családok éve

Sarka Kata papíron Luxemburgba költözött – és egy offshore cégnek is dolgozik

Immár bizonyíték is van arra, hogy összeér a miniszterelnök kabinetfőnökének családja és a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton Security. Ugyanez másképpen: az állam őrzésvédelemre szánt milliárdjai részben a Rogánékkal társult Sarka Kata párjánál landolnak. A celebhölgyről mindeddig csak feltételezte a sajtó, hogy egybekelt a Valton kisebbségi tulajdonosával, ám az Átlátszó kiszúrta: mostanra a cégbíróságon nyilvántartott – luxemburgi – lakcímük is közös lett.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nem kenyerünk a bulvár itt az Átlátszónál, de kénytelenek vagyunk kikacsintani a „társasági” iparba, hiszen Rogán Antal kabinetminiszter neje és Sarka Kata üzleti kapcsolatából komolyabb összefüggések kezdenek kirajzolódni. A 24.hu nemrég közölte, hogy a két barátnő tavaly decemberben Top News Hungary Kft. néven új céget alapított. Régebbről is van reklámügynöki tevékenységre szakosodott közös vállalkozásuk (a Mikulásgyár szervezésében közreműködő Nakama & Partners Kft.), friss érdekeltségükkel azonban már a szélesebb nyilvánosságot célozzák: világhálóportál-szolgáltatást kívánnak nyújtani. És nem mellékesen: a Top News ügyvezetője ugyanaz a Sudár-Horváth Lívia, aki a Femcafé nevű bulvároldal kiadóját is jegyzi.

A topnews.hu domaint (amely mögött jelenleg még nincs tartalom) egyébként egy luxemburgi regisztrátortársaság birtokolja. A Top News-alapító Sarka Kata szintén luxemburgi lakóhelyet jelentett le a cégbíróságon – és ugyanezt a külföldi címet használja a Femcafét működtető kft. tulajdonosa, Bessenyei István is.

Sarka és Bessenyei tehát bizonyíthatóan egy párt alkot; a sajtó ugyan korábban már összeboronálta őket, sőt feltételezett házastársként is írtak róluk, de az életközösségre utaló hivatalos adatoknak mindeddig híján voltunk. Ennek most vége. Mivel pedig az egykor a baloldalon tájékozódó Bessenyei István az állami és fideszes megbízásokban dúskáló Valton Security kisebbségi tulajdonosa (illetve titokzatos médiakalandor), immár kockázatmentesen leírhatjuk: az állam őrzésvédelemre szánt milliárdjai részben a Rogánékkal társult Sarka Kata párjánál landolnak.

A Hajdú Péter médiaszemélyiség exnejeként ismert üzletasszony ugyanakkor egy Luxemburgnál egzotikusabb országgal is kapcsolatban áll. Eddig nem dokumentálta a sajtó, viszont tény: ő ügyvezeti azt a Smart Development Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t, amely a Seychelles-szigeteki adóparadicsomba bejegyzett SMT DEV Ltd. tulajdona. Az offshore technika alkalmazása miatt nem tudhatjuk, hogy Sarka tulajdonosként is ott áll-e az indiai-óceáni anyavállalat mögött, az viszont elképzelhető, hogy „valakinek” így segít adót optimalizálni, illetve vagyont rejtegetni.

Békeházy Ince

Címlapkép: Rogán Cecília és Sarka Kata licenctulajdonosok, a zsűri tagjai a Magyarország Szépe – Miss World Hungary döntőjén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai gyártóbázisán 2018. július 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megosztás