Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Ha 4 ezer független támogatója lesz az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna bennünket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Indul az Átlátszó 4000 – éljenek a magyar függetlenek! 3128-an* már csatlakoztak, még 872 előfizető hiányzik a 4 ezerhez.

4ezer

Négy évvel ezelőtt a Függetlenség Napján indult az Átlátszó, és az újságírók akkor azzal viccelődtek, hogy a portál nevére Anna Kurnyikova átlátszó bikinijét hozta ki a Google első találatnak. Egy garast sem tett volna fel senki arra, hogy a hagyományos kiadókon kívül, tőkeerős háttér nélkül lehet oknyomozni. Az alapítók viszont már akkor is azt mondták, hogy csak így lehet. A magyar sajtó a politika és az oligarchák csapdájában vergődik, az igazi szabadság, az igazi függetlenség csak a rendszeren kívül képzelhető el.

Az Átlátszó 2011-ben indult el olyan kezdeményezésként, amely tudatosan a magyar mainstream médiarendszeren kívülre helyezte magát. Az alapítók számára ugyanis már akkor világos volt, hogy a rendszeren belül egyre kevésbé adottak a szabad újságírás lehetőségei. A magyar tulajdonosok oligarchikus érdekeket képviselnek, a külföldi médiavállalatok egyre inkább meghajolnak a politikai és gazdasági befolyás előtt, a hirdetési ipar pedig sokszor direkt módon a nyomásgyakorlás eszköze.

Négy év alatt a helyzet drámai módon romlott: a hatalom a törvény erejével, hatósági eszközökkel, tulajdonosi beavatkozással és az üzleti feltételrendszer átszabásával monopolizálta a médiát. Az új médiatörvényekkel a közszolgálati médiát silányították egyszerű pártpropaganda eszközzé. A hatósági eszközök segítségével az országos rádiós piacon megszüntették a versenyt, az ellenzéki rádióadókat ellehetetlenítették, a kormánypárti vagy vallási rádiókat helyzetbe hozták.

A tulajdonosi viszonyok átalakítása révén megszereztek egy országos kereskedelmi tévét, és még nagyobbra növelték a lakájmédiát. A médiaadóval most sorra kerülnek mindazok, akik eddig kimaradtak, a nemzetközi tulajdonosokat a zsarolás és a jutalmazás változatos eszközeivel térítik jobb belátásra.

Az Átlátszó indulása óta kemény leckéket kaptak az akkor hitetlenkedők. Legutóbb éppen az Origo esete számukra is bebizonyította, hogy nincs más út: immár nincs az a tőkeerős külföldi tulajdonos Magyarországon, aki képes lenne védelmet nyújtani, függetlenséget biztosítani az üzlet és a politika nyomása ellen. Lázárjánosok és simicskalajosok határozzák meg, mi legyen az újságokban, és főleg azt, miről ne legyen szó.

Négy évvel később tehát már nem az a tét, hogy lehet-e. Erre az Átlátszó rengeteg bizonyítékot szolgáltatott: közérdekű adatigénylések százai, információszabadság perek tucatjai, leleplezések és kiszivárogtatások egész sora mutatja, hogy lehet. A kérdés az, hogy meddig lehet – és főleg miből? Eddig az Átlátszó nagyrészt külföldi civilszervezetek, nemzetközi alapítványok támogatásából tartotta fenn magát, sem állami, sem magyar intézményi támogatást nem fogadott el. A hatalom ezért most arra tör, hogy minden támogatási lehetőségtől elzárjon bennünket, hogy lehetetlenné tegye a független működésünket. Erről is szól a Norvég Civil Alap körüli vita.

Így az Átlátszó csak rád, a te függetlenségedre számíthat. Arra, hogy te magadénak érezd a kezdeményezésünket, hogy te fontosnak tartsd, amit csinálunk és ki is fejezed ezt azzal, hogy lájkolsz bennünket, megosztod a cikkeinket – és ha lehetőséged van rá, pénzzel is támogatsz bennünket.

4000__ani_6

Ha lesz 4 ezer független ember, aki havi legalább 1000 forinttal támogatja az Átlátszót, akkor biztosított a működésünk és nincs az a lázárjános, aki megállíthat bennünket. Ha lesz 4 ezer független ember, akkor lesz ötödik születésnapunk is!

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a Raiffeisen Bank 12011265-01424900-00100007 bankszámlaszámán.

Bankkártyás támogatás az adhat.hu rendszerén keresztül: havi rendszeres támogatás vagy egyszeri támogatás.

A PayPalen keresztül is lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani. PayPal: [email protected]

Havi 5000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 2000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 1000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Egyszeri, tetszőleges összegű támogatáshoz kattints ide.

Az összes támogatási lehetőségről itt tájékozódhatsz részletesebben.

*Előfizetőnek számít mindazon támogatónk, aki legalább 1000 Ft-ot utal rendszeresen vagy az idei évben legalább 10 ezer forinttal támogatta munkánkat.

Előfizetőinknek ajánljuk ezt a remek Facebook borítóképet, amellyel a barátaik előtt is demonstrálhatják jófejségüket:

facebook_cover

*****

Költségeink 2014-ben:

kiadas14

*****

Forrásaink 2014-ben – az OSI támogatást az Open Society Foundations több különböző programjából, pályázati úton nyertük el:

bevetel142

*****

Nézettségünk alakulása 2014-ben:

nezettseg14

*****

Segítsd az igazság kiderítését, támogasd az Átlátszót előfizetéssel és szja 1 százalékkal! from atlatszo.hu on Vimeo.

Mérő László: Van-e elég független olvasó? from atlatszo.hu on Vimeo.

Bánfalvi Eszter: Ha hiteles és nem irányított információkra vágysz, támogasd az Átlátszót! from atlatszo.hu on Vimeo.

Vay Márton: Kommunista spiclikből lett nemzeti színűek néphülyítésre költik az adónkat from atlatszo.hu on Vimeo.

Rényi Pál Dániel: Havi egy doboz cigi vagy két sör ára is sokat segít from atlatszo.hu on Vimeo.

Dénes Balázs: Te miért nem vagy még Átlátszó-előfizető? from atlatszo.hu on Vimeo.

Somlai-Fischer Ádám: Egy szebb és jobb Magyarországért támogassátok az Átlátszót from atlatszo.hu on Vimeo.

Kéki Balázs: Kevés újságíró ellenőrzi a hatalmat from atlatszo.hu on Vimeo.