Közadatigénylés

Nem árulja el a Külügyminisztérium, mennyibe kerül Szijjártó Péter fotózása

Három éve még elárulta a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy 9 hónap alatt 22 millió forint közpénzbe került Szijjártó Péter utazásainak és szerepléseinek dokumentálása, most viszont már azt állítják, nem kötöttek erre vonatkozó szerződéseket idén, tavaly, és 2021-ben sem. Arra a kérdésre pedig egyáltalán nem válaszoltak, hogy felvettek-e valakit a munkára.

Szijjártó Péter külügyminiszter igazi celeb: Facebook-oldalára az elmúlt években több ezer fotó és videó került fel azt bizonyítandó, hogy a politikus milyen komoly munkát végez. Most azonban kiderült, hogy a többségében profi – bár olykor kissé túlphotoshoppolt – képeket valaki ingyen készítheti a külügyminiszterről. Legalábbis a Külügyminisztérium azt közölte, őt nem kötöttek erre a feladatra szerződést senkivel.

Legutóbb 2020 októberében a Hírklikk írt arról, hogy az Átlátszó közérdekű adatigénylő rendszerén keresztül kikérték a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, mekkora stáb kíséri el útjaira a minisztert, és mindez mennyibe került az adófizetőknek. Bár a minisztérium válaszában azt nem közölte, hogy ki és milyen megállapodás alapján dolgozik a külügyminiszternek, az azért kiderült, hogy minden eseményen egy fotós és egy videós készített képeket illetve videókat.

A minisztérium szerint a fotós akkor átlagosan havi 401 ezer forintot kapott, míg a videós havi 772 ezer forintért dolgozott. Összesen tehát 10,5 milliót kerestek 2020 januártól szeptemberig. Az utazási költségük pedig havonta 1 millió 271 ezer forint volt, ami január és szeptember között 11 millió 439 ezer forintot jelentett.

Vagyis Szijjártó fotózása 2020-ban összesen 22 millió forintba került 9 hónap alatt.

Szerettük volna megtudni, hogyan alakultak azóta ezek a számok, ezért mi is közadatigénylést nyújtottunk be a Külügyminisztériumnak. Beadványunkban azt kértük, küldjék meg részünkre a 2021-ben, 2022-ben, valamint a 2023 júliusában hatályos szerződéseket, amelyeket a külügyminiszter hivatalos útjaival, szerepléseivel kapcsolatos fotózásra, illetve videózásra kötöttek.

Ez a Szíjj László oligarcha jachtján készült fotó valóban nem került egy fillérbe sem Szijjártó Péternek. Nem is szerette túlságosan.

Első alkalommal azt a választ kaptuk, hogy „az adatigénylésben meghatározott tárgyú szerződéseket a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem kötött.”

Nekifutottunk ezért újra. Másodszor azt kérdeztük, hogy amennyiben nincs ilyen szerződés, ez azt jelenti, hogy a külügyminisztert díjazás nélkül fotózzák? Ha igen, ki a fotósa/videósa? (Borsos Mátyás? Ugyanis az ő neve szerepel a fotóknál.) Ha nem, akkor milyen szerződés alapján készülnek a profi fotók és videók a külügyminiszterről? Emellett kértük, hogy ezt a szerződést küldjék meg részünkre, továbbá a 2021-ben és 2022-ben hatályos/érvényes szerződéseket is.

A minisztérium azonban erre is azt válaszolta, hogy „az adatigénylésben meghatározott tárgyú szerződéseket a minisztérium nem kötött”.

Továbbá küldtek egy linket (természetesen nem kattintható formában) a Minisztérium által megkötött szerződésekhez.

Vagyis, a formális logika alapján – hacsak nem feketén fizetik a fotóst/videóst – valakik ingyen és bérmentve, megbízási szerződés nélkül készítik képek garmadát Szijjártó Péterről a világ számos pontján. Meglehet persze, hogy valamelyik másik minisztérium állja a költségeket, esetleg a miniszer maga, de erről a Külügyminisztérium nem adott tájékoztatást.

Szijjártó Péter fut, szigorúan néz, kiszáll egy repülőből. Csak néhány a külügyminiszterről készült képek közül. (Fotó: Facebook/Szijjártó)

Felmerült még, hogy a fotósok nem megbízási szerződéssel dolgoznak, hanem a Külügyminisztérium alkalmazásában állnak. Megkérdeztük ezért, hogy foglalkoztatnak-e valakit, akinek az a feladata, hogy Szijjártó Péter munkáját képekkel és videókkal dokumentálja. Erre a szeptember 6-án elküldött kérdésünkre azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Katus Eszter

Címlapkép: Egy fotó a több ezerből – Szijjártó Péter a Karmelita Kolostorban 2023 augusztusában. (Fotó: Facebook/Szijjártó)

Megosztás