Gyula

A „Viharsarok Közgépe” most medencét építhet Gyulán egymilliárdért

Évek óta élvezi a gyulai önkormányzat bizalmát a Futizo Kft., amely 2010 óta magabiztosan nyeri a helyi közbeszerzéseket. Lapunk 2016-ban már felfigyelt a cégre, amelynek neve később újra felbukkant, amikor egy gyulai exfideszes vezető kitálalt a város belső politikai-gazdasági viszonyairól és egy, a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti körről. A kft. sikerszériája azóta is tart.

A Gyulai Várfürdő Fürdő- és Gyógyszolgáltató Kft. írt ki közbeszerzést Gyermekparadicsom – vizes játszópark létrehozására október elején. A cégeknek egy hónapjuk volt pályázni, a nyertest most hozták nyilvánosságra az uniós közbeszerzési értesítőben.

Eszerint a gyulai Futizo Kft. nettó 1 049 920 225 forintért végezheti el a kivitelezést.

A Futizo mellett a NYÍR-WETLAND Szolgáltató Kft. adott még be ajánlatot, ők nettó 1 091 008 756 forintért vállalták volna az eredetileg 831 milliósra becsült munkát. Így 43 millió forint döntött a két pályázó között.

A beruházás tárgya a „Gyulai Várfürdő szolgáltatás-és kapacitásbővítése”, amely során egy „Gyermekparadicsom” elnevezésű vizes játszópark jön létre a meglévő építmények elbontásával, részben megtartásával, valamint új építmények és installációk építésével.

A leírás szerint „az építészeti koncepció egy könnyen értelmezhető, »kör« alaprajzi kialakítással bíró, több látványelemet tartalmazó medence-együttes. A gyermekmedencék 1–14 éves korig hivatottak kiszolgálni a gyermekek pancsolását, fürdőzését az élményelemek és a medencék használat. A tervezett komplexum kizárólag késő tavasztól kora őszig üzemel, tehát időszakos használatú. A medence vize előírás szerint lesz biztosítva, fűtve és tisztán tartva.

Látványtervek. Forrás: varfurdo.hu

Az egyes medencékben különböző előregyártott acél és műanyagszerkezetű elemes játékok kerülnek telepítésre, melyek spriccelik, öntik, locsolják a gyermekekre a vizet. (…) A gyermek és pancsoló medencét egy »cikk-cakk«-ban épített ülőpadsor választja ketté, így a szülők a gyermekekkel egy medencében lehetnek kissé szeparált módon.”

A medencetestet emellett korlátokkal védik majd, a bébimedence és a SPRAY-park fölé pedig nyáron időszakosan telepített napvitorla árnyékolót helyeznek ki, amely alatt a tervek szerint a kicsik nem kapnak hősokkot.

A projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg.

A Gyulai Várfürdő Kft. összesen 2 883 677 788 Ft támogatásban részesült (a projekt elszámolható összköltsége 3 185 110 000 Ft, 90%-os támogatási intenzitás mellett), az első ütemben a „Gyermekparadicsom” újul meg. A tervek szerint a teljes beruházás tervezett befejezési dátuma 2023. november 30.

A „Viharsarok Közgépe” (majdnem) mindent vitt

Lapunk először 2016-ban írt a nyertes cégről, amely akkor nem véletlenül kapta a „Viharsarok Közgépe” nevet kollégánktól. A Közgéphez hasonlóan ugyanis akkoriban majdnem minden közbeszerzést megnyert, amin elindult – Gyulán legalábbis.

A Futizo Bt. 1998-ban alakult meg. Jegyzett tőkéje ekkor 10 ezer forint volt, míg forrásai alig haladták meg az 1 millió forintot, 580 ezer forint veszteség mellett. A 2010-es évet 173 milliós nettó árbevétellel zárta, ami 2014-re közel 2,7 milliárdra nőtt. A csúcsot 2019-ben érte el a cég 5,1 milliárdos forgalommal, ami 2020-ra 4,8 milliárdra csökkent. Az adózott eredménye 611 millió forint volt tavaly.

Így tarol a Viharsarok Közgépe, a gyulai önkormányzat kedvenc építőipari cége | atlatszo.hu

Közel tizenhatszorosára nőtt az árbevétele a gyulai Futizo Kft.-nek 2010 és 2014 között. Majdnem minden közbeszerzést megnyertek, amin elindultak – Gyulán legalábbis. A békési fürdővárostól összesen közel 1,2 milliárdnyi megbízást nyert a cég, amelynek egyik tulajdonosa Piskolty Tibor. Cégtársa a testvére, Piskolty Mária, aki a Békés Megyei Kormányhivatalban a jogi főosztályt vezeti. Piskolty Tibor a trafikbizniszben is sikeres.

A cég tulajdonosai 50-50%-ban Piskolty Mária és Piskolty Tibor. Előbbiről 2016-ban azt íruk, hogy „a 2000-es évek közepén még beosztott munkatárs, titkárnő a Békés Megyei Önkormányzatnál, később egy pályázatíró és -figyelő céget vezet, majd a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének első embere. Ma pedig a Békés Megyei Kormányhivatal jogi és koordinációs főosztályának vezetője.”

Piskolty Tibor pedig 4 gyulai dohányboltot üzemeltetett, de a vele több üzletben is kapcsolatban álló Csizmadia Imrével közvetlenül és közvetetten összesen 11 trafikot mondhattak magukénak.

Irányított közbeszerzések?

2016-ban összesen 211 gyulai közbeszerzést és ezek eredményét néztük át. Ebből 11 esetben indult a Futizo Kft. és 10 alkalommal nyert. A gyulai önkormányzat által elnyert munkák összértéke 1 milliárd 150 millió forint volt 2012 és 2015 között. Emellett konzorciumban dolgoztak más települések önkormányzatainak megbízásából is, illetve alvállalkozóként a Békés-Drén Kft.-nek és a Modinvest Kft.-nek is.

Akkori számításaink szerint a cég 5 év alatt a konzorciumi tagokkal együtt közel 100 milliárd forint közbeszerzést nyert el, míg 2010 előtt szinte semmit.

2019-ben aztán ismét napirendre került a cég neve egy levél, majd egy nyilatkozat kapcsán. Galbács Mihály volt gazdasági alpolgármester ugyanis így próbálta meg felhívni a Fidesz legfelsőbb vezetésének figyelmét Gyula város fideszes vezetése és a helyben érdekelt sztárvállalkozók közötti több mint gyanús, viszont nagyon is gyümölcsöző összefonódásra.

Három éve írtunk a fidesz-közeli gyulai mutyibrigádról, most egy helyi politikus is kitálalt | atlatszo.hu

A minap szaftos politikai szenzációja, hogy kitálalt egy gyulai fideszes politikus a helyi pártelit és az általa támogatott vállalkozói kör összefonódásáról, a városi beszerzések lezsírozásáról, és arról, hogy erre az országos vezetést is megpróbálta figyelmeztetni, de süket fülekre talált. A Galbács Mihály által leírt kompániáról már 2016 szeptemberében cikkezett az Átlátszó.

Mint mondta, „tudatosan úgy épült a rendszer, hogy a város nem tud beleszólni, ki mit mennyiért csinál, a testület pedig csak arra hivatott, hogy ha a kivitelező kér valami plusz 100 milliót, egy dolga van, megnyomni a gombot, és kiutalni a 100 milliót. Aki nem akarja, kívül találja magát.”

„Azt hívják meg, akit megmondanak, a pályázatra, és annyiért csinálja meg, amennyiért ő gondolja.”

Galbács Csizmadia Imre és Piskolty Tibor vállalkozókat nevezte meg. Galbács kikérte az önkormányzattól a közbeszerzési adatokat 2014 és 2019 májusa között. Eszerint az öt és fél év alatt 3,5 milliárdnyi közbeszerzések mögött 49 munka volt. Ezeknek a 78 százalékát Piskolty cégei nyerték, de 2015-ben a közbeszerzések 95 százalékát Piskolty egyik cége, a Futizó Kft. kapta meg.

A sikerszéria még ma is tart a városban. Az elmúlt években többek között a Gyulai Várfürdő energetikai fejlesztését végezhették el 204 990 000 forintért, belterületi utakat újíthatnak fel összesen 96 062 494 forinért, de korábban ők feleltek a város ivóvízvezetékek rekonstrukciójáért konzorciumban, és a körforgalom létesítésével is őket bízták meg.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Görgényi Ernő gyulai polgármester (j) és Piskolty Tibor, a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Futizo Kft. ügyvezető tulajdonosa írták alá azt a szerződést, amely alapján megépülhet a Gyulát Városerdővel összekötő kerékpárút, valamint újjáépítik a paradicsomi abc-től a Fehér-Körös hídjáig tartó szakaszt (forrás: Youtube/Gyula Televízió, 2018.)

Megosztás