MVM: Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

szasz

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint az MVM offshore ügyeiben ma már gyanúsított státuszú Szász Andráshoz köthető spanyol céggel is szerződésben állt a kérdéses időszakban Baji Csaba, az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatója. A birtokunkba került dokumentumok szerint Baji cége, a B.CS. Kontroll Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. (ma S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.) 2007 – 2010 között havonta négyezer eurót számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Fideszhez köthető MVM-vezér Baji 2006-tól stratégiai tanácsadója volt az MVM akkori, Kocsis István-féle menedzsmentjének is, amely később a külföldi terjeszkedés szükségességével, annak „alkotmányos költségeivel” indokolta az államnak sokmilliárdos kárt okozó offshore ügyleteket. Az atlatszo.hu kikérte az MVM Zrt.-től a B.Cs. Kontroll és az MVM Zrt. között köttetett szerződést és a teljesítésigazolásokat, ám csak a szerződést és a módosításait (PDF) kaptuk meg, a megbízási díjat kitakarták. A hiányzó adatokért bírósághoz fordultunk, hogy a nyilvánosság is megismerhesse ezeket az információkat.

Az MVM offshore-ügyekben lefolytatott, az MVM 2009-es büntetőfeljelentését megalapozó belső vizsgálat során kiderült, hogy az MVM-milliárdokkal kistafírozott külföldi cégek egytől egyig a kalandos múltú Szász Andráshoz köthetők, ő járt el többek között a ciprusi Aquifex Ltd. és a luxemburgi Power Investments II. s.á.r.l. nevében is. A képet tovább árnyalja, hogy Szász András Kocsis István MVM-vezér fizetett tanácsadója volt a kérdéses időszakban, és ő intézte Kapolyi László bizonyos, az MVM-hez köthető ügyeit is, például az MVM-nek szintén tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel végződő Kárpát Energo befektetéseket.

Szász képviseli a spanyol bejegyzésű Puerto 2006 s.l. nevű céget is, amely 2007-ben 460 ezer euró előleget kapott az MVM-től egy erőmű-beruházással és -privatizációval kapcsolatos tanácsadói szerződés alapján. A Puerto 2006 s.l. azonban nem teljesített, a cégcsoport 116 millió forint értékvesztést számolt el emiatt 2008-ban. Szász Andráshoz köthető az a cég, az Esplanade Kft. is, amelynek 40 millió forintos paksi tanácsadói szerződése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya júliusban az ügyben elsőként meggyanúsította Molnár Lászlót, az MVM Zrt. akkori vezérigazgató-helyettesét. Meggyanúsítása óta, októberben Molnár elhalálozott.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Nos, kik az offshore lovagok?

  • Normál országban Dr Kapolyi vagyonát már 10 éve elvették volna, az emlékezetes TV-n bemutatott minimálbér utáni adóbevallása alapján és 100 év börtönt kapott volna egy szövetségi börtönben!

 • Kedves Tamás, minden tiszteletem Nektek és az oldalatoknak, mely azon nagyon kevés fórum közé tartozik ami a jobb és baloldal disznóságaival egyaránt foglalkozik.
  Kicsit groteszknek – nem találok jobb jelzőt – érzem viszont a közvetlenül a post alatt megjelenő banner hirdetését, melyben offshore cég vásárlására buzdítanak.

 • A hirdetéseket a Google AdSense teszi fel a kontextus függvényében, nincs befolyásunk a tartalmukra.

  • Tudom, és nem is "megrovó" szándékkal írtam, inkább azért érzem groteszknek, mert az oldalt valószínűleg többnyire olyanok olvassák, akik nem számítanak a hirdetés célközönségének, így az AdSense-nek köszönhetően ez a kidobottpénz hirdetések közé tartozik, de azért kiváncsiságból megnézem.

  • Olyan jó progi az AD Sense nálam meg egy koncert építőcég hirdetése jelenik meg Hollandiában.Jó az oldalad nagyon!

 • ulicska

  Baji ellen is folyik eljárás? 
  Kocsis és Szász András előzetesben vannak? És Mrs. Kocsisnak (vagyis a cégének Jadran) nem kell visszafizetnie a bérleti díjat kamatostul? Megkérdezte már valaki a jelenlegi MVM vezetést, hogy mitt tettek a sokmilliárdos kár enyhítésére?