Parlagon hagyták birtokaikat az új bérlők a Hortobágyi Nemzeti Park területén

hortobagy

Nem nyugszanak a kedélyek a Hortobágyon: a helyiek nem akarnak beletörődni, hogy Fazekas miniszter irányításával a nómenklatúra új kegyencei kapták az általuk korábban használt földeket. A gazdálkodók számos pert indítottak – egyes eljárások már jogerősen lezárultak, illetve a kirobbant botrány miatt egyes szerződéseket a nemzeti park is felmondott.

A botrányok és perek azonban nem érték el az új földesurak egy részét, azaz olyan új bérlőket, akikről a helyiek korábban nem is hallottak. Az a gyanú, miszerint az új bérlők egy része ténylegesen sosem akart gazdálkodni, pusztán a hektáronkénti 70 ezer forintos területalapú támogatásra hajtott, beigazolódni látszik: a Hortobágy több pontján is hatalmas területekre kalauzoltak el bennünket, amelyeken – ahogy mondják – még nem járt állat, és nem is kaszáltak.

 

 

Kaszálás nélkül ez már jövőre sem lesz jó legelő – mondják a gazdák. Csakhogy a szerződés szerint a terület felét legalább legeltetni kellene. Persze ez is megoldható a játékszabályok újabb átírásával: a földbérlet-pályázat kiírásakor például feltétel volt, hogy a legeltetéshez a pályázónak saját állatállománnyal kell rendelkeznie – a későbbi nyertesek ezt a beadott pályázatukban vállalták is.

Korábbi cikkeink a Hortobágyi földmutyiról

Gazdaságaik felszámolására készülnek a legelők nélkül maradt, kisemmizett gazdák a Hortobágyon

Helyreigazitási pert nyertünk az agrárminiszter volt tanácsadója ellen

Fazekas tanácsadójának családja és a kunok taroltak a hortobágyi földbérlet-pályázatokon

Komondorokat uszítottak a földmutyi után nyomozó újságíróra a Hortobágyon

Aztán persze másképp alakult: az új bérlők jelentős részének nem sikerült határidőre a szükséges mennyiségű birkát/marhát beszerezni, ezért felpuhították a szabályozást: most már lehet bérlegeltetni is, vagyis más állataival megoldani a nemzeti parki terület rendben tartását – merthogy ez lenne a bérlők legfontosabb kötelessége. A „bérlegelő” állatok tulajdonosa, vagyis a föld tényleges használója aztán vagy megkapja az egyébként neki járó támogatást, vagy nem – akkor viszont legalább annak örülhet, hogy az állatait nem kell eladnia.

De vannak olyan új bérlők, akik még ezzel a zsebszerződés jellegű megoldással sem bíbelődnek, egyszerűen csak parlagon hagyják a földjeiket. Helyi forrásaink számos ilyen területről beszéltek, néhányat meg is mutattak. A drónról készült felvételeken jól látszik, mekkora területekről van szó. Ellenőrzéstől a szerződésszegő bérlőknek nem kell tartani: forrásaink szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékese oda nyilatkozott, hogy ebben az évben még nem fogják ellenőrizni a szerződésben vállalt állatállomány meglétét.

Becker András

Videó: Pápai Gergely, Kovács Márk

Címlapfotó: Móricz Csaba

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Adakozz az Átlátszó drónjára!

Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Urakura

  Hajrá hülyék!

 • PusiKat

  Addig minden föld parlagon fog maradni, ameddig az EU támogatást fizet a parlagon hagyott föld tulajdonosainak. Az az oka annak, hogy egyre nagyobb földdarabhoz igyekeznek egyesek hozzájutni.

  A parlagon hagyott földek utáni támogatás fizetése, a termelés visszafogásának az érdekében történik. A túltermelés megakadályozásának az érdekében, mondja az EU.
  Habár ez nem egy új találmány. Németországban és Franciaországban már az EU előtt is így volt.

 • arrd

  uhh, akkor faterom annyának falujába ezért vásárolfel minden földet egy család? 70ezer hektáronként ..durva

 • darázsfészek

  Épül, szépül Magyarország! Minden rendben van az országban! Főleg, ha a homokba dugjuk a fejünket! Hajrá fidesz! Hajrá struccok!

 • István Tokány

  “Az egyik kihallgatott az Átlátszónak azt mondta, hogy a számonkérés olyan stílusú volt, mintha a felkeresett tanúkkal, akiktől ujjlenyomatot és DNS-mintákat is vettek, be akarták volna ismertetni az elkövetést.”

 • Veronika Laska

  Ez egyértelmű és mit csináltak két hónapig? Eltüntették a nyomokat

 • vigh lajos

  Lehet véletlen, egy ilyen esemény, amikor az ellenzék egyre konkrétabb formában követeli az elszámolást és azon cégek myilvánosságra hozását, akik az üzletet bonyolították. Most biztosan nem találnak elkövetőt, így a szerveren lévő adatok sem fognak előkerülni. Nem lesz kit elszámoltatni a pénzek útjárol. Ezt megint velünk fizettetik meg, 5 év után a letelepedési kötvények kamattal növelt értéke visszajár a vásárlónak. A ügyintézésért beszedett összegek viszont füstté váltak. Amikor az elkövtő lehet sértett is nem várható eredmény.

 • Tudom

  Micsoda véletlen!

  Katrein Ferenc (volt AH műveleti igazgató) március 21-én adott egy interjút az Indexnek, melyben – többek között – a következők voltak:

  “Az orosz szolgálatokra a perspektivikus gondolkozás a jellemző, vagyis tíz-húsz évre előre terveznek. A célországokban a hosszú távon fontosnak tartott területeken építik fel a karrierjét az oda betelepített ügynököknek, ilyen például a politika, energetika, rendvédelem, honvédelem, oktatás-tudományos kutatás, média stb. Az oroszok, vagyis akkor még szovjetek ‘88–89-ben látták, hogy vissza fog szorulni a Szovjetunió befolyási övezete és rendszerváltások közelegnek Kelet-Európában, ezért még az utolsó pillanatban intenzív illegális ügynöktelepítéseket folytattak. De a kémeknek ez a korosztálya lassan nyugállományba vonul, ezért az oroszok keresik a lehetőségeket, hogyan lehet úgymond új életeket felépíteni EU-s országokban. És erre sajnos remek lehetőséget kínál például a magyar letelepedési kötvényprogram. Főleg úgy, hogy az AH-nak harminc nap áll rendelkezésére a kérelmezők nemzetbiztonsági átvilágítására, ami édeskevés.”

  http://index.hu/belfold/2017/03/21/titkosszolga_orosz_fenyegetes_romagyilkossag_interju/

  Nem tartom elvetendőnek, hogy az esetlegesen ide vonatkozó adatok eltüntetésének (vagy megszerzésének) egy kiváló módját láthattuk adott esetben.

  Ráadásul elég gyors reakció keretében….

 • Magai Sándor

  Rájuk nem vonatkoznak előírások, hogy mennyi készpénz lehet kint a bank helyett?

 • Magai Sándor

  “MUK” Más Néven Újra Kezdjük.

 • Pálfalvi Gyula

  Gondolom a környéken éppen karbantartás alatt álltak a térfigyelő kamerák!