közbeszerzés

Valamit nagyon figyelnek: 74 darab új kamerát vesz az Országgyűlés Hivatala

A teljesítés fő helyszíne a Budapest, Széchenyi rakpart 19. szám alatti épület, vagyis a Képviselői Irodaház. Szerettük volna megtudni, miért van szükség a 42 millió forintos fejlesztésre, és azt is, hogy hova szerelik fel a nagy felbontású képeket készítő kültéri cső- és dómkamerákat. Kérdéseinkre azonban egyelőre nem kaptunk választ. 

Megfigyelő és biztonsági rendszerekre, valamint eszközökre írt ki közbeszerzést az Országgyűlés Hivatala. A tendernek most lett meg az eredménye: 42,3 millió forintért összesen 116 darab kamerára és különböző tartozékokra, valamint 47 darab aktív hálózati eszközre kötöttek szerződést.

A kiírás két részből állt, az elsőre hat, a másodikra tíz ajánlat érkezett. Előbbit a D.S.C. Hungária Biztonságtechnikai Kft., míg utóbbit a 99999 Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte.

Ami pedig a technikai részleteket illeti, vesznek többek között:

  • két darab 36x optikai zoom funkcióval rendelkező 4 Mpx felbontású IP PTZ dómkamerát infra megvilágítással,
  • 15 darab kültéri 4 Mpx felbontású IP csőkamerát szintén infra megvilágítással,
  • 52 darab kültéri 4 Mpx felbontású IP dómkamerát infra megvilágítással,
  • 1 darab kültéri 32x optikai zoom funkcióval rendelkező 2 Mpx felbontású analóg PTZ dómkamerát infra megvilágítással,
  • és 4 darab kültéri multiszenzoros 3×5 Mpx felbontású IP kamerát.

Emellett konzolokat, tápegységeket, adaptereket és búrákat is beszereznek. A teljesítés fő helyszínének a Budapest, Széchenyi rakpart 19. szám alatti címet jelölték meg, vagyis a Képviselői Irodaházat.

Fotó: Google Maps

Az Országgyűlés Hivatala már tavaly is vett kamerákat. Akkor „behatolásvédelmi rendszer rekonstrukciójára” írtak ki anyag- és eszközbeszerzést. A 2022-es dokumentumok szerint többek között 22 darab biztonságtechnikai kamera felszerelését tervezték.

Nem nyilvános a kamerák száma

Akkor közadatigénylést nyújtottunk be az Országgyűlés Hivatalához, hogy megtudjuk, 2010 óta hány kamerát szereztek be, milyen összegben, és erre kivel kötöttek szerződést. Emellett arra is rákérdeztünk, hogy az aktuális tender 22 kamerája a már meglévőket pótolja, vagy bővítést jelent. Amennyiben pedig utóbbit, miért van rá szükség.

A Hivatal akkor azt válaszolta, hogy az „Országgyűlés Hivatala, mint a Kossuth tér, az Országház, az Országgyűlés irodaháza, a Tisza Lajos Irodaház, és a Szabad György Irodaház vagyonkezelőjeként az Országgyűlési Őrséggel közösen gondoskodik a létesítmények védelméről. Ezt oly módon teszi, hogy – az Országgyűlési Őrség javaslatait is figyelembe véve – gondoskodik a szükséges eszközök beszerzéséről.

Az alapbeszerzések jellemzően mentesültek a közbeszerzési törvény szabályai alól, és azok tartalma nem nyilvános, így a beszerzett kamerák számáról adatot nem szolgáltatunk.

A most beszerzésre kerülő kamerákat a 8-9 évvel ezelőtt beszerzett kamerák
cseréjére, és a szükséges tartalék készlet fenntartására tervezzük” – írták válaszlevelükben.

Azt a pályázatot egyébként a Sysman Informatikai Zrt. nyerte 17,9 millió forintos ajánlattal.

Ezúttal is megkérdeztük a hivatalt, hogy pontosan miért volt szükség a 74 darab új kamerára, és azután is érdeklődtünk, hova szerelik majd fel ezeket. Cikkünk megjelenéséig azonban ezúttal nem kaptunk választ.

Katus Eszter

Frissítés (2023.07.18.): Cikkünk megjelenését követően a sajtóiroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy: „A tíz éve működésben lévő és elöregedett térfigyelő kamerák cseréjére szolgál az új eszközök beszerzése, amelyek az Országgyűlési Őrség által védett létesítmények közelében lesznek kihelyezve.”

Nyitókép: A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com/simell1968

Megosztás