aranyélet

Luxusfeleségek: az üzleti életben is sikeresek a NER nagyasszonyai

Bár a jól menő kormányközeli cégek vezetői többnyire férfiak, néhány sikeres női vállalkozás is akad azért a palettán. A cégbeszámolókból az elmúlt napokban kiderült: Rogán Antal exneje például pénzügyi zseni, de a külügyminiszter felesége sem panaszkodhat, akárcsak a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc párja, Várkonyi Andrea. Hogy pontosan mi a sikerük titka, csak megtippelni lehet. 

Jól ment tavaly az Interior Design Kft.-nek. A 2019 júniusában alapított belsőépítészeti tervezéssel foglalkozó vállalkozás, amelynek tulajdonosa a külügyminiszter felesége, Szijjártó-Nagy Szilvia, 2021-ben 417 933  000 forint nyereséget ért el 780 986 000 forint árbevétel mellett. Ebből vesznek ki 285 millió forintot, a maradék megy az eredménytartalékba – derült ki a napokban publikált egyszerűsített éves beszámolóból.

Míg a 2020-as évben még 354 millió forint rövid távú kötelezettsége volt a cégnek, azt egy év alatt letornázták 54 millió forintra. A cég több mint 500 millióval kevesebb bevételt termelt, ennek ellenére növelte eredményét 123 millió forinttal.

A vállalkozásba a megalapítás után kevesebb mint egy évvel bekerült egy Porsche Cayenne, amin jelenleg is 16 millió forint biztosított követelés van a Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint a Porsche Bank felé.

Ha a család a teljes osztalékot jachtozásra költi, akkor a Lady Mrd-on majdnem egy hónapot tölthetnek el.

A Szíjj Lászlóhoz köthető vízi járművet ugyanis napi nagyjából 9,8 millió forintért lehet kibérelni – bár a külügyminiszter és felesége vélhetően nem piaci árat fizetnek.

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban? | atlatszo.hu

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról , hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Így egy közpénzekből meggazdagodott oligarcha máltai offshore cég mögé bújtatott luxusjachtján tölteni egy több tízmillió forintos pihenést bizony közügy.

Honlapja van ugyan a cégnek, az interiordesign.hu-t beütve csak egy üres lap fogadja a belsőépítészeti szolgáltatásra áhítozókat. Facebook, Instagram,Tiktok oldalra sem bukkantunk.

Pedig a cégnek már az első éve sem sikerült rosszul: 2019-ben 229 milliós forgalmat bonyolított, ami 2020-ra 1,3 milliárdra nőtt, az adózott eredmény pedig 70 millióról 294 millió forintra ugrott. Szijjártóné 2020-ban szintén 285 millió forintot vett ki a vállalkozásból.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2020. december 20-án (forrás: MTI/Cseke Csilla)

A bulvár jó pénzt hoz a konyhára

Rogán-Gaál Cecília, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterének második ex-felesége és Sarka Katalin közös cége, a Top News Hungary Kft. is jó évet tudhat maga mögött. Míg a 2018-ban alapított vállalkozás 2020-ban mindössze 679 millió árbevételt ért el, 2021-ben ez már 1,5 milliárdra dagadt: vagyis a cég forgalma majdnem egymilliárd forinttal nőtt.

A tulajdonosok a tárgyévi adózott eredményből 1,3 milliárd forint osztalékot vettek ki.

Hogy mi áll a siker mögött, nem tudni pontosan. A Gemius adatai alapján 2022 áprilisában 176 502 ember látogatott el a twn.hu portálra, ami napi átlagban 5866 egyedi látogatót jelent. Viszonyításképp, a Blikk.hu áprilisban 3 461 812 egyedi látogatót vonzott, ami napra lebontva 115 393 olvasó.

A twn.hu nyitóoldala 2022. június 6-án

A twn.hu bulvárportál előző tulajdonosa egyébként Kasza Tibor volt, tőle került a Rogán-Gaál-Sarka Kata pároshoz. A mindössze 8 fős cég ügyvezetője Sudár-Horváth Lívia, aki egyben a femcafe.hu ügyvezetője is. A két cég között elég szoros a kapcsolat, hiszen a femcafe.hu kiadója Netrise Hungary kft. amelynek tulajdonosa Bessenyei István, Sarka Kata férje.

Az mfor.hu további érdekességekre is felhívta a figyelmet. A beszámoló szerint a cégnek a 2021-es évben banki hitele egyáltalán nem volt, a kintlévősége ugyanakkor mintegy 1,36 milliárd forintra rúgott. „A tárgyévben a Top News Hungary Kft. személyi jellegű ráfordítása 37,44 millió forint volt, azt azonban, hogy ennek pontosan mekkora részét jelentette a hat alkalmazott bérköltsége, nem közölték a kiegészítő mellékletben. Az azonban így is kiderült, hogy a cég vezető tisztviselői munkabérben nem részesültek” – írja a lap.

Rogán Cecília (b) és Sarka Kata licenctulajdonosok, a zsűri tagjai a Magyarország Szépe – Miss World Hungary döntőjén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai gyártóbázisán 2018. július 8-án (forrás: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A volt politikusfeleség mindenesetre nem veti meg a luxustermékeket, és hát, futja is neki rájuk. A rá jutó 1 milliárd 63 millió 450 ezer 400 forintból 136 napig repkedhetne magánhelikopteren (Bell modell – 835 euró/óra), ha újra légi járműt venne igénybe egy esküvőhöz – bár mostanság Szabó Zsófi úgy tűnik, nem fog házasodni.

De ha marad a karórák iránti szenvedélyénél, a Rolex Pearlmasterből (15,89 millió forint) is vehetne 67 darabot. Mivel szereti a Louis Vuittont, ezért a FIFA labdákkal teli bőrönd is biztosan örömet szerezne neki, amelynek darabja  61 577 550,00  forint. Ebből 17-et tudna vásárolni. Ha megunná a labdákat, lehet benne baseball sapkákat vagy akár edényeket is tárolni.

Várkonyiék cége is milliárdos lett

Mészáros Lőrinc feleségének, Várkonyi Andreának a 2020-ban alapított Whitedog Média Kft.-je elképesztő méretű bevételnövekedést mutatott. A cég tulajdonosai (Várkonyi Andrea és Gergely Judit) 393 millió forintos osztalékot vettek fel, miután

a 2020-as 127 milliós árbevételt követően tavaly 2 milliárdos nettó árbevételnek örülhettek.

A cég a legnagyobb bevételt film-, videó- és televízióműsor-gyártásból realizálta.

A Whitedog ügynökségként a Mészáros és Mészáros Kft. társadalmi felelősségvállalási feladatait intézi, de dolgozik a Gallicoopnak is. Itt sem lehetett túl éles a verseny, a Gallicoop ugyanis Mészáros Lőrinc-érdekeltség. A honlappal és social media felületettel nem rendelkező médiaügynökség tulajdonosa, Várkonyi Andrea egy díj kapcsán nyilatkozta azt, hogy „nemzetközi nagy brandek mellé emelte nem csak a Gallio márkát, hanem a mi ügynökségünket is”.

Erre költötte idén a NER a pénzt – luxusjacht, drága ékszerek, birtokok | atlatszo.hu

Idén is bebizonyosodott, hogy megéri jóban lenni a kormánnyal, és hogy a milliárdos közpénzes megbízások nemcsak a cégeket virágoztatják fel, de a tulajdonosoknak is hasznot hoznak. A NER ugyanis idén is látványosan szórta a pénzt, de legalábbis nem spórolt, ha hatalmas építkezésről, ingatlanvásárlásról, luxusautóról, méregdárga ékszerekről vagy épp jachtról volt szó. Összeszedtük, 2021-ben milyen vagyontárgyak árulkodtak arról, milyen gazdagságban élnek a Fidesz holdudvarának tagjai.

A Whitedog sikereiről hvg.hu máciusban azt írta, információik szerint a cégnek kizárólag a Mészáros-csoport tagjai adnak munkát. A cikkben a következőképpen fogalmaznak: „A Whitedog Media úgy tesz, mintha a reklámügynökségi piac fontos szereplője lenne, és busás fizetésekkel, valamint gyorsan felívelő karrierutakkal kecsegteti a kiszemelt szakembereket. Eközben lényegében a felcsúti oligarcha cégvilágának házi ügynökségeként működik – úgy, ahogy.”

A házaspár közös vállalkozása viszont első évben nem hozott a konyhára. A Mészáros Lőrinc és Várkonyi tulajdonában álló EKHO Belvedere Kft.-nek ugyanis 2021-ben nem volt árbevétele, hiába rendelkezik 1,5 milliárdos saját tőkével. A saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó cég így 13,6 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet.

Várkonyi Andrea a Mokkában, ujján az eljegyzési gyűrűvel (forrás: tv2.hu)

Spórolnia persze ennek ellenére sem kell a leggazdagabb magyar feleségének. A Blikk által megkérdezett szakértő szerint az ara eljegyzési gyűrűje 20 millió (de mindenképp több millió) forintba kerülhetett, míg Várkonyi – magyar tervező által tervezett – esküvői ruhájának csak az anyaga 50–100 ezer forint körül lehetett méterenként. A feltételezhetően Jimmy Choo esküvői cipő kristályokkal díszített darabja a 485 ezer forintot is elérhette.

Legutóbb pedig egy 45 ezer dolláros, vagyis mintegy 14 millió forintos, krokodilbőrből készült Hermès-táskaként azonosította Hadházy Ákos független képviselő azt a kiegészítőt, amellyel Várkonyi a minap megjelent egy, a szinte a teljes NER-elitet felvonultató partin a Várkert Bazárban.

Az Odu Store még csak bontogatja szárnyait

„A tavalyi év talán egyik legnagyobb híre volt, hogy a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel igazán a saját lábára áll és önálló vállalkozásba fog. 2021 júniusában alapította meg az Odu Store Kft.-t, mellyel babaholmik árusításával foglalkozik.”

Az mfor.hu beszámolója szerint a cég az első tört évében 233 ezer forint bevételre tett szert, amivel szemben majdnem 2 millió forint anyagjellegű ráfordítás keletkezett. A kft.-nek 35,6 millió forintos tartozása van, ebből 8,6 millió forint a szállítókkal szemben keletkezett, 27 millió forint pedig kölcsön címén került a könyvekbe. Azt azonban, hogy ki a hitelező, nem tudni.

Ami viszont biztos, hogy a boltot reklámozó újság több tízmillió forint közpént kapott korábban.

Az Orbán Ráhelt interjúvoló dizájnlap 89 millió forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványtól | atlatszo.hu

Közel százmillió forintos támogatást kapott a Hype and Hyper online dizájnmagazin a Batthyány Lajos Alapítványtól, amely a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta tovább. A többmilliárdos, sehol meg nem hirdetett támogatási programból jellemzően kormányközeli álcivil szervezeteket stafíroztak ki. A Hype and Hyper most Orbán Ráhel frissen megnyitott bababoltjáról készített lelkendező interjút.

Zimre Zsuzsa—Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Szijjártó-Nagy Szilvia, Várkonyi Andrea és Rogán-Gaál Cecília. Fotó: Átlátszó montázs/MTI/Facebook

Megosztás