MagyarLeaks: A sokmilliárdos sávolyi spanyol földspekuláció strómanjai

Szanyi + KBJ + Cotino
Szanyi + KBJ + Cotino

Sávoly önkormányzata tavaly év végén belterületbe vonta a spanyol beruházók által félig elkészített gyorsaságimotoros-versenypálya 196 hektáros területét, majd januártól telekadót vezetett be, amely után közel 200 millió forintnyi adóbevétellel számol – nyilatkozta Bobek József, Sávoly polgármestere az MTI-nek múlt csütörtökön. „A telekadó bevezetésnek hozadéka lesz, hogy kiderül, kik a tulajdonosai a Balatonring megépítésének hírére spekulációs céllal felvásárolt területeknek” – mondta Bobek József.

Ezúttal tekintsünk el attól, hogy Bobeknek pontosan tudnia kell, hogy kikről van szó, hiszen nem feltételezzük, hogy korábban ismeretlen embereknek asszisztált volna. Hogy kik spekuláltak termőfölddel, megtudható a földhivatalból is, az új elektronikus adatszolgáltatás, a takarnet24 a www.foldhivatal.hu címen már az internetről, ügyfélkapu regisztrációval is hozzáférhető, csak le kell kérni a tulajdoni lapokat.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumokból azonban enélkül is kiderül, hogy a szóban forgó földterületek egy jelentős részét 2007-2008-ban egy bizonyos Kiss Béla és ifj. Kiss Béla szerezte meg. Kiss Béla – a tulajdoni lapok és a cégtörténet tanúsága szerint – azonos azzal a kaposvári illetőségű Kiss Bélával, aki 2009-ig az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője volt. Az Evern Invest Hungary tulajdonosa a kétes hírű spanyol ingatlancézár Vicente Cotino, a Sávoly mellé tervezett Balatonring kivitelezőjeként elhíresült Sedesa csoport elnöke. Meglepődnénk, ha a két Kiss nem a spanyol ingatlanfejlesztő strómanjaként vette volna meg a földeket.

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumokat jogi és adatvédelmi megfontolásokból nem közöljük. Okulva a minapi rendőrségi akcióból, a dokumentumokat nem a kiadó székhelyén, sőt még csak nem is a Magyar Köztársaság területén tároljuk. A forrásunkat ezúttal sem fogjuk felfedni.

>>> Az atlatszo.hu birtokába került nyilvántartás részlete (JPG)

>>> Sávoly külterület, 090/15 helyrajzi szám földhivatali tulajdoni lap (JPG)

>>> Az Evern Invest Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. cégtörténete (PDF)

>>> Háttérsztori: A Grupo Milton spanyol módszere (Élet és Irodalom, 2010. december 17.)

 • Woo

  “Payed”? :))))

  • efftars

   nó háblasz eszpanyol? 🙂

  • efftars

   bár az ‘on process’ se djenge…

   a spanyolok (és kapcs. cégek) weboldalai mindig elég witzesek (szarok) voltak

   +++ ZÁRTLÁNCÚ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG +++

 • dismay

  Azz elektronikus foldhivatali cuccon nincsen semmi erdemleges, most probaltuk:)Csak az ingatlan adattai es a torlo hatarozatok idoponttjai.
  Vagy a fizzetost valaszztod,
  vagy be kell menni a fapadosba (irl), ha a regi es az osszes tulajdonost akarjatok latni.

 • gábor

  Érdekes, hogy a cikk szerint tavaly év végén belterületbe vonták a tervezett pálya területét, de a belinkelt, tegnapi dátummal kiadott tulajdoni lap másolat egy külterületi földrészlet adatait tartalmazza.

 • efftars

  José-Ángel Cordero Rico ÉDESANYJA Jesús María…úgyhogy csak ÓVATOSAN!!!

  • gábor

   Nem “Jesús María”, hanem “María Jesús”!
   Nem mindegy a dolog, mert az előbbi férfi az utóbbi pedig női név!

 • Papp János

  A Milton mögött az egyik tényleges személy dr. dr. Suchman Tamás.

 • Pál Nagy

  … ti miért nem fényképeztétek le a “zembert” akarom mondani a zombit? …. meg a járgányát? … csak így van esély “vitatkozni” és az adott adatbázisból előkotorni az ürgét, ha szükséges ….

 • Sindey Samson

  0:36- 0:37-2:47 az szerintem egy zombi

 • Laci

  A helyzet nagy primitív.Van az USA nagytőke ami terjeszkedni szeretne, és az Eu ban is akadnak. Gyakorlatilag megosztoznának az Eu s társadalmak vérén. Az Eu s nagytőke tudja hogy az Európai országok nem akarnak eltávolodni a szociálisan érzékeny társadalmi berendezkedésüktől, és akkora ellenállásba ütköznének ami bicskatörő! Ezért ahogy az illusztris rajz is ábrázolja,kell az USA faló. Hiszen ha a kényszer alakítja a helyzetet már nincs ki ellen az utcára menni az Eu társadalmainak,és itt a pont a mondat végén. Persze visszacsinálni nem lehet, mert ugye a globalizálódás egyesek szerint elkerülhetetlen fejlődés.

  • peterjosvai

   sarkosan ill radikálisan fogalmazol – de amit leírsz, az szerintem is stimmel …

   pontosan így látom, hogy a globalizáció utolsó NAGY lépése …
   BTW, a globalizálódás természetes folyamat, de a globalizáció (amit a nagytőke művel, kihasználva a globalizálódás természetes folyamatait s az azok által teremtett lehetőségeket) NEM 🙂
   azaz, a globalizáció 2 dolgot takar: a globalizálódást és a globalizációt kihasználó nagytőke globalizációt …

   a TTIP a tőke globalizációs terjeszkedésének ULTIMATE nagy lépése lehetne …
   de nem lesz az, mondom wishful üzemmódban .) sőt, ha bekövetkezne, akkor is vissza lehet csinálni, mert ez nem “természetes” fejlemény … hanem a balansztól való extrém elrugaszkodás

   • Laci

    Pedig nem vagyok radikális. Úgy fogalmaznék hogy hektikusan centrum vagyok. Az az, nem langyosan mérsékelt mindenben, hanem van amiben radikális amiben liberális és van amiben konzervatív. Sokkal borúsabban látom a helyzetet. És nem azért mert depresszív a jellemem, hanem mert ez a tapasztalat. A nagytőke ma már akkora hogy azt vesz meg amit akar, miközben a szabad verseny pontosan általa ledöntött elveire hivatkozik. A tapasztalat az hogy a faék és externália mentes vegytiszta közgázzal magyaráz, miközben kifinomult kooperatív és nem kooperatív játékelmélet rendszerivel működik. Azt vesz meg amit vagy akit csak akar. Nem véletlen az hogy a TTIP tárgyalásokból a démosz teljesen ki van zárva miközben a demokráciát osztva ugyan azok a vezetők a nagytőke számára nem kedvező folyamatokat torpedózzák. Sajnos mindent képesek a média segítségével és pénzzel elérni. Nyilván igazad van a balansszal kapcsolatban, hiszen a világ minden tekintetben az egyensúlyra épül. Ha túlhalad valamely irányba valami, akkor egy kis kilengéssel vissza áll az egyensúly állapotába minden. Ez jól nyomon kísérhető a történelem alakulásából. Ilyen túllengés volt a 19sz végi és 20sz elei gazdasági eseményekre a kommunizmus elterjedése, ami természeténél fogva nem lehetett tartós, hiszen csak immunválasz volt. De ma más a helyzet! Ma tisztán látszik hogy a nagytőke mindenre képes a hatalma megtartása érdekében. Hiszen gyakorlatilag az opportunizmusával a saját életfeltételeit is öli, még sem képes a mérsékletre. Úgy látom hogy az utolsó globalizálódási folyamat után a hatalmi ágak egy kézbe összpontosításával akarja a helyzetét megszilárdítani. Hiszen ma is általános hogy a nagytőke érdekei miatt robbannak ki háborúk, vagy játszanak a tűzzel a kormányok. Szerintem mindenkit megvesznek Kg ra akik a döntéseket hozza, és azután csak tengernyi véráldozattal lehet csak képes egy egy lokalitás harcban. Ráadásul feleslegesen, mert míg a nagytőke vezérelt hatalom pillanatok alatt reagál, egységes szinte világszintű összehangolt társadalmi megmozdulás ami több egy egy transzparens utcára cipelésénél, nem igazán releváns. Szinte semmi esélye hogy a fejlett világ társadalmai egységesen lépjék át azt a határt ami bármiben akadályozná a nagytőke vezérelt erőszervezeteket.

   • ingyenebed

    nem a globalizáció az extrém, hanem a vámok, a mesterséges piacvédelem.

 • Mogyorósi István

  Nem ez az első USA bepróbálkozás. …de ennyire direktben még nem tették. Fikarcnyival sem különb a legfőbb riválisainál (ruszkik, kína, japán)

  • ingyenebed

   télleg nem különb? akkor költözz az oroszokhoz.

   • Mogyorósi István

    Nem érted? Nehéz? Te csak akkor vagy boldog ha szaros a szád?

 • Fidusz

  “a befektetők profitjának védelme érdekben a nemzetállami
  igazságszolgáltatási rendszeren kívüli arbitrációra bízná a vitás
  kérdések eldöntését.” – Ezt George Monbiot, a Guardian újságírója csak “offshore” bíróságoknak nevezi, rendkívül találóan.

 • Fidusz

  Mondj nemet Te is a trójai egyezményekre!
  #StopTTIP! #StopCETA
  https://stop-ttip.org/alairas/

 • Fidusz

  A Capaldo-féle tanulmány magyar nyelvű összefoglalója:
  TTIP: Széthullás, munkanélküliség és instabilitás, Európában
  http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP_ES_Hungarian.pdf
  A teljes anyag: http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP.pdf

 • Miklós

  Az utóbbi idők nagy tőkekoncentrációja, a társadalmi egyenlőtlenség súlyosbodása komoly veszélyt jelent a demokratikus intézményekre. A lobbizók köre egyre szűkül, és egyre befolyásosabb lesz. Tetszik az összefoglalás a negatívumokról. Azt hiszem a Bizottság optimizmusa nyugodtan besorolható a motivated reasoning kategóriába.

  • Nevem Van Petrovics

   lehetünk ilyen öntudatosak, csak úgy tűnik a Föld sok egyéb részén alkalmazott értékrend sokkal kívánatosabb ár/érték arányú javakat képes előállítani, mint az európai öntudatra épülő jóléti modell. Igaz ez az európai fogyasztókra is, mert itt is úgy gondolkodnak az emberek, hogy minél olcsóbban, de minél jobbat akarok”.
   Egyéb szempontok századrendűek a fogyasztói döntésekben. (pl. : akkor is hazait veszek, ha az kicsit rosszabb, de 30 %-kal drágább)
   Ha pedig nem akarunk versenyezni azokkal, akik magasabb rendű(nek hitt) érveinket nem fogadják el, akkor nem marad más választás, mint magas falakat emelni ( vámok, adminisztratív tilalmak,.stb. )
   Akarunk falakat, vagy versenyezni hajlandóak vagyunk ? Választani kell.

   • Miklós

    Szerintem falak nélkül nem lehet, nem szabad versenyezni. Ez olyan, mintha megengednénk a lökdösődést, doppingolást, stb. egy futóversenyen. Akkor a végén nem tudnánk megmondani, hogy aki győz azért győz-e, mert ő a leggyorsabb, vagy másért. A kérdés az, hogy az adott ár-érték arány hogyan áll elő. Egy helyes diagnózishoz, a helyes társadalmi modellhez, a valóságot kell keresnünk. Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó. A demokratikus intézmények veszélyeztetettsége az USA belső problémája is. Olyan ez, mintha egy szívbeteg, kövér ember akarna másokat helyes életvitelre tanítani. Van mit tanulni az USA-tól, de nem ezt.

    De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó, mindkettő hamis rendszer, az egyik egy nyílt vagy burkolt diktatúra, a másik pedig egy pozitív visszacsatolású rendszer, ami szükségszerűen összeomláshoz vezet. Az, hogy eddig nem bukott el teljesen, bár bukásokat produkált bőven eddig is válságok formájában, az azoknak a negatív visszacsatolású, demokratikus intézményeknek köszönhető, amelyek a stabilitást célozzák. Szerintem mind a kapitalizmus, mind a kommunizmus irreleváns a jövő szempontjából. Talán akár azt is lehetne mondani, hogy egyedül az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata releváns, az, hogy ennek megvalósításház közeledünk, vagy távolodunk tőle.

    • Nevem Van Petrovics

     “De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó,”
     manapság valóban összemodósnak az “izmusok”, teljesen összemosódott mára a közbeszédben a politikai baloldal és a jobboldal értelmezése is, így nehéz operálni ezekkel a kifejezésekkel, csak félreértésekhez vezet ezek használata. Jellemzővé vált mára, hogy akik magukat a külvilág felé jobboldalinak nevezik, közben teli szájjal szidják a tőkét és a tőkést, extra profitot emlegetnek, a bankok ellen gyűlöletkampányt folytatnak,…. az ötvenes évek hangulatát idézve. Közben kikérik maguknak a kommunista jelzőt.
     De ha visszatérünk e kifejezések hagyományos, eredeti értelmezéséhez, akkor azt kell mondjuk: De bizony, itt kapitalista-kommunista ellentétről van szó a téma kapcsán.
     Igyekszem lerántani a leplet arról a jelenségről, amikor a külszínen, a jelszavak szintjén tőkés gazdasági rendet hirdetők konkrét gazdasági döntési helyzetekben tartalmilag klasszikus baloldali értékrendet propagálva igyekeznek a társadalomban kiszélesíteni a szolidaritás alapú elosztó rendszereket, a privát szektort egyre jobban kiszorítani arra hivatkozva, hogy a zembereket meg kell védeni a gaz nagytőke ármánykodásától.
     A szociális piacgazdaság valóban ötvözi a kapitalizmust a szocializmussal, de nem mindegy milyen arányban. Nagyon nem mindegy.
     A magyar közbeszédben egyre intenzívebb a törekvés arra, hogy ezt az arányt erőteljesen el kell tolni a szocialista elemek irányába. A transzatlanti megállapodás körüli vita kapcsán végső soron éppen erről folyik a vita, ide szüremlik le a sok technikai részlet vitája..

     • Laci

      T Blair kezdte azzal az izmusok összekuszálását amikor a munkáspárt sora közzé beengedte a nagytőke liberális nézeteit. Na innen teljesen bután kusza minden. A tőke az opportunista és ez így van rendjén. Csak ugye akkor nem értem hogy miért az adókból kell kimenteni a bankokat, és miért kesereg a tőke hogy nincs beruházás mert nincs megfelelő fogyasztás? Igen, nincs, mert megy a munkaerő kizsigerélése meg az offshore, meg a szociális és jóléti rendszer leépítése, stb stb. Aki engedni képes az csak a tőke lehet, mert ha a munka értéke még élénkebben lecsúszik az = még kevesebb fogyasztás > beruházás > tőke és munkajövedelem. Ezt csak a tőke képes egy paradigmaváltással megoldani ami neki is jó. Csak hogy túl opportunista. A Transzatlanti megállapodás soha nem fog létrejönni, mert az USA csak azt hajlandó elfogadni ami a számára hasznos kizárólag. Nekem nem kell a GMO és nem kell hogy egy amcsi cég írja elő a gazdaságszerkezeti normáimat. Ezen az Eu csak bukhat, ahogy Mexikó is bukott hatalmasat. Ha leépíti az Eu a szoc rendszerét azzal olyan munkanélküliséget generál amibe beleroppan az Eu és sorban pattannak ki az országok. Ez nem fog bekövetkezni.

    • Nevem Van Petrovics

     “Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó.”
     Az USA működik, többek között azért, mert egységes. Európa gyenge és egyre gyengébb, többek között azért, mert nem egységes, a gazdaságaikban annyira szerte ágazó érdekek csontosodtak meg, amik szétfeszítik a hatékony működést. Az nem fog működni, hogy az európaiak egy transzatlanti együttműködés keretében a saját hatékonytalan, betegeskedő, sete-suta mechanizmusaikat akarják az USA-ra ráerőltetni. Egyenlőre nekünk volna több tanulnivalónk az USA-tól, arcoskodás helyett azt a működő értékrendet kellene inkább elfogadnunk, ami náluk bevált hosszú távon. Szerénységre egyenlőre nekünk van okunk, nem nekik.

     • Laci

      Megnyugtatlak az USA sem működik. 2 éven keresztül iszonyat nyomtatás volt az USA ban, és mi az eredmény? A nagy semmi! Éppen hogy nem nőtt a munkanélküliség és nem rongyolódtak tömegesen le a cégek. Az idén a abbahagyták a nyomtatást és haloványan kamatot emeltek, és úgy romlanak a paraméterek hogy szerintem a nyáron ismét nyomtatni lesznek kénytelenek. Az Eu esetében meg minden állam nacionalista mint a gép és csak a szavak szintjén hirdetik az igét. De semmivel nem muzsikál rosszabbul mint az usa, max csak látszatra. A nagy büdös igazság hogy a rendszer akadt meg. Egyszerűen kiesett a fogyasztás a neoliberális és a globális hatások miatt, így a rendszer nem működik. Sőt már vagy 15 éve csak a fedezetlen hitelek tartották életben. Milyen működő értékrend? Az kb Ronald Reagennel távozott, amikor a nagytőke elkezdte kizabálni maga alól a fogyasztást, a csökkenő reálbérekkel, a munkanélküliséggel, a munka kiszervezésekkel, az off shore al, stb. Nem pénzügyi válság van, ez nagy nagy mese, hanem rendszer válság.

     • Szabóné Turay Katalin

      Sajnos, téves az a nézet, hogy az USA működik. Az USA recseg-ropog, nagy gazdasági bajok vannak, több iparág a csőd szélén áll, az egészségügy vagy fizetős, vagy a minimális ellátást nyújtja sok millió állampolgárnak. Az USA nem egységes, nagyok a társadalmi, vallási és etnikai feszültségek. Úgyhogy miindaz amit leírtál, egy téves alapvetésből indul, így az egész eszmefuttatás téves!

   • Laci

    Elbukásra ítélt versenybe felesleges belemenni. Tévedés azt hinni hogy az amcsik vagy az európaiak akartak versenyezni Kínával meg Koreával stb. Nem a társadalom rajongott a versenyért hanem a nagytőke a saját érdekeit szemelőtt tartva. És mit ért el? Kifogyott a fejlett társadalmak adta fogyasztás, mert nincs ma már meg a jövedelme hozzá. De ok, ha még többet el akarsz vonni, azzal még kevesebb fog jutni, és ennek mi lesz a vége? A globális kapitalizmus kb úgy 10 évig működött, amíg a munkanélküliséget elnyelte a tercier szélesedése. Aztán jöttek a fedezetlen hitelek a rendszer működőképességének látszat megteremtésére. De ma már semmi nem maradt. És erre az a válasz hogy versenyezzünk élesebben, kiszorítva sok sok fogyasztást és annak a következményeit? Mind, te visszalépnél 10et hogy előre léphess 5 öt? Mert a te versenyszemléleted kb ennyit jelentene. A falak jönnek, és ennek már meg vannak az első jelei is! “nagyon helyesen”

 • ingyenebed

  az USA megy előre, Európa meg marad le.
  sztem abszolút bejött az konziknak az a régi félelme, hogy a jóléti állam erkölcsileg korrumpálja a társadalmat.
  nem árt ide egy kis Amerika, legalább felébrednek az népek a szendergésükből.
  egyébként meg megy itt a rinyálás ezerrel, de egy konkrét kifogás el nem hangzik.
  csak a nagy általános komcsi szöveg, hogy így a rohadt globalizáció, meg úgy a rohadt Amerika.
  mi a bajuk urak?

 • Mogyorósi István

  Az USA-nak akkora arányú az államadóssága, hogy ha azt arányában csak tizedével közelítenénk meg mi, már csődről vizionálnának, és legmélyebb bóvliba sorolnának minket.
  Az USA egy naaagy gazdasági lufi, ami bármikor kipukkanhat. Ha nem így lenne, akkor a pénzhatalmasságok (pl. Rockefellerek, Wartburgok) nem olyan finoman nyerészkednének a válságon, mint ahogyan azt mostanság teszik.
  Ami az USA-ban megy, az már jó ideje nem nevezhető liberálisnak. Az valami korcs képződmény.
  Aki a legalapvetőbb részleteket is képtelen észrevenni, az előbb tanuljon, mielőtt osztaná az észt!

 • Gergely Kóródy

  A nagytőke nem egy személy. A nagytőkés igen, de némely tőkével nem rendelkező CEO-nak nagyobb hatalma van mint a legtöbbjének

 • Wilson

  Alig várom,hogy megszülessék az egyezmény és Európában megtanulják végre hogyan kell, lehet, érdemes, dolgozni.Minden termékük szolgáltatásuk messze jobb.Nagyszerű ország dübörögnek a közösségi kezdeményezések az organikus gazdálkodás stb.

 • Wilson

  Itt el lehet dönteni mekkkora koponya.https://www.youtube.com/watch?v=D320q8K4juM

 • Vidéki

  Nem kell
  utat engedni a rágalomáriának és nem kell készpénznek venni minden hazugságot
  és rágalmat!

  A világ
  legfejlettebb államában USA-ban is a bíróságok úgy működnek, hogy a rágalomária nem
  elegendő ahhoz, hogy a bíróság valakit bűnösnek nyilvánítson.

  Nagyon
  alapos bizonyítási eljárásra, bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy valakit
  elítéljenek egy jogállamban.

  Erre azért van szükség, hogy csekély esélye legyen
  annak, hogy ártatlan emberek szenvedjenek.

  D. Kovács Ildikó maradéktalanul megbízik a TI Magyarország a K-Monitor és a PetaByte úgynevezett “algoritmusaiban” és ennek alapján festegeti a valóság égi mását!

 • Vidéki

  Az “algoritmus” kifejezésnek olyan tudományosnak látszó máza van.

  Ezért keresztelte el “algoritmusnak” a TI Magyarország a K-Monitor és a PetaByte bizonyítást mellőző légből kapott pletyka szintű állításait.

  • Komment Elek

   Az a ciki, hogy tényleg algoritmusok alapján működik, rengeteg programozói és közbesz szakértői munkaóra van mögötte. Akár hiszed, akár nem, ez a tény.

 • Vidéki

  Kik finanszírozzák a TI
  Magyarország a K-Monitor és a PetaByte tevékenységét, mely arra irányul, hogy
  kiábrándítsák a lakosságot a képviseleti demokrácia elveiből és meggyengítsék
  az általuk megválasztott törvényhozást?

  Olyan emberek
  finanszírozzák, akiket nem választott meg senki sem, csak pénzhatalmuk teszi
  lehetővé ilyen szervezetek finanszírozását.

  Mennyivel jobb egy gyenge
  állam, ahol szabad választások útján létrejön ugyan egy képviselet, de akármit
  akarna tenni, a pénzhatalom ágensei lejáratják és ezzel bénultságra
  kárhoztatják.

  • pite

   A Red Flags az Európai Bizottság támogatásával jött létre (redflags.eu). A Bizottságnak a jelenlegi rendszer szerint annyi tagja van, ahány tagországa van az Uniónak, minden tagállam egy biztost küld a testületbe (https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Bizotts%C3%A1g).