Beruházás

„Nemzetbiztonsági okokból” nem írták ki, mennyiből épül a József főhercegi palota a Várban

Gőzerővel zajlik az egykori József főhercegi palota újjáépítése a Budai Várban, azonban a gigantikus beruházás pontos költségeit nem tették közzé. Kiderült, hogy a projektet menedzselő Várkapitányság a palota árát nemzetbiztonsági okokból titkolja az adófizetők elől. Közérdekű adatigényléssel eddig azt sikerült kideríteni, hogy nettó 7,3 milliárd forintba került csak az épület betonvázának felhúzása. A Várkapitányság 2022-re vonatkozó beszámolójában 24 milliárd forint szerepel a József főhercegi palota, a palotakert és az istálló újjáépítésénél. Az építkezéssel a kormányközeli Magyar Építő Zrt.-t bízták meg.

Gőzerővel folyik a Budai Várban az egykori József főhercegi palota újjáépítése. A gigantikus épület áprilisban lett szerkezetkész, azaz már felhúzták az épület vázát. A Szent György térre néző palota mellett a hozzátartozó istálló és a neoreneszánsz kert is újraépül. A betonmonstrum jelenleg a legrondább arcát mutatja kívülről, a későbbi ütemekben kapja majd meg az ablakait, és a homlokzatot is kidíszítik a jövőben. A múlt dicső visszaállítása során azonban egy dologról elfelejtkeztek, mégpedig beszámolni a költségekről.

A Budai Vár a Nemzeti Hauszmann Program keretében újul meg, aminek egyik célja, hogy visszaállítsák a II. világháborúban elpusztult középületek egy részét. A József főhercegi palotát, mondhatni, a semmiből építik újra, a telkén korábban egy középkori rommezőt lehetett megtekinteni. A II. világháborúban ugyanis megsérült az épület, amit nem állítottak helyre, hanem a hatvanas években lebontották és eltakarították.

Az épülő palota látványa a Dísz tér felől érkezőknek (fotó: Átlátszó)

A főhercegi palota a Vár impozáns részen áll. Szembeszomszédja a Sándor-palota és a Karmelita kolostor, előbbibe Novák Katalin köztársasági elnök, utóbbiba Orbán Viktor miniszerelnök költözött a hivatalával. A Szent György tér szintén nem épp a legszebb arcát mutatja: a tér felé az újjáépülő Honvéd Főparancsnokság hátulja magasodik torzóként, a füves részt pedig ásatásra hivatkozva körbezárták.

Jobbra daru, balra daru, középen meg kordon a Szent György téren (fotó: Átlátszó)

A látogatókat a Magyar Építő Zrt. molinói, kékre festett kordonok és kék konténerek fogadják. Egy „apróságot” nem találunk meg sehol: hogy mennyi közpénzbe került a palota felhúzása. A kivitelezés ára ugyanis sem a közbeszerzési értesítőben, sem a beruházásért felelős, közpénzből kormányszócsőként működő Várkapitányság oldalán nem található meg.

A helyszínen lévő táblákon is csak az újjáépítés két ütemét tüntetik fel. Az első ütem időtartama 2021. július – 2022. december, a második ütemé 2022. március – 2023. április. Tehát a 2021-ben kezdődött látványberuházás első ütemét sem a koronavírus-járvány, sem az orosz-ukrán háború által kiváltott gazdasági nehézségek nem ingatták meg, határidőre elkészültek vele.

A táblára sem írták ki, hogy mennyibe kerül a csodapalota (fotó: Átlátszó)

Korábban egy közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Várkapitánysághoz, mert a következőkre voltunk kíváncsiak:

1. mennyiért végzi el a József főhercegi palota kivitelezését a nyertes cég,
2. szerettük volna látni a kivitelezővel kötött szerződést,
3. merre található online a közbeszerzés eredménye.

A Várkapitányság azonban azt közölte, hogy versenyeztetési eljárást folytatott le, mely nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá.

A rendelkezésünkre bocsájtott adatok a következők:

  • Kivitelezés I. ütem – bontás és alapozás: nettó 3 976 459 552 Ft
  • Kivitelezés II. ütem – szerkezetépítés: nettó: 3 296 113 575 Ft

Összesen tehát közel 7,3 milliárd forintba került, hogy felhúzzák a palota falait.

A palota látványterve (forrás: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook)

A palota kivitelezésének költsége azonban több mint háromszor ennyibe kerülhet.

A Várkapitányság 2022-re vonatkozó beszámolójában 24 milliárd forint szerepel a József főhercegi palota, a palotakert és az istálló újjáépítésénél.

Az újjáépítés előkészítésére 1,7 milliárd forint, újjáépítés címszó alatt pedig 22,3 milliárd forint. A megvalósítás dátuma 2025 vége.

A Várkapitányság 2022-es évre vonatkozó beszámolója (Szerkesztett verzió)

Most benyújtottunk még egy adatigénylést, hogy kiderítsük, mennyiért fejezi be a cég az épület kivitelezését.

A palota kapcsán még egy bruttó 50 milliárdos összeg is szerepelt a sajtóban. A Telex 2021-ben írta meg az állami Beruházási Ügynökség éves beszámolója alapján, hogy a József főhercegi palotára, a neoreneszánsz kertre és az istállóra 56 milliárd forintot irányzott elő a kormány. A Várkapitányságnál arra is rákérdeztünk, hogy ezt a teljes összeget tervezik-e rákölteni a palotára.

Az ár nemzetbiztonsági szempont miatt nincs kint

Azt is megtudtuk, hogy nemzetbiztonsági okokból nem írtak ki közbeszerzést. Valószínűleg az Alkotmánybíróság miatt kellett a közbeszerzési törvényt mellőzni. Az áprilisi bokrétaünnepségen ugyanis részt vett Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Nem véletlenül, mert bár sokáig titkolták, végül kiderült, hogy az újjászülető József főhercegi palotába költözik majd a tervek szerint az Alkotmánybíróság – értesült a Mandiner.

„Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága határozatával mentesítette a Várkapitányságot az Egykori József főhercegi palota újjáépítése tárgyú beruházás vonatkozásában a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: „Kbt.”) hatálya alól a Kbt. 9. § (1) bekezdés b) pontjának bb) alpontjára és a 492/2015. (XII. 30.) Korm. rendeletre tekintettel. A mentesítés kiterjedt a teljes beruházással kapcsolatos kivitelezői feladatok ellátására is. (…) A Kbt. 9.§ (11) bekezdése és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának határozata alapján a beszerzés eredményeként megszületett szerződés megismerését az ajánlatkérő korlátozhatja, ezért a szerződést nem áll módunkban megküldeni az Ön részére” – írta korábban lapunknak a Várkapitányság.

Az Átlátszó által megkérdezett közbeszerzési szakértő szerint a mentesítés egy egyre ritkábban alkalmazott eljárás. Régebben előszeretettel éltek vele. 2015 óta a Várkapitányság válaszában is hivatkozott jogszabály alapján történik a mentesítés a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága által. Felmerül, hogy a beszerzés során hogyan biztosították azt, hogy a kiválasztott cégek nem élnek vissza a nemzetbiztonsági információkkal. Kérdés, hogy van-e erre valamilyen tanúsítványuk, vagy egyszerűen csak „bíznak” bennük.

A Magyar Építők című, kormányközeli lapban (ami Szíjj Lászlóé) azt írják, hogy a betonvázat felhúzó Magyar Építő Zrt. 2025 végére készülhet el a palotával. Tehát a kivitelezés további szakaszát is ők végzik majd. „Az építkezés során eddig több mint 2.200 köbméter habbeton (műemlékek védelmére), közel 8.000 köbméter szerkezetibeton és 1.200 tonna betonacél került beépítésre” – mondta Oravecz László, a Magyar Építő Zrt. Műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Palota út felől az újjáépülő főhercegi palota (fotó: Átlátszó)

A Magyar Építő Zrt. a Fidesz-kormány egyik nagy kedvence, ha építésekről van szó. A cég résztulajdonosa Paár Attila milliárdos, aki egyike az 50 leggazdagabb magyarnak a Forbes listája szerint. A G7 nemrég talált rá bizonyítékot, hogy a vállalat lényegében teljes egészében állami megbízásokból él. A társaság beszámolójában szerényen megbújik egy táblázat, amely szerint 2021-ben száz, 2022-ben pedig közel 95 százalék volt a forgalmukban a közbeszerzések aránya. A cég 2022-ben 50 milliárdos nettó árbevétel mellett 7,7 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el.

Kormányközeli építőcéghez került a projekt (fotó: Átlátszó)

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. a Budai Várnegyed területén zajló állami beruházásokat koordináló cég, amit a Miniszterelnökség 2018 végén hívott életre. Az élére a kormány egyik megbízható kádere, Fodor Gergely került, aki korábban a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik osztályvezetője volt. A Várkapitányság tiszteletet parancsoló neve mögött két problémás működésű állami cég egyesítése áll. A közpénzzel kitömött Várkapitányság sem a sajtó kérdéseivel, sem a lakosság panaszaival nem foglalkozik érdemben.

18 milliárdos mélygarázs miatt kivájták a Várhegyet

A főhercegi palota előtt egy hatalmas munkagödör éktelenkedik, ugyanis egy modern épülethez mélygarázs is dukál. Ez az a 18 milliárdos beruházás, ami miatt a lakosság tiltakozott, ugyanis félszáz fát ítéltek kivágásra. Ezzel a projekttel szintén a Magyar Építő Zrt. járt jól, a munka befejezésének a dátuma 2025. február, a generálkivitelezés árát szintén nem tüntetik fel sem táblán, sem a közbeszerzési értesítőben.

Az épülő 18 milliárdos mélygarázst sem zavarják már a fák (fotó: Átlátszó)

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A József főhercegi palota a Budai Várban (fotó: Átlátszó)

Megosztás