közpénzégetés

Az exrádiós Rókusfalvy Pál cége készítette a MÁV interaktív nyomozós játékát

A közlekedésbiztonsági kampány nettó 59 millió forintos európai uniós támogatással jött létre. A projekt része egy interaktív játék, ami kapott hideget-meleget az elmúlt napokban. A vonatbalesetes játékot a Roxer Kft. készítette, melynek egyik tulajdonosa Rókusfalvy Pál volt rádiós, aki 2003-ban ünnepélyes tagfelvétel során lépett be a Fideszbe – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

Interaktív közlekedésbiztonsági kampányt indított a MÁV Ütközéspont címmel. A projekt honlapja szerint azért van erre szükség, mert Magyarországon évente több tucat halálos baleset történik vasúti átjárókban. Ezek oka szinte kivétel nélkül a síneken átkelők figyelmetlensége. A kampány célja, hogy tudatosítsák a veszélyforrásokat a fiatalokban, és felhívják a figyelmüket a szabályok betartásának fontosságára.

Részlet a játékból: Gál Kristóf. Forrás: utkozespont.hu

A kampány része egy interaktív játék, ami egy online helyszínelés egy vasúti balesetnél Nagy Zsolt színész és Gál Kristóf rendőrségi szóvivő főszereplésével. Gál Kristóf egykori színész, a koronavírus miatt létrehozott Operatív Törzs tagjaként vált országszerte ismertté. A point & click játékban azt kell kinyomozni, hogy mi okozta a balesetet: a képernyő különböző pontjaira kattintva lehet felfedezni a terepet, olyan nyomok után kutatva, amelyek segítségével megoldhatjuk az ügyet. A játék közben rövid videós intrókat lehet lejátszani, ahol a balesetet szenvedett sofőr és a mozdony vezetője is megszólal. A játékidő 10 perc, közben 360 fokban fedezhetjük fel a helyszínt a forgatható kamera segítségével, beleshetünk a roncsautóba, a mentőautóba, és mindez nem is túl bonyolult, mert egy térkép segít megtalálni a nyomokat.

A játékot a MÁV óriásplakátokon is reklámozza, amiken jelzik, hogy a játék EU-s pénzből valósult meg. A MÁV oldalán olvasható, hogy a

közlekedésbiztonsági kampány mintegy 55 millió forintos európai uniós támogatással jöhetett létre.

Az Ütközéspont jellegzetes plakátjaival országszerte közel 500 helyen találkozhatunk. Ezenkívül a MÁV minden magyarországi középiskolának megküldi az Ütközéspont edukációs filmjét, ezzel közvetlenül vonja be a kampányba a fiatalokat.

Forrás: utkozespont.hu

A játékot a 444 is értékelte, az ügyben Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő pedig nyomozni kezdett, miközben a játék több hibájára is rámutatott.

„»Interaktív« vicc, de annak rossz. Aki szeret sírva nevetni, csinálja végig a »játékot«, tényleg csak 10 perc. Az interaktivitás annyi, hogy ha 5 másodpercen belül sikerül háromszor ráklikkelni a sárga gombra, akkor kialszik a tűz. Ha nem sikerül, szerencsére nem ég porrá a sofőr, akkor lehet újra próbálkozni a hatalmas kihívással. A többin is csak röhögni lehet sajnos, nagyon szép eseményeket látunk, például az óriásdaru hamarabb odaér a helyszínre, mint ahogyan a tűzoltók eloltanák a tüzet, vagy a rendőr a vonat ELŐTT méregeti a fékutat, vagy a sztárrendőr az égő autóból éppen kivett, súlyos légzési nehézséggel küzdő, hordágyon vitt sofőrhöz perdül a noteszével és megkezdi a kihallgatást stb.”

– írja posztjában a képviselő.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az országgyűlési képviselő találta meg a honlapon az adatkezelési tájékoztatóban, hogy a Roxer Kft. járt jól a megbízással. A cég egyik tulajdonosa Rókusfalvy Pál, volt rádióriporter, „aki 2003-ban ünnepélyes tagfelvétel során lépett a Fideszbe, többek között Schmitt Pállal együtt”. Hadházy Ákos kérdéssel fordul a MÁV-hoz, hogy megtudja, mennyit keresett Rókusfalvy az „interaktív közlekedésbiztonsági játékon”.

A Roxer Kft. a saját Facebook-oldalán is megosztotta a MÁV-nak készített közlekedésbiztonsági kampányukat. A werkvideóból pedig kiderült, hogy a film rendezője Bernáth Milán, becenevén Cosmic Bunuel.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A közbeszerzési értesítő szerint a Roxer 2020-ban nyerte el a MÁV közlekedésbiztonsági projektjeinek komplex kommunikációját nettó 59 millió forintért, az ajánlatkérő a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) volt. A kampány három, uniós támogatású MÁV közlekedésbiztonsági projekthez kapcsolódik. A szerződést 2020 augusztusában írták alá a felek, az NKOH és a Roxer.

Hadházy Ákos egy másik 59 milliós közbeszerzést is belinkelt 2018-ból. Azt a felhívást a MÁV tette közzé, és szintén a vasutas cég EU-s támogatású közlekedésbiztonsági projektjéhez kapcsolódik. Akkor azonban a kommunikációs projektet törölték, mert a MÁV nem készült el a közlekedésbiztonsági fejlesztésekkel.

Rókusfalvy korábban közpénzből pofozhatta ki a borászatát

A Rókusfalvy cégei által elnyert támogatásokról az Átlátszó is beszámolt korábban. Idén írtuk meg, hogy Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől Rókusfalvy Pál érdekeltségéhez került a volt Tündérhegyi pszichiátria épülete. Tavaly ősszel beszámoltunk arról, hogy Rókusfalvy Pál cége 2,2 milliárd forintból reklámozza, hogyan épül-szépül az ország.

Farkas Flórián volt sofőrjének cégétől Rókusfalvy Pál érdekeltségéhez került a volt Tündérhegyi pszichiátria épülete

Állami hitelből és a „félretett” 300 milliójából vett meg néhány éve, nyomott áron egy budai villát és a hozzá tartozó 7500 négyzetméteres telket Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő korábbi sofőrjének a cége. Az épületben 2009-ig a Tündérhegyi Pszichiátria működött, tavaly egy videóriportban bemutattuk, hogy az épület gyors pusztulásnak indult.

A borász 24 éve formálja Etyek brandjét. Az Átlátszó akkor figyelt fel rá először, amikor 2017-ben az 53,6 millió forintba kerülő etyeki borászatuk kipofozására uniós pénzt igényeltek. 2017 jó évjárat volt: a közbeszerzési értesítő szerint ugyanabban az évben a Rókusfalvy-borászat termékfejlesztését 181 millió forintból végezték el.

A 24.hu szúrta ki, hogy idén januárban újabb állami támogatást nyertek, teljesen átláthatatlanul, turisztikai beruházásokra Fidesz-közeli vállalkozók a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül. Rókusfalvy Pál cégének nemrég 400 millió forint közpénzt ítéltek meg az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésre.

Facebook

(null)

Az exrádiós kevés interjút ad, nemrég azonban az Index podcastjában szóba jöttek a kormányzati támogatások, amit azzal kommentált, hogy

„a kommunikációs és a turisztikai iparágakban tevékenykedem közel három évtizede. Az lenne a furcsa, ha vakcinagyár lenne köthető hirtelen a nevemhez.”

A Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. 2019-ben összesen 2,3 milliárdos árbevételt ért el, az adózott eredménye pedig 152 millió forint lett. 2020-ban azonban már csak 600 millió forgalma volt, amiből 18 millió forint lett a haszna.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A MÁV közlekedésbiztonsági kampányának felhívása. (Fotó: mavcsoport.hu)

Megosztás