vagyonnyilatkozat

Remek üzlet polgármesternek lenni Érden – megválasztottnak és elbukottnak egyaránt

Érd előző polgármesterének közel egymillió forinttal csappant meg a havi jövedelme. A megyei jogú városok polgármesterei közül októberig egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros András négymillió forinttal hízlalta a bankszámláját, és végkielégítésként, valamint szabadság-megváltásként összesen nettó 6,9 millió forint felvételére vált jogosulttá. Az ellenzéki szövetség frissen megválasztott polgármestere jómódú ügyvéd, aki a sajátjával együtt nyilvánosságra hozta az időközben a Liberális Párt elnökévé választott élettársa, Bősz Anett vagyonnyilatkozatát is.

“A kommunisták nem nyugszanak…”posztolta Facebook oldalán Bács István, Érd korábbi fideszes alpolgármestere a jegyző levele mellett, amelyben arról értesítette a politikust, hogy valaki kikérte a vagyonnyilatkozatát.

“A proktológusok más végbelében, a komcsik más zsebében turkálnak. Az ember egyikkel sem találkozik szívesen, de amíg dokira szükség van az egészséged megőrzéséhez, addig a komcsik arra kifejezetten károsak“ – válaszolta keresetlen stílusban az egyik kommentelőnek (aki történetesen nem más, mint az őt egyéni körzetben legyőző Balla Imre képviselő).

Legfrissebb, ősszel leadott vagyonnyilatkozata alapján Bács nem tűnik dúsgazdag embernek. Két közepes méretű lakás tulajdonosa, az egyiknek fele részben. Félmillió forintot tart a párnacihában, és tízmilliót a bankszámláján. A korábbi, 2019 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában feltüntetett 1,1 millió forintos adósságát kifizette.

A korábbi vagyonnyilatkozatában bevételként feltüntetett egy társasházi lakás után kétszázötvenezer forint bérleti díjat. Az ősszel leadott vagyonnyilatkozatában ez az összeg már nem szerepel.

Szeptemberben megjelent cikkünkben arról írtunk: kizárásos alapon arra tudunk következtetni, hogy a vagyonnyilatkozatban feltüntetett 76 négyzetméteres érdi lakás azonos azzal a társasházi lakással, amelyet Bács a General-Invest Bau Kft.-től vásárolt meg 2011-ben.

Érden a General-Invest Bau Kft. nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert meghívásos közbeszerzési pályázatokat Érden:

Egymilliárdért nyert közbeszerzéseket az alpolgármester-közeli cég Érden

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

A 250 ezer forintos bérleti díj egy vidéki város társasházának 76 négyzetméteres lakása esetében igencsak eltúlzottnak látszik. Bácsot tavaly májusban és szeptemberben írásban kérdeztük, de egyszer sem válaszolt. Ez a szerződés valamikor a hatályát vesztette – legalábbis ez derül ki a friss vagyonnyilatkozatból.

T. Mészáros négymillióval hízlalta a bankszámláját

Érd előző, fideszes polgármesterének, T. Mészáros Andrásnak a választásig 977.200 forint volt a polgármesteri illetménye, amelyet 149.880 forint költségtérítés és a közműfejlesztési társulás elnöki pozíciójáért járó 250 ezer forintos tiszteletdíj egészített ki. T. Mészáros az új ciklusban két bizottság tagja lett, a pénzügyinek ráadásul az elnöke, így az ő havi képviselői járandósága bruttó 283.100 forint.

A hatvanhatodik életévébe lépett T. Mészárost – aki a megyei jogú városok polgármesterei közül az egyik leggazdagabbnak számított – azonban nem kell félteni az egymillió forintot meghaladó havi jövedelemvesztés miatt.

Szilárd anyagi hátteret tudhat maga mögött a 12 tételből álló ingatlanportfóliójának köszönhetően. Bankszámlája 10 hónap alatt négymillió forinttal hízott 72 millió 800 ezer forintra, amihez képest elenyészőnek látszik az ötmillió forintos banki tartozás.

Sok mindenért kárpótolhatja a három havi végkielégítés és a bennragadt 160 napos szabadságának megváltási összege: a napi.hu számítása szerint így mindennel együtt nettó 6,9 millió forint érkezhetett a számlájára a vagyonnyilatkozat leadása után.

Alpolgármesteri megbízatásuk megszűnésével Simó és Bács is három havi végkielégítésre lett jogosult a 877 ezer forintos illetményük után. 2019. október 13. előtt 150 ezer forint költségtérítést kaptak, Bács nyelvpótléka 28 ezer, Simóé 24 ezer forint volt. Az elvesztett választások után mindkettőjüknek a két bizottsági tagságnak köszönhetően bruttó 231 ezer forint a képviselői illetményük (Bács listán jutott be, Simó az egyike a két fideszes képviselőnek, aki megnyerte a saját körzetét.)

Az új polgármester is jobban keres most, mint ügyvédként

Az új polgármesternek, az ellenzéki szövetség jelöltjének, Csőzik Lászlónak fel kellett hagynia az ügyvédi praxissal, amellyel 600-800 ezer forintot keresett havonta. Ezt még egy 150 ezer forintos egyesületi képviseleti díjjal egészítette ki. Az elkövetkező öt évben viszont legalább 1,2 millióhoz jut havonta (ez az illetmény és az azután járó 15 százalékos költségtérítés összege).

Az 1975-ben született, az SZDSZ-t is megjárt politikus egy értékesnek tűnő, 152 négyzetméteres lakóterű, 374 négyzetméteres kerttel és udvarral övezett ingatlan kizárólagos tulajdonosa. Csőzik fontosnak tartotta megjegyezni a nyilatkozatban, hogy ezt a házat egy korábbi ingatlan vételárából vásárolta.

A polgármester vagyonnyilatkozatát teljes terjedelmében nyilvánosságra hozta Érd hivatalos portálján az élettársáéval együtt – ő Bősz Anett országgyűlési képviselő, akit nemrég választottak meg a Liberális Párt elnökének. (Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát a törvény erejénél fogva nyilvánosságra kell hozni, ez a szabály az önkormányzati képviselőkre nem vonatkozik, de a jogszabály nem zárja ki, hogy önként megjelentessék az okiratot az interneten. Bősz Anett vagyonnyilatkozata viszont az Országgyűlés honlapján eddig is elérhető volt.)

Tetlák Örs alpolgármester (LMP) szintén ugyanitt hozta nyilvánosságra a vagyonnyilatkozatát. A másik alpolgármester, Szűcs Gábor (MSZP) illetménye megegyezik az övével: 898 ezer forint, ehhez járul még a 15 százalékos költségtérítés (135 ezer forint). Tetlák ezenkívül 77 ezer forintos nyelvpótlékban is részesül.

Az alpolgármester, akinek lakást és autót is ajándékoztak

Szűcs ajándékozás révén jutott hozzá egy bajai kis lakáshoz és egy műhelyhez Budapesten, a VIII. kerületben. Ugyancsak ajándékozás révén jutott egy autóhoz és egy kishaszonjárműhöz. Bankszámlán kilencmillió forintja parkol és hárommillió forintos kinnlevőséggel rendelkezik, miközben egy nyolcmilliós bankhitelt kell törlesztenie. Egy kft. száz százalékos tulajdonosa, ám innen talán azért sem származik jövedelme, mert a cég – ez már a cégadatokból látszik – 2019 elején felszámolással megszűnt.

A legfiatalabb, 1990-ben született képviselő, a tanácsnoknak kinevezett momentumos Gál Alex tűnik az egyik legszegényebbnek az érdi közgyűlésben. Egy 2001-es Ford Mondeón és egy 2002-es Suzuki Swiften kívül nincs semmilyen ingó vagy ingatlan vagyona. A szotftverfejlesztőként dolgozó Gál azért havi 800 ezret 2019-ben hazavitt a munkahelyéről. Tanácsnoki illetménye megegyezik T. Mészároséval, a képviselőtestület legidősebb tagjáéval: bruttó 283 ezer forint.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Kis Zoltán

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás