MagyarLeaks: Simicska Lajos a Közgép tényleges tulajdonosa

illusztracio

Nyilvánosságra hozzuk azt a kiszivárogtatott iratot, amely Simicska Lajost a Közgép Zrt. tényleges tulajdonosaként ismeri el. Ezzel talán lezárulhat az állammal való üzletelésben a kormányváltás óta rendkívül szerencsés, ám titkolódzó cég tulajdonosi hátteréről szóló több éves találgatássorozat. Ugyanakkor a Fidesz-közeli, a sajtó elől évek óta rejtőzködő oligarcha hitelesnek tűnő okirattal is alátámasztott tulajdonlása megsokszorozza a Közgép által elnyert több százmilliárd forint közpénz sorsát érintő, mindezidáig megválaszolatlanul maradt kérdéseket.

A magyar sajtó jobbik fele évek óta találgatja, ki állhat a titokzatos kormányközeli óriáscég mögött. Az origo.hu már januárban a Fidesz meghatározó gazdasági háttérembere, Simicska Lajos érintettségére utaló adatokat talált, most pedig kiszivárgott egy hitelesnek tűnő céges irat, amely Simicska Lajost a Közgép Zrt. tényleges tulajdonosaként nevezi meg. A dokumentum létezéséről hétfőn tudósított a Népszabadság; most már bárki megtekintheti a Németh Miklós Közgép-vezérigazgató által szignált iratot, amely szerint a Fidesz egykori gazdasági igazgatóját kell az építőipari vállalat esetében “tényleges tulajdonosnak” tekinteni.

Noha a Közgép a Magyar Narancs pár hónapos számításai szerint a kormányváltás óta 200 milliárd forintnyi közbeszerzésben szerepelt a nyertes oldalon, a Fidesz gazdasági hátországának feltérképezésére törekvő sajtónak mindezidáig nem sikerült kilégítően feltárnia a Közgép tulajdonosi hátterét. A média eszköztelenségét jól példázza, hogy a Fidesz-közeli cég térnyeréséről írt cikkeiért a tavalyi év legjobb oknyomozó anyagáért járó Soma-díjat is elnyert Pethő András így fogalmazott az origo hírportálon:  “…a gazdasági társaságokról szóló törvény előírja ugyan a zártkörű részvénytársaságoknak – mint amilyen a Közgép is -, hogy kötelesek részvénykönyvet vezetni a tulajdonosokról, és a jogszabályban az is szerepel, hogy ebbe külső személy is betekinthet, a Közgép az erre vonatkozó kérésünkre nem reagált.”

A Közgéppel már többször foglalkozott az atlatszo.hu is. Közérdekű adatigényléssel kiderítettük, hogy a cég monstre 34 milliárd forintos óriáshitelt kapott tavaly az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. A kolontári kármentesítéssel kapcsolatban írott cikkünkben is előkerült a TKV-cégcsoport egyik tagja, a  Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. és a Közgép Zrt. közötti összefonódásra utaló információ.

A csődökkel és felszámolási eljárásokkal sújtott építőiparról szóló cikksorozatunkban több független, neve elhallgatását kérő forrásunk állította egybehangzóan, hogy az állami és EU-s finanszírozású építőipari nagyprojektekre szervezett módon ráépült a párt-, és politikafinanszírozás törvénytelen, korrupt rendszere.

A májustól az atlatszo.hu sorait erősítő Mong Attila újságírói rutinfeladatnak tűnő, mégis rendkívül ambiciózus munkára vállalkozott: belemenős, kemény interjút szeretne készíteni Simicska Lajossal és Nyerges Zsolttal, a Fidesz gazdasági háttérembereivel. Elfogadhatatlannak tartjuk ugyanis, hogy miközben ezek az üzletemberek közpénzek százmilliárdjai fölött rendelkeznek, a sajtóban nem kívánnak számot adni a tevékenységükről, kibújnak nyilvánosság kontrollja alól. A célunk az, hogy előcsalogassuk őket: ha a cégeikbe áramló közpénzekkel nincs gondjuk, akkor azzal se legyen, hogy az újságírók kérdéseket tesznek fel nekik, és számon kérik rajtuk a közpénzek sorsát. Az interjúhoz a “Találkozni akarok Lajossal és Zsolttal” Facebook csoportban lehet kérdéseket javasolni.

 

 

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Dr Kerekes

  Sokszor amikor a történelmet tanultam sajnálattal gondoltam a  régi jobbágyokra , zsellérekre, és más nincstelenekre akiket a születés jogán uraknak nevezettek kizsákmányoltak, uriszékeken akármilyen ürüggyel deresre vagy bitóra juttattak. Ma 2012-ben úgy gondolom nagyobb mozgásterük volt nekik, több joguk és szabadságuk , mint ebben az ugyan csak születés, hittársi alapon szerveződött un. ” szabad Demokráciában” a mai szegény választópolgárokkal szemben, megvezetett és kényszerített polgára vagyok hazámnak. Mára már csak túlélni szeretném az egykoron bizalommal hittel jövőképpel felépített életemet, ezek a gazemberek meg minnél hamarabb vigyék a sírba mindazt amit megszereztek. Remélem nagyon-nagyon sokat tudnak harácsolni még, igen magas vezetők lesznek miniszterek, meg elnökök, meg tábornokok és szép nagy temetésben részesülnek majd hamarosan.
  Tegnap kicsit szemerkélt az eső,  a rózsabokor üde zöld levelecskéi most dugták ki fejecskéjüket, az utcán egy kóbormacska nyávogott, odaadtam a pogácsámat. 🙂

 • Pap Zsolt

  Szerintem egy jogász fogalmazhatja is a büntetőfeljelentést Orbán Viktorral szemben hűtlen kezelésért,  közpénzek ellopása ügyében.
  Valszeg Brüsszelt is fogja érdekelni, hogy Orbán és baráti/elvtársi köre  ellopják a német, francia, stb adófizetők pénzét:”Orbán Viktor kormányfő saját kezűleg szentesítette azt a héten megjelent határozatot, amellyel a döntő hányadában brüsszeli forrásból finanszírozott beruházásra fordítható keretösszeget 24,3 milliárd forinttal megemelték. ”

  http://nol.hu/archivum/20110521-barati_ceg_epitheti_a_vasutat_szajoltol_ladanyig

 • simitata

  Orbán Viktort azért kellett “felkenni” qasy Kormányzónak, hogy ilyen simli működhessen. Megjegyzem a maszop hercegek is ügyesek voltak, de ehhez képest piti tolvajok. A nemzetközi hírű közgazdász Kornai professzor szerint egy nemzetállam kapitalista útra téréséhez már nem egyetlen út a nemzeti burzsoázia bármi áron való kiépítése. A XXI. század már másként működik. A marxi elvek 1-1,5 milliárd földlakosság mellett lett kidolgozva. Ma 7 milliárd ember él a földön. A zseniális Orbán tudja, hogy a magyar (most mondta Brüsszelben) fegyelmezetten viseli a megszorításokat, ergo azt is tudja, hogy totális hatalma a személyes (és vazallusok) gazdagodás miatt fontos még legalább 1 ciklus mértékéig. Oszt’ jó nagyot magyarok.

 • ..jó a szövetség,egy mindenkiért,mindenki egyért!:))

 • Frankat

  Heinrich Heine/1797- 1856/Kinek sok jószága van, az rabolhat sokkal többet.Akinek kevés jutott, annak kevesére törnekS hogyha semmid sincs, bitang, kotródj félre és dögölj megItt csak annak van joga élni, kit a pénze fölvet. 
  Ezt már 160 éve tudta Heine…

 • makokriz

  A tisztánlátás érdekében kigyűjtöttem Simicska Lajos,- az első Orbán-kormány idején töltött szerepét. (Lejjebb látható)
  Megfigyelésem, az, hogy van egy ‘orbáni hátterű gazdasági klik’ akiknek hatalmas összegeket ill. kedvezményeket ad, – és itt merül fel a korrupció gyanú. Nem szeretnék vádolni senkit, de pl: > a CBA nem állami cég mégis az állam támogatja, vagy > Járai Zs. magán giga cégét szintén. > Orbán fogorvosa 1 milliárd forintot kapott. > A Fideszhez közeli Századvég 2,6 milliárdot. > A kormány 1,8 milliárd forintos vagyoni kártérítést ad az UD Zrt-nek (Érdemes elolvasni Dávid Ibolya mit mondott a bíróságon, hogy igazából kit ért kár). > stb,.
  A korrupció gyanú nem látható, de lekövetkeztethető – mert mi szükség van – Orbán Viktornak személyre és cégekre szabott törvénykezésre? Nem arról van szó, hogy adók neked, te vissza fizetsz nekem x összeget?
  A Simicska Lajos cég, nem állami s mégis monstre 34 milliárd forintos óriáshitelt kapott tavaly az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól.
  Most hallom a hírt “Megduplázta a vesztességét az MFB”.
  Orbán Viktor miniszterelnök a csalás és a lopás gyanújának árnyékában él.
  ========================================================
  Simicska Lajost érintő adatokat az (Origo,Index,Nol,Népszava hlapokból )gyűjtöttem ki, időtartam: az első Orbán-kormány időszakából -> 1998. V. hó Simicska Lajos APEH elnök lett.-> 1998.XI.hó Simicska Lajos személyes utasítására vizsgálatot kezdett a Mohosz-ál.-> 1998.XII. hó Simicska Lajos korábbi vállalkozásai 40 millió forintot síboltak el a magyar költségvetésből 1999.Simicska Lajos 5 évre érvényes diplomata útlevelet kapott, Orbán Viktor miniszterelnöktől a több kedvezményre is jogosító útiokmányt.-> 2000.III. hó Simicska Lajos,autópálya-szakasz létrehozásához MFB finanszíroz. Az MFB nem tartozik elszámolni üzletpolitikájával az Országgyűlésnek, ahol kíváncsi emberek ülnek, és folyton rákérdeznek, mivégre is ez a nagy sietség. -> 2000.10.02 Pallag László meg kívánja hallgatni az APEH volt és jelenlegi elnökeit. Simicska Lajos nem fog megjelenni.-> 2001-05-25 A szabad demokraták szerint a Simicska Lajos-féle erkölcsi normák emelkedtek törvényi szintre az MFB-ről szóló törvény elfogadásával.-> 2001. VI. hó Simicska Lajos, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tanácsadója -> 2001.VII.hó Simicska Lajos OTP-ban leánypénzintézetének Lakástakarék-pénztár élére kerül. -> 2001.07.03. Simicska Lajost hallgatták ki tanúként Schlecht-ügyben?Egy meg nem nevezett tanú kihallgatásával folytatódott hétfőn a BRFK-n a nyomozás a Centum Kft. ügyében.-> 2001.07.11. Simicska Lajos távozik az MFB-től.Az egykori APEH elnök az OTP Lakástakarékpénztár élére kerülhet.
  -> 2001.07.26. A gánti Mészkő és Dolomit Kft. többségi tulajdonosa saját bevallása szerint Orbán Viktor “baráti körétől, Simicska Lajostól, Schlecht Csabától és Győri Tibortól szellemi segítséget” kapott a bánya privatizációjakor. -> 2002-07-25.Simicska Lajos korábban ügyvezető volt, a Defendtől vásárolt ingatlant adta tovább a Magyar Fejlesztési Banknak.-> 2002. 09. 24 Simicska Lajos volt APEH-elnök idején a Magyar Fejlesztési Bank irattárában több, a Defendtől származó jelentést találtak magánszemélyekről, cégekről. Ezekből kiderül, hogy az őrző-védő cég olyan adatokhoz is hozzáfért, amelyekhez nem volt joga: tartozások, jövedelmi információk, számlaegyenlegek és államtitkok. A Népszabadság úgy tudja, az APEH megtalálta azt a személyt, aki adatokhoz segítette a Defendet. (miért a kisembert ?)-> 2002.10.16 Simicska Lajos volt APEH-elnök idején a számítógépes rendszerből lekérdezett cégeket és magánszemélyeket (köztük politikusokat, köz életi személyiségeket és újságírókat) tartalmazó listát nyilvánosságra hozzák.döntött László Csaba pü-miniszter.-> 2002.10.22. Simicska Lajos APEH “hosszú bájtok éjszakáján” a számítógépes rendszerében egy családi vállalkozás, a mindössze 3 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező Hunaudit Kft. nyerte el a megbízást.-> 2002-10-22 Nincs bizonyíték,- hogy Simicska Lajos APEH-elnöksége idején, 1998-ban Fidesz-közeli cégekkel kapcsolatos – az adattörlésre a( hosszú bájtok éjszakáján ). a számítógépes nyilvántartásából. A Fidesz-frakció erre hivatkozva kijelentette, hogy nem vesz részt az APEH-es vizsgálóbizottságban.-> 2003 III.hó Bevonják Simicska Lajos volt APEH-elnök diplomata-útlevelét. -> 2003.11.10 A nyomozás folytatását javasolja a rendőrség a Kaya Ibrahim és Josip Tot nevével eltüntetett cégek ügyében. A 88 millió forintos köztartozással fantomizált Centum Kft.-t Schlecht Csaba – Simicska Lajos üzlettársa – adta el, de a rendőrség 2001-ben megszüntette ellene az eljárást. A most feltűnt tanú nyilatkozata miatt azonban leporolják az aktákat. A rendőrség várhatóan azt is vizsgálni fogja, hogy korábban miért nem sikerült eredményt elérni az ügyben.

 • makokriz

  Megismétlem az olvashatatlan részt, hát ha sikerül.
  1998.XII. hó Simicska Lajos korábbi vállalkozásai 40 millió forintot síboltak el a magyar költségvetésből<egy révfülöpi "Fidesz-üdülőnek" a színlelt adásvétellel 40 millió forint ÁFÁ-t igényeltek vissza, amit az APEH kifizetett , és amit, dokumentálhatóan, fel is vettek.

 • Vassilon

  Ezekhez képest az mszp,csak kispályás játékos.Ugyan őnáluk is volt a korrupció, de ezeknél rablás folyik.Követhetetlen, ki, miért, mennyiért,mit adott el! EZ A FIDESZ!!!!!!!

 • Csak nehogy ez legyen a következö Vegyépszer! Mármint ami a csödöt illeti. Öszintén féltem a cég alvállalkozóit! Megint az MFBtöl van a hitel, 34 Mrd, (csakugy, mint a Budai Hengermalom esetében 10 éve-aki nem tudná, ez is Simicska érdekeltségi kör).
  És a Vegyépszernél is 10 Mrd-okról mondtak le semmi perc alatt a hitelezö bankok.
  Több mint gyanús…

 • Sakjamuni

  A sajtószabadság elleni legdurvább támadás az volt, amikor a zsidó facebook.com megsemmisítette a magyar kuruc.info több mint 100 ezres támogatottságú oldalát.
  Gyakorlatilag zsidók dönthetik el hogy milyen információk juthatnak el a lakossághoz.

  • Sakjamuni

   Cenzúrapróba.

 • Péter István

  De viszont, Magyarországon bárki, bárhol, bármikor szabadon alapíthat bármilyen médiafórumot. Ugyanakkor, az emberek elvárják, hogy az általuk választott országvezetés széles körben tájékoztassa őket a helyi és országos ügyekről. Egyébként, a médiaügynökök és a más érdekeltek egyik legnagyobb tévedése, hogy hatalmi ágnak képzelik magukat és ennek révén kiemelt bánásmód illetné meg őket. Ellenben, hatalmi ágak egyáltalán nem léteznek, mert a hatalom egy és oszthatatlan, amelynek a kizárólagos tulajdonosa maga a nép, aki az általa közvetlenül választott képviselők útján gyakorolja a hatalmát. Mindazonáltal, az erőszak és a törvénytelenség senkivel szemben sem megengedett, de sajnos a más szakmák tagjait is gyakran éri atrocitás.

 • Zoli Czakó

  Valahogy kimaradt a legdurvább támadás! Jurák Katát többen mocskolták,lökdösték,akasztófára kívánták eszement üvöltözéssel a balliberális tüntetők!

  • Vádaskodtál másutt, majd elfelejtettél bocsánatot kérni.
   Megteheted itt is, elfogadom.

 • Zoltan Keszli

  Sipos ne hazudj.

 • fikux

  Nm értem a sajtó hülyének nézi az embert,ha elakarnak hitetni valami hazugságot addig addig ismételgetik míg azt nem gondolják na most már biztosan elhitték a hazugságot,a sajtó 90% meglehetne szüntetni és hasznos dologra költeni a sok milliárdokat!

 • László Horváth

  KFC gyorsétterem biztonsági őre megverte Szabó Zoltánt, az Index újságíróját. Szerintem az összes közül ez volt a legdurvább! Ja és erről is a FIDESZ tehet! Orbán Viktor személyében is felelős azért, hogy, hogy ilyen kis majmok szabadon mozoghatnak és nem zárja be a detoxikálóba örökre!

 • wereko

  Nekem a legsúlyosabb az volt amikor buzi fesztiválos buzi képét tettem föl a Facebbok-ra és 3 napra kizártak. Olyan képért ami alapból fenn van. Súlyos ?

 • Ede Sobor

  Ahány médiumot felvásároltak, ahz annyi incidens. egyenként. Ha 186-ot, akkor az 186 incidens, nem egy.

 • Szoltsányi Gyula

  Nem értem, hogy a a kapitalizmusban egy vételi tranzakció miként lehet támadás a sajtószabadság ellen. Ha az előző tulajdonos nem akarja eladni, nem lehet megvenni. Vagy már a vételi szándék is támadás ott ahol bármit lehet értékesíteni, alapítani, a tulaj gondja, hogy mit kezd vele. Egyébként meg mitől szabad az a média, aminek tulajdonosa van? Tőlem igen, mert én nem mondhatom meg mit szeretnék látni, de a gazda csak el döntheti mi legyen az irány? Viszont ha már van irány, oda a szabadság. Amíg nem találkoztak a nézeteiket nem osztó médiával a liberálisok, addig nem volt túlsúly, csak az ővék. Sajnos a liberálisok annyira nem liberálisok, hogy elviseljék a más véleményhez való jogot. Talán még a demokrácia is csak akkor létezik, ha ők rábólintottak?

 • borzimax

  Javaslom Sipos “úrnak” menjen a Lajtán túlra, például német sajtót tanulmányozni, vagy a svédet. Ajánlom felkészüléséhez Udo Ulfkotte munkáját a Megvásárolt újságírókat. A szerző 17 évet a FAZ-nál(Frakfurter Allgemeine Zeitung) töltött, volt külpolitikai szerkesztő ill. haditudósító. Helmut Kohl idején politikai tanács adója kormánynak.Hírszerzési specialista,az USA marshall alapítvány tagja,dolgozott a Konrad Adenauer Alapítvány tervezőbizottságában és a Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia szóvivőjeként is.Meglehetősen érthet a témához.
  Próbáljon az említett országban kemény bíráló cikket megjelentetni, mikor azzal szórakoztatják egymást a németek hogy a nem megfelelő véleményeket kimondó honfitársakat kirúgják a munkahelyükről, feljelentik,ellehetetlenítik, sőt még egymás között sem mernek beszélni ezekről.( a sajtószabadság nagyobb dicsőségére )
  Igen úgy van, ahogy Szoltsányi Gyula írta a hozzászólása utolsó mondatában de nem kérdő módban hanem kijelentőben.