magyarországon ? Kialakul a földbirtok  rendszer ?. Nem lett volna értelmesebb ha megmarad a TSZ.rendszer (az amelyik eredményesen működött) 

 • balcsii57

  Legújabbkori vagyonátcsoportosítás. Ha azt akarjuk,hogy a magyar földet ne lehessen eladni nem az a megoldás, hogy külömböző törvényekkel tiltjuk és és ezáltal forgalomképtelenné, az árát pedig a nyugati földáraknak a töredéke alatt tartjuk!!
   Mindezt csak azért, hogy a cimborák , és egy réteg olcsón tudjon vásárolni, majd aztán, ha emelkedik a föld ára akkor ők tudják értékesíteni.
  A ma helyzetbe hozott falusi gazdálkodók zöme ilyen.

  Olyan föld árat kell kialakítani mint nyugaton és akkor nem fognak tömegével vásárolni idegenek.

  Annak aki ma elakarja adni a ingatlanát mert a hiteleit fizetni kell sajnos csak fillérekért tudja értékesíteni az alacsonyan tartott árak miatt.

 • Varkevei Lászloné

  Őrület amit ez a kormány megenged magának.

 • Atis

  Átlátszó2017. május 07-én: ..” bilincsbe vitték el Budai Gyulát, aki tagadta, hogy visszaélt volna államtitkári pozíciójával a hatalmas földbirtokokhoz való jutatatáskor.”

  • gabor

   Csak a Gyulust?

   Hát a Mekk Elek csapat, tolvajék Orbán és a többiek? A keresztapucik?

 • laszlo winkler

  Nem akarom minősíteni ezt a gazember eljárást,ez jellemző Orbánra,és a seggnyalóira. Lehet,
  hogy ez nem zavarja a miniszterelnököt,de a népet mindenképpen! Orbán,nem sül le az a
  vastag bőr a pofádról???? Hát persze hogy nem,mert ez a gyalogdakota mindent megengedhet
  magának!!! Gratulálok miniszterelnök úr!! Ön se különb,mint az Ön által kinevezett Schmitt
  Pál. Gerinc sehol, a lényeg,hogy minél többet raboljunk ki ebből az amúgy is kirabolt országból!

 • Agnes

  A senkiből lett senki gázszerelő!!!!!!!!!!!!!!!!

 • laszlo winkler

  Érdekes egyébként,hogy a FIDESZ-kormány  legszívesebben karóba húzta volna Gyurcsány
  Ferencet az állítólagos Velencei-tavi ingatlanüggyel kapcsolatban,amit senki nem igazolt.
  Arról viszont senki nem beszél,hogy Lévai Anikó (Orbán felesége) az első Orbán kormány
  “uralma” alatt felvásárolta a fél Tokaj-hegyalját!!! Már akkor is a gazemberek útját követték
  családi úton!!!!!!!! No Comment!!!!

  • Balu01

   Lévai Anikónak már Szolnok környékén is hatalmas földterületek vannak a nevén és házak. A vagyonnyilatkozatából tudható. Az áll benne, hogy kb. a felét örökölte.  Igen-igen rátermett juhász lehetett az apja, mert az volt.  Amúgy Tokaj-hegyalját már eladták, de elötte még 40 milla vissza nem térítendő támogatást kaptak rá. 🙂

 • L Imre31

  Fényes sikernek tűnik, a feudalizmus visszaállítására.

 • palis

  Ha lessz olyan hülye aki legközelebb ezekre a rohadékokra szavaz az megérdemli !!Ezektől mindenki jobb!!A biblia legközelebb nem csak a sárga veszedelmet jósólja hanem a fideszt is!!

  • Bubka59

   A narancs is egyfajta sárga.

 • Jutka

  Fidesz politikája tönkre kell tenni azokat is akik még nem álltak segélyért sorba.
  Milyen politikus az aki nem az ott lakó gazdát támogatja,hanem azt akinek sok pénze van és anélkül is megélne ,A Fidesz a gazdagokat támogatja a szegényeket meg eltapossa.
  2014 be jó lenne nekik a szegény is.

 • Ide???  Irom is!!  Ez lenne a demokrácia???  Foldesurak és milliomosok??? A pásztor meg tünjön el még a környékröl is?? Egy szo mint 100, pénz beszél, kutya ugat, na és milyen igaz!!!a prolinak kuss van:(((((

 • Ide??  Na jo.egy szoval:: pénz beszél, kutya ugat. Ez lenne a demokrácia??  foldesurak és milliomosok, a pornép meg menjen a fenébe:((összeszorult a torkom és nem semmiért(a tobbit nem kommentolom(((

 • Lajos

  Hajrá magyar ország.

 • Én

  Azért remélem senki nem gondolja komolyan, hogy a felvételeken látszó romos épületek, kosz és szemét tavaly június óta alakult ki. A kecske ahogy kinéz talán jobb is ha a birkákat eladta.
   

 • Kis Emőke

  Kosz és szemét nincs – a romos épület lakatlan

  • Én

    talán nézze meg újra videót!

 • Bcseheva

  Nagyon tetszik a Göböljárás! Mert hasonló név nem csak Alcsút környékén van. Pest megyében Tápiószele és Farmos között van egy ici-pici település, amelynek Göbölyjárás /nem göböl/ volt a neve. Apám  ott volt váltókezelő, én meg a nyári szünetben vittem neki az ebédet. Akkor még strand is volt ott, ma már meg a bakterházat benőtte a fú, s a vonatok sem állnak meg. Göbölyjárás most valamelyik településhez tartozik, alig  van tíz ház arrafelé.  A göböly a szúnyognál jóval nagyobb vérszívó, s főleg a teheneket szereti. /A tehenek, hiába csapkodnak a farkukkal./ Ezek szerint a göböly most átváltozott göböllé, s az emberek vérét szívja./

 • Török Szultán

  Kedves Bcseheva ! Göbölyjárás egy kicsit odébb van, Farmos és Nagykáta között van, édesapád vélhetően sorompókezelő volt ( emlékeim szerint ot nem volt váltó) bejegyzésed további részével viszont nagyon egyet értek.

 • Lászlóné Kiss

  Mészáros Lőrinccel készült interjúban azt nyilatkozta, hogy a juhásznak használatra adta a földet,, amin a birka nyájat tartja.
  Egyébként meg mi az hogy Demján Sándornak is ott van a földje? Minek neki a föld, mikor ő az építéssel foglalkozik?Vagy netán neki is jól jön a föld után kapott pénz?
  Ilye n összefonódást én még nem láttam, ami itt kialakult a demokráciánkban.Akkor már nem is hiteles, amit nyilatkozott a Demján, az Orbánnal szemben?
  Nem veszitek észre, hogy mit csinál a fidesz?Vissza  a Horthy rendszert?Az új földes úri osztály már kialakulóban van, vagy már ki is alakult.
  Ezt csinálta a fidesz, addig amíg az mszp volt hatalmon, mindenütt betartott nekik,minden ellen volt, meg a saját hatalmát növelte.Így azután anyagilag jól megerősödve, kialakította az új politikai formációját,megnyerte a választást 2/3-dal.De csak eddig jutott, mert a gazdaság állapota az rogyadozik.Arra már nem jutott idő, meg ész sem volt hozzá.
  Ezért kellett elvenni a m. nyugdíjpénzeket, meg azt a sok adót kivetni a szegényekre.Mert  az egykulcsos adó az csak a gazdagoknak kedvez,   pedig a gazdagok megtalálták a módját, mit kell csinálni.A sok milliárdos erre a példa.

  Nem hiszem, hogy ezt akartuk?

  Olyan országot szeretnék, ahol mindenki meg tud élni, nincs nagyon gazdag, meg nagyon szegény sem.
  Erre a z ország csak akkor képes, ha mindenki tisztességgel dolgozik és adózik is.

 • Ian66

  A kalasnyikov és a plasztikbomba,
  A haszon világát döntik romba…