Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

cimlapkep

Láncfűrészek és aprítógépek zaja törte meg tegnap a csöndet a Gellért-hegyen.  A Citadella melletti parkolótól a turisták kedvenc panorámáját adó kilátón át a Szirtes útig hallatszott, ahogy a Bérc utca 6/b szám alatt irtják az erdőt. Ezt a telket vette meg alacsonynak tűnő áron a Fővárosi Önkormányzattól az alföldi közbeszerzéseken igen sikeres – korábban a Közgéppel is együtt dolgozó – Tief Terra Építőipari Kft, mely a felcsúti polgármester tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft-t bízta meg egy luxusvilla építésével.

2012. december 19-én árverésen értékesítette a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt (BFVK Zrt.) azt az ikonikus budapesti látképpel rendelkező 1620 négyzetméteres, műemléki jelentőségű Bérc utcai telket, melyet mindössze egy pár tízméteres bozótos választ el a Citadellától. A BFVK Zrt. értékbecslése 376 milliós árat állapított meg a Budai Várra, a Dunára, a Bazilikára és a Parlamentre néző erdős területért, melyet két oldalról az utóbbi évtizedekben épített méretes luxusvillák vesznek körül.

Mészáros Lőrinc cége építkezik a Gellért-hegyen kivágott erdő helyén from atlatszo.hu on Vimeo.

Mivel a telekre – magánterület lévén – nem léptünk be, szemléltetésképpen egy másik Bérc utcai ingatlan panorámájával mutatjuk meg a hely legfontosabb adottságát:

kilatas1

 

A BFVK Zrt. árverésén két jelentkező volt. Ahogy az [origo] akkori cikke említi, a nagykőrösi székhelyű Tief Terra építőipari Kft. és az Albers Ingatlan Kft. Utóbbi, a német Carsten Albers tulajdonában álló cég mindössze 12 nappal az árverés előtt alakult, majd 2013 őszén felszámolás alá került és idén október 2-án meg is szűnt.

A nyertes Tief Terra számára viszont nem jelentett nagy fáradtságot megszerezni a telket, az [origo] által idézett jegyzőkönyv szerint Carsten Albers már az árverés megnyitása előtt bejelentette, hogy azon nem kíván részt venni. Az eredmény alapján Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes előterjesztését 2013 február 22-én 18 igen szavazattal – 15 nem ellenében – fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A határozat ellen a Jobbik tiltakozott, de az ő módosítójukat – a többpárti ellenzéki támogatás ellenére – leszavazta a fideszes többség.

Alföldi építők

A Tief Terra Kft-t 2009-ben alapították 500 000 forint jegyzett tőkével, mely az idei év közepére 3 millióra nőtt. Árbevételük már 2010-ben meghaladta az egymilliárd forintot, 2011-ben pedig elérte a 4,5 milliárdot. Ebben az évben vették meg „a Nagy Elek nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Vegyépszer-csoport egyik darabját, a Nemzetközi Vegyépszer Bau Építőipari Kft.-t” – írja a HVG. Tavalyi nettó árbevételük meghaladta a 2 milliárd forintot.

A vállalkozás az Opten cégadatai szerint sosem volt közvetlenül magyar tulajdonban: 2010 májusáig a német Terra-Tech Gmbh rendelkezett felette minősített többséget biztosító szavazati joggal, majd a svájci székhelyű EM Tiefbau Gruppe AG tulajdonába került. E cégnek a svájci cégadatok szerint egyetlen tagja van, bizonyos Albert Maximilian Friedery, akinek a neve jelenleg 88 vállalkozásnál szerepel, mint igazgatósági tag, részvényes, aláírási joggal rendelkező személy, vagy éppen tulajdonos.

A Tief Terra jelenlegi ügyvezetői Maróthy Edit és Varga Márta Julianna, de az építkezés műszaki ellenőre az a Heli András, aki korábban a Tief Terra ügyvezetője is volt, és akiről az [origo] az írta, hogy Czira Szabolcs ügyvéd, a nagykőrösi fideszes polgármester fia ellenjegyezte dokumentum jogosította fel a telek árverésén való cégképviseletre. Heli neve a cégjegyzékben többek közt a Swietelsky Magyarország Zrt. adatainál tűnik fel, a cégben 2004 és 2007 között „más munkavállalóként” volt cégjegyzésre jogosult.

gearth2p

 

A Tief Terra által elnyert közbeszerzések jellemzően az Alföldön találhatóak: útépítési, szennyvízhálózat-fejlesztési munkáik voltak székhelyükön, Nagykőrösön túl Öcsödön, Dabason, Cegléden, Kecskeméten, Baján, Lakitelken, Lajosmizsén, Zagyvarékason, Tiszajenőn, Dusnokon és Jászberényben is. Első állami megrendelésük a Nagykőröst Kecskeméttel összekötő kerékpárút építése volt, amit a Közgéppel és a Kelet-Út kft-vel közösen nyertek el, de a nagykőrösi elkerülőn, a Béke úton és a helyi szennyvízcsatornán is ezekkel a partnerekkel dolgozhattak.

Azóta csupán pár alkalommal nyertek konzorciumban. A Sade Magyarország Kft-vel építették közösen az öcsödi csatornahálózatot és szennyvíztelepet, valamint a Swietelsky Magyarország Kft-vel dolgoztak együtt a bajai agglomeráció csatornáin. A Gordiusz Kft-vel közösen és a Duna Aszfalt Kft., valamint a Vakond Via Kft. alvállalkozói bevonásával építettek utakat Dabason, de a Duna Aszfalt és a Vakond Via a 92 milliós dusnoki útépítésen is az alvállalkozójuk volt. Mindkét esetben az elnyert pályázat 24.5-24.5%-át kapta ez a két cég, ami nem mellesleg egy érdekeltségi körbe tartozik.

A Vakond Via 2013 eleje óta a Duna Aszfalt tulajdonában áll, a Duna Aszfalt nevű Simicska-érdekeltségről pedig azt írta nyáron a HVG, hogy a közpénzes megrendelések terén még a Közgépnél is jobban teljesít. A Tief Terra egyébként szinte minden közbeszerzésénél alvállalkozókkal dolgozik, de csupán a fentiek esetében, illetve egy inárcsi munkánál a Soltút Kft-ben jelölte meg már a pályázatában a partnereit. Egyedi konzorciumi partnere még a Penta Általános Építőipari Kft volt, mellyel Cegléden nyert közösen.

Mi készül a Bérc utcában?

A Bérc utcai favágás helyszínén elhelyezett tábla szerint a kivágott fák helyére tervezett 3 szintes luxusvilla 2015 végén fog állni, mely mellett csak idő kérdése, hogy – az Antal utca meghosszabbításában a Citadellára vezető ösvényt eltorlaszolva – mikor húznak fel egy utolsó kerítést az egyelőre az I. kerület tulajdonában lévő megmaradt erdős telek körül.

terv

 

A házat a munkacsoport.net tervezte, felelős tervezője Bulcsu Tamás Vilmos, akinek nevéhez többek közt a zuglói Komócsy-ház és egy díjazott balatonakarattyai nyaraló kapcsolódik. A 376 millióért megszerzett telek értékén valószínűleg sokat fog emelni az épület, legalábbis erre enged következtetni, hogy a szomszédos Bérc utca 4. panorámás luxusvilláját 2009-ben 1,8 milliárd forintért árulták.

Bár egy beépítetlen telket nehéz összehasonlítani egy kész ingatlannal, azért utánanéztünk az utca jelenleg interneten meghirdetett ingatlanjainak is.  A legolcsóbb eladó társasházi lakás egy 23 nm-es garzon 14,5 millióért, egy 70 négyzetméteres 2,5 szobás lakás 55 millióért vár gazdára, de hirdetnek egy 91 négyzetméteres lakást majd’ 74 millióért és ugyanabban a régi házban egy emelettel feljebb lévőt 74,5 millióért is.  A legdrágább Bérc utcai ingatlan, amit jelenleg találtunk, egy 236 nm-es felújításra szoruló lakás egy több emeletes épületben, 169 millióért.

Ugyanebben az utcában kiadó lakások havi 461 000-től 768 000 forintig terjedő áron vannak meghirdetve. Az egyetlen kiadó ház, egy 2 emeletes és 6 szobás ingatlan havi 2,5 millióért szerepel a neten.

A hétfői favágáson egyébként még nem láttuk a kivitelezőként meghirdetett Mészáros és Mészáros Kft járműveit, a Garden Kft. munkagépét viszont igen. Ez egy 1990-ben alakult kertészeti cég, mely büszkén hirdeti honlapján a megbízóit, akik között a felcsúti Puskás Akadámia érdekeltségébe került Alcsúti Arborétum ugyanúgy ott van, mint több fővárosi kerület, a cégek közül a T-Mobile, az ELMŰ, a Fővárosi Vízművek, építőipari vállalkozások közül meg a Swietelskytől a Strabagon, a Porr-on, a Colas-on át a Hídépítőig, Gropius-ig és Arcadom-ig a legjava.

Halász Áron

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

 • józsef berecz

  MI A BAJOTOK ??? HA MEGADTÁK AZ ENGEDÉLYT HAGY CSINÁLJÁK >> NÉZZÉTEK MEG KÓKÁT HOL ÉPÍTKEZETT>MEG GYUKÁT MEG OTTÓT A TÓTH OTTÓT SZEKEREST MEG A TÖBBI KOMINISTA ZSIDÓT AZT NEM LÁTJÁTOK ????

  • István Tamasi

   Így is van. Ha egy adócsaló maffiózó fitymaszosnak megtetszik, akkor magát a Citadellát is el lehet, sőt kell bontani, hogy oda építkezhessen.

   • Karl Han

    Miért ne,bizonyos helyekről úgy is zavarja a kilátást. Ha a nyugati oldalán állsz a fal tövében, nem látod a Dunát! Például!

    • kortan

     Orbán elismerte az angol hírtudósítónak, hogy zsidó származású. Nincs
     ebben semmi. Az már valami, hogy a parlamentben zsidózó Gyöngyösi
     szintén zsidó származású !!!

  • Misim László

   Na úgy zsidózá vazze, hogy a vezéred lányair Ráhelnek, Sárának, fiát Gáspárnak nevezik. 🙂

   • Katalin Pap

    Echte héber keresztnevek.

    • Karl Han

     Szerintem tévedsz. Ősi magyar nevek. Lehet hogy a Turult is így hívták. Ha fiú (kakas, bocs) volt akkor Gáspár, viszont akkor lehetett hulla részeg liba is! Tudod: “…Gá-Gá-Gáspár kolléga…” Lásd Vuk! Ha meg lány (tojó) volt, akkor meg választhat.

   • Guest

    Sok zsidózás közt elvész a gyerek. Csak nem nekik építi Lőrinc bátyánk?

   • lengyelül tátogó reklámarc

    Sok zsidózás közt elvész a gyerek. Csak nem nekik építi Lőrinc bátyánk? Nem lehet, hogy ezért voltak annyira elnézőek a Szógyártóval?

  • Karl Han

   BArátom Te olyan hülye vagy, hogy háttal ülsz a moziban és fütyűlsz: “Filmszakadás van! Nincs kép!”

 • Schmidt Péter

  Józsikám ! Nem sül le a bőr képedről,hogy nyilvánosan rasszista kijelentéseket teszel? Féreg ember vagy!

 • Mivé válik az ember, ha gázmester volt!

 • Misim László

  Az adózásuk rendben van? Ezekre nincs különadó?
  A NAV volt már náluk bármiféle ellenőrzésen?

  • Jackie Apïte

   Persze-persze. Kérdezd meg Vida Ildikót.

  • Karl Han

   Minek, minden rendben, Vida Ildikó meg egyébként is nyaral!

  • Ki van adva Fejér-megyében, hogy nem mehetnek Felcsútra a fináncok. Belső infó.

 • Fény Mag

  Gellért-hegy TT Alapadatok

  – Védetté nyilvánítása: 1/1997. (I.8.) számú KTM rendelettel
  – Törzskönyvi száma: 132/TT/76
  – Kiterjedése: 39 ha
  – Az érintett községhatár: Budapest XI. kerület

  info: Duna Ipoly Nemzeti park Igazgatóság
  http://www.dinpi.hu/index.php?pg=menu_765

  • Karl Han

   Kit érdekel, egy EU- , lehet világhírű biogazdaságot is beszántottak!

 • rudi

  stadiont is kéne oda mellé

  • Karl Han

   Baromi lejtős!

   • Zsófia Horváth

    Legalább ha nincs térfél csere akkor a Felcsútnak is van esélye a győzelemre. 😀

 • Kemeny Eva

  Tudomásul kellvennünk,hogy tóluk semmi sem védett?!Védetté nyilvánítás,fák stb.Aki sajàt udvarán ,telkén próbált irtani tudja milyen hercehurca az engedély.Felkészül: Városliget……

 • Bence Kemence


  kivágott Gellért-hegyi erdő”
  lolmár, mekkora cím, simán beférne az RTL híradóba Máunika mellé…

 • Judit

  A Garden Kft.-ről azt írja az e-cegjegyzek.hu, hogy felszámolás alatt állt, ma pedig már nem is létezik… Érdekes.

 • Rézvágó Isnyu

  Balatonfüreden is épít valamit a swietelsky. Arról valami infó?

 • lonarch

  a szomszédban álló villát pár éve 1,8 milliárdért árulták:
  http://index.hu/urbanista/2009/06/18/1_8_milliardos_csaladi_haz_a_gellerthegyen/

 • Maria Krisztina Toth

  Az országkeleti részén az ivovíz arzénmentesítésére az EU adott pénzt.Hogy nehogy lejárjon a pályázati határidő csináltak 1 honvédségi céget ,Amely Győr felől hordja a tiszta vizet az arzénes vidékre.Utána Mészáros Lőrinc lett mebízva,/vagy nyert pályázatot-nem tudom/x milliárdért,hogy építse ki a víz-csat hálózatot azon a vidéken. Kérdés:villát vagy vízvezetéket tud építeni?

  • HaKati

   Na, de Maria! Tudhatná, hogy mészáros tekintetes út MINDENHEZ ért. Ejnye.

 • Kan di Átusz

  Tegnap hallgattam a parlamenti közvetítést. A “saláta” tvr vitáján, amelyre 1 azaz egy nap jutott , van egy amely bányásztot érint. A jobbikos felszólaló/Vollner Úr/ a földgáz beszerzés kapcsán elmondta, hogy a magyar kormányzat 0Ft térítés ellenében azaz ingyen engedte át a makói gázmező tulajdonjogát egy magán befektető részére (nem tudni, hogy magyar vagy külföldi). Létezik, hogy ez megkerülte a parlamentet, vagy ehhez kinek kellett volna kikérni a magyar állam állampolgárainak beleegyezését? A föld eltűhet a magyar emberek alól?

 • grin
 • mindent tagadni, baldrick

  ez jár récsölnek