MagyarLeaks: Félfiktív szerkesztőségben játszódik a Marslakók

marslali

Az atlatszo.hu birtokába kerültek az MTVA és Jáksó László cége, a Marslakók Produkciós Kft. szerződésének korábban titkolt mellékletei. Ezekből kiderül, hogy a milliárdokért megrendelt köztelevíziós szappanopera egy fiktív szerkesztőségben játszódik, a főszereplők bulvárújságírók, akik különféle feladatokat oldanak meg, “gazdasági bűncselekmények éppúgy előfordulnak majd, mint egy közismert modell szponzorszerződése egy kozmetikai céggel, vagy épp egy sztár titkos kapcsolata a babysitterrel.” A műsorban valódi celebek, politikusok és napi aktualitások is felbukkannak majd, tolsztoji jellemábrázolás viszont nem lesz.

Tavaly szeptemberben közérdekű adatigénylés keretében kértük a közszolgálati médiát  igazgató Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot, hogy hozza nyilvánosságra a Marslakók című napi szappanopera gyártására Jáksó László televíziós celeb cégével, a Marslakók Produkciós Kft.-vel kötött szerződést. Az MTVA szeptember 15-én kelt válaszában megküldte nekünk a Marslakók-szerződés bizonyos részeit, ám álláspontjuk szerint „a partner részesedésére vonatkozó adatok, valamint a licensz, a treatment, a részletes költségvetés, a gyártási kapacitások, a finanszírozási terv, a stáblista és a műszaki paraméterek nyilvánosságra hozásával sérülnének a vállalkozó szellemi tulajdonhoz fűződő jogai és üzleti érdekei, amelyek ebben az esetben erősebb súllyal esnek latba mint az MTVA közérdekű adatokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége”.

A Marslakók szerződésének az MTVA szerint nyilvános része innen letölthető (PDF)

Mi mindenesetre úgy gondoljuk, hogy az MTVA közpénzből gazdálkodik, ezért a titokban tartott adatok is a nyilvánosságra tartoznak. Ha egy magáncég az állammal szerződik (az MTVA márpedig az állam része), akkor tudnia kell: a szerződésre vonatkozó adatai nyilvánosságra kerülhetnek. A szerződés maga egyébként a részletes költségvetés vagy a műszaki paraméterek nélkül igazából értelmezhetetlen. Éppen ezért keresettel fordultunk a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze az MTVA-t ezeknek a közérdekű adatoknak a nyilvánosságra hozatalára. Ennek a pernek még nincs eredménye, de közérdekű bejelentő szolgáltatásunk, a MagyarLeaks segítségével tegnap eljutottak hozzánk a szerződés korábban titkolt mellékletei.

A birtokunkba került mellékletek közül a költségvetésre, a megrendelésre, a gyártásra és az MTVA által tett kötelezettségvállalásokra vonatkozókat ezúton teljes egészében nyilvánosságra hozzuk, mert úgy véljük hogy az MTVA-nak nem áll jogában eltitkolni, hogyan költi az adófizetők pénzét ilyesmire. A Marslakók licensz és treatment Jáksóék által jegyzett teljes leírását ugyanakkor nem közöljük, mivel ez olyan szellemi termék, amelynek titokban tartásához a jogtulajdonosnak méltányolható érdeke fűződhet. Mivel azonban a közpénzen forgatott sorozat nemsokára mindenképpen nyilvánosságra kerül, a licensznek a nagyközönség által nemsokára megismerhető részeiből idézünk néhány részletet.

Szerkesztőség a szerkesztőségben

A licenszből kiderül, hogy a Marslakók egy fiktív szerkesztőségben játszódik, a főszereplők bulvárújságírók, akik különféle feladatokat oldanak meg, “gazdasági bűncselekmények éppúgy előfordulnak majd, mint egy közismert modell szponzorszerződése egy kozmetikai céggel vagy épp egy sztár titkos kapcsolata a babysitterrel.” A műsorban valódi celebek és napi aktualitások is felbukkannak majd, politizálni viszont nem fognak. A fiktív történetben sok lesz a valóságos szál és saját magát alakító szereplő, a fikció és a dokumentum keveredik, “folyamatosan be vannak vonva közismert emberek is”, “a Marslakók nem engedi, hogy a néző pontosan meghatározhassa, hol a határ a dokumentum és a fikció között”.

A Marslakók cím az amerikai magyar tudósok legendáját idézi, a műsorban űrlények nem lesznek, bizonyos közszereplők viszont akár rendszeresen visszatérhetnek, “mint például egy főszereplő titkos szeretője”. A főszereplők a saját nevükön szerepelnek, és bulvárújságírókként “el fognak menni valódi partykra is”, a napi aktualitások gyártásához egy külön stáb dolgozik a műsor stábján belül, és reflektálnak majd az internetes kommentekre is.

A szappanopera az öt bulvárújságíró főhős és a körülöttük mozgó másodlagos szereplők munkáját, konfliktusait, magánéletét mutatja be, akik valódi sztárokkal, sőt politikusokkal is interjúznak majd. A sorozatnak nem célja “tolsztoji jellemábrázolásra, drámai mélységekre törekedni”, viszont lesz benne konkurens sajtótermék, “botrányokként kommunikálható események”, a sztoriban a főszereplők, a valóságban viszont Jáksó László által üzemeltetett bulvárhír-portál, internetes és mobiltelefonos tartalomszolgáltatás. A fő helyszín egy nagy, egyterű, amerikai rendszerű szerkesztőség “csörögni képes telefonokkal és személyes tárgyakkal”. A treatment szerint a Marslakók “egy világszinten új kezdeményezés, magyar találmány”.

Az MTVA és a Marslakók Produkciós Kft. szerződésének mellékletei:

1. sz. melléklet: Megrendelés (PDF)

2. sz. melléklet: Licensz részletes leírása (nem közöljük)

3. sz. melléklet: Treatment (nem közöljük)

4. sz. melléklet: A sorozat teljes költségvetése (PDF)

5. sz. melléklet: Az MTVA által teljesítendő gyártási kapacitások tételes felsorolása (PDF)

6. sz. melléklet: Finanszírozási terv és fizetési ütemterv (PDF)

7. sz. melléklet: Főszereplők és karakterszereplők listája (nem közöljük)

8. sz. melléklet: Stáblista, közreműködők listája (nem közöljük)

9. sz. melléklet: Gyártási terv (PDF)

10. sz. melléklet: Műszaki követelmények (PDF)

(Fotó: innen.)

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • fogadjunk, hogy a pozitiv szereplok fideszesek lesznek a negativok viszont ellenzekiek.

 • Rudus

  Nagyon érdekes költségvetés. Sokat lehet belőle tanulni.. .. A legjobb: soha nem gondoltam volna,hogy egy produkciós adminisztrátor annyit kaphat egy epizódért, mint egy epizód-főszereplő. Van más is, de azt keresse meg más.

 • gondolat5

  Szakmailag rettenetesen kínos lehet a tény, hogy nyilvánosságra kellett hozni a részletes költségvetést.
  Nem bírálni, bántani akarom az azt készítőket, de aki ezt az MTVA részéről aláírta, az min. hűtlen kezelést követett el.
  Én életem során több ezer kts.vetést készítettem, az “átkosban” is, s a rendszerváltást követő produceri szisztémában is.
  Napról-napra leírnék ezzel a költségvetéssel kapcsolatban egy-egy olyan konkrét gondolatot, amely egyértelművé teszi a hozzá nem értők számára is, hogy miről is van itt szó valójában.

  • Barzene_i

   Én a magam részéről nagyon kíváncsi lennék erre. Remélem, nem vittek el azóta a marslakók 🙂

 • Csigafroccs

  Nekem az tetszik, hogy  Netrendszergazda: 600000, meg Honlap ás járulékai 8000000. 🙂
  Ehhe… Meg muhahaha…meg bakker… Mit kap aki megcsinálja a negyedéért? Ló fejet?

 • Irokéz

  Egyetlen dolog érdekel, a folytatást hol lehet majd látni, mert a sorozat nagyon jó. A költségvetéssel pedig  foglalkozzanak azok, akiknek ez dolga.
  Az én dolgom az, hogy nézzek, mert néző vagyok. Most pedig nagyon csalódott néző, mert hirtelen, se szó se beszéd elvágták a folyamatot – ráadásul a  legizgalmasabb résznél, ami sejteti, hogy még az MTVA hallhatatlanjai is a folytatásban gondolkoztak.
  Reménykedem benne, hogy valahol Jáksó úr talál partnert a Marslakók folytatásához. Na ugye, hogy az élet írja a legjobb regényt? Hiszen a Marslakók léte a sorozatbéli cselekményben is hajszálon lógott… Mi ez, ha nem a mai magyar valóság?

 • Voltak “költségek”, de mennyi leállításkor az egyenleg ?
  És ha az egyenleg éppen azért negatív, mert leállították ?