Győr

Íme, itt olvasható Borkai Zsolt kiperelt 2017-es és 2018-as vagyonnyilatkozata

Évekig tartó hiábavaló pereskedés után a győri önkormányzat végre kiadta Borkai Zsolt 2017-es és 2018-as évről leadott vagyonnyilatkozatát. A győri városházának aligha maradt más választása: a Kúria elmarasztaló döntése után a Készenléti Rendőrség nyomozást rendelt el közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt, így felmerült a reálisan közeli esélye annak, hogy főhivatalnokok bűnügyi gyanúsítottakká válnak. Úgy tudjuk, a városháziak most azzal mentegetőznek Győrben: az elektronikus kézbesítési rendszer úgynevezett hiányosságai miatt kapták meg késedelmesen a Kúria döntését, ezért annak csak nemrég tudtak eleget tenni.

Társadalmi célú hirdetés

Egy építési telek, egy lakóház, egy garázs, nagy szántóföldek, 20 millió forintos készpénzörökség nagyjából ezek azok az információk a szexvideó-botrányba belebukott Borkai Zsolt bukott fideszes polgármester vagyonnyilatkozataiban, amelyek kiadását évekig megtagadták a szabadságjogaikkal élni akaró állampolgároktól. A vagyonnyilatkozatokat itt és itt olvashatja.

 

Két peres eljárás is folyamatban van Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatai miatt

A szexvideós botrányba keveredett győri fideszes városvezető vagyonnyilatkozatai miatt jelenleg két peres eljárás is folyamatban van. A 2017-es vagyonnyilatkozata miatt…

A régóta fideszes irányítás alatt álló győri városházán dolgozó könyökvédős emberek packázásának súlyát az is jól jelzi, hogy a Fidesz-kormány rendőrsége kénytelen volt nyomozást elrendelni az ügyben, amiért az önkormányzat jogellenesen visszatartotta a lólengésben 1988-ban olimpiai aranyat nyert Borkai vagyonnyilatkozatait.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata augusztus 2-án ezt írta az Átlátszónak:

„az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt folytat nyomozást.

A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség bővebb tájékoztatást nem ad”.

Minderre évekig tartó, teljességgel értelmetlen pereskedés végén, a legfőbb bírói fórum, a Kúria megmásíthatatlan döntése után került sor. (Megkérdeztük, ám Győr jelenlegi első embere, Dézsi Csaba András továbbra is hallgat arról, hogy mennyi közpénzt fecséreltek el az első pillanattól teljesen hiábavalónak bizonyult jogi arcoskodásra). Azért volt értelmetlen és közpénzégető az évekig tartó pereskedés, mert a bírói gyakorlat 2012 óta töretlen és következetes. Ezt a gyakorlatot az adatvédelmi hatóság is többször irányadónak tekintette.

Borkai Zsolt jogerősen elbukta a vagyonnyilatkozatáért indított pert

A bíróságoknak példátlan megoldást kellett alkalmazniuk a nemrég lemondott győri polgármester vagyoni adatainak kiperlésekor: zárolták Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát, nehogy annak…

A lényeg: ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor e-mailben, elektronikus másolatban meg kell küldeni neki. Győrben és korábban, például Mészáros Lőrinc polgármestersége idején, Felcsúton viszont azt a törvénysértő gyakorlatot követték, hogy az adatigénylő az illetékes önkormányzati bizottság elnökével egyeztetett időpontban szoros felügyelet alatt mindössze betekinthetett a kért vagyonnyilatkozatba.

Ha valaki a bíróság kötelezése ellenére nem adja ki a közérdekű adatot, az bűncselekményt követ el.

Mintha a törvényt éppen erre a győri esetre szabták volna. Az önkormányzat ügyvédje az Átlátszó értesülései szerint most az elektronikus kézbesítési rendszer „hiányosságai”-val magyarázza a késedelmet, ezért csak nemrég küldték meg a magát megnevezni nem kívánó adatigénylő-felperes-feljelentőnek a két, 2017-es és 2018-as vagyonnyilatkozatot.

A Készenléti Rendőrséghez került Borkai Zsolt visszatartott vagyonnyilatkozatának ügye

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség, miután büntetőeljárást kezdeményezett egy adatigénylő a volt győri polgármester vagyonnyilatkozati ügyében. A Kúria ugyanis helybenhagyta…

Nem nehéz megjósolni, hogy a vagyonnyilatkozatok kiadása után a rendőrség megszünteti majd az eljárást mindössze az a kérdés, hogy mikor és milyen alapossággal vizsgálják meg az önkormányzati ügyvéd által felemlegetett kézbesítési hiányosságokat, és ezek alapján milyen további következtetéseket vonnak le.

A győri jegyzőnek július 6-án elküldött levelünkben mi is kérdeztük, hogy miért nem tesznek eleget a Kúria által helyben hagyott bírósági döntésnek, és miért nem adják ki a kért vagyonnyilatkozatokat. Ahogy Lipovits Szilárd, úgy a győri polgármester sem érdemesítette arra az Átlátszó adófizető olvasóit, hogy válaszoljon a kérdéseinkre.

Szántó, ingatlanok, kérdések

A kiperelt 2017-es és 2018-as esztendőkről szóló vagyonnyilatkozatok Borkait tehetős, gazdag embernek mutatják. Győr 2006 és 2019 közötti polgármestere egy győri építési telek (640 négyzetméter, ½-ed tulajdoni illetőség), egy győri lakóházas ingatlan (639 négyzetméter, ebből a ház 108 négyzetméter, ½-ed tulajdoni illetőség), egy megörökölt 64 négyzetméteres győri lakóház 4/6-od része mellett a Győrtől délre, nagyjából 30 kilométerre fekvő Sokorópátkán 6 664 és közel 8 000 négyzetméteres szántó művelési ágú területet tulajdonol, amelyekhez aztán 2018-ban nagyjából 9 000 négyzetmeteres újabb szántót vásárolt saját magának.

Drónfelvétel: így fest az eltitkolt sokorópátkai Borkai-birtok a levegőből (forrás: Átlátszó, 2019)

2018-ra az ingóvagyonból eltűnik egy 1.3-as Suzuki Swift, az öröklésből származó 20 millió forint készpénz 15 millióra apad. Valamivel emelkedik az egyik pénzintézetnek 10,5 millió forinttal Borkai olimpiai járadéka (nagyjából 300 ezer forintra) és kevéssel átüti az egymillió forintos plafont a polgármesteri jövedelme. A vagyonnyilatkozatok szerint ebben a két évben, más adatbázisok szerint a huszonegyedik században Borkainak nem voltak és nincsenek gazdasági érdekeltségei, cégei.

A kérdés az, hogy a kiterjedt főleg a szántó művelési ágként megjelölt ingatlanvagyon forrása látszik-e a vagyonnyilatkozatokból.

Az önkormányzati törvény sajátos és roppant ellentmondásos szabálya szerint az  önkormányzati képviselő (így a polgármester is) az új bevallás leadásakor visszakapja a korábbi vagyonnyilatkozatát. Így képtelenség megvizsgálni a gazdagodás látható finanszírozásának folyamatát  hacsak nem kérik ki minden évben a politikus vagyonnyilatkozatát.

Ennek a fideszes polgármesterek által kreált szabálynak mintha csak az lenne az értelme, hogy ne kaphassunk választ egy olyan kérdésre, mint amilyen most Borkai esetében is felmerül: miből? (A vagyonnyilatkozat visszaadásának fordulatos törvényhozási sztoriját ebben a cikkben írtuk meg részletesen.)

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai | atlatszo.hu

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Ami a vagyonnyilatkozatokban szántó földterületként szerepel, egy videón már egészen másnak néz ki. Az Átlátszó drónvideóján rácsodálkozhatunk, hogy milyen uradalom kezdett felépülni a Borkai-család birtokain.

Kis Zoltán

Nyitókép: Borkai Zsolt, Győr polgármestere az Audi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 23-án. Az Audi 41 milliárd forintból bővíti Győrben járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. A kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtő fejlesztést (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás