Egyéb

Még a feljelentés nyomán sem akaródzik a Klebelsberg Központnak teljesíteni a jogerős ítéletet

Két éve még megígérték, hogy kiadják a tanári fizetések csúszásáról szóló adatokat, de most már azt mondják, hogy nincs ilyen adatuk, soha nem is tudták volna teljesíteni, a pisztácia kifogyott, rumos dió pedig nem is volt.

Egy hónapja írtuk meg, hogy feljelentettük a Klebelsberg Központot, ami másfél évvel a jogerős ítélet megszületése után sem volt hajlandó kiadni a tanári fizetések csúszásáról szóló adatokat. Szövevényes a történetünk, ugyanis már 2015 őszén bepereltük őket (vagyis akkor még a jogelődjüket). Az eltelt időszakban a KLIK hazudott nekünk, a biztonsági vezetőjük szó szerint elmenekült a szerkesztőink elől, majd a bírósági eljárás lezárulta után hallgatásba burkolóztak.

A napokban levelet kaptunk Solti Pétertől, a Központ elnökétől. A KK vezetője egy jelentős jogi bukfenceket igénylő érvelés során írta meg, hogy ők már nem tudják kiadni az adatokat, ugyanis a KLIK területi szervei beolvadtak a tankerületi központokba, és a megmaradt központi KK megszűnt intézményfenntartónak lenni 2017 elején, tehát nem ők az adatkezelők a továbbiakban. Hozzátette azt is, hogy már az átalakulás előtt sem működtek olyan szerkezetben, hogy az igényelt adatokat ki tudják adni.

A levél itt tekinthető meg.

Solti Péter levele több ponton is sántít. A KLIK átalakulása nem menti fel őket az adatigénylés teljesítése alól, ahogy egy ilyen ügyben már a Kúria ezt megállapította. A Pfv.IV.20.828/2015/6. ügyszámú határozat szerint a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Fejlesztési minisztériumok is kötelezve lettek, hogy olyan adatokat adjanak ki, amelyek időközben a jogutódjukhoz kerültek. A Kúria szerint ennek azonban nincs kihatása arra, hogy az ítélethozatal időpontjában az alperes volt a kiadni kért adatok kezelője. Ez egy teljesen érthető álláspont, hiszen ha az adatkezelési szabályok változtatása felmentené őket a kötelezettségük alól, akkor akár visszaélésszerűen is lehetne „játszani” az adatkezelő változtatásával eljárások kellős közepén is.

Solti levelében azt is megfogalmazza, hogy már az átalakulás előtt sem tudták volna kiadni az adatokat. Ez azért problémás kijelentés, mert a KLIK a bíróságon, és két találkozón is megígérte, hogy kiadja az adatokat. A KLIK saját viselkedése alapján úgy készült, hogy képes az adatok kiadására, legalábbis a peres eljárás során ezt kommunikálta.

Összefoglalva tehát a Solti levelében megfogalmazott védekezést a Kúria korábban sem fogadta el, és még saját maguk is azt állították, hogy ki tudják és ki fogják adni az adatokat.

Megosztás