hanyatló nyugat

Helikopter és tengerparti luxuslakás várja Floridában a Valton vezérét

Miközben a Valton-Sec Zrt. a kormánypárt kedvenc őrző-védő cégeként sorra nyeri a közpénzes megbízásokat, a résztulajdonos-vezérigazgató Bessenyei István és Instagram-sztár felesége, Sarka Kata nyilvános adatbázisok tanúsága szerint tengerparti luxuslakásra és helikopterre is szert tett az Egyesült Államokban.

Bessenyei Istvánról, a médiában csak felesége, Sarka Kata és cégei révén megjelenő 55 éves üzletemberről leginkább a kormány biztonsági szolgáltatójaként ismert Valton-Sec Zrt. kapcsán lehet hallani. Sarka Kata médiaszemélyiség és a NER egyik nagyasszonya, aki Rogán Antal propagandaminiszter volt feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával hozott létre közös cégeket.

Portrécikkek tanúsága szerint Bessenyei (a Valton kisebbségi tulajdonosa és vezérigazgatója) és Varga Lajos (a Valton többségi tulajdonosa) az 1980-as években ismerkedtek meg egy Bonanza Banzai koncerten, akkor Bessenyi a Magyar Televíziónál dolgozott. Egy ideig a később felszívódott, offshore hátterű Apokalipszis Kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt, és korabeli értesülésünk szerint tanácsadóként segítette Dirk Gerkens RTL-vezér munkáját.

A tavaly 18 milliárd forintos árbevétel mellett 2 milliárd forint adózás előtti eredményt elérő Valton-Sec az idei év elején új tulajdonost kapott. A januárban bejegyzett Prime Multi Magántőkealap Varga Lajossal közösen megalapította a Prime Multi Zrt.-t., amelybe Varga 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedét és ezzel együtt a Valton-Secben lévő 89 százalékát tette bele, mellette Bessenyei megmaradt résztulajdonosnak a cégben.

A Valton állami megbízásairól rendszeresen beszámolunk, legutóbb azt sikerült kideríteni, hogy az EU által kikényszerített Integritás Hatóság az elsők között, közbeszerzés nélkül szerződött velük:

Bessenyeiről nyilvánosan elérhető fotót nem találtunk, ám sajtóhírek szerint szerepe lehetett abban, hogy 2016-ban Sarka Kata üzletasszony/modell/celebritás és Hajdú Péter televíziós személyiség elváltak. Sarka azóta Bessenyei felesége lett. Sarka jó barátnője Rogán-Gaál Cecíliának, Rogán Antal propagandaminiszter volt feleségének, sőt közös érdekeltségeik is vannak, amik szokatlanul jó üzleti eredményeket érnek el.

Bessenyei a Valtonon keresztül érdekelt a Hun-Jet Kft. nevű, légi szállítóeszköz bérbeadásával foglalkozó cégben is, amely a HA-BES lajstromjelű magánrepülőgép tulajdonosa. Erről a privát jetről korábban már többször is írtunk: a gép nettó közel 700 millió forintos vételárát az egykor Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére által vezetett és azóta bedőlt Növekedési Hitel Bank (NHB) finanszírozta, fedélzetén pedig Szijjártó Péter külügyminiszter is megfordult.

Bessenyei nagy túlélő: bár évekig az MSZP biztosította számára a parlamenti belépőt, 2022-ben a Szerencsejáték Zrt. támogatta vállalkozását, a Netrise Hungary Kft-t, mely a femcafe.hu-t adja ki. A HVG cikkéből kiderül, hogy nem először kapott támogatást a cég: 2019 februárjában szintén 40 milliót, 2018 áprilisában pedig 35 milliót kapott a cég azonos forrásból. A Femcafe csodás nyereségrátájával tavaly sokat foglalkoztak a lapok, 1,25 milliárdos árbevétel mellett 637 millió forint adózás utáni nyereséget könyvelhetett el.

A Netrise 2021-es beszámolójában Bessenyei luxemburgi lakcímmel szerepel, a postaládán nem csak Bessenyei, hanem felesége, Sarka Kata neve is látható. A jellegtelen társasház adott otthont egy darabig Rákosi Tamásnak is, aki televíziós szakemberként dolgozott az RTL Klubnak, majd a konkurens TV2-höz igazolt.

Bessenyei másik médiacége, az AC NEWS Kft. még jobb eredményt ért el:  784 millió forint nettó árbevétel mellett 736 millió forint eredményt értek el. A két tulajdonos, Simándi Erika és Bessenyei István 909 millió forint osztalék kifizetése mellett döntött, a tulajdoni hányadok arányában. Hasonló médiavállalkozás a naphire.hu, amelyet Németh S. Szilárddal közösen gründolt az üzletember. A 2021-ben alapított cég 47 millió forint árbevétel mellett 12 millió forint adózott eredményt ért el, és mindössze egy főt foglalkoztatott.

Floridában is terjeszkednek

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban is gyarapodik a Bessenyei-Sarka házaspár ingó és ingatlanvagyona. Nem kellett sok kutakodás hozzá, hogy nyilvános adatbázisokban ráleljünk arra a floridai lakásra, amiből egész nap nézni lehet az óceánt, és ha úgy tartja kedvünk, a privát kikötőből kihajózhatunk.

Bessenyei István felesége, Sarka Kata gyakran oszt meg a közösségi médiában fotókat Miamiból. Az amerikai adatbázisok tanúsága szerint a házaspárnak Miamiban 171 négyzetméteres, három fürdőszobával és hálószobával rendelkező, 2008-ban épült luxuslakása van. Az öbölre néző, mindenféle jósággal felszerelt ingatlan minden szobájából látható az óceán. A portással, edzőteremmel, fitneszközponttal, medencével, jacuzzival ellátott társasháznak saját kikötője is van. A lakást 2019 elején 2,175 millió dollárért vásárolták. Két másik, kisebb lakást viszont eladtak ugyanabban a házban: 2021-ben 600 ezer, 2023-ban pedig 1,265 millió dollárért.

Autóval alig 4 percre, szintén a parton a vélhetően rokon Bessenyei Bencének is van egy lakása: a Venetian Way-i cím megegyezik Bessenyei István egyik amerikai érdekeltségének címével. Az ingatlant 2004-ben vásárolta Bessenyei István, majd 2010-ben került egy másik Bessenyei nevére. A 79 négyzetméteres lakás egy hálóval és egy fürdővel rendelkezik. A floridai érdekeltségek sorát gyarapítja egy helikopter is: az 1997-es gyártású, N448JM hívójelű  Eurocopter AS 355N típusú gép 2020-ban került Bessenyei nevére.

 

FlightAware Photo
Photo Courtesy of FlightAware.com

 

„Érdekes, hogy nem Szocsiban vett lakásokat a rendszer egyik álompárja, de biztos nekik nem szóltak, hogy a Nyugat rohad… Nem azzal van a baj, hogy vannak gazdag emberek. A gond az, hogy az ő vagyonuk valójában a mi pénzünk, amit politikai kapcsolataik révén szerezhettek meg. Valójában ez a rendszer egyik lényege, hogy a nemzeti vagyont egészen extrém módon koncentrálja néhány tőlük függő, vagy függővé tett ember kezében. A jelszó a „nemzeti tőkésosztály” létrehozása, meg hogy „legalább magyar kézben marad”. Butaság ez, a külföldre kimentett vagyonokból jól látszik, mennyire nemzeti ez a rablóbanda.” – kommentálta a vagyonelemeket Facebook oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Az amerikai érdekeltségekkel kapcsolatban e-mailben kerestük Bessenyei Istvánt, de érdemben nem kívánt nyilatkozni, elhárította az érdeklődésünket.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Google Maps / FAA

Megosztás