adatigénylés

Az elmúlt egy évben 6,3 millió forint veszteséget produkált a felcsúti kisvasút

Az elmúlt egy évben 6,3 millió forintos veszteséget termelt a 600 millió forintos EU-támogatásból épült kisvasút, ami a felcsúti stadion és az alcsúti arborétum között közlekedik. Ezzel 2016-os indulása óta összesen már 23,3 millió forint mínuszt hozott össze.

Támogatási kampány

2015-ben az Átlátszó elsőként írta meg, hogy az Orbán-kormány 600 millió forint európai uniós támogatást ad a felcsúti kisvasútra, amely aztán 2016. április 30-án indult első útjára a felcsúti stadion és az alcsútdobozi arborétum között. 2017-ben kipereltük az uniós pályázatot az NGM-től, és több cikkben foglalkoztunk a gazdálkodási és utasforgalmi adatokkal.

2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is közadatigénylésben kértük ki a hivatalos nevén Vál-völgyi kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA) a kisvonattal kapcsolatos bevételek és kiadások listáját, valamint a jegyeladások számát.

Idén ismét megkérdeztük a friss számokat, és a FUNA válasza szerint 2019. július 1. és 2020. augusztus 30. között a jegyértékesítésből 12,9 millió forint bevételük származott, viszont a kisvasút üzemeltetése 19,2 millió forintba került. Vagyis 6,3 millió forint veszteséget produkált.

Az adatokhoz – mint eddig minden alkalommal – az alapítvány azt a kiegészítést fűzte, hogy

„Általánosságban megállapítható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb ágazatokhoz”.

A felcsúti egész biztosan nem: az elmúlt évek gazdálkodási adatait összesítve az jön ki, hogy az Orbán Viktor szülőfalujában zakatoló hobbivonat 2016. április 30-i indulása óta 2020. augusztus végéig 23,3 millió forint veszteséget termelt.

Idén hozzátette a FUNA azt is, hogy a járvány miatt egy időre teljesen leállt a vonatok közlekedése. És valóban: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rákérdeztünk, hogy naponta hány jegyet adtak el, és naponta hány vonat közlekedett, a kapott adatokból pedig az látszik, hogy március 9. és május 29. között nem közlekedett a kisvasút.

A FUNA által küldött táblázat (PDF) szerint 2019. július 1. és 2020. augusztus 31. között

  • összesen 21.920 jegyet adtak el
  • a legtöbb, 1110 db jegy 2019. december 7-én fogyott
  • két alkalommal 5-re, a többi napon 0-ra végződik az eladott jegyek száma (ahogy szinte minden évben)
  • összesen 2615 vonat közlekedett
  • kivételesen csak egy napon, 2019. szeptember 30-án járt utasok nélkül a kisvasút

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Vál-völgyi Kisvasút / Facebook

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Megosztás