Cikkek

Titkosított Tor-postafiókkal bővült a MagyarLeaks kiszivárogtató szolgáltatásunk

Az információszabadság-törvények önkényes és rajtaütésszerű korlátozása, valamint a folyamatban lévő bírósági ügyeinkre is negatív hatással lévő törvénymódosítás, vagyis a Lex Átlátszók dömpingje után arra számítunk, hogy egyre többen élnek majd a kiszivárogtatás eszközével a közérdekű adatok nyilvánossága érdekében. Hogy ezt minél biztonságosabban tehessék, titkosított Tor-postafiókkal bővült az atlatszo.hu közérdekű kiszivárogtató szolgáltatása, a MagyarLeaks.

*****

Az újságírói forrásvédelem a hatályos médiatörvényben is elismert joga alapján az atlatszo.hu akkor sem adja ki a hatóságoknak vagy bárki másnak a bizalmas, nevük elhallgatását kérő információforrásai nevét vagy a személyazonosságukra utaló adatokat, ha tudomásunk van róla, de az a legbiztosabb forrásvédelem, ha mi magunk sem tudjuk, hogy kitől kaptuk az információt.  A szenzitív információkat titkosított adathordozón tároljuk – ilyesmit foglalt már le tőlünk a rendőrhatóság, de semmit nem tudtak vele kezdeni. Az internetes beküldők kiléte azonban elméletileg az atlatszo.hu segítsége nélkül, a távközlési rendszerekben is visszanyomozható, ezért olyan titkosított csatornát hoztunk létre amely a hálózaton sem hagy árulkodó nyomokat.

Az atlatszo.hu új postafiókja a nyílt forráskódú GlobaLeaks szivárogtató szoftvert, és a Tor-hálózatot használja ahhoz, hogy anonimitást biztosítson a közérdekű adatokat szivárogtatóknak. A Tor egy ingyenes és szabad szoftver, használatával egy olyan hálózatra csatlakozhat, amely többszörös titkosítás révén biztosítja, hogy a felhasználó kiléte kényszer hatására se legyen visszakereshető. A Tor hálózatra a legegyszerűbben a Tor böngészőjén keresztül csatlakozhat. Az innen letölthető szoftver egy Firefoxra épülő böngésző, amely decentralizált rendszerrel teszi névtelenné felhasználóit. A MagyarLeaks biztonságos szivárogtató oldalát csak ebben a böngészőben lehet megnyitni.

A Tor oldalán a Download gombra kattintva juthat el arra az oldalra, ahol az operációs rendszerének megfelelő verziót letöltheti. Itt megint a Download gombra kell kattintani ahhoz, hogy elinduljon a letöltés. A letöltött fájl futtatásával, amelyet egy dupla kattintással indíthat el, létrejön egy Tor Browser nevű mappa ugyanabban a mappában, ahová letöltötte az eredeti fájlt. Itt a Tor logójával, a lila hagymával jelölt „Start Tor Browser” alkalmazásra kell kattintani ahhoz, hogy kezdeményezze a Tor-hálózatra csatlakozást, ezt a „Vidalia Control Panel” irányító felületen követheti figyelemmel. A sikeres csatlakozást „Connected to the Tor network!” üzenet jelzi.

A böngésző automatikusan elindul, ha sikeresen csatlakozott a hálózatra. A bal felső sarokban a megszokott „Firefox” felirat helyett most „TorBrowser” látható. A MagyarLeaks biztonságos postafiókja csak ebből a böngészőből érhető el, a címsorba a következő linket kell bemásolni: http://ak2uqfavwgmjrvtu.onion. Az oldalon a „Blow the Whistle” gombra kattintva küldheti el nekünk a megosztásra szánt dokumentumot vagy dokumentumokat. A gomb megnyomásával megjelenik a feltöltő felület, ahol az „I want to report on” legördülő menüből ki kell választani a MagyarLeaks opciót, majd a „Next step” gombra kattintani. Itt látszik is az atlatszo.hu logója.

A következő lépésben az „Add files” gombra kattintva választhatja ki a feltölteni kívánt fájlt, és megadhat hozzá olyan leírást, amellyel segíti az atlatszo.hu újságíróit a szivárogtatott dokumentumok feldolgozásában. Ha a fájl feltöltése megtörtént, a fájl neve megjelenik jobb oldalt, az „Add files” felirat alatt. A küldés véglegesítéséhez a „Next step” gombra kell kattintani. Változtatáshoz a „Previous step” gomb megnyomásával tud visszatérni az előző oldalra.

A küldés előtt megjelenik egy angol nyelvű figyelmeztető üzenet. Ennél a lépésnél gondolja át még egyszer, hogy nem hagyott a dokumentumban vagy a leírásban személyes adatokat vagy olyan információkat, amelyek alapján visszanyomozható lenne a személyazonossága. A szivárogtatást semmiképpen ne a munkáltatója által biztosított számítógépről, vagy a munkáltató által biztosított internet kapcsolaton keresztül intézze.

A figyelmeztető üzenetet az „Agree” („Megértettem”) felirat előtti doboz kipipálásával fogadja el, a fájl küldése a „Submit” gombra kattintva történik meg. Ha befejeződött a küldés, egy felugró ablak értesíti önt erről („Submission Created!”). Az ablakban megjelenik a feltöltéséhez kapcsolt egyéni kód, amellyel visszatérhet a feltöltött fájl oldalához, és további fájlokat küldhet nekünk, vagy kommunikálhat velünk a „Comments” dobozon keresztül. A feltöltést azonnal is megnézheti a „View Tip” gombra kattintva.

Ha később szeretne visszatérni a feltöltéshez, akkor a Tor böngészőben, a http://ak2uqfavwgmjrvtu.onion linket megnyitva, az „Enter your receipt” mezőbe írja be az első feltöltésnél kapott kódot, és kattintson a „View Tip” gombra. Ekkor megnyílik ugyanaz a „Tip Status Page”, azaz a szivárogtatás oldala, amelyet a feltöltés után is meg lehetett nyitni. Figyelem! A Tor böngésző bezárásával lecsatlakozik a névtelenséget biztosító hálózatról. A vágólapra másolt (copy-paste-elt) linkeket és betűsorokat írja felül egy általános információ (pl. egy nagyobb hírportál vagy a google címének) vágólapra másolásával.

Mire kell figyelnie a küldésnél?

Töltse le képes útmutatónkat (PDF)

Legyen körültekintő! Ne beszélgessen sem az interneten, sem személyesen senkivel, még családtagokkal sem arról, hogy információk szivárogtatását tervezi!

Ne olvasson szivárogtatásról szóló cikkeket, és ne nyissa meg a MagyarLeaks oldalát a munkahelyén, különösen ne a munkáltató által biztosított számítógépen vagy mobiltelefonon!

Az információgyűjtést ne a munkahelyén végezze! Otthon és nyilvános helyeken is használja a Tor névtelenséget biztosító böngészőjét. A decentralizált hálózat miatt az oldalak lassabban töltődnek be, de csak így biztosítható, hogy ne tudják visszakövetni, milyen oldalakat nyitott meg.

A kiszivárogtatásra szánt fájlt ne küldje el céges e-mail címről más e-mail címre, mert az könnyen visszakövethető. A fájlokat mindig becsomagolva (zip/tar) mentse le egy külső memóriaegységre (pendrive, memóriakártya stb.), és nyilvános helyen lévő internetkapcsolaton keresztül küldje el nekünk a MagyarLeaks oldalon.

Kerülje a feltűnést! Ha a dokumentumot nyilvános helyen tölti fel az internetre, ne hívja fel magára a figyelmet hangoskodással, furcsa viselkedéssel. Ha befejezte a küldést, továbbra is maradjon körültekintő, és ne ossza meg ezt az információt senkivel.

Töltse le képes útmutatónkat (PDF)

Best of MagyarLeaks 2011 – 2013

MagyarLeaks: Itt az FM1 titkos műsorszolgáltatási szerződése

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

MagyarLeaks: Több sebből vérzik a húszmilliárdos állami optikai hálózat projekt

KEHI-vizsgálat a milliárdos filmtámogatásokról: itt a vezetői összefoglaló

MagyarLeaks: Itt az eltitkolt MMKA átvilágítási jelentés

MagyarLeaks: A Jobbikról szivárogtat az Anonymous

MagyarLeaks: Simicska Lajos a Közgép tényleges tulajdonosa

MagyarLeaks: Nem kellett Kínának a Malév

MagyarLeaks: Félfiktív szerkesztőségben játszódik a Marslakók

Miskolci villamostender: közreadjuk a titkolt közbeszerzési dokumentációt

MagyarLeaks: Veszélyes hulladékok, nehézfémek a vörösiszaptározókban

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

BKV: A gyanúsítottak sűrűn emlegették az MSZP pénztárnokát

MVM: Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

MagyarLeaks: Dörner György színházigazgatói pályázata

MagyarLeaks: Kreatív könyvelés az MVM-nél

MagyarLeaks: A sokmilliárdos sávolyi spanyol földspekuláció strómanjai

MagyarLeaks: Meghackelték a Brokernetet

Támogassa az Átlátszót adományával is!

Ha fontosnak tartja tevékenységünket, kérjük hogy adományával is támogassa az atlatszo.hu működését. Portálunk magánadományokból működik: nem fogadunk el pénzt állami vagy önkormányzati szervezetektől, pártoktól, vagy olyan cégektől amelyeknek tulajdonosi vagy döntéshozói háttere nem átlátható. Nagy szükségünk van viszont közönségünk adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzéseire. További részletek a támogatási lehetőségekről itt.

a szerk.

 

Megosztás