Ezzel szemben a valóság

75 milliárdos vasútfelújítás: nyoma sincs a 20 perces gyorsulásnak a debreceni vonalon

November végén adták át a Püspökladány-Biharkeresztes közötti, 100-as vasútvonalat, az akkori sajtótájékoztatón elhangzott: „a projekt egyik fontos célkitűzése az volt, hogy jelentősen csökkenjen a menetidő ezen a szakaszon”. A MÁV december 12-től érvényes menetrendje szerint a Budapest-Debrecen távot azonban a vonat épp annyi idő alatt teszi meg, mint a felújítás előtt. A MÁV nem válaszolt kérdéseinkre.

„Célunk a közösségi közlekedést igénybevevő lakosság mobilitásának segítése, ami a jelenleg befejezett fejlesztéssel teljesült, hiszen a 100. számú vasútvonalon közlekedők mintegy 20 perccel hamarabb elérhetik úticéljukat. További fontos szempontunk a régió gazdasági növekedéséhez történő hozzájárulásunk. Itt az ipari területek hatékony vasúti kiszolgálásán dolgozunk” – mondta a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese november 26-án a Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz felújítása kapcsán. Minderről akkor a dehir.hu számolt be Időt nyerhetünk Püspökladány és Ebes között címmel. Nyul Zoltán, a NIF sajtóanyaga szerint arról is beszélt, hogy „nemcsak a vasúti pálya felújításáról gondoskodtunk, hanem az utazók kényelmét szolgáló utasfelvevő épületekről és az állomás teljes területének korszerűsítéséről is”.

A 100. sz. számú vasútvonal, Püspökladány–Ebes vasúti vonalszakaszon a kétvágányú, villamosított, a 31,25 km hosszú vonalszakasz teljes átépítésén, korszerűsítésén túl három vasútállomás is megújult – áll a NIF záró közleményében. Eszerint „megtörtént továbbá az állomási biztosítóberendezések (és áramellátás) és a vonali biztosítóberendezések korszerűsítése, új kábelalépítmény és kábelhálózat kiépítése az állomásokon és a vonalon, valamint integrált vasúti távközlő rendszer, korszerű utastájékoztató berendezések létesítése.

A 160 km/h sebességre alkalmas vágánygeometria kialakításával és a korszerű biztosítóberendezések kiépítésével a menetidő csökkentését elősegítő paraméterek valósultak meg, melyhez a GSM-R 2 hálózat és az ETCS 2 rendszer kiépítése is szükséges. A fejlesztés során számos, a vasutat érintő közúti infrastruktúra korszerűsítését hajtottak végre. Az utazó közönség kényelmét szolgálják a rendezett állomási előterek, a kialakított különszintű forgalomátvezetésű peronaluljárók és a modern vizuális és hangos utastájékoztató rendszer is.”

Bodó Sándor országgyűlési képviselő, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszél a Püspökladány-Ebes közötti vasút felújítása kapcsán. A háttérben (jobbra) Nyul Zoltán és Nyiszter Tamás. (forrás: Bodó Sándor Facebook-oldala)

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese akkor azt mondta, „menetrendváltástól új, Sóstó InterCity indul naponta a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára, Püspökladány és Debrecen között szintén felár megfizetése nélkül vehető igénybe, valamint megáll Kaba és Ebes állomásokon is. Az Ung IC pedig naponta fog közlekedni, így 20 óra után is lehet InterCity-vel utazni Debrecenből Budapestre, és közvetlen kocsikat továbbít Munkácsról.”

A 75 milliárdos projektről megírtuk, hogy az R-Kord Kft. a V-Híd Zrt.-vel közösen dolgozik a Püspökladány–Ebes vasútvonalon a NIF megbízásából. Az összeget a NIF uniós pénzből, egy IKOP-projektből fizeti. Az R-Kord Kft. – több másik cégen keresztül – 2013 óta van Mészáros Lőrinc tulajdonában, és azóta sorra nyeri a vasúttal kapcsolatos állami megbízásokat.

75 milliárdos vasútépítési tendert nyert Mészáros Lőrinc cége | atlatszo.hu

Az R-Kord Kft. a V-Híd Zrt.-vel közösen dolgozik a Püspökladány-Ebes vasútvonalon a NIF megbízásából, ami előzetesen 69 milliárd forintra becsülte a munkálatokat.

A menetrendben nincs 1 percnyi gyorsulás sem

A 2021-2022-es vasúti menetrend már megjelent, és a 75 milliárdból felújított 100-as vonal járatait is tartalmazza. Az új menetrend alapján az IC600 5:23-kor indul Budapest, Nyugati pályaudvarról, 7:56-kor van Debrecenben. Az IC650 6:23-kor indul és 8:51-re ér Debrecenbe. Ha megnézzük a MÁV 2020-2021-es menetrendjét, akkor ez a két vonat épp ugyanannyi idő alatt jutott el a menetrendváltás előtt is Budapestről Debrecenbe. Sőt, a 2019-2020-as menetidő is épp ez volt. Vagyis a menetrendben nem látszik a NIF által említett 20 perces időnyereség.

Van még egy érdekesség: a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese ugyanis arról beszélt, „az Ung IC pedig naponta fog közlekedni, így 20 óra után is lehet InterCity-vel utazni Debrecenből Budapestre”. Ez tényleg így van, de a felújítás előtt is járt IC 20 óra után Budapestre, 2019-ben például Sóstó IC-nek hívták, 20:08-kor indult és 22:37-re ért a Nyugatiba. Az Ung IC is éppen ennyi idő alatt teszi meg a távot.

Forrás: elvira.mav-start.hu

Kerestük a MÁV-ot, hogy pontosan mely vonatoknál csökkent a menetidő, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdésünkre.

30 milliárdból adminisztratív gyorsulás

A Szeged-Hódmezővásárhely tramtrain kapcsán megírtuk, hogy a MÁV azt közölte, 3 perccel csökkenhet a menetidő a Szeged—Hódmezővásárhely vasútvonalon, pedig közel 30 milliárd forintot költöttek csak a pályára az immár 70 milliárdnál is drágább tram-train beruházásból. Az új menetrend itt is tartalmaz meglepetést.

30 milliárdból 3 percet csökkenhet a menetidő a Szeged-Hódmezővásárhely vonalon | atlatszo.hu

Alig 3 perccel csökkenhet a MÁV szerint a menetidő a Szeged-Hódmezővásárhely vonalon, pedig közel 30 milliárd forintot költöttek csak a pályára az immár 70 milliárdnál is drágább tram-train beruházásból. A pályát 100 kilométer/órásra építették, de a vonatok ma sem mennek 80-nál többel.

Míg a 2017-2018-as menetrendben Szegedről a 7700-ás a békéscsabai vonat 6:21-kor indult el és 6:53-ra ért Hódmezővásárhely Népkertre, közben megállt Algyőn. Az út akkor 32 perces volt. A 2021-2022-es menetrend szerint ugyanez a vonat most 6:28-kor indul, 6:54-ra ér Hódmezővásárhely Népkertre. Ez 26 perces menetidő. Vagyis 6 perccel gyorsabb, mint korábban. De: a vonat nem áll meg Algyőn, és Rókuson is csoda történt. Míg a 2017-2018-as időszakban 6:29-kor érkezett Rókusra és 6:33-kor indult tovább, addig ez 2021-2022-ben 6:36-6:37 lett, vagyis a korábbi 4 perces megállás 1 percre rövidült. Csak itt 3 perc lett a nyereség, egyetlen tollvonással.

A vasutat ismerő forrásunk szerint mindössze annyiról van szó, hogy a kézi állítású váltókhoz a MÁV-osoknak gyorsabban kell kiérni. Amíg nem hagyták ki Algyőt, a Rókus-Népkert távot 20 perc alatt tette meg a vonat, most Algyő nélkül 16 perc alatt.

Vagyis a 6 perces gyorsulásból 3 percet a rókusi váltóállítás sürgetése, a többit pedig Algyő kihagyása hozza össze.

Mindezt az egyébként 30 milliárdért felújított és 100 km/órás sebességre képes pályán.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese beszédet mond a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal villamosítási munkálatainak alapkőletételén Berettyóújfaluban 2020. október 29-én (forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Megosztás