MagyarLeaks: Meghackelték a Brokernetet

Fotó: www.autogaleria.hu
Fotó: www.autogaleria.hu

Az atlatszo.hu úgy tudja, hogy feltörték a Brokernet Csoport egyik szerverét, és a letöltött fájlokkal megkeresték a pénzügyi tanácsadót ismeretlen hackerek. Állítólag egy sima phpmyadminon át jutottak be a szerverre, aminek admin/admin volt a jelszava. A letöltött fájlokat több médiavállalathoz is eljuttatták, de senki nem közölte a sztorit. Forrásaink szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A MagyarLeaks-nek beküldött fájlokból úgy tűnik, hogy az eset még 2010-ben történhetett.

>>> a letöltött fájlok listája – jogi megfontolásból nem közöljük

>>> a biztosítási üzletág ügyféllistája – jogi és adatvédelmi megfontolásból nem közöljük

 • alma

  minek bohóckodtok itt a .hu-s domain-nel, nem gondoljátok ti ezt komolyan

  • atlatszo

   de komolyan gondoljuk… több ügyvéd van a csapatban mint újságíró, lehet próbálkozni 🙂

   • Dark Future

    Nektek legyen igazatok, de tényleg ütős, hazai vonatkozású kiszivárogtatások szerintem sem fognak nagyon sokáig megjelenni .hu domainről és itthoni szerverekről. Sőt igazából magyar állampolgárként Magyarországról ilyenben gondolkodni eleve nem túl nyerő ötlet.

    Tudjátok, rossz levágott lófej mellett ébredni… meg olyan országban megbízni a jogban és az igazság(?)szolgáltatásban, ahol visszamenőleges hatállyal gyártják a törvényeket, és az aktuális igények szerint módosítgatják az alkotmányt.

    • Hodzsa Naszreddin

     Nehezemre esik fölfogni, mire jó az ilyen hozzászólás. Lehet igazad. De ha a kételyeid alapján te úgy látod, nincs értelme megpróbálnod tenni valamit az országért, mégis mit remélsz elérni azzal, hogy aki a hasonló szempontokat mint a tiéd nyilván nem fölméretlenül hagyva maga úgy dönt, teszi amit tud, abba belakaszkodsz és megteszed ami tőled telik, hogy megbénítsd. Önigazolás? Hogy ha te nem teszel, ne tegyen senki? Az Isten szerelmére, ha előmozdítani nem is tudsz, vagy akarsz, legalább fék ne legyél! Akkor sem írhatnál mást, ha kiosztott föladatod lenne a szabotálás. Nem mondom, hogy az, mert mittudomén, de ha az lenne, ilyesmiket mondanál.

     Hass, alkoss, gyarapíts! (és majd csak lesz valami a hazából. Még fényre is derülhet. Ha nem teszed meg, biztosan nem fog.)

     • Dark Future

      Ha neked ez jön le a kommentemből, akkor vagy én nem fogalmaztam pontosan, vagy te értesz vmit félre. Nem azt írtam, hogy nem érdemes és nem kell ilyen oldalt csinálni, hanem azt, hogy nagyon nagy óvatossággal, külföldről, külföldön, nem .hu-s domainnel (lehetőség szerint több tükörszerverrel). Kis ország vagyunk, elég bizonytalan és kiszámíthatatlan jogrendszerrel, szóval jobb az óvatosság.

    • IQfighter

     Hát puding próbája az evés, és valahol el kell kezdeni az ország újjászervezését, amit pártfüggetlenül meg kell tenni, több párt is van akikről volna mit nyilvánosságra hozni. Aztán, hogy mit tud és mer vele kezdeni a hatalom, az is érdekes menet lesz. Nyilván olyan jogi cécók is bejönnek itt, hogy egy újságírónak védettek a forrásai még egy darabig, stb Nagyon érdekes és értékes kezdeményezés!

    • tazo.mc

     A domien az .hu, de a szerver Amerikában van regisztrálva! Hihi…

    • gande

     minden hiba mellett, az lenne a legnagyobb, ha senki nem merne lépni, mindenki félne. MO egyik legnagyobb baja, hogy az emberek vagy félnek vagy túlságosan erős hatalmi pozícióban érzik magukat.

   • zero

    Én sem mernék itt semmit sem csinálni, nem véletlen, hogy Julian Assange is az alapból is demokratikus skandináviai országokon keresztül működik. Jogilag szerintem mi egy arab ország szintjén állunk. Itt tényleg nem ér semmit már a legjobb ügyvéd sem.

    • Hodzsa Naszreddin

     Et tu Brute?

     Neked kellene pedig a legjobban tudnod, hogy még ha durván föl is számolják őket, azzal is elértek valamit. Azt, hogy rákényszerítették a rendszert, mutassa ki a foga fehérjét.

    • Hodzsa Naszreddin

     Itt nem az a kérdés, hogy hol állunk, hanem, hogy hova kívánunk jutni. (Én így kódolom le a kezdeményezés élrtelmét. Te nem?)

    • Hodzsa Naszreddin

     Én mellesleg nem hasonlítanám ezt az ügyet Assangéhoz, akkor sem, ha maga az oldal teszi. Ebben tévednek, akármennyire mellettük is vagyok. A döntő különbség az, hogy míg az Assange-féle valami öncélú, csak takarózik hangzatos mindenfélével, és a lényege az önkényes rombolás, ez a kezdeményezés az ellenkezője. Kár, hogy ők maguk odasorolják magukat, sőt mintha példaképként kezelnék. Ebben, csak ebben, totál nem értek velük egyet. De ez csak elméleti valami, mellékes. A lényeg az, hogy rájuk az országnak több mint csak szüksége van.

  • Hodzsa Naszreddin

   Neked is szól persze amit az előbb írtam. Hangsúlyozottan.

 • Gruber

  Brokernet onmagaban is egy nagy hack

  • gande

   a brokernet nagyon erősen hozzájárult, hogy a lakosság eladósodott devizában. olyanokra is rátukmálták a hitelt, akinek nem is lett volna rá szüksége, de “a felvett összeget majd jól befektetjük ázsiába és az hatalmas nyereség lesz ….”

   a brokernetnek mindegy volt, mert zsebre rakta a 13-14%-ot

   • Mivel kényszerítették kölcsönfelvételre az embereket?Golyószóróval?Netán elrabolták az adósok gyerekeit és váltságdíj gyanánt a szerződés aláírásáig fogva tartották őket?

  • TD42

   Na igen. A Brókernet, ami a hírek szerint perrel(?) fenyegette meg az Indexet, hogy vegye le az Index Fórumból a “Brokernet” topicot.

   Az Index le is vette.

   De ez a finom módszer. A politikusok, nagyágyúk nem perrel fognak fenyegetni szerintem. Emlékszünk arra, hogy pár éve valamelyik politikus robbantásokat vizionált? Vagy hogy “valakik” belelőttek a rendőrpalotába?

   Bodoky azt hiszi, hogy jobban őrzik, mint a rendőrpalotát?

   • atlatszo

    A nyilvánosság a legjobb golyóálló mellény, szerintem.

    • TD42

     Kivéve Magyarországon, szerintem. Sajnos.

     Sok sikert, és küldök majd pénzt, mert szimpatikusak a célok!

     • I was so cofnused about what to buy, but this makes it understandable.

    • Hodzsa Naszreddin

     Szerintem is, de azért tudod, hogy a hatékonyságának határai vannak. Mondjuk atombomba ellen sem véd. És igazán nem ijesztgetni akarlak, becs szó. Nyilván tudod, ahogyan én, ezzel együtt teszed amit helyesnek tartasz. Ezt nagyon tudom tisztelni.

 • Dark Future

  MySQL mentés, szerződéslista, full backup — nem rossz fogás. De kipostolni szerintem csak akkor lett volna érdemes, ha tényleges információtartalma is lenne a hírnek, az adatlopás tényén kívül.

  Persze ehhez az is kellene, hogy valaki értelmesen bányásszon egy kicsit az anyagban. Az ügyvédek mellé szervezzetek be egy-két informatikust is a csapatba :).

  • Hodzsa Naszreddin

   És ha csak annyit elérnek vele, hogy a leleplezettek kevésbé érezhessék magukat ezentúl biztonáságban, megnehezüljenek az ilyenféle machinációk? Akkor sem érdemes?

 • tazo.mc

  A fentebb szólóknak: Ez az oldal ugyan .hu domiennel megy de amerikai szerveren! Nem hiszem, hogy olyan könnyen hozzáférnének!! 😀

  A cikkről: igazi tartalom nélkül csak hírértéke van, semmi több. Olyan hoztam is meg nem is, mint a mesében! 😀

  • sörmajom

   Ha a Brokernet ügyfele lennél, és most értesülnél a hírről, hogy tavaly hozzáfértek a személyes adataidhoz, akkor milyen “csak” hírértéke lenne?

 • vadvirág

  Brókernet? Egy szélhámos csaló banda ! Iszonyú károkat okoztak az ügyfeleknek. Fehérgalléros bűnözők!
  Érdemes őket perelni, amiért ilyen hanyagul kezelték a személyes adatokat!
  NO brókernet ! NO!

 • vadvirág

  Tanulságos írás a brokernet aljasságáról.

  http://bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/19359

 • hali,

  az a nagy kérdés, ami egyébként a Buhera blogon is felmerült (vagy éppen Bruce Schneier is elmélkedett rajta), hogy ha megtudsz valamit, és az országért ténykedsz, akkor ugye szólsz az illetékeseknek (egy webszerver gyengesége esetén az üzemeltetőnek), egy csalás gyanú esetén a rendőrségnek, NAV-nak, kutyaszar esetén a köztereseknek stb. mittoménmér a mittoménkinek.

  ha e nélkül rögtön ide teszed ki, akkor kérdések merülnek fel…de ahogy security-ben is azt oktattuk, hogy ,,úgy teheted biztonságosabbá a világot, ha vírust írsz”, úgy erre is ráhúzhatod, hogy úgy lesz korrektebb a világ, ha publikussá teszel dolgokat, de kell a nyilvánossá tétel előtt egy lépés, amikor értékeled, hogy kinek mivel mekkora kárt okozol, szemben kinek mekkora előnyt, és mindez rövid vagy hosszú távon…és itt minden eset más lehet…nagyon kell érteni a dominók állását és dőlésszögét, de hajrá, legyen az ország hasznára egy ilyen blog!
  csak értsük, hogy mi hasznos az országnak, és ki is az ország, és mi az, hogy ország, és mi az, hogy mi az 😎

  • Hodzsa Naszreddin

   Valami nem stimmel nekem ebben az okfejtésben. Az, hogy a szempontjai totalitariánusok. (Nem azt mondom, hogy a szándékai azok.) Szabad országokban, demokráciákban az újságírók dolga sem nem a feljelentés, sem nem a politikai egyensúlyozás. Az újságírók nem rendőrök és nem politikusok, hanem – lehet kapaszkodni – újságírók.

   Ha az általuk föltárt tények alapján a rendőrség észbekap, indíthat nyomozást. Egyáltalán nem látom be, hogy ezt kezdeményezni a tényföltárónak kellene. Ugyanígy a világ eszméyi átalakítása módján és legjobb eszközein töprengeni, ennek érdekében manipulálni sem lehet a tényföltáró feladata. Ez a nép, az átlagember föladata. Az újságírónak, ha lelkiismeretes, az a dolga, hogy a népet az eggez szükséges információk birtokába juttassa.

 • Egy hozzászóló

  Csak egy gondolat!

  Ritkán olvasok fórumokat,főleg azért mert egy-két hozzánemértő itt osztja meg a véleményét arc és hang nélkül.Ahogy olvastam a hozzászólásokat,enyhe mosoly ült az arcomra mikor olyan emberek írják ki a véleményüket akik azt sem tudják hogy a brokernetet rövid vagy hosszú o-val írják!Ez már számomra elég sokmindent elárul.Persze lehet dobállózni hogy így csaló a BNET meg úgy csaló,az viszont teljesen természetes hogy az ország egyik leggazdagabb embere abból szerezte a több milliárdos vagyonát hogy amit bevittek a befektetők a bankjába lekötni pénzt nevetséges pár százalékon,azokon a pénzeken a világgazdaságban többszörös nyereséget realizált saját malmára hajtva a vizet.Ezt érdekes senki nem említi.De azt hogy a Brokernet aki talán segít az ügyfelei pénzét a nagyok szintjén kezeltetni,az már egyből szélhámos.Annyit kérnék hogy aki nem ért hozzá,legalább marhaságokat ne írjon ki.Nem fogok itt senkivel se vitatkozni,mert értelme nincs és én sem vagyok az a típus hogy egy internetes fórumon fröcsögtessem a nyálam.

  További szép estét mindenkinek!

 • vadvirág

  ” Egy hozzászóló”!
  Ne próbáld már a Brokernet gazságait azzal bagatelizálni, hogy más is csalt, és lopott.
  Itt most konkrétan a Brokernetről van szó.

  Csak ismételni tudom a szavaidat : ” Annyit kérnék hogy aki nem ért hozzá,legalább marhaságokat ne írjon ki.Nem fogok itt senkivel se vitatkozni,mert értelme nincs és én sem vagyok az a típus hogy egy internetes fórumon fröcsögtessem a nyálam. “

 • Egy hozzászóló

  Igaz az előző hozzászólásomban írtam, hogy nem fogok senkivel sem vitatkozni és csak hogy
  Woody Allen szavaival éljek:

  ”Soha ne vitatkozz idiótákkal,mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”

  Azért ahogy kérted akkor konkrétan leírom!

  1.A Brokernet 11 éve működő hazánkban legnagyobb független pénzügyi tanácsadó vállalat és mára már Közép-kelet Európában is piacvezető szerepet töltött be. A 11 év alatt a PSZÁF (egyesek kedvéért: Pénzügyi Szervetek Állami felügyelete) egyszer sem tudta megbüntetni a céget, pedig szigorúan figyeli. Egyes garázda bróker cégek, (ahogy te fogalmaztad) nyakon lettek csípve és se hírük se hamvuk, viszont a Brokernet él és élni is fog.

  (Ha szeretnéd leellenőrizni, hogy tényleg a legnagyobb-e, javaslom figyelmedbe a Biztosítási Almanach 2009-es kiadványát ahol feltüntetik díjforgalom tekintetében, hogy a Magyarországon a Brokernet után következő 19 cég összes díjforgalma nem éri el a Brokernet díjforgalmát.

  2. 3X-os Superbrands díjat nyert el, ami azt jelenti, hogy 86 ország zsűri-bizottsága adja ezt a díjat olyan cégeknek, akik nagy volumenben magas színvonalon minőségi munkát végeznek. Ezt például egy Axiál is megkapta csak hogy érthetőbb legyen. Akkor gondolom szerinted ez a zsűribizottság rosszul látja a dolgokat, és egy garázda cégnek adja oda 3X-is ezt a díjat. Az már csak hab a tortán hogy a Magyar-Brands díjat is elnyerte a cég.

  3. A Brokernet ügyfél köre több százezerre tehető,és érdekes módon az ügyfelek több mint 95%-a megvan elégedve a megoldásaival.

  4. Mivel a Brokernet Magyarországon közel 10.000 tanácsadóval dolgozik,elképzelhető hogy nem mindegyik tanácsadó adta át megfelelően az információt,és nem biztos hogy 100%-osan hoztak optimális megoldásokat. Ezért viszont nem a Brokernet hibáztatható, és nem a szolgáltatási rendszere vonható felelősségre,maximum csak a pénzügyi tanácsadó.

  5.A Brokernetesek a jövedelmüket,nem az ügyfél zsebéből húzzák ki,mint egyes cégecskék,akiket nem neveznék itt meg,hanem a pénzintézetektől kapják a javadalmazásukat.

  6.Persze minden megoldásnak van költsége. Ugyanúgy az alapkezelőt is meg kell fizetni a munkájáért, mint bármilyen szakembert. Azzal, hogy kereskedik az értékpapír piacon és naprakész információval rendelkezik ennek igen is díja van.

  Sorolhatnám még naphosszig, de szerintem felesleges, mert úgysem érted meg.

  Az egyik hozzászólónak pedig, aki elkezdte szidalmazni Dr.Tóth Andrást, neki csak egyet mondanék:

  Egyszer hallgassa meg azt amit ő mond és majd rájön a dolgokra hogy nem lesz nyugdíja,tartalékai,okos pénzügyi megoldási,hanem máról holnapra fog élni és filléres gondokkal fog küszködni. Akkor majd vissza lehet emlékezni, hogy mit mondott „Goebbels”.

  Zárszóként pedig csak annyit:

  Tényleg ez volt az utolsó hozzászólásom.

 • Hodzsa Naszreddin

  Látom Dark Future válaszát nekem. Nem hinném, hogy nem jól értettem.

  Ez

  „igazából magyar állampolgárként Magyarországról ilyenben gondolkodni eleve nem túl nyerő ötlet.”

  nem arra mutat, hogy csak a .hu-val kapcsolatos várható nehézségekre figyelmeztettél. Úgyhogy marad, hogy te nem fogalmaztál pontosan. Izé. Nem azért, de nagyon nem.

  ———————————-
  Más. Az alatt amire most így vélaszolok (D. F. fönti utolsója), miért nincs ott a szokásos Reply kattinthatóság?

 • HK

  Mivel a BNET hatalmas politikusi pénzeket is mozgat, ezért nem lehet hozzájuk nyúlni. Rendőr barát mondta, hogy figyelték őket, meg előadásokra jártak, aztán egyszer csak jött a telefon…

  Sose hittem az olyan cégekben, amik egyszer csak előkerültek a nagy semmiből és nevenincs óvónő és egyéb széltolók vezetik.
  Biztos ügyesek a maguk nemében, de pontosan ugyanolyan gusztustalan, gátlástalan stílusban nyomulnak, mint a bankok.

  Rábeszélik az ügyfelet, hogy vegyen fel hitelt a házára, lakására, és azt a pénzt fektesse be Ázsiai és egyéb részvényekbe, meg miegymásba…
  Az ügyfél, mivelhogy neki van keseredve, mert hiába dolgozik 0-24, még se elég a fizetése, nyigdíja meg nem lesz, mert a szar szemét kormány (mindegy, hogy melyik) elvesz mindent, meg megpróbál valami olyat, amiben lát egy kis fantáziát (itt jönnek a jól oktatott, jól kommunikáló BNET-esek) és aztán jól szarba hagyják őt.
  Ázsiában élek, nézegetem a tőzsdéket. Itt is vannak ócska papírok, de a papírok nagy része stabil és jó hozamot ad. Nyilván nem ezekbe rakták a pénzt…

 • HK

  Ja és nem véletlenül érdeklődik a SZBEO a hackelt BNET infók miatt. Fosnak a politikusok, akiknek a pénze benne van a cégben…

 • pityke

  Azt is elmagyarázhatná nekem valaki, hogy a Brókernet meghekkelésének híre miért olyan nagy szenzáció, hogy wikileaks komplexust okoz B.T.-nak. Ami pedig a rendőrségi “fenyegetést” illeti; nekem olyan önreklám szaga van a dolognak. Megértem én B.T.: az lenne neki a kellemetlenebb ha a rendőrség nem foglalkozna vele semmennyit. Vannak szakmák ahol a dolgok így működnek.

  • vadvirág

   Pityke! Valaki azt írta, hogy a Brokernet politikusokat is pénzelt. Vannak “kényes gyomrú” politikusok, akiket nem lehet direktbe támogatni . Akkor a Brokernet felveszi őket ügyfélnek és hogy-hogy nem, ezeknek az ügyfeleknek mindig, minden körülmények között anyagilag nagyon (!) sikeres a befektetése, – persze a többi egyszerű ügyfél kárára.

 • vadvirág

  Egy hozzászóló July 14, 2011 at 7:19

  Örülök neki, hogy nem szólsz hozzá többet, mert csak butaságot írsz, vagy terelsz.
  Előbb utóbb le fog bukni a Brokernet is, ahogy Kulcsár Attila is lebukott.
  A PSZÁF nevének hallatára pedig nevető görcsöm támad. Ennél értelmetlenebb, haszontalanabb semmi értelmeset nem csináló fogyasztó védelmet még életemben nem láttam. A PSZÁF legfelső vezetésének 20 évre visszamenőleg bérelt helye van a börtönbe.

  • Csikós Illés

   “Ennél értelmetlenebb, haszontalanabb semmi értelmeset nem csináló fogyasztó védelmet még életemben nem láttam.”
   Egyrészt mint pénzintézetben dolgozó ITSec rendszergazda azért látom a PSZÁF hasznát: valóban ellenőriznek és bírságolnak, miattuk könnyebb meggyőzni a vezetést hogy bizonyos eszközökre/eljárásokra/szabályzatokra szükség van, ez mindannyiunk pénzének és adatainak védelmét szolgálja.
   Másrészt a _funkció_ igenis fontos, szükséges és támogatandó, mint ahogy kritikus fontossaágú az Alkotmánybíróság, a rendőrség, a bíróság, a titkosszolgálatok. Más kérdés hogy ezen funkciókat ellátó szervezeteken belül kis fogaskerekek vagy akár szervezetten a vezetés milyen túlkapásokat/félrenézéseket/bűnpártolást/puccsot követ el. A funkciók támogatandók, a hibázó egyének a rivális funkciók által támadhatók a társadalom önvédelmének keretében. Lehet géppiszolyos inazságosztót játszani, de lehet hogy mások többen, nagyobb fegyverrel védik meg magukat, ráadásul példát mutat az erőszakra/háttéralkura/elnyomásra. Bodokyt azért támogatom, mert az előre mutató eszközt választotta: rombolás helyett a rendszer javításával tenni jobbá, hatékonyabbá a társadalmat: Bár vannak tömegverő rendőrök, korrupt rendőrök és tolvaj politikusok, az oknyomozó újságírás nyilvánossága hatására fogják politikusok által meghozott törvények alapján elítélni a bírók a rendőrök által elfogott tömegverő rendőrt, korrupt bírát és tolvaj politikust…

 • Pingback: Az átlátszó.hu már most bajban van | Gépnarancs()

 • vadvirág

  Tisztelt Csikós Illés !

  Az a helyzet, hogy a PSZÁF költségvetését a bankok befizetése alkotja. Tehát az ellenőrző személy bére az ellenőrzött bankoktól függ.
  Sőt, még a jutalma és prémiuma is.
  Ezen kívül a PSZÁF vezetősége mind korábbi bankárokból áll, akik alapvetően a volt társaikkal szolidárisak.
  Ennek következménye, hogy az összes devizahitel szerződés alapvetően jogsértő. Az egyoldalú szerződés módosítási lehetőség miatt sérül a szerződő felek egyenjogúságának törvényi alapelve.
  Én persze már nem csodálkozom ezen, hiszen Magyarország sem a Gyurcsány-kormány idején, sem most nem jogállam .

 • Eszter

  Az arak hasonloak a budepesti arakhoz?! Egyatalan nem…. Pl. nivea tusfurdo ara itt 300 ft, otthon 600Ft, az elemiszer kb. 10-15%kar dragabbak.. a lakas kerdes, na, az nagyon nem hasonlo. En neukollnben, berlin egyik keruleteben berlek egy 58 m2es lakast. Ez nekem mindennel egyutt 800eur-ba kerul havonta. Ami draga. Nagyon draga, es egyre dragabb… es a lakaskereses nem olyan egyszeru, palyazas, elbiralas alapon megy, es egy jobb lakast kb 50 masik ember is megpalyazik….
  Ahogy hallom, latom atlag fizetes ugy 1500eur. Nem arrol van szo, hogy nem eleg, vagy nem marad… De ez sem a kanaan!!!! A tamogatasokat nem ajandekba adjak… Sot, en erre nem palyaznek!!! Tolerancia van, tobb is mint kellene, Sok ingyenelo ugy gondolja, hogy “Berlin de fasza-olcso hely”, kijovok, mert multikulti.. es tamogatnak.. hat dehogy. Dolgozni kell, bele kell adni mindent, meglepetesek is vannak boven….
  Szoval en azt javaslom, hogy ne arra buzditsuk kikoltozni vagyo magyarokat, hogy leirjuk milyen osszegu tamogatas van, hanem hogy milyen elonyei es hatranyai vannak… Hazudnek ha azt mondanam, hogy nem jobb, de tamogatas, segitsegre alapozva, nyeltudas nelkul SENKI NE INDULJON EL!!! Sok sikert.

 • anita.h

  Kedves szerzö! Nem tudom,Ön hol él,de nem Berlinben,az biztos. Az integràciós tàmogatàsok ebben a formàban màr nem léteznek,esetleg annyi hogy kèt hèt utànajàràs utàn az integràciós nyelvkurzus ingyen lesz 150eur helyett. Ezen kivül pedig az ìràsod olyanokat fog buzditani,akik szoc.tàmogatàsokból akarnak élni ès azt hiszik,a német àllam majd eltartja öket. De a tàmogatàsokból nem lehet megélni!! A màsik: Berlin valoban multikulti,viszont itt a legalacsonyabbak a bérek egész Nèmetorszàgban. Ezt is meg kellene emlìteni. Az emberek nagyon könnyen hajlamosak azt hinni,hogy màshol sokkal jobb lesz. Pedig nem.

 • hoci nesze

  Kedves anita.h, Pogátsa urnak a tarhálásról szól minden gondolata. Miből mennyit ad az állam. És minden, ami nem tarhálás, neoliberalizmus.

 • András Tanneberger

  nemetország rohadt drága, a minöségi élelmiszerek, melyeket magyarországon a piacon 1-200 ft ért megkapsz, itt 3-4 eurotol kezdödnek. ha vmi szaki ránéz vmire, rögtön ugrott 100 euro, ugyanez otthon 3-4 e ft bol megvan. angol nyelvvel kb annyira boldogulsz itt mint franciaorszagban a némettel. semennyire. egyszerübb török nyelvü munkát találni. szoval attol még hogy a teszkogazdaságos teavaj itt euroban olcsobbra jön ki mint a kistarcsai teszkoban, korántsem jelenti azt hogy alacsonyabbak az élelmiszer árak. lehet találni nyelvtudás nélkül, képzetllenül munkát, de az olyan ami gyengén fizetnek és nulla a társadalmi presztizse.
  egyesek sztem még mindig a 20 évvel ezelötti nyugat-europai joleti mámorban usznak, ami mar reg nem létezik.

 • János Csaba Hegyi

  A tények verhetetlenek. Amíg a nyugati átlagfizetés az ötszöröse a magyarnak, nem lehet a többség szimpátiáját elrontani a jobber propagandával.
  Jóléti, és nem jobbléti munkaállamot szeretnének.
  Csak akkor fog ez megváltozni, ha angol és német fiatalok Budapesten fognak könyörögni egy jólfizetett mosogatói állásért.
  Pillanatnyilag a magyarok teszik ezt Berlinben, és Londonban…

  • Nicsakegy

   Azt gondolom, ez a helyes megoldás. Az emberek azt látják, hogy minden ellenpropaganda és amúgy valós probléma ellenére, a nyugat még mindig sokkal jobb életet biztosít, és itt nem csak a pénzről van szó. Emiatt bármilyen nyugati közeledés támogatást nyerne, tartalomtól függetlenül.

 • szorokin

  “Az Eurobarometer december végén publikált közvélemény-kutatása
  ugyanis azt mutatja, hogy kelet-európai tagállamokban, így
  Magyarországon is relatíve magas a szabadkereskedelmi egyezmény
  társadalmi támogatottsága.”

  Az a helyzet, h a lakosság túlnyomó többségének gőze/lövése sincs, arról, h mi is az a TTIP.

  így könnyű “hiteles” “korrekt” információkat szerezni.
  —————————————————————

  1 példa:
  Mi
  a véleménye önnek [mint magyar embernek, stb] arról, hogy létezhetnek-e
  oly metrikus terek, melyek nem rendelkeznek megszámlálható bázissal,
  továbbá nem szeparábilisek sőt még az sem igaz rájuk, h egy ilyen tér
  tetszőleges nyílt fedéséből kiválasztható-e megszámlálható nyílt fedés ?

  kérem x-elje be a megfelelő választ:
  a, igen
  b, nem
  c, ha Barroso v Hodorkovszkij tegnap igazat mondott, akkor igen.
  d, ha Barroso és Hodorkovszkij tegnap igazat mondott, akkor igen.

 • Rako

  A kérdésre a válasz magától a kérdéstől függ:
  Tegyék azt így fel:
  “Támogatja-e, hogy egy amerikai vállalat melyEurpában elveszt egy közbeszerzési eljárást, ez ellen az USA-ban pert indíthasson⁇
  Támogatja-e, hogy amerikai vállaltok ránk kényszeríthessék a génmódosított növényeket, melyeknél a gazda nem tarthatja meg a termény egy részét vetőmagnak?”
  A válsz minden esetben NEM lenne, vagyis a magyarok túlnyomó többsége a TTIP ellen lenne, ha a hatóságok és a media informálná őket a teljes tervről és nem csak azokról amelyek alapjábanvéve elfogadhatók.

 • Balogh Balázs

  a romkocsmákban 80% támogatja. Rossz helyen készítették a felmérést 😛

 • Meze Efbé

  “sötét van, nem látok! “

 • Attila I. Regoczi

  Itt szabadon lehet írni, ugye, van 25 millió a kasszában, és akkor is csak ilyem silány írást tudtok produkálni? A szabadsághoz tudás is kell!

  • uoɹɐɥʞN∩H

   A napi komment megvolt, kérem fáradjon a kasszához. Hülye pöcs.

  • nemtom

   Soros-army-zás nem lesz?