Földmutyi Mányon: szüret előtt tessékelik ki a gazdát, jöhetnek a fidesz-közeliek

barack

Gyümölcsösökre is vonatkozik az oligarchabarát földhasználati-rendszer – így is összefoglalható egy Mány-környéki gazdálkodó család kálváriája. A hosszú évek óta általuk gondozott állami kajszibarackosban már mások szüretelték a legkevesebb ötven millió forint értékűre taksált termést. Az új földhasználók egyike a Fidesz Komárom-Esztergom megyei közgyűlési képviselője, agrárkamarai és gazdakörös fejes. A kitúrt gazdák nem hagyták annyiban: bírósághoz, rendőrséghez fordultak, mígnem a minap – nyilván a véletlen műve – megjelent cégüknél az élelmiszerbiztonsági hatóság.

 

 

Alig pár napja, hogy megjelentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a piliscsabai székhelyű Idared Kft. Mány-felsőörspusztai telepén. A tulajdonos nem volt jelen az akciónál, alkalmazottja elmondásából tudja, hogy a helyszínen nem állapítottak meg jogsértést.

Schnaider László, a családi vállalkozás társtulajdonosa mégsem örül, mint az Átlátszónak elmondta, természetesen a szabályokat betartva működnek. De „aki meg akarja verni a kutyáját, a sivatagban is talál botot”.

Nem feltétlenül kell feketeöves paranoiásnak lenni ahhoz, hogy felmerüljön, adódhat összefüggés a Nébih látogatása és Schnaideréknek a hatóságokkal vívott szélmalomharca között. A gazdák úgy tudják, nem rutinszerű és nem is a környék gazdálkodóit általában érintő vizsgálat zajlott, hanem kifejezetten cégük volt a célkeresztben, az Átlátszó írásban kérdezte a Nébih-et a részletekről, ahol azt válaszolták, „közérdekű bejelentésre” léptek.

A Zsámbéki-medencében ismert agrárgazdálkodó család – Schnaider László korábban Herceghalom független polgármestere volt, bátyja, Schnaider Rudolf pedig a helyi állami gazdaságot vezette a kilencvenes évek közepéig – évtizedek óta termeszt gyümölcsöt állami tulajdonú ingatlanokon, az utóbbi időben azonban Fidesz-közeli vállalkozók vehették át a földek egy részét. A cégeiket kalkulációik szerint csaknem százmillió forinttal megkárosító döntés ellen Schnaiderék polgári pert indítottak, büntetőfeljelentést tettek, miközben az állami földeket kezelő Nemzeti Földalap (NFA) is hasonlóval fenyegetőzik ellenük.

Termőföldmutyiügyben a környék: Fejér megye Pest megyével határos része számtalanszor megjárta a médiát, ezek alapján egy homokozóvödörnyi termőterület művelése mögött is Orbán Viktor miniszterelnök milliárdossá lett barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester áldása sejlik fel.

Az Átlátszó fontosabb cikkei Mészáros Lőrincről és a földmutyikról:

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé”

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Eddig azonban gyümölcsös-mutyiról nem szóltak a hírek – talán mert az ágazat speciális: jellemzően nem hosszú távra, hanem évenkénti megállapodással, és legalábbis Mányban, nem is pályázat útján engedi át az állam a használatot.

Hogy mennyire gondos gazda az állam, Mány-Felsőörspusztán hamar eldönthető. A gazdaság központjától, egy szép, száz éves kúriától párszáz méterre két gyümölcsös fekszik, földút választja el őket. A kajszis gondozott, takaros, az átelleni őszibarackost ellenben méteres gaz veri, a fák kiszáradtak, elvétve gyümölcs is látható némelyiken, de kukacos, kemény, ehetetlen.

A két ültetvényt egyszerre telepítették. A kajszisért – amit Schnaiderék gondoztak tavalyig – és a barackosért ugyanannyi használati díjat, évente hektáronként 38 ezer forintot szed a Nemzeti Földalap (NFA), amely láthatóan nem igazán néz utána az őszibarack-ültetvény sorsának.

Utóbbi bérlője N. Z. G. a szomszédos, történetesen Orbán veje családja, Tiborczék birtokának is otthont adó Csabdiban él, s Budapesten működtet állatgyógyászati vállalkozásokat, helyi hírek szerint kimondottan jó viszonyt ápol a közeli Felcsútot vezető Mészárossal.

Doktor N. Z. G. néven politikust is találni Csabdiban: az illető 2014-ig Fidesz-színekben volt a települési képviselőtestület tagja, indult a tavalyi választásokon is, de nem sikerült megújítania mandátumát.

Az alig több mint ezres lélekszámú faluban kevés az esély a véletlen névazonosságra, de felellhető források az egyezést sem erősítették meg csak a valószínűség szintjén – az ellenben az állatorvos-gazda Facebook-profilján is látszik, hogy a NER feltétlen híve az állami földhasználó.

Ángyán József, a Fidesztől éppen a földmutyik miatt eltávolodott volt földművelési államtitkár jelentéseiben mindenesetre előkelő helyen szerepel N. doktor, mint aki 51 hektár föld bérletét nyerte el Bicske környékén.

A gyümölcsösök Zsámbék és Szomor között, Mány külterületén találhatóak. A szomszéd birtokos a Tiborcz-család. A Schnaiderék által művelt kajszis – akárcsak az állatorvos által unortodox módon megművelt őszibarackos – valaha a Schnaider Rudolf által vezetett Pilishegyi Állami Gazdasághoz tartozott, amely összesen mintegy 500 hektáron termesztett gyümölcsöt.

A gazdaság földjeinek használata részben a Felsőörs Fruct Kft.-hez került, amely azonban a kétezres évek közepére csődbe ment, s felhagyott a műveléssel, jelenleg felszámolás alatt áll.

A bedőlt kft 18 hektáros sárgabarackosát Schnaiderék vették gondozásba – kezdetben kvázi önszorgalomból: cégüknek tulajdona volt a Felsőörs Fruct-ban, ismerték az adottságokat, s bíztak benne, hogy újra termőre fordítják a két éve elhanyagolt, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet szakvéleménye szerint szakszóval „10 százalékos beállottságú” (a korának megfelelőhöz képest tíz százalékos fejlettségű) ültetvényt.

Ez csaknem öt év alatt, 2011-re sikerült – ekkor már hivatalosan is cégük, a Pilishegyi Mezőgazdasági Kft. volt a terület használója. A szerződések egy évre, október közepéig szóltak, a Pilishegyi Mg. Kft. és az NFA minden tavasszal, visszamenőleges hatállyal kötött újat, a kft évente 670 ezer forintot fizetett a használatért.

Mivel a megállapodások lejáratkori elszámolásról szóltak, Schnaiderék nem érezték különösebben kockázatosnak mintegy hozomra elvégezni az őszi munkálatokat (metszést, permetezést, talajművelést) a betakarítás után – el persze nem számolt velük soha az NFA, de ez nem is volt gond, lévén a következő évben rendre megújították a szerződést.

Csakhogy az idén márciusban munkásai figyelmeztették Schnaideréket: „Magánterület, belépni tilos” feliratú tábla került ki a kajszisra. Telefonon kértek tájékoztatást az NFA Fejér megyei irodájától, ahol elmondásuk szerint mismásolt az illetékes: „úgy tudom, nem maguk nyerték a pályázatot” – de pályázat nem volt sem akkor, sem korábban.

Hivatalos értesítést azóta sem kaptak. Az őszi munkák költsége ugyanakkor 5,8 millió forintot tett ki a Pilishegyi Mg. Kft. számításai szerint, a majdani termés értékét pedig alsó hangon 50 millió forintra kalkulálták, lévén az időjárás viszontagságai, ellentétben más országrészekkel, szerencsésen elkerülték a jó klímájú Zsámbéki-medencét.

Mindenesetre kíváncsiak voltak, kinek ajándékozták ezt a szép summát.

Schnaiderék – történetesen az Átlátszó által működtetett KiMitTud oldalon – közérdekű adatigényléssel fordultak az NFA-hoz. Számos, például az új gazdákkal kötött szerződés részleteit firtató kérdésükre nem kaptak választ (ezek megszerzéséért pert indítottak), de azt megtudták: 18 hektár gyümölcsöst fele-fele arányban egy helyi gazdálkodó, illetve bizonyos Balogh Zoltán László használhatja.

Balogh mányi származású, de Esztergomban él, ott működtet ügyvédi irodát. A cégnyilvántartás szerint ott is lakik, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál – amelynek honlapja szerint tavaly egész évben 1,2 millió forint, idén első félévben 2,4 millió területalapú támogatást kapott – nyilvántartott címe ugyanakkor mányi, az ellentmondásra pár napja Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke és agrár-szakpolitikusa is fölhívta a figyelmet közleményében.

Balogh pozícióhalmozó: a Fidesz Komárom-Esztergom megyei közgyűlési képviselője, a megyei agrárkamara elnöke, országos kamarai etikai bizottsági elnök, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) megyei elnöke, a református egyház tatai egyházmegyéjének jogtanácsosa.

Az ötvenes éveinek végén járó, karrierjét az esztergomi városi tanács végrehajtó bizottságában kezdő jogászt ugyanakkor még esztergomi fideszes forrásaink sem ismerik alaposan – a hiányt úgy indokolják, hogy Balogh a harcias Fidesz-szövetséges Magosz révén került a politikába.

Balogh, akit telefonon értünk el, nem mulasztotta el közölni, hogy éppen az Országházban tartózkodik. A mányi barackossal kapcsolatos kérdésünkre annyit mondott, hogy ő nem bérel és haszonbérletbe sem vett semmilyen állami ingatlant, bár „valamilyen módon használ” ilyen földet – ismerte el.

A részletekre vonatkozó kérdéseinket kérésére elküldtük neki írásban, de egyelőre nem válaszolt.

Amúgy pedig igazat beszélt: valóban nem bérel földet az NFA-tól, a gyümölcsöst ugyanis megbízási szerződés alapján használja. Több ez céltalan paragrafuscsavargatásnál: amennyiben ugyanis haszonbérletbe vette volna a területet, úgy az előző haszonbérlőt, a Schnaiderék-féle Pilishegyi Mg. Kft.-t az elővásárláshoz hasonlatos úgynevezett előhaszonbérlet illette volna meg, amivel – mint a gazda most elmondta – a cég élt is volna.

A Pilishegyi Mg. Kft. pontosan erre hivatkozva perelte be az NFA-t: értelmezésük szerint tartalmát tekintve már az ő megbízási szerződésük is valójában haszonbérlet volt, hiszen, ahogy azt a Ptk. leírja, „hasznot hajtó dolog időleges használatára, hasznai szedésére” vonatkozott.

Márpedig haszonbérlet esetén előhaszonbérleti jog illeti meg a korábbi haszonbérlőt, azaz a Pilishegyi Mg. Kft.-t, mint olyan céget, amelynek üzemközpontja legalább három éve az érintett településen működik.

A keresetben nem kérnek pénzt – bár ennek jogát fenntartják -, de jelzik: a gyümölcsösben hét éven keresztül kizárólag általuk elvégzett munka eredményeként az ültetvényt a Pilishegyi Mg. Kft. tulajdonának tekintik, a forgalmi értéket a szakértő 2012-ben 62,5 millió forintban állapította meg.

Aki szerint ez túlzás, annak Schnaider azt javasolja, nézze meg alaposan az átellenben lévő gondozatlan őszibarackost.

Félő ugyanakkor, hogy a kajszisra is hasonló sors vár – a gazda legalábbis szomorúan mutatta a beteg, a hőségben kiszáradt fákat, amelyek a szépen gondozott sorokat immár itt is, ott is elcsúfítják. Állítja, s fotókat mutat mondandója alátámasztására, tavaszi levonulásukkor még egyetlen beteg fa sem volt az állományban – erre vonatkozóan is kérdeztük Baloghot, egyelőre várjuk a válaszát.

A baj nem jár egyedül Mányban sem. Az NFA eközben, ráadásul éppen az őszibarack-szüret kezdetekor kitessékelte Schnaiderék másik cégét, az Idaredet a valahai állami gazdasági gyümölcsös egyéb területeiről, ahol a cég őszibarackot és almát termeszt 2000 óta, még az NFA-előd ÁPV Zrt.-vel kötött szerződés alapján.

Csakhogy ez a megállapodás formailag is haszonbérletről szól, így az Idaredtől bonyolultabbnak tűnik megszabadulni, mint a megbízási szerződéssel kistafírozott Pilishegyi Mg. Kft.-től.

A budapesti NFA-központban készült levél szerint az Idared használati jogát valamiféle stiklivel jegyezték be a földhivatalban – az NFA levele utal arra, hogy felvetődhet akár a Btk. szerinti „hamis magánokirat felhasználása miatti felelősség kérdése”.

Mindezen felül 10,2 millió forintot követel az NFA az Idaredtől a „jogcím nélküli használat” ellentételezéséért.

Az Idared azonban máig nem vonult ki Felsőörspusztáról, s Schnaider szerint nem is tervez: nála ugyanis, ellentétben az NFA archívumával, megvannak azok a papírok, amelyek szerinte legalizálják a tevékenységüket.

Voltaképpen az eredeti szerződés mellékletéről van szó: e szerint a gyümölcsösként besorolt földek használati ideje a cég által telepített gyümölcsfák leírási ideje – az almásé 2029, az őszibarackosé 2021 eleje.

Az Átlátszó birtokában lévő levelezés szerint Schnaider már 2011-ben írásban kérte az NFA-t, hogy vezesse át a melléklet aktuális változásait – vagyis az NFA-ban, ha máskor nem, akkor feltűnhetett, hogy az Idared használja a gyümölcsösöket. Hogy mégis most lett sürgető a kérdés, Schnaider szerint összefügg a Balogh-féle szerződés megtámadásával – jól látja vagy sem, tény: pár nappal az NFA-levél kézhez vétele után kopogtatott a cégnél a Nébih.

A Nébih most azt közölte az Átlátszóval: elsősorban növényvédőszer-maradékot kerestek, de a mintákat rendben lévőnek találták. „A termelőnél vett őszibarack mintákban a laboratóriumi vizsgálatok elsősorban gombölő hatóanyagokat mutattak ki jóval a megengedett határérték alatti mennyiségben” – írták. Schnaiderék azonban nem lélegezhetnek föl, mivel „a termelő növényvédelmi tevékenységének ellenőrzése jelenleg is tart, mivel a cég több telephellyel rendelkezik”.

A titokzatos „közérdekű bejelentés” is arra enged következtetni, a nyugalom szigetének látszó Felsőörspusztán forrnak az indulatok, még a látszólag azonos érdekű felek között sem teljes az összhang.

Helyi forrásaink szerint egy távolabbi, szintén állami föld birtoklásáért akár egymásnak is feszülhet a két Fidesz-közeli gazda, Balogh és N. doktor, s úgy tudni, kamara és Magosz ide vagy oda, a Mészáros-ismerős állatorvosnak áll a zászló.

Rádi Antónia

Videó: Victora Zsolt / atlatszo.hu

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1077 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr1
 • Lajos Rejtő

  De nem értem. Ha egyszer hagyjál, hogy kihuzzák a seggük alol akkor megérdemlik. Mert ha megdobnak kövel…….Mindegyik megérdemli aki nem lép, hagyja.

  • manci

   Schnaider Úr szakember. Én láttam, hogyan csinált a lepukkant gyümölcsösből ismét virágzó kertet. Ő inkább dolgozik, mint kővel dobáljon vissza.

   • manó

    Nem hiszem el,hogy benyaltátok ezt a sok szart!!!!!!!!

    • manci

     akkor te mit olvasgatol itt? ha én @-nak tartok egy dolgot, igyekszem elkerülni, nem aktívan részt venni benne. DDD

     • manó

      🙂

     • Márk

      Neked fizettek ezért a hülyeségért?

     • manci

      üdvözöllek dicső lovag

 • Nem igaz, hogy tehetetlenek vagyunk!? Nem igaz, hogy mindent megtehetnek…Kellene egy Dózsa György..

 • Zoltán Detre

  Bocsi,de hová lett az a sok tüntető traktoros,akik baromira be akartak hajtani Budapestre,pedig akkor ehhez fogható arcátlan dolgok még nyomokban sem voltak?????????

  • Gonoszgólya

   A sok fidesz-fkgp baromarcúra gondolsz?

 • seusopelso

  Itt rövidesen bicska nyílik.

  • Márk

   Nem itt rövidesen igazságot osztanak!!! 🙂

 • Urakura

  Ismét egy jellemző leírás szarországról.

 • Katalin Pap

  Napokig lehetne már sorolni a balga 2/3-ad vívmányait.

 • Fia Föld

  Ilyenkor azt kell mondanom bármit bevetnék, ha én béreltem volna és az én munkámtól fordult volna termőre, hogy az a féreg aki lenyúlta meg aki odaadta egy lámpavason végezze!

 • lista mail

  Érdekes cikk…
  Kiderül belőle, hogy EDDIG IS KURVA NAGY MUTYI folyt ott.
  Csak eddig a mostani panaszkodó javára.

  Vicces, verseny nélküli megbízásos formájában a régi állami gazdaság vezető javára!

  Kb. ingyen használták az állami tulajdont… föld, fa, infrastruktúra.

  Azt is pontosan tudták, hogy erre a szezonra NINCS érvényes MEGBÍZÁSUK (nem, szó nincs bérlésről).

  Csak nem láttak kockázatot az eddig is jól működő mutyi évek alapján, ezért művelték tovább.

  Úgy tűnik, jól írtam korábban, hogy hiányos a történet.

  “a gyümölcsösben hét éven keresztül kizárólag általuk elvégzett munka
  eredményeként az ültetvényt a Pilishegyi Mg. Kft. tulajdonának tekintik”

  Ez meg milyen álláspont már?!!! vazze.

  • manó

   Hát ez volt a lényeg INGYEN használhatták..Mindent leéltek,tönkretettek addig amíg haszon származott belőle.Gusztustalan,beteges álláspont!!!!

   • Grafitember

    nem ingyen, olvasd a cikket: “a kft évente 670 ezer forintot fizetett a használatért.” ami persze lófasz, s esti fény az ötvenmilliós bevételhez képest, de ha az állam nem kér többet, akkor az állam hülye. Ami pedig azt illeti, hogy ez a figura szarember és kizsákmányoló az tökéletesen mindegy a gyümölcsfák szempontjából. Meg lehet szépen rugdosni az árokparton érte, de közben valahogy nem kellene tönkremenni több hektár kajszinak, vágod.
    Külön öröm olvasni, hogy akkor ezek szerint tolvaj, gazember bandák között megy a szkander az állami földekért. Tökre megnyugodtam, hogy egyik kutya, másik eb.

    • manó

     Az lehet,hogy kifizette ezt az összeget, de ez mellett több hektár gyümölcsöst szüreteltet, amihez már évek óta nincsen joga! A riportban bemutatott Őszibarackos ültetvény is a gazdálkodó úr “használata “közzé tartozott.Hát gyönyörű:( Ezt miért nem fényképezte le a (gaz)dálkodó Úr amikor virágzott?

     • Márk

      Igen, tudniillik az a lepusztult ültetvény is az Ő üzleti érdekeltségébe tartozott, de abban más tulajdonos is volt, akit nem tudott kidobni és ezért inkább tönkretette azt a céget. Majd ezután ráröpült a megmaradt morzsákra, most meg pofánvágta ezért az aranyos tettéért az élet! Úgy kellett!!!

  • Márk

   Az egész Pilishegyi Állami Gazdaságot szétprivatizálták, hagy ne mondjam mennyiért. Vannak még emberek, akik meggyőzően tudnak erről tanúként is beszélni (csak most már mernek is!). Most is ezt csinálják. Náluk ez a természetes: ingyen (ki)használni a másét (legyen az magánember, családtag, akár az állam) és mint egy pióca élősködni, mert Önmaguk erejéből képtelenek létrehozni és alkotni. Ebbe nőttek bele és ezt szokták meg. Csak most már nem lehet és ezt kikérik maguknak! Pofátlanok és gerinc nélküliek, avagy a törzsfejlődésben elmaradtak és újabb osztályt hoztak létre (Gerinc nélkül születettek Osztálya).

   • hozzászóló

    Ezt szebben és pontosabban nem is lehetett volna megfogalmazni!!!

 • hozzászóló

  Ha már ennyire bele akarunk menni:
  Ha a kamerákat be engedik arra a helyre ahol ÉLELMISZERREL dolgoznak a munkavédelmi felszereléseket (BAKANCS mert mivel kézi békával és targoncával dolgoznak,HAJHÁLÓ, hogy a vevő csak a gyünölcsöt vásárolja meg ne pediga dolgozók dns-t stb-stb… biztosíthattak volna a dolgozóknak… (ha egyálltalán rendelkeznek ilyennel)Ha már az alapokkal baj van akkor ki tudja…????????

 • Greg
 • tz

  Aljas mucskos dolog a’m ez. Ha biztosan tudnam, hogy elveszik, kivagnam a picsaba a gondozott gyumolcs fakat, eladnam tuzelonek, a kepviselo ur meg azt csinalhatna amit akarna.

 • XYZ

  Kedves Gaz(dálkodó)!

  A riportban elfelejtette megemlíteni, hogy nem fizet semmit a évek óta a föld ki-használásért, mellesleg tartozik az embereknek, cégeknek..milliós tartozása van. Bátor és megbecsült gazdálkodóként csak esti órákban mutatkozik, vajon miért…mert nagyon bátor..?! A riportfilmen szereplő ültetvény csak egy szelete amit egyoldalúan bemutat, elhanyagolt és kiszárad, kidőlt gyümölcsösfákkal teli sorok.
  Továbbiakban azt is elfelejtette elmondani a szegény (gaz)dálkodó Úr, hogy naponta több teherautó és kamion hordja az állami területről a gyümölcsöt, mindenféle szerződés vagy fizetség nélkül, naponta több tucat szerencsétlen ember dolgozik a területen, barakkban lakva, siralmas körülmények között!
  Még egy gondolat..Több embert semmizett ki a hosszú évek alatt sok-sok ellenséget szerezve az egész országban. Először el kéne gondolkodni azon, hány embert próbált, taposott a földbe a kis kedves (gaz)dálkodó Úr! Magába mélyedve, csendben végig kéne gondolni milyen ember is valójában. De esetlegesen megtenné, félő, hogy Önkezével vetne véget az életének..nyilván ez senki sem akarhatja magasan tisztelt és megbecsülésnek örvendő gazdálkodó Úr!

  További szép és hosszú életet kívánva!

  XYZ

 • Márk

  Tisztelt Fórumozók, Kedves Gaz(ember)!

  Hát előbb vagy utóbb mindenkit utolér a sors. 🙂 Mindjárt Rossz a cikk címe. A ma világ gazdálkodója kifejezés nálunk azt jelenti, hogy két kezi munkájából él és gazdálkodik. A Kedves Gazdálkodók (kik e cikkben oly sértve érzik magukat) viszont még mindig szép autókkal és hamisított papírokkal járkálva, rabszolgákat tartva és másokat teljesen hülyének nézve (beleértve az egész állami apparátust is) próbálnak a szegények bőrén gazdagodni! Ez a gazember Família nagyon sok családot tett már tönkre annak érdekében, hogy öltönyben és szép autókkal járkálhassanak. Mindeközben pedig, ha az ember kezébe adna egy seprűt, hát bizony zavarba esne, hogy mit is kell vele csinálni!