MagyarLeaks: Meghackelték a Brokernetet

Fotó: www.autogaleria.hu
Fotó: www.autogaleria.hu

Az atlatszo.hu úgy tudja, hogy feltörték a Brokernet Csoport egyik szerverét, és a letöltött fájlokkal megkeresték a pénzügyi tanácsadót ismeretlen hackerek. Állítólag egy sima phpmyadminon át jutottak be a szerverre, aminek admin/admin volt a jelszava. A letöltött fájlokat több médiavállalathoz is eljuttatták, de senki nem közölte a sztorit. Forrásaink szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A MagyarLeaks-nek beküldött fájlokból úgy tűnik, hogy az eset még 2010-ben történhetett.

>>> a letöltött fájlok listája – jogi megfontolásból nem közöljük

>>> a biztosítási üzletág ügyféllistája – jogi és adatvédelmi megfontolásból nem közöljük

 • alma

  minek bohóckodtok itt a .hu-s domain-nel, nem gondoljátok ti ezt komolyan

  • atlatszo

   de komolyan gondoljuk… több ügyvéd van a csapatban mint újságíró, lehet próbálkozni 🙂

   • Dark Future

    Nektek legyen igazatok, de tényleg ütős, hazai vonatkozású kiszivárogtatások szerintem sem fognak nagyon sokáig megjelenni .hu domainről és itthoni szerverekről. Sőt igazából magyar állampolgárként Magyarországról ilyenben gondolkodni eleve nem túl nyerő ötlet.

    Tudjátok, rossz levágott lófej mellett ébredni… meg olyan országban megbízni a jogban és az igazság(?)szolgáltatásban, ahol visszamenőleges hatállyal gyártják a törvényeket, és az aktuális igények szerint módosítgatják az alkotmányt.

    • Hodzsa Naszreddin

     Nehezemre esik fölfogni, mire jó az ilyen hozzászólás. Lehet igazad. De ha a kételyeid alapján te úgy látod, nincs értelme megpróbálnod tenni valamit az országért, mégis mit remélsz elérni azzal, hogy aki a hasonló szempontokat mint a tiéd nyilván nem fölméretlenül hagyva maga úgy dönt, teszi amit tud, abba belakaszkodsz és megteszed ami tőled telik, hogy megbénítsd. Önigazolás? Hogy ha te nem teszel, ne tegyen senki? Az Isten szerelmére, ha előmozdítani nem is tudsz, vagy akarsz, legalább fék ne legyél! Akkor sem írhatnál mást, ha kiosztott föladatod lenne a szabotálás. Nem mondom, hogy az, mert mittudomén, de ha az lenne, ilyesmiket mondanál.

     Hass, alkoss, gyarapíts! (és majd csak lesz valami a hazából. Még fényre is derülhet. Ha nem teszed meg, biztosan nem fog.)

     • Dark Future

      Ha neked ez jön le a kommentemből, akkor vagy én nem fogalmaztam pontosan, vagy te értesz vmit félre. Nem azt írtam, hogy nem érdemes és nem kell ilyen oldalt csinálni, hanem azt, hogy nagyon nagy óvatossággal, külföldről, külföldön, nem .hu-s domainnel (lehetőség szerint több tükörszerverrel). Kis ország vagyunk, elég bizonytalan és kiszámíthatatlan jogrendszerrel, szóval jobb az óvatosság.

    • IQfighter

     Hát puding próbája az evés, és valahol el kell kezdeni az ország újjászervezését, amit pártfüggetlenül meg kell tenni, több párt is van akikről volna mit nyilvánosságra hozni. Aztán, hogy mit tud és mer vele kezdeni a hatalom, az is érdekes menet lesz. Nyilván olyan jogi cécók is bejönnek itt, hogy egy újságírónak védettek a forrásai még egy darabig, stb Nagyon érdekes és értékes kezdeményezés!

    • tazo.mc

     A domien az .hu, de a szerver Amerikában van regisztrálva! Hihi…

    • gande

     minden hiba mellett, az lenne a legnagyobb, ha senki nem merne lépni, mindenki félne. MO egyik legnagyobb baja, hogy az emberek vagy félnek vagy túlságosan erős hatalmi pozícióban érzik magukat.

   • zero

    Én sem mernék itt semmit sem csinálni, nem véletlen, hogy Julian Assange is az alapból is demokratikus skandináviai országokon keresztül működik. Jogilag szerintem mi egy arab ország szintjén állunk. Itt tényleg nem ér semmit már a legjobb ügyvéd sem.

    • Hodzsa Naszreddin

     Et tu Brute?

     Neked kellene pedig a legjobban tudnod, hogy még ha durván föl is számolják őket, azzal is elértek valamit. Azt, hogy rákényszerítették a rendszert, mutassa ki a foga fehérjét.

    • Hodzsa Naszreddin

     Itt nem az a kérdés, hogy hol állunk, hanem, hogy hova kívánunk jutni. (Én így kódolom le a kezdeményezés élrtelmét. Te nem?)

    • Hodzsa Naszreddin

     Én mellesleg nem hasonlítanám ezt az ügyet Assangéhoz, akkor sem, ha maga az oldal teszi. Ebben tévednek, akármennyire mellettük is vagyok. A döntő különbség az, hogy míg az Assange-féle valami öncélú, csak takarózik hangzatos mindenfélével, és a lényege az önkényes rombolás, ez a kezdeményezés az ellenkezője. Kár, hogy ők maguk odasorolják magukat, sőt mintha példaképként kezelnék. Ebben, csak ebben, totál nem értek velük egyet. De ez csak elméleti valami, mellékes. A lényeg az, hogy rájuk az országnak több mint csak szüksége van.

  • Hodzsa Naszreddin

   Neked is szól persze amit az előbb írtam. Hangsúlyozottan.

 • Gruber

  Brokernet onmagaban is egy nagy hack

  • gande

   a brokernet nagyon erősen hozzájárult, hogy a lakosság eladósodott devizában. olyanokra is rátukmálták a hitelt, akinek nem is lett volna rá szüksége, de “a felvett összeget majd jól befektetjük ázsiába és az hatalmas nyereség lesz ….”

   a brokernetnek mindegy volt, mert zsebre rakta a 13-14%-ot

   • Mivel kényszerítették kölcsönfelvételre az embereket?Golyószóróval?Netán elrabolták az adósok gyerekeit és váltságdíj gyanánt a szerződés aláírásáig fogva tartották őket?

  • TD42

   Na igen. A Brókernet, ami a hírek szerint perrel(?) fenyegette meg az Indexet, hogy vegye le az Index Fórumból a “Brokernet” topicot.

   Az Index le is vette.

   De ez a finom módszer. A politikusok, nagyágyúk nem perrel fognak fenyegetni szerintem. Emlékszünk arra, hogy pár éve valamelyik politikus robbantásokat vizionált? Vagy hogy “valakik” belelőttek a rendőrpalotába?

   Bodoky azt hiszi, hogy jobban őrzik, mint a rendőrpalotát?

   • atlatszo

    A nyilvánosság a legjobb golyóálló mellény, szerintem.

    • TD42

     Kivéve Magyarországon, szerintem. Sajnos.

     Sok sikert, és küldök majd pénzt, mert szimpatikusak a célok!

     • I was so cofnused about what to buy, but this makes it understandable.

    • Hodzsa Naszreddin

     Szerintem is, de azért tudod, hogy a hatékonyságának határai vannak. Mondjuk atombomba ellen sem véd. És igazán nem ijesztgetni akarlak, becs szó. Nyilván tudod, ahogyan én, ezzel együtt teszed amit helyesnek tartasz. Ezt nagyon tudom tisztelni.

 • Dark Future

  MySQL mentés, szerződéslista, full backup — nem rossz fogás. De kipostolni szerintem csak akkor lett volna érdemes, ha tényleges információtartalma is lenne a hírnek, az adatlopás tényén kívül.

  Persze ehhez az is kellene, hogy valaki értelmesen bányásszon egy kicsit az anyagban. Az ügyvédek mellé szervezzetek be egy-két informatikust is a csapatba :).

  • Hodzsa Naszreddin

   És ha csak annyit elérnek vele, hogy a leleplezettek kevésbé érezhessék magukat ezentúl biztonáságban, megnehezüljenek az ilyenféle machinációk? Akkor sem érdemes?

 • tazo.mc

  A fentebb szólóknak: Ez az oldal ugyan .hu domiennel megy de amerikai szerveren! Nem hiszem, hogy olyan könnyen hozzáférnének!! 😀

  A cikkről: igazi tartalom nélkül csak hírértéke van, semmi több. Olyan hoztam is meg nem is, mint a mesében! 😀

  • sörmajom

   Ha a Brokernet ügyfele lennél, és most értesülnél a hírről, hogy tavaly hozzáfértek a személyes adataidhoz, akkor milyen “csak” hírértéke lenne?

 • vadvirág

  Brókernet? Egy szélhámos csaló banda ! Iszonyú károkat okoztak az ügyfeleknek. Fehérgalléros bűnözők!
  Érdemes őket perelni, amiért ilyen hanyagul kezelték a személyes adatokat!
  NO brókernet ! NO!

 • vadvirág

  Tanulságos írás a brokernet aljasságáról.

  http://bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/19359

 • hali,

  az a nagy kérdés, ami egyébként a Buhera blogon is felmerült (vagy éppen Bruce Schneier is elmélkedett rajta), hogy ha megtudsz valamit, és az országért ténykedsz, akkor ugye szólsz az illetékeseknek (egy webszerver gyengesége esetén az üzemeltetőnek), egy csalás gyanú esetén a rendőrségnek, NAV-nak, kutyaszar esetén a köztereseknek stb. mittoménmér a mittoménkinek.

  ha e nélkül rögtön ide teszed ki, akkor kérdések merülnek fel…de ahogy security-ben is azt oktattuk, hogy ,,úgy teheted biztonságosabbá a világot, ha vírust írsz”, úgy erre is ráhúzhatod, hogy úgy lesz korrektebb a világ, ha publikussá teszel dolgokat, de kell a nyilvánossá tétel előtt egy lépés, amikor értékeled, hogy kinek mivel mekkora kárt okozol, szemben kinek mekkora előnyt, és mindez rövid vagy hosszú távon…és itt minden eset más lehet…nagyon kell érteni a dominók állását és dőlésszögét, de hajrá, legyen az ország hasznára egy ilyen blog!
  csak értsük, hogy mi hasznos az országnak, és ki is az ország, és mi az, hogy ország, és mi az, hogy mi az 😎

  • Hodzsa Naszreddin

   Valami nem stimmel nekem ebben az okfejtésben. Az, hogy a szempontjai totalitariánusok. (Nem azt mondom, hogy a szándékai azok.) Szabad országokban, demokráciákban az újságírók dolga sem nem a feljelentés, sem nem a politikai egyensúlyozás. Az újságírók nem rendőrök és nem politikusok, hanem – lehet kapaszkodni – újságírók.

   Ha az általuk föltárt tények alapján a rendőrség észbekap, indíthat nyomozást. Egyáltalán nem látom be, hogy ezt kezdeményezni a tényföltárónak kellene. Ugyanígy a világ eszméyi átalakítása módján és legjobb eszközein töprengeni, ennek érdekében manipulálni sem lehet a tényföltáró feladata. Ez a nép, az átlagember föladata. Az újságírónak, ha lelkiismeretes, az a dolga, hogy a népet az eggez szükséges információk birtokába juttassa.

 • Egy hozzászóló

  Csak egy gondolat!

  Ritkán olvasok fórumokat,főleg azért mert egy-két hozzánemértő itt osztja meg a véleményét arc és hang nélkül.Ahogy olvastam a hozzászólásokat,enyhe mosoly ült az arcomra mikor olyan emberek írják ki a véleményüket akik azt sem tudják hogy a brokernetet rövid vagy hosszú o-val írják!Ez már számomra elég sokmindent elárul.Persze lehet dobállózni hogy így csaló a BNET meg úgy csaló,az viszont teljesen természetes hogy az ország egyik leggazdagabb embere abból szerezte a több milliárdos vagyonát hogy amit bevittek a befektetők a bankjába lekötni pénzt nevetséges pár százalékon,azokon a pénzeken a világgazdaságban többszörös nyereséget realizált saját malmára hajtva a vizet.Ezt érdekes senki nem említi.De azt hogy a Brokernet aki talán segít az ügyfelei pénzét a nagyok szintjén kezeltetni,az már egyből szélhámos.Annyit kérnék hogy aki nem ért hozzá,legalább marhaságokat ne írjon ki.Nem fogok itt senkivel se vitatkozni,mert értelme nincs és én sem vagyok az a típus hogy egy internetes fórumon fröcsögtessem a nyálam.

  További szép estét mindenkinek!

 • vadvirág

  ” Egy hozzászóló”!
  Ne próbáld már a Brokernet gazságait azzal bagatelizálni, hogy más is csalt, és lopott.
  Itt most konkrétan a Brokernetről van szó.

  Csak ismételni tudom a szavaidat : ” Annyit kérnék hogy aki nem ért hozzá,legalább marhaságokat ne írjon ki.Nem fogok itt senkivel se vitatkozni,mert értelme nincs és én sem vagyok az a típus hogy egy internetes fórumon fröcsögtessem a nyálam. “

 • Egy hozzászóló

  Igaz az előző hozzászólásomban írtam, hogy nem fogok senkivel sem vitatkozni és csak hogy
  Woody Allen szavaival éljek:

  ”Soha ne vitatkozz idiótákkal,mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”

  Azért ahogy kérted akkor konkrétan leírom!

  1.A Brokernet 11 éve működő hazánkban legnagyobb független pénzügyi tanácsadó vállalat és mára már Közép-kelet Európában is piacvezető szerepet töltött be. A 11 év alatt a PSZÁF (egyesek kedvéért: Pénzügyi Szervetek Állami felügyelete) egyszer sem tudta megbüntetni a céget, pedig szigorúan figyeli. Egyes garázda bróker cégek, (ahogy te fogalmaztad) nyakon lettek csípve és se hírük se hamvuk, viszont a Brokernet él és élni is fog.

  (Ha szeretnéd leellenőrizni, hogy tényleg a legnagyobb-e, javaslom figyelmedbe a Biztosítási Almanach 2009-es kiadványát ahol feltüntetik díjforgalom tekintetében, hogy a Magyarországon a Brokernet után következő 19 cég összes díjforgalma nem éri el a Brokernet díjforgalmát.

  2. 3X-os Superbrands díjat nyert el, ami azt jelenti, hogy 86 ország zsűri-bizottsága adja ezt a díjat olyan cégeknek, akik nagy volumenben magas színvonalon minőségi munkát végeznek. Ezt például egy Axiál is megkapta csak hogy érthetőbb legyen. Akkor gondolom szerinted ez a zsűribizottság rosszul látja a dolgokat, és egy garázda cégnek adja oda 3X-is ezt a díjat. Az már csak hab a tortán hogy a Magyar-Brands díjat is elnyerte a cég.

  3. A Brokernet ügyfél köre több százezerre tehető,és érdekes módon az ügyfelek több mint 95%-a megvan elégedve a megoldásaival.

  4. Mivel a Brokernet Magyarországon közel 10.000 tanácsadóval dolgozik,elképzelhető hogy nem mindegyik tanácsadó adta át megfelelően az információt,és nem biztos hogy 100%-osan hoztak optimális megoldásokat. Ezért viszont nem a Brokernet hibáztatható, és nem a szolgáltatási rendszere vonható felelősségre,maximum csak a pénzügyi tanácsadó.

  5.A Brokernetesek a jövedelmüket,nem az ügyfél zsebéből húzzák ki,mint egyes cégecskék,akiket nem neveznék itt meg,hanem a pénzintézetektől kapják a javadalmazásukat.

  6.Persze minden megoldásnak van költsége. Ugyanúgy az alapkezelőt is meg kell fizetni a munkájáért, mint bármilyen szakembert. Azzal, hogy kereskedik az értékpapír piacon és naprakész információval rendelkezik ennek igen is díja van.

  Sorolhatnám még naphosszig, de szerintem felesleges, mert úgysem érted meg.

  Az egyik hozzászólónak pedig, aki elkezdte szidalmazni Dr.Tóth Andrást, neki csak egyet mondanék:

  Egyszer hallgassa meg azt amit ő mond és majd rájön a dolgokra hogy nem lesz nyugdíja,tartalékai,okos pénzügyi megoldási,hanem máról holnapra fog élni és filléres gondokkal fog küszködni. Akkor majd vissza lehet emlékezni, hogy mit mondott „Goebbels”.

  Zárszóként pedig csak annyit:

  Tényleg ez volt az utolsó hozzászólásom.

 • Hodzsa Naszreddin

  Látom Dark Future válaszát nekem. Nem hinném, hogy nem jól értettem.

  Ez

  „igazából magyar állampolgárként Magyarországról ilyenben gondolkodni eleve nem túl nyerő ötlet.”

  nem arra mutat, hogy csak a .hu-val kapcsolatos várható nehézségekre figyelmeztettél. Úgyhogy marad, hogy te nem fogalmaztál pontosan. Izé. Nem azért, de nagyon nem.

  ———————————-
  Más. Az alatt amire most így vélaszolok (D. F. fönti utolsója), miért nincs ott a szokásos Reply kattinthatóság?

 • HK

  Mivel a BNET hatalmas politikusi pénzeket is mozgat, ezért nem lehet hozzájuk nyúlni. Rendőr barát mondta, hogy figyelték őket, meg előadásokra jártak, aztán egyszer csak jött a telefon…

  Sose hittem az olyan cégekben, amik egyszer csak előkerültek a nagy semmiből és nevenincs óvónő és egyéb széltolók vezetik.
  Biztos ügyesek a maguk nemében, de pontosan ugyanolyan gusztustalan, gátlástalan stílusban nyomulnak, mint a bankok.

  Rábeszélik az ügyfelet, hogy vegyen fel hitelt a házára, lakására, és azt a pénzt fektesse be Ázsiai és egyéb részvényekbe, meg miegymásba…
  Az ügyfél, mivelhogy neki van keseredve, mert hiába dolgozik 0-24, még se elég a fizetése, nyigdíja meg nem lesz, mert a szar szemét kormány (mindegy, hogy melyik) elvesz mindent, meg megpróbál valami olyat, amiben lát egy kis fantáziát (itt jönnek a jól oktatott, jól kommunikáló BNET-esek) és aztán jól szarba hagyják őt.
  Ázsiában élek, nézegetem a tőzsdéket. Itt is vannak ócska papírok, de a papírok nagy része stabil és jó hozamot ad. Nyilván nem ezekbe rakták a pénzt…

 • HK

  Ja és nem véletlenül érdeklődik a SZBEO a hackelt BNET infók miatt. Fosnak a politikusok, akiknek a pénze benne van a cégben…

 • pityke

  Azt is elmagyarázhatná nekem valaki, hogy a Brókernet meghekkelésének híre miért olyan nagy szenzáció, hogy wikileaks komplexust okoz B.T.-nak. Ami pedig a rendőrségi “fenyegetést” illeti; nekem olyan önreklám szaga van a dolognak. Megértem én B.T.: az lenne neki a kellemetlenebb ha a rendőrség nem foglalkozna vele semmennyit. Vannak szakmák ahol a dolgok így működnek.

  • vadvirág

   Pityke! Valaki azt írta, hogy a Brokernet politikusokat is pénzelt. Vannak “kényes gyomrú” politikusok, akiket nem lehet direktbe támogatni . Akkor a Brokernet felveszi őket ügyfélnek és hogy-hogy nem, ezeknek az ügyfeleknek mindig, minden körülmények között anyagilag nagyon (!) sikeres a befektetése, – persze a többi egyszerű ügyfél kárára.

 • vadvirág

  Egy hozzászóló July 14, 2011 at 7:19

  Örülök neki, hogy nem szólsz hozzá többet, mert csak butaságot írsz, vagy terelsz.
  Előbb utóbb le fog bukni a Brokernet is, ahogy Kulcsár Attila is lebukott.
  A PSZÁF nevének hallatára pedig nevető görcsöm támad. Ennél értelmetlenebb, haszontalanabb semmi értelmeset nem csináló fogyasztó védelmet még életemben nem láttam. A PSZÁF legfelső vezetésének 20 évre visszamenőleg bérelt helye van a börtönbe.

  • Csikós Illés

   “Ennél értelmetlenebb, haszontalanabb semmi értelmeset nem csináló fogyasztó védelmet még életemben nem láttam.”
   Egyrészt mint pénzintézetben dolgozó ITSec rendszergazda azért látom a PSZÁF hasznát: valóban ellenőriznek és bírságolnak, miattuk könnyebb meggyőzni a vezetést hogy bizonyos eszközökre/eljárásokra/szabályzatokra szükség van, ez mindannyiunk pénzének és adatainak védelmét szolgálja.
   Másrészt a _funkció_ igenis fontos, szükséges és támogatandó, mint ahogy kritikus fontossaágú az Alkotmánybíróság, a rendőrség, a bíróság, a titkosszolgálatok. Más kérdés hogy ezen funkciókat ellátó szervezeteken belül kis fogaskerekek vagy akár szervezetten a vezetés milyen túlkapásokat/félrenézéseket/bűnpártolást/puccsot követ el. A funkciók támogatandók, a hibázó egyének a rivális funkciók által támadhatók a társadalom önvédelmének keretében. Lehet géppiszolyos inazságosztót játszani, de lehet hogy mások többen, nagyobb fegyverrel védik meg magukat, ráadásul példát mutat az erőszakra/háttéralkura/elnyomásra. Bodokyt azért támogatom, mert az előre mutató eszközt választotta: rombolás helyett a rendszer javításával tenni jobbá, hatékonyabbá a társadalmat: Bár vannak tömegverő rendőrök, korrupt rendőrök és tolvaj politikusok, az oknyomozó újságírás nyilvánossága hatására fogják politikusok által meghozott törvények alapján elítélni a bírók a rendőrök által elfogott tömegverő rendőrt, korrupt bírát és tolvaj politikust…

 • Pingback: Az átlátszó.hu már most bajban van | Gépnarancs()

 • vadvirág

  Tisztelt Csikós Illés !

  Az a helyzet, hogy a PSZÁF költségvetését a bankok befizetése alkotja. Tehát az ellenőrző személy bére az ellenőrzött bankoktól függ.
  Sőt, még a jutalma és prémiuma is.
  Ezen kívül a PSZÁF vezetősége mind korábbi bankárokból áll, akik alapvetően a volt társaikkal szolidárisak.
  Ennek következménye, hogy az összes devizahitel szerződés alapvetően jogsértő. Az egyoldalú szerződés módosítási lehetőség miatt sérül a szerződő felek egyenjogúságának törvényi alapelve.
  Én persze már nem csodálkozom ezen, hiszen Magyarország sem a Gyurcsány-kormány idején, sem most nem jogállam .

 • Eszter

  Az arak hasonloak a budepesti arakhoz?! Egyatalan nem…. Pl. nivea tusfurdo ara itt 300 ft, otthon 600Ft, az elemiszer kb. 10-15%kar dragabbak.. a lakas kerdes, na, az nagyon nem hasonlo. En neukollnben, berlin egyik keruleteben berlek egy 58 m2es lakast. Ez nekem mindennel egyutt 800eur-ba kerul havonta. Ami draga. Nagyon draga, es egyre dragabb… es a lakaskereses nem olyan egyszeru, palyazas, elbiralas alapon megy, es egy jobb lakast kb 50 masik ember is megpalyazik….
  Ahogy hallom, latom atlag fizetes ugy 1500eur. Nem arrol van szo, hogy nem eleg, vagy nem marad… De ez sem a kanaan!!!! A tamogatasokat nem ajandekba adjak… Sot, en erre nem palyaznek!!! Tolerancia van, tobb is mint kellene, Sok ingyenelo ugy gondolja, hogy “Berlin de fasza-olcso hely”, kijovok, mert multikulti.. es tamogatnak.. hat dehogy. Dolgozni kell, bele kell adni mindent, meglepetesek is vannak boven….
  Szoval en azt javaslom, hogy ne arra buzditsuk kikoltozni vagyo magyarokat, hogy leirjuk milyen osszegu tamogatas van, hanem hogy milyen elonyei es hatranyai vannak… Hazudnek ha azt mondanam, hogy nem jobb, de tamogatas, segitsegre alapozva, nyeltudas nelkul SENKI NE INDULJON EL!!! Sok sikert.

 • anita.h

  Kedves szerzö! Nem tudom,Ön hol él,de nem Berlinben,az biztos. Az integràciós tàmogatàsok ebben a formàban màr nem léteznek,esetleg annyi hogy kèt hèt utànajàràs utàn az integràciós nyelvkurzus ingyen lesz 150eur helyett. Ezen kivül pedig az ìràsod olyanokat fog buzditani,akik szoc.tàmogatàsokból akarnak élni ès azt hiszik,a német àllam majd eltartja öket. De a tàmogatàsokból nem lehet megélni!! A màsik: Berlin valoban multikulti,viszont itt a legalacsonyabbak a bérek egész Nèmetorszàgban. Ezt is meg kellene emlìteni. Az emberek nagyon könnyen hajlamosak azt hinni,hogy màshol sokkal jobb lesz. Pedig nem.

 • hoci nesze

  Kedves anita.h, Pogátsa urnak a tarhálásról szól minden gondolata. Miből mennyit ad az állam. És minden, ami nem tarhálás, neoliberalizmus.

 • András Tanneberger

  nemetország rohadt drága, a minöségi élelmiszerek, melyeket magyarországon a piacon 1-200 ft ért megkapsz, itt 3-4 eurotol kezdödnek. ha vmi szaki ránéz vmire, rögtön ugrott 100 euro, ugyanez otthon 3-4 e ft bol megvan. angol nyelvvel kb annyira boldogulsz itt mint franciaorszagban a némettel. semennyire. egyszerübb török nyelvü munkát találni. szoval attol még hogy a teszkogazdaságos teavaj itt euroban olcsobbra jön ki mint a kistarcsai teszkoban, korántsem jelenti azt hogy alacsonyabbak az élelmiszer árak. lehet találni nyelvtudás nélkül, képzetllenül munkát, de az olyan ami gyengén fizetnek és nulla a társadalmi presztizse.
  egyesek sztem még mindig a 20 évvel ezelötti nyugat-europai joleti mámorban usznak, ami mar reg nem létezik.

 • János Csaba Hegyi

  A tények verhetetlenek. Amíg a nyugati átlagfizetés az ötszöröse a magyarnak, nem lehet a többség szimpátiáját elrontani a jobber propagandával.
  Jóléti, és nem jobbléti munkaállamot szeretnének.
  Csak akkor fog ez megváltozni, ha angol és német fiatalok Budapesten fognak könyörögni egy jólfizetett mosogatói állásért.
  Pillanatnyilag a magyarok teszik ezt Berlinben, és Londonban…

  • Nicsakegy

   Azt gondolom, ez a helyes megoldás. Az emberek azt látják, hogy minden ellenpropaganda és amúgy valós probléma ellenére, a nyugat még mindig sokkal jobb életet biztosít, és itt nem csak a pénzről van szó. Emiatt bármilyen nyugati közeledés támogatást nyerne, tartalomtól függetlenül.

 • szorokin

  “Az Eurobarometer december végén publikált közvélemény-kutatása
  ugyanis azt mutatja, hogy kelet-európai tagállamokban, így
  Magyarországon is relatíve magas a szabadkereskedelmi egyezmény
  társadalmi támogatottsága.”

  Az a helyzet, h a lakosság túlnyomó többségének gőze/lövése sincs, arról, h mi is az a TTIP.

  így könnyű “hiteles” “korrekt” információkat szerezni.
  —————————————————————

  1 példa:
  Mi
  a véleménye önnek [mint magyar embernek, stb] arról, hogy létezhetnek-e
  oly metrikus terek, melyek nem rendelkeznek megszámlálható bázissal,
  továbbá nem szeparábilisek sőt még az sem igaz rájuk, h egy ilyen tér
  tetszőleges nyílt fedéséből kiválasztható-e megszámlálható nyílt fedés ?

  kérem x-elje be a megfelelő választ:
  a, igen
  b, nem
  c, ha Barroso v Hodorkovszkij tegnap igazat mondott, akkor igen.
  d, ha Barroso és Hodorkovszkij tegnap igazat mondott, akkor igen.

 • Rako

  A kérdésre a válasz magától a kérdéstől függ:
  Tegyék azt így fel:
  “Támogatja-e, hogy egy amerikai vállalat melyEurpában elveszt egy közbeszerzési eljárást, ez ellen az USA-ban pert indíthasson⁇
  Támogatja-e, hogy amerikai vállaltok ránk kényszeríthessék a génmódosított növényeket, melyeknél a gazda nem tarthatja meg a termény egy részét vetőmagnak?”
  A válsz minden esetben NEM lenne, vagyis a magyarok túlnyomó többsége a TTIP ellen lenne, ha a hatóságok és a media informálná őket a teljes tervről és nem csak azokról amelyek alapjábanvéve elfogadhatók.

 • Balogh Balázs

  a romkocsmákban 80% támogatja. Rossz helyen készítették a felmérést 😛

 • Meze Efbé

  “sötét van, nem látok! “

 • Attila I. Regoczi

  Itt szabadon lehet írni, ugye, van 25 millió a kasszában, és akkor is csak ilyem silány írást tudtok produkálni? A szabadsághoz tudás is kell!

  • uoɹɐɥʞN∩H

   A napi komment megvolt, kérem fáradjon a kasszához. Hülye pöcs.

  • nemtom

   Soros-army-zás nem lesz?

 • kolozsi

  Baromság. Csak azok mondanak ilyeneket, akik az utolsó hét évben a kormánypropagandán éltek. Aki mást is nézett, olvasott, az pontosan emlékezik arra, hogy az ellenzéki pártok mennyit próbálták megakadályozni ennek a mocskos törvénynek a megszavazását. És hol voltak akkor a “civilek”? Az ide pártok ne jöjjenekben voltak? És hol voltak, amikor az ellenzék az elmebeteg alaptörvény ellen küzdött? És egyáltalán hol voltak a “civilek” a lex CEU-ig? Ami csak következménye az eddigi “civilkedésnek”.

  • Heindl Péter

   Hol voltak a civilek? A médiatörvények elleni tüntetéseken, az új alkotmány bevezetése elleni tüntetéseken, a NER-ellenes Milla tüntetéseken, az internetadó-elleni tüntetéseken, a korrupció-elleni tüntetéseken, ott ahol nyilvánosan kellett kiállni a nálunk megbélyegzett, üldözött és “lemigráncsozott” menekültek mellett, a kockás inges tüntetéseken, a népszavazási kampányokban, stb. stb. stb.
   De mikor hoztak bármiféle áldozatot a parlamenti “ellenzék” pártjai az elmúlt 6 évben az arányos választási rendszer kikényszerítéséért? Melyik pártjelölt ajánlotta fel, hogy ha nem nyer 2014-ben és így nem lesz esélye a NER lebontására, akkor nem ül be a parlamentbe fizetett képviselőként legitimálni az antidemokratikus rendszert? Úgy tűnik, ezt most sem szeretné egyikük sem felajánlani. Viszont az MSZP-től a DK-n át az LMP-ig máris nekiálltak egymással versengeni, hogy melyiküknek jut majd a másik rovására több díszellenzéki mandátum a NER-parlamentben.
   A tüntető civilek gyakran a személyes egzisztenciájukat kockáztatják a demonstrációkon való részvételükkel. Mit kockáztattak eddig a “hivatásos” ellenzéki képviselők?

   • kolozsi

    Remélem viccel. Alkalmanként összegyűlt 25-30 ember. Persze, kockáztattak. Mint mindenki. Egy elmebeteg rezsimben mindenki veszélyben van.

    • Heindl Péter

     Válaszoltam, visszakérdeztem, de választ nem kaptam a kérdésemre.

 • Péter István

  A választási rendszer kritizálása egy értelmetlen üres beszéd. A jelenlegi vegyes választási rendszer ugyan is nagyon jól szolgálja a demokrácia működését. Bár, valójában az igazán jó megoldás a tiszta egyéni választókerületi rendszer lenne, amikor is, mindenkinek ki kellene állni a polgárok elé és megmérettetni. Viszont, a lista megléte biztosítja, hogy a kisebb pártok is megvethessék a lábukat a politikai életben. Mindazonáltal, a jelenlegi rendszerben maradék nélkül érvényesül a demokrácia alapelve a többségi döntés, vagy is, minden esetben a legtöbb szavazat a nyerő. Egyébként, az ellenzéknek nem a választási rendszer a legfőbb problémája, hanem az örökös hazudozás és rágalmazás, ami eseteként még hazaárulással is párosul, s mindezt a választópolgárok nagy többsége visszautasítja és megveti.

  • nevetőharmadik

   Hát igen, tényleg elege van a Fideszből a többségnek.

   • Péter István

    Az ez évi közvélemény kutatások adatai alapján a Pártszövetségnek az aktív szavazók körében most is ötven százalék körüli támogatottsága van. Persze, az egyéni választókerületekben relatív többséggel is lehet nyerni. Az ellenzéki pártoknak csak a Jobbikkal együtt lehetne valami keresnivalója, de egy ilyen összefogás esetén a Pártszövetségnek háromnegyede lenne.

    • nevetőharmadik

     Bizonyára elkerülte a figyelmedet a finom irónia. Kár fáradnod.

    • Heindl Péter

     Arányos választási rendszerben a közvéleménykutatási adatok alapján ma se lenne többsége a Fidesznek. Ami azt jelenti, hogy vagy ellene alakulna koalíciós kormány, vagy vele, de Orbán teljhatalma azonnal megszűnne. A helyzet azonban ennél is lesújtóbb a demokrácia szempontjából: Kb. egymillió szavazó van a közvéleménykutatások szerint, aki nem pártválasztó, de kormányellenes. A pártálasztás elutasításának oka egyszerű: a nép nem hülye, tudja, hogy nem érdemes szavazni Orbán ellen az egyébként számára szimpatikus erőre, mert esély nincs a kormánybuktatásra és a számára szimpatikus erő hatalmi tényezővé tételére. Magyarul esély sincs a választói akarat érvényesítésére. Ismétlem: ez a választási törvény alkalmatlan vezetőválasztásra, s egyértelmű, hogy direkt azért vezette be 2011-ben ezt a rendszert Orbán, hogy a hatalmát a nép akaratával szembeszegülve betonozhassa be. A választók többsége hiába nyomja meg szavazatával azt a zöld gombot, ami a hatalom leváltását kéne hogy jelentse, a rendszer akkor is a piros gombot nyomók győzelmét hozza ki: nincs hatalomváltás, marad Orbán, ráadásul kétharmados parlamenti többséggel.
     A demokrácia sine qua non-ja, hogy a választási rendszer biztosítsa annak a kormányzatnak a leválthatóságát, amelynek az uralma alatt a többség már nem akar élni. Ez a rendszer ezt nem biztosítja.

     • Péter István

      Valamely ellenzéki pártnak, vagy koalíciónak csak 2,4 millió fő választót kellene maga mellé állítani és máris kétharmaduk van. Kell ennél jobb lehetőség.

     • Heindl Péter

      Jó nagy marhaság lenne az ellenzéki pártok részéről, ha újra versengeni kezdenének egymással, hogy ki éri el ezt a 2,4 milliót a másik rovására! Értelmetlen célkitűzés lenne. Ami értelmes célkitűzés: az arányos választási rendszer kiharcolása, amelyen már úgy is meg lehet dönteni a mindenkori kormányzó hatalmat, ha a többség azt akarja, hogy közben mindenki mindenkivel szabadon versenyezhet a választáson. Választói oldalról nézve pedig: Mindenki szabadon szavazhat a saját kedvenc jelöltjére, pártjára és egyben biztos lehet abban, hogy így teszi a legtöbbet az elutasított hatalom megdöntéséért.

  • Heindl Péter

   Sokan leírták már, hogy a 2011-ben bevezetett választási rendszer magyar viszonyok között alkalmatlan a népakarat érvényesítésére, és hogy éppen ezért vezette be a kormány, mert így tudja bebetonozni a hatalmát. Miért? Azért, mert a magyar választói akarat nem kétírányú. Nem egyszerűen jobb- és baloldali szavazók vannak. Ami leírok, még az is egy viszonylag leegyszerűsített séma: Vannak a kormánypárti szavazók. Aztán vannak, akik számára a 2010 előtt kormányzók a vonzóak, itt esetleg működhetne kényszerkoalíció: az MSZP, a DK és az MLP olyan politikusokhoz köthető, akik 2010 előtt három ciklusban is együtt kormányoztak, így jó eséllye a híveik rávehetők a közös jelöltek és lista megszavazására. Csakhogy ezzel még nincs vége: 2010-ben a lakosság egy jelentős része az addig kialakult, rendkívül korruptnak, zártnak és “elitistának” tartott politikai alakulatoktól (mind a korábban kormányzó jobboldaltól, mind a korábban kormányzó baloldaltól) elfordult. Voltak, akik a szélsőjobban találtak maguknak pártot, ők a Jobbik támogatói lettek. Mások olyan, a rasszizmust elutasító pártra szerettek volna szavazni, amelyik nem kötődik a 2010 előtti uralomhoz. Számukra 2010-ben a zöld LMP jelentett alternatívát, de a kormány elleni tüntetéseken megjelent egy inkább liberális-baloldalinak mondható új mozgalom is. A Fidesztől elforduló jobboldaliak még csak egy új politikai tömb kialakításáig sem jutottak el, mire a kormány lépett, és értelmetlenné tett egy ilyen alakulat létrehozását. Orbánék ugyanis fölismerték, hogy mivel a választói akarat többszínű, ezért olyan választási rendszert kell bevezetni, amiben csak egy (max. kettő) ellenzéki pártnak lehetne esélye a versenyben többséget szerezni a kormányzó erőkkel szemben, s így a nép többsége képtelen lesz politikai akaratának megfelelő összetételű parlament megválasztására. A kormány meg maradhat hatalmon több cikluson át úgy is, hogy a választásra jogosultak elutasítják. Csakhogy ennek a rendszernek semmi köze a demokráciához. Ez könnyen belátható: már 2012-ben a közvéleménykutatások szerint többen voltak, akik kormányváltást akartak, mint akik a kormány maradását kívánták. 2014-ben mégis a választók kisebbségének támogatását bíró Fidesz-Kdnp alakulat alakíthatott kormányt, mi több, 2/3-os többséget is szerzett a parlamentben. Úgy, hogy sokan el se mentek szavazni, mert mind a kormányon lévők, mind a legnagyobb ellenzéki párt (a szocik) azt hirdették: aki nem a nagypártokra szavaz, annak ebben a választási rendszerben elvész a szavazata. És ebben igazuk is volt. 2010 előtt sem volt teljesen arányos a választási rendszer, bár a mostaninál lényegesen arányosabb volt. S ott volt még egy korrekciós lehetőség is a választók rendelkezésére állt: Ha az első választási fordulón a kedvenc jelöltjük megméretett de nem tudott bekerülni a legerősebben támogatottak közé, ott volt még a második forduló, ahol egy másodlagos preferencia alapján támogathatott más, esélyes jelöltet is. Erre most nincs lehetőség. És azért nincs lehetőség, mert a Fidesz SZÁNDÉKOSAN egy olyan rendszert alkotott, ami a választói akaratot leképező parlament és kormány megválasztására nem alkalmas, arra viszont igen, hogy egy vezérelvű kormánypárt még akkor is meg tudjon nyerni vele egy választást, hogy ha a választók többsége a pokolra kívánja.

   • Péter István

    A 2014. április 6.-i országgyűlési képviselő választáson a FIDESZ-KDNP országos listája 2 264 730 szavazattal, 45,04 %-os relatív többséggel és a második helyezetthez képest, 974 ezer szavazattöbbséggel végzett az első helyen. Ezen túlmenően, a Pártszövetség jelöltjei a 106 egyéni választókerületből 96-t megnyertek, ami 90,5 %-os eredményt jelent. Mindez értelemszerűen, a Pártszövetség kétharmados elvitathatatlan felhatalmazását jelenti az ország vezetésére és a hatalomgyakorlásra. Különben, az országos listán és az egyéni választókerületekben elért százalékos eredmények számtani
    átlaga 67,77 % és az eredmények arra is utalnak, hogy a törvényben meghatározott rendszerben az egyéni választókerületek eredményeinek meghatározó
    jelentőségük van. Tehát, a kétharmados felhatalmazás 2010-ben és 2014-ben is az egyéni választókerületekben realizálódott.

    • nonemart

     Be falazz már tovább ! A második forduló eltörlése kizárja, hogy az igazai többség valaha is labdába rúgjon, feltéve, hogy 100 százalékosan megállapodnak már az első forduló előtt – ami azért nagy ritkaság, és nem is feltételezi senki !

     • Heindl Péter

      Még ha meg is tudnának állapdni az első forduló előtt 100 %-ban a pártok a 4 éves közös kormányzás céljából, a választók nem követnék őket. Lásd az Együtt alkuját a szocikkal 2013-ban! Az Együttnek a legfőbb karaktervonásait (éppen a szociktól, a “2010 előttiektől” való különbözőségének hangsúlyozását) kellett föladnia a közös kampány során és a választók – teljesen érthetően – el is fordultak tőlük.
      Ugyanakkor egyéni jelöltek esetén is el lehet érni, hogy a kisebb pártok jelöljeire szavazók akarata is érvényesüljön. Az egyik a kétfordulós megoldás, amit a Fidesz a 2011-es választási törvénnyel megszüntetett azért, hogy a hatalmát a népakarat ellenében is bebetonozhassa. A másik megoldás ennél is jobb. El lehet érni, hogy egyetlen szavazat se vesszen el, és minden leadott szavazat ugyanannyit érjen: A választók, amennyiben egyéni jelöltre is szavazhatnak, a szavazólapon másodlagos preferenciát adnak meg, akár pártlistára, de akár egy másik egyéni jelöltre is lehet (Sőt, ha a második jelölt sem nyer, és a választó semmiképp sem akar pártlistát támogatni, megadhat egy harmadik egyéni-jelöltpreferenciát is). Ha nem nyer a támogatott egyéni jelölt, a szavazata a másodikként megjelölt pártlistát (vagy egyéni indulót) támogatja. Számítógéppel a leadott szavazatok ismeretében gyerekjáték kiszámolni, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Ahhoz, hogy ez tényleg így legyen, még a parlamenti képviselők száma is változhat bizonyos keretek között a választás után összeülő országgyűlésben a korábbi ciklushoz képest. Ha jól tudom, Németországban jelenleg ilyen rendszer működik.
      A lényeg az: az arányos választási rendszer megteremthető egyéni jelöltek mellett is, csak szándék kérdése.
      Az is biztos, hogy tartósan nem maradhat fenn egy olyan választási rendszer, amellyel az adott ország viszonyai között a többség, hiába akarja, akkor sem tudja leváltani a kormányzatot. A baj az, hogy ha a kormányzat ennek ellenáll, akkor ez csak forradalmi úton tud megvalósulni. Amikor akár vér is folyhat, ezt pedig jó lenne elkerülni.
      2014-ben a többség váltani akart, csak azt a törvény nem tette lehetővé. Még egyszer ez nem fordulhat elő. Vagy ha mégis, abból nagyon súlyos, legrosszabb esetben akár polgárháborús konfliktus is lehet, amit már csak a gyermekeink jövője, biztonsága miatt jó lenne megelőzni. Próbáljunk meg erre törekedni!

     • nonemart

      Heindl Péternek, tisztelettel: én az igazi együttműködést azért nem írnám le olyan könnyen. Még mindig könnyebb lenne (egyedül az MSZP az akadálya) egy Orbán leváltására felálló szövetséget létrehozni, mint a fennálló szavazási renden a Fidesz ellenére változtatni ! A kérdés nem is kerül napirendre – ma olvastam Lövétei hozzáböfizését, hát nem lettem tőle sokkal boldogabb ! Hogy a nép mit és kit követ ? Szerintem ma Orbán ellenében bárkit, egy darabig. Persze, nagyon gyorsan kellene Alkotmányt csinálni, új szavazási törvényeket hozni és kiírni a szavazást. Le kellene állítani a rossz tendenciájú törvényeket, az oktatásban, az eü-ben, és le kellene állítani a stadionok építését. Fel kellene függeszteni a 200 körüli államtitkárokat és biztosokat. Azonnal. Azonnal fel kell számolni a külügyi maffiát, az Eximbankba és néhány más helyre, az ügyészségre és a rendőrséghez kormánybiztosokat kell küldeni ! Az MNB-t az első 24 órában kellene ideiglenes vezetés alá helyezni. A szabotázst, az iratok égetését, más csalafintaságokat azonnali háziőrizettel, vagy hasonló korlátozással honorálhatnánk, Nem kellene hosszútávú reformokkal foglalkozni, koncepciókat gyártani, vádakat emelni vagy gyorsan ítélkezni ! . Most nem ! Elveszett 7 év, nem jön vissza. Nem egy éven múlik a világ dicsősége ! Nem folytatom, mert tényleg rögtönzés, amit írtam. De semmiképpen sem vetném el egy igazi együttműködés lehetőségét. AZ MSZP a fő akadálya ennek ! Bármilyen hihetetlen is !

     • Heindl Péter

      Ahogyan 2014-ben sem akart a nép csomagban 4 éves kormányzati felhatalmazást adni a “régieknek” (MSZP-DK-MPL) és az 2010 előtti uralmat is elutasító “újaknak” (Együtt-Szoli-PM és az összefogósdiba már eleve be sem lépő LMP), úgy most sem tenné. És ez nem a pártok szándékán múlik, hanem a választókén. Pont ez a választási rendszer csapdája. A választási rendszer megváltoztatására viszont össze lehet fogni, azt a nép, mint egy afféle népszavazást, támogatná, mégha a “népszavazás” a parlamenti választásokon történne is végül. És ha a parlamenti pártok nem kezdeményezik ezt az összefogást (mint ahogy az elmúlt 6 évben, mióta a problémát Karácsony Gergely fölvetette, nem is kezdeményezték), akkor ezt civil oldalról is meg lehet csinálni, a pártok pedig majd döntenek, hogy beállnak-e mellé, vagy sem. Ha a kezdeményezésnek már elég erős támogatottsága lesz a nép körében, akkor szerintem be fognak mögé állni.

     • nonemart

      Bátortalanul, még ebben a körben folytatom, mivel ezeket e kérdéseket sokkal mélyebben kellene megtárgyalni, mi most nagyon is csak karcoljuk a felületet ! Azt kell megkérdeznem, hogy milyen “nép”-ről beszélsz, ami szinte követi vagy nem követi, sőt – véleményed szerint – megelőzi a pártokat ? A nép olyan, mint a víz, folyik a pártok ásta mederben ! Hogy még mechanikusabb legyen a hasonlat, kinek mi lejt jobban, azaz ki tűnik szimpatikusabbnak. A pártok komolyabb érvei mind eközben alig jutnak el pár százezer ember tudatáig ! De Bajnai mögött egyszerre mégis felállt több millió ember, akit aztán a pártok gyorsan lehűtöttek – mert ez történt ! Tulajdonképpen elárulták azokat a tömegeket, akiket maguk után akartak vonni. Az egyik párt kisajátít, a többi elfordul tőle. Ezek a mi pártjaink nem állnak be a tömeg mögé, csakis előtte billegetik magukat (más kérdés, mondom, hogy a pártoknak ez a dolga, csak nem ennyire öncélúan) ! Sajnálom magunkat, végtére is a mi értelmiségünik nem rosszabb a világátlagnál, csak lustább és kevésbé merész ! Rosszul iskolázott ! Nem lehet a mindennapokban elviselni egy despotát, és politikai síkon meg legyőzni a despotizmust ! Nem lehet a munkahelyen elszenvedni egy ostoba főnököt, egy csalót vagy hazugot, és eközben politikailag éretten kimenni az utcára és elkergetni egy zsarnokot !
      Minden jót !

     • Heindl Péter

      Egy kommentben nem könnyű röviden kifejteni miért, de itt az alapprobléma az, hogy a hazai pártok a rendszerváltás után egytől-egyig elutasították a nyugati, demokratikus tömegpártok működési elvét és az MSZMP működéséből ismert “leninista” elvet választották. Lenin az 1902-es, “Mi a teendő?” című brosúrájában írta le, hogy bár ő maga is az gondolja, hogy csak a belső vitáit a nyilvánosság előtt folytató német szocialista párt működését tartja demokratikusnak, azonban szerinte egy olyan párt, amely önkényuralmi államban fejti ki tevékenységét, s ráadásul kifejezetten a rendszer megdöntését tűzi ki célul, nem működhet demokratikusan. Ezért Lenin elutasította a demokratikus tömegpártok mára nyugaton már általánossá vált típusát: azt, hogy a párt fórumai nyilvánosak, hogy a vezetők egy-egy párton belül a nyilvános politizálás során mindenki által megismerhető politikai tevékenységük alapján, a tagság és a párt szimpatizánsainak támogatását megszerezve választódnak ki rátermettségük szerint. Ehelyett egy centralizált pártmodellt ajánlott és aztán meg is valósította az elképelését az orosz szociáldemokrata párt bolsevik frakciójában. Ebben a modellben a döntések a központban születnek, s a döntési folyamatban nincs szerepe a demokratikus nyilvánosságnak. A párttagok feladata az, hogy ügynökként (Lenin szó szerint “ágenst” ír a brosúrájában) végrehajtsák a pártközpontból érkező utasításokat. A korabeli nyugati szocdemek ezt a pártmodellt nevezték el némi gúnnyal “leninizmusnak”, maga a szó is innen ered.
      Egy leninista elv alapján működő párt viszont valóban képtelen arra, hogy néppárt, azaz a “nép pártja” legyen, hisz abban csak a pártelitnek jut szerep, oda bekerülni pedig csak a korábbi pártelithez való hűséges engedelmesség útján lehet. Ez egyfajta kontraszelekciót eredményez minden pártban, ezt könnyű belátni. Egy ilyen párt legfeljebb a saját pártapparátusának és hű klientúrájának az érdekképviseletére alkalmas, másra nem. Az, hogy a rendszerváltás után az összes hazai parlamenti párt miért vált igen rövid idő alatt újra a leninista modell követőjévé, külön történet.
      A lényeg az, hogy létezik a nyugati típusú, demokratikus, tömegpárti modell is. Ha valaki a rendszer demokratizálása céljából pártszervezésbe kíván fogni, én ennek a modellnek a követését ajánlanám.
      Nem általában a pártok létével van a baj, mint azt manapság sokan mondják, hiszen a közéletben érdeket érvényesíteni hatékonyan csak szervezett keretek között lehet.
      Nekem meggyőződésem, hogy demokratikus politikai rendszert működtetni csak demokratikus szervezeti keretek között működő pártokkal lehetséges. Ha ilyen pártok nincsenek, a rendszer ölég hamar elveszti demokratikus jellegét, mint ahogy ez nálunk meg is történt.

 • olivecrona

  Gábor, ez nem fog menni, ne hülyítsük már tovább magunkat. A legutóbbi választáson is belefutott az ellenzék a késbe és jövőre is belefut. A jelenlegi választási rendszer pont ezért van így van kitalálva. Ne áltassuk magunkat mert ugyanaz lesz a vége mint 3 évvel ezelőtt. Igaza van Földes Péternek és Schilling Árpinak “jól van öcsi, akkor basszál egyedül!” Ehhez viszont tökös ellenzék kell, nem pedig biodiszlet típusú.

 • István

  Majd akkor lesz arányos a választási rendszer, ha nem ugyanannyit fog érni minden választó joggal rendelkező szavazata!

 • Chaim Ofanaim

  Ez nem a sértettségről szól, hanem arról, hogy káros. Hogy hosszú távon nem hasznos olyan embert előre tolni, aki megbélyegez komplett embercsoportokat és kőkeményen támadja az igencsak fontos szerveződéseiket. Lenne ki beszéljen helyette, azért ilyen jellegű hiány nincsen, hozzá pedig nem tesz a diskurzushoz.

  Szerintem nagy hiba ezt sértettségre bagatellizálni, ami egyben a felelősség egy részét rátolja a “megsértődőre” is. Hát miért nem képes kicsit felülemelkedni azon, hogy egy eleve nőgyűlölő társadalomban alapjogokért harcoló szervezetek ellen hangolja a nyilvánosságot*. Hát most fontos ügy van.

  Nagy hiba továbbá azzal mentegetni, hogy “de hát ő ilyen”. De hát Orbán meg akkor olyan. Rogán már csak ilyen, ragad neki a keze, nézzük el neki. A Századvég kamu anyagokat ad ki, de hát ez nem baj, “hiszen erre való”.

  Az egységet nem a feministák bontják azzal, hogy teszik a dolgukat és felszólalnak a nőgyűlölet ellen, hanem a szervezők, amikor a közös minimumba bele nem férő megélhetési hordószónoknak adnak ingyenreklámot.

  Ugyanez lenne a reakciótok, ha egy cigányozó vagy zsidózó közszereplő esetében kéne “most egy kicsit félretenni” a “sértettséget”? Ha nem, akkor a nők miért érdemlik mégis ezt?

  (* Simán azért, mert nőgyűlölettel ma nálunk könnyű népszerűséget szerezni, és hát ő abból él, hogy népszerű. Ezt ízlelgessük már egy kicsit.)

  • Magyal polgál

   Puzsért nőgyűlölettel vádolni teljes meg-nem-értése annak, amit ő mond és képvisel. Nettó ostobaság.

 • M. Gábor

  Ennyi erővel miért nem Puzséron kérjük számon azt, hogy nem áll le a mások ellen folytatott hadjárataival, ha már fontos az összefogás?

  • Macskafogó

   Nincs neki semmilyen hadjárata, a műsorában (Sznobjektív) viszont nagyon jó dolgokat is mond.

 • huntomas

  “A punci az élet szárnyas oltára”.by Puzsér.
  Hát aki ilyet mond, az nehezen lehet nőgyűlölő.
  Viszont amilyen hisztit levert ott pár nő, az meglehetősen megerősíti az álláspontját a kisiklott modern feminizmus néhány halálba frusztrált képviselője kapcsán.

 • erőspista

  Minden szavával egyetértek. Engem halálra idegesített a feminista picsa felszólalása a szombati Szabadság téri tüntetésen, de végighallgattam és végighallgatnám újra egy következő megmozduláson, mert most mindenkinek össze kell fognia a közös cél érdekében.

 • Nini Ági Kovács

  Puzsér – egy “celeb”, így is vált ismertté. A megnyilvánulásai (és azok módja-témája-stílusa) gyakran kételyeket ébresztenek az elmeállapotával kapcsolatban. Számos egyéb lehetősége van a megnyilvánulásra, ha már (ki tudja, miért…?) muszáj neki…! “Ez az alkalom”, éppen nem az, amikor neki fel kellene szólalnia. Egyébként ha ép esze lenne, akkor ezt ő maga is tudná!

 • Elbődül, nincsenek meg

  Valaki küldjön már valami fogódzkodót, konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy Puzsér nőgyűlölő lenne. Ezt tényleg most hallom először. Köszi.

 • Peter Götz

  buta ez a nép,akinek van esze,de erkölcsös,az elment innen,aki értelmes de gátlástalan,az élősködik,a hallgatag sokaság,meg egyszerűen Hülye ,hogy megértse mi folyik itt !!!!!!!!!!!!!!

  • Erzsébet Bardocz

   Ön melyik a felsoroltak közül?

   • zalma

    kiskegyed nyilván nem az első kategória

 • Alex Shimon

  Azt a fertőt amit itt a fidesz létrehozott csak tűzzel és vassal lehet felszámolni. Vastag lőporfüstben. Tüntetgetni meg felvonulni bégetve mint a birkák ezzel mit lehet elérni ???? Meg demokratikusan választani a nagyobb ganédomb helyett egy kisebbet? Ennyit tud a “nép” . És ezt pontosan tudja ez a parazita féreg banda is.

  • wereko

   Szóval akkor most : Föl föl ti rabjai a földnek , föl föl te éhes proletáááár van ???

 • YoungVic

  Az úgy van jelenleg, hogy a baloldali lopókat megilleti az ártatlanság vélelme, ugye amíg nincs jogerős ítélet, addig nincs lopás, egyébként utána sem, hiszen Fideszes a bíróság és a világ. (Karl Popperi kérdés: mi bizonyítaná, milyen tényállás kellene ahhoz, hogy elhiggyük, hogy baloldali is lophat…?).
  Fideszes lopók esetében az érv a következő: nyilvánvaló, nincs mit bizonyítani.
  Nem lehetne valahogy bizonyítási és vélelmezési szempontból egy szintre hozni a két oldal lopásait?
  (mellesleg 2008 környékén az érvelés nagyon hasonló volt, csak a baloldal, jobboldal szavakat kellet felcserélni)
  Ugyanígy egyébként a mennyiség: nyilvánvaló, hogy a mostaniak többet lopnak. Hol vannak a számok? Nem hasból, meg vélelmezett, meg nyilvánvaló, hanem ennél kicsit jobban bizonyított. Hiszen nem szeretjük az igazolatlan álhíreket. Álhíreket terjeszteni csúnya dolog, ugye? Igen, ha a másik oldalról lehet vélelmezni. A másik oldal hírei mindig ál-abbak. (vö. “a másik bolsija mindig vörösebb”, nem pontos idézet 90-es évek eleji Magyar Narancs-ból)
  2008-ban is az volt nyilvánvaló, hogy ennyit még soha senki nem lopott.

  Vagy pl. a Soros féle összeesküvés alaptalan rágalom (sok országban, többek között az USA-ban is folyik eljárás Soros ellen, de ez mind nem számít annak, aki ezen az oldalon van), az viszont nyilvánvaló tény, hogy Orbán Putyin csicskája (hát bizony bőven vannak erre utaló jelek, ha annak akarjuk látni őket, rágalom, ha nem). Mi is a különbség igazolhatóság, bizonyíthatóság, bizonyítottság szempontjából a kettő között?
  Semmi és minden.
  Maradnak a hitek. Csak ne tegyünk mögéjük ennyire átlátszóan elfogult érveket (bocsánat: nem-érveket) mindkét oldalon, lécci, lécci, lécci.

  2010-ben elsöprő vereséget szenvedett a baloldal, mert a választói akarat (ne bolygassuk, hogy ez pontosan mit jelent, mert persze nincs ilyen, csak egyéni hitek és akaratok vannak) új fejezetet akart nyitni, ahol minden másképp lesz. Nem lett.
  Eljő majd 2018 vagy valamelyik későbbi év (jelen állás szerint későbbi, de soha nem lehet tudni), amikor a választói akarat vagy valami társadalmi kataklizma elsöpri a jelenlegi hatalmat, mert új fejezetet akar nyitni, ahol minden másképp lesz. Másképp lesz?

  • zalma

   koma, te olyan hülye vagy, hogy képes vagy pont az átlátszón nyomni ezt a szar “fake news” dumát :DDDD szánalom

   • YoungVic

    Hát igen. Jól , mélyen megértetted és jól megválaszoltad. Ez volt aztán a szofisztikált érvelés.
    Olvasás óra, általános iskola 1. osztály. (Amit írtam, nem a fake newsról szólt. Nagyon nem.) Tovább nem folytatom, hogy még mi mindent lenne érdemes végigcsinálnod, hogy érdemben vitatkozzunk, azt hiszem nem egy világban élünk. az én világomban léteznek érvek, a tiedben nem. Esetleg ha egy, de csak egy érvre válaszolnál. De inkább meghagyom neked, hogy igazad van. Sok boldogságot neked ott, ahol vagy.

    • zalma

     Trump is így szokott megsértődni

     • YoungVic

      Ismét kiváló érv. Le a kalappal. Ez melyik érvemről is szól eredeti hozzászólásomból? Biztos bennem van a hiba, nem értem.
      Láthatod, mindent elkövetek, hogy legalább egy érvet kicsikarjak belőled, de hát csak nem jön.
      Sértődés nincs, érvre várakozás még mindig van.

     • zalma

      ez a kis fideszes trollkodásod itt nem fog működni, papa

     • YoungVic

      Na, csak van érvelés is. Vagy még mindig nem?
      30 éve vagyok az oktatásban oktatói oldalon, van türelmem, ha kell elmondom máshogy, majd szótagolva, majd még lassabban. In case you have language issues we can switch to another language as well.
      Arra érveltem eredetileg, hogy mindkét (!!!) oldalon érzelmek és elfogultságok mentén vannak meggyőződve a másik oldal bűnösségéről és annak mértékéről.
      Továbbá arra érveltem, hogy a regnáló hatalomról mindig csúnyákat gondolunk, az ellenzéktől pedig csodát várunk, amit tapasztalatunk még soha nem erősített meg a múltban. Nem Fidesz-es nézőpontból írtam az érvet és nem is ellenzéki nézőpontból. Értem én, hogy ha valaki nem elvakult Fidesz gyűlölő (hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz gyűlölet az egyetlen elfogadható álláspont), azzal ő automatikusan Fidesz-fan. A te világodban.
      Még mindig várom az érvet, bár lassan már unalmas lesz ezt emlegetnem, és nem is kell leírnom. A sértett vagdalkozás is válasz persze.
      Íme mély, finom érvelésed váza, ahogy te látod és csinálod és hiszed, hogy én is csinálom:
      Hülye vagy. Nem, te vagy a hülye. De te nagyobb hülye vagy. De te meg még nagyobb hülye vagy. stb. stb. stb.
      Bocs, hogy én nem ezt teszem, röstellem magam. De tényleg.

     • zalma

      Elsőre is értettem, hogy tök sok karaktert tudsz gyártani a faszságod köré. Csak magamat ismétlem: te most komolyan az átlátszón rinyálsz? Itt épp úgy lehozzák, ha egy baloldali lop el egy fél várost, vagy ha egy fideszes nyer meg egy 20 milliárdos EU tendert törvényben kizárva a vetélytársakat. Plusz minden oknyomozati módszerekkel van alátámasztva. Kapjál gyorsan a fejedhez.

     • YoungVic

      Ha nem is érv, de legalább egy tényállítás már kijött. Kár, hogy nem igaz. Megnéztem most a megfelelő oldalt. A főoldalon kizárólag egy politikai oldal álláspontját tükröző és kizárólag a másik oldalt ekéző cikkeket találtam. Rengeteget. Tehát, amit állítottál, nem igaz. Kínos. De talán felületesen néztem, sután kerestem, és 200 cikk között van egy olyan is ami tényleg a baloldalt vagy ellenzéket ekézi. Azzal nyilván neked lenne igazad. Vagy mégsem? (Állításod: épp úgy)

      Jobboldali portálokon ugyanezen érvekért egyébként pont ugyanezt kapom fordítva, ott komcsibérenc vagyok. Három agysejttel nehéz túllépni ott is, meg itt is ezen a dichotómián. Meg ennyi karaktert feldolgozni nehéz ám, meg fárasztó funkcionális analfabétáknak. Az a tök sok karakter.

      A tök sok karakterről: a karakterek mögött néha gondolatok, érvek, néha vakkantás és böffentés van. Az előbbihez több karakter kell. Egyes írók és filozófusok sok száz meg ezer oldalt képesek szentelni egyetlen témának. Gyalázatos.
      Az európai kultúrában van egy hagyomány, ami szerint állításainkat érvekkel támasztjuk alá. A “csak”, meg a “nyilvánvaló” meg “hülye vagy” meg “te trollkodsz”, ezek érthetetlen okból nem elfogadott racionális érvek. Csúnya dolog ez, valószínűleg Orbánista fasiszta ( vagy bolsevista, Gyurcsányista, ízlés és bekattanás szerint) összeesküvés, hiszen miért is kell diszkriminálni érveket. Hát pedig ez van. Kétségtelen sok más hagyomány is van. Lehet anyázni, verekedni, háborúzni. Azok is jó “érvek”. Én ragaszkodnék a nagyjából 2500 éves, Szókratészig visszakövethető hagyományhoz. Te nem vagy ennek híve. Értettem. Tudomásul vettem. Már nem várok érveket tőled.

     • zalma

      Esetleg ránézhetnél a naptárra, hogy rájöjj, hogy a baloldalnak mikor volt utoljára alkalma nagyot lopni. Ezt most nem is neked írom, hanem annak, aki esetleg végigrágja az ömlengő hülyeségeidet.

     • YoungVic

      Három órája még jelen időben írtál a baloldali lopások lebuktatásáról, aztán, amikor kiderül nincs ilyen, (mármint lebuktatás), máris változtatod az álláspontodat. Vannak egyébként ma is baloldali polgármesterek még nagyvárosokban is (lopnak is a fenti cikk mércéje szerint, csak itt nem írják meg). A 4-es metróról meg Demszkyről írtak itt ilyen hangnemben? Kínos, hogy egy EU-s szervezet szerint loptak, nem a Fidesz szerint, roppant kínos. Vagy azt itt nem hozták le? Ejnye. Ja, biztos mert álhír. Mi is az álhír? Amit nem szeretnénk, hogy igaz legyen.

     • zalma

      TROLoLoLoLoL

     • YoungVic

      Válasz a kérdésekre?
      Írtak Demszkyékről itt így? stb.

     • YoungVic

      A Ponyvaregény a Borz családról szól igaz? Kétségtelen a majd’ 3 órás filmben van egy vicc a borz családról (eredetiben paradicsom család volt). Az én első bejegyzésem az érvelés sivárságáról szólt és említettem benne az álhíreket. De NEM az álhírekről szólt. Igaz, ezt a szövegértést már az általános iskolában olyan magas osztályban tanították, ahova te valószínűleg nem jutottál el.
      Nem kellett utólag szerkesztenem ezért. Ha megkérsz a környezetedben valakit, aki tud olvasni, megerősíti majd, amit mondok. Tudom, trollkodok és sok a karakter.

 • YoungVic

  A korrupcióval kapcsolatos felhívással természetesen egyetértek.

 • csaba

  Miért?Megy valahová?
  Különben is hallatlan,ésszel fel nem fogható,…hogy még 5 évig biztos Orbánt kell szidni.

  • YoungVic

   Nincs azzal semmi baj, ha szidják Orbánt. Egyrészt rengeteg alapot szolgáltat ehhez, másrészt a politika már csak ilyen. Szomorú volnék, ha nem lehetne teli pofával szidni Orbánt. Remélem az az idő nem jön el.
   A baj nem ezzel van, hanem ezzel:
   “Mészáros Lőrinc óránként egymillió forinttal gazdagodik, miközben barátja, Orbán Viktor számláján összesen hétszázezer forint van. Véletlen volna? Fognak valaha bűnhődni ezért?”
   Ez a fenti cikk beköszöntője.
   1. Miért baj az önmagában, ha valaki gazdagodik? Ha lopással stb. akkor igen. De az nincs itt. Mert nyilvánvaló. Honnan is? Bizonyíték? Bírósági ítélet? (hiszen az ártatlanság vélelme a rendkívül érzékeny bal-lib oldal mindene. Vagy mégsem, ha az ellenfélről van szó?)
   2. “barátja Orbán Viktor”. Ki kinek a barátja milyen alapon? Bárkire rámutatok, hogy ő az ördög barátja, akkor az igaz? Tudom: nyilvánvaló
   3.”Véletlen volna?” Ez a sugallat itt úgy szerepel, mintha minden bíróság bizonyította volna már. De nem kell, hiszen sugallat. Azt meg az egy nyájba tartozók “értik”, majd együtt bégetik. Olyan mint a gravitáció: természettörvény, hogy Orbán bűnöző és lop. Bizonyítani nem kell. Azt sem, hogy a Lőrinc pénze valójában egy az egyben a Viktátoré. Ha ez sem nyilvánvaló, akkor mi az?
   4. “Fognak valaha bűnhődni ezért?” Miért, van szó itt bármiféle bűncselekményről?
   stb., stb.
   A félreértések elkerülése végett a jobboldali oldalak és blogok többségén ugyanez az együttbégetés van, sugallatokkal, nyilvánvaló bűnösséggel, csak ellenkező előjellel. Pontosan ugyanez a színvonal, illetve teljes hiánya.
   A kritikus gondolkodás és érvelés nem erős hagyományunk itt Pannóniában.

   • zalma

    mert az orosz propagandaminisztérium internettrollkodási kiskátéjának szószerinti felhasználása az mióta tartozik a “kritikus gondolkodás és érvelés” kategóriába, áruljad már el

    • YoungVic

     Mit tudsz te az orosz propagandaminisztériumról?
     Kérdéseket teszek fel, érveket és bizonyítékokat várok, majd trollkodás vádja jön. Ez nem érv. Cáfold érveimet, állításaimat. A legkönnyeb, ha valakivel nem értek egyet, meg sem értem az érveit: Te trollkodsz.
     Én is mondhatnám, hogy te trollkodsz, de nekem vannak érveim. Próbáld megérteni őket. Tudom, a sok karakter.

     • zalma

      TROLoLoLoLoL

     • YoungVic

      micsoda érv ismét. Gratulálok. Te tudsz valamit a kritikus gondolkodásról és érvelésről, az biztos.

 • Lajos Lakatos

  Az enyémen 790789,24 Ft van jelenleg. Cseréljünk, Viktor!

 • Róbert Varga

  Ti meg vagytok őrülve ? Minden falunak úgy kéne kinézni mint Felcsútnak!
  Van minden! Kis vasút ,kis stadion kis háza a kis embernek stadion mellett
  Mészáros Lőrinc Stb
  A fene essen valahány polgármesterbe ,hogy nem tudják Csak be kell nyújtani egy pályázatot és jön a lóvé!

  • Zoltan Hazafi

   És minden számlán legyen Mészáros & Mészáros felirat…Magyarország pedig legyen Mészárosország.

 • lényeglátó

  Egy csavargó pártnak 1 fillét se! éljen meg a tagdíjból! 100 ft/hó/fő max! Kiderülne rögtön hány féleszű van,, aki támogatja! Arra ne költhessenek 1 vasat se! Saját és választóik hülyítésére!,