Cikkek

Itt az Ernst & Young jelentése a Norvég Civil Alap átvilágításáról

Minket is elért a Nagy Kormányzati Kiszivárogtatáshullám, kormánypárti sajtóorgánumok után az atlatszo.hu is megkapta az Ernst & Young auditorcég norvég jelentésének végleges tervezét („final draft”), amelyre hivatkozva a Miniszterelnöki Hivatal sikkasztás gyanúját emleget a Norvég Civil Alapot kezelő szervezetekkel kapcsolatban. A jelentéssel kapcsolatban egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg a magyar sajtóban, ezért teljes egészében közreadjuk a kapott anyagot.

Megszereztük és szemezgetés helyett teljes egészében közzétesszük a Heti Válasz és a Pestisrácok cikkei, valamint a Miniszterelnöki Hivatal és a KEHI sajtónyilatkozatai által híressé tett Ernst & Young-jelentést a Norvég Civil Támogatási Alap a mostanit megelőző támogatási ciklusában folyt működésének ellenőrzéséről.

A jelentést a tanácsadócégtől a támogatási konstrukcióért felelős brüsszeli Finanszírozási Iroda rendelte meg, az Ernst & Young szakértői egyes kiválasztott, 2008-2009-ben indult alprojektek részvizsgálata alapján értékelték a projekt magyarországi végrehajtását ténylegesen végző szervezetek (az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) munkáját, elsősorban abból a szempontból, hogy az mennyiben áll összhangban a támogatási célokkal.

A jelentés összességében megfelelőre értékeli a projekt végrehajtását, rendszerszintű hiányosságokat a következtetésben nem állapít meg, de – mint ezt egy független tanácsadó cég anyagától el is lehet várni, hiszen ezért fizet érte a megrendelő súlyos pénzeket – több problémát, illetve kockázatot tár fel a pályázatokkal kapcsolatban.

Az észrevételek a négy vizsgált szervezet tekintetében szervezetenként eltérnek, de a legtöbb esetben a pályázatok értékelési eljárása szabályozottságával, a lehetséges érdekösszeütközések kizárásával, illetve az eljárások dokumentálásával volt baja az értékelést végző szakértőknek. Ezeket azonban még akkor is eposzi túlzás egybevágónak mondani a kormányzati aggályokkal (a haveroknak/az LMP-nek osztanak politikai alapon), hogyha nyilván könnyebb úgy a haveroknak osztani, hogyha nem teljesen transzparens az eljárás, nem egyértelműek a döntési kompetenciák és nincs mindig rendesen dokumentálva, hogy mire jártak az értékelési pontok.

Persze – mint erre a trafikpályázatokból emlékezhetünk – igazán könnyen akkor lehet osztani a haveroknak, ha egyáltalán nem átlátható az eljárás, ha meg se kell mondani, hogy ki hozta a döntést és ha lehetetlen eldönteni, hogy mire járnak az értékelési pontok. Ezzel összevethető problémáknak azonban a jelentésben semmi nyoma.

Mint ahogy mi olyan tényt sem találtunk a szövegben, ami sikkasztást, azaz a valakire bízott vagyon eltulajdonítását vethene fel, de ez feltehetően csak azt jelenti, hogy Csepreghy Nándor helyettes államtitkár számára a büntetőjog előttünk nem ismert finomságai is megnyíltak. Sem a pénzek kezelésével kapcsolatos visszaélés, sem közvetlen vagy közvetett korrupciós gyanút nem tárt fel ugyanis az E&Y.

Mindennek ellenére érdekes és nagyon tanulságos olvasmány a kiszivárogtatott dokumentum: szívesen olvasnánk egyszer hasonlót hazai támogatási rendszerekről is. Nagyon sokat elmond a magyar állami működés jelenlegi állapotáról, hogy a kormányzat csak akkor lobogtat és tol ki a baráti sajtónak független szakértői jelentéseket, amikor nem a saját munkájáról van szó. Nem baj, legalább láttak ilyet is.

Előzmények

A KEHI és az atlatszo esete

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Válasz a Pesti Srácoknak: nyilvánosságra hozzuk a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatot

Disclaimer: Az atlatszo.hu az Asimov Alapítvánnyal közös projektje érintett a Norvég Civil Alap kormányzati vizsgálatában. A most közreadott jelentés által tárgyalt időszakban azonban nem volt ilyen projektünk.

 

Megosztás