adó 1% felajánlás

Nem atombombára gyűjtünk – Bodoky Tamás támogatási felhívása

Köszönjük szépen, hogy az elmúlt években támogattad a munkánkat, nélküled nincsenek fontos sztorik, nélküled nem lenne Átlátszó! Idén is arra kérünk, hogy add nekünk az adód 1%-át, hogy jövőre is kideríthessünk mindent, amit a hatalom el akar titkolni. Segíts nekünk: az SZJA egyszázalék nyilatkozatodban az Átlátszónet Alapítvány nevét és adószámát (18516641-1-42) tüntesd fel, és add le határidőre az adóbevallás mellett az 1% nyilatkozatot is.

Atombombák helyett a szorgalmas, kitartó munkában hiszünk. Egy újabb sikeres éven van túl az Átlátszó: tavaly ilyenkor az erdő nélküli lombkorona-sétányról szóló sztorinktól volt hangos a közélet, és bár az EU által kikényszerített új korrupcióellenes hivatal, az Integritás Hatóság elnöke akkor még úgy nyilatkozott az Átlátszó Podcastben, hogy ez nem tűnik fontos, kivizsgálandó ügynek, végül az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), sőt a Bíró Ferenc által vezetett hatóság is nyomozást indított, és idén februárban feljelentést is tett az ügyben.

Az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportban az Átlátszó is részt vesz, és a lombkorona-sétány ügyén túl még tucatnyi más konkrét ügyben teszteltük sztorikkal és hivatalos beadványokkal, hogy ott mennyire gondolják komolyan a korrupció elleni fellépést. Ezeknek a többsége a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságokról szólt, például közbeszerzési szakértő segítségével vizsgáltuk a rendszerszintű korrupció jelenségét az építőiparban. Az üggyel kapcsolatos közérdekű bejelentésünk nyomán nem csak az Integritás Hatóság, de a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított.

Egyre népszerűbb témánk a gombamód szaporodó akkumulátorgyárak hatása a környezetre és a környéken élőkre, mi derítettük ki például azt is, hogy a gödi akkugyár 88 tonnányi magzatkárosító oldószert bocsátott ki az elmúlt években. Bár ezt az adatot közérdekű adatigénylés útján, hivatalos szervtől kaptuk, a gödi polgármester mégis rémhírterjesztésre gyanakszik. Mások rendszeresen be is perelnek minket, ha megírjuk az igazságot, de a bíróságok rendszerint elfogadják a bizonyítékainkat, sajtópert nyertünk például a komáromi akkugyárból származó, meghamisított besorolású veszélyes hulladék ügyében.

Tényfeltáró munkánk egyre több ellenállásba ütközik Magyarországon: beperelte az Átlátszót az erdő nélküli lombkorona sétányról elhíresült polgármester is (vesztett); tavaly a titkosszolgálatnál, idén az újonnan létrehívott Szuverenitásvédelmi Hivatalnál jelentette fel az Átlátszót a Civil Összefogás Fórum (CÖF), az ő hamis állításaik terjesztése miatt az elmúlt évben sajtópereket nyertünk a kormánypárti propagandagépezet fogaskerekeivé züllesztett nemzeti hírügynökség, a Magyar Távirat Iroda, és a Magyar Nemzet ellen.

Az elhallgattatásunkra irányuló kormányzati szándék fő csapásiránya mostanában a „külföldi finanszírozás” démonizálása, pedig az Átlátszó nektek: kisadományozóinknak és szja 1% felajánlóinknak köszönhetően az egyik leginkább a közösségi finanszírozásra támaszkodó nonprofit szervezet Magyarországon. Évek óta nagyságrendekkel több civil 1%-os felajánlást kapunk például a minket rendszeresen támadó CÖF-nél, az újságírószakma pedig az idei évben Magyar Sajtódíjjal ismerte el a magyar társadalom érdekében végzett munkánkat.

Sok más, állami finanszírozásban nem részesülő hírforrással ellentétben az Átlátszó nem vezetett be fizetőfalat vagy a csak előfizetéssel olvasható cikkeket sem, mert a jelenlegi médiaviszonyok mellett nem szeretnénk korlátozni a valódi hírekhez való hozzáférést. A szabad választások előfeltétele a jól informált választó, a magunk részéről ehhez azzal tudunk hozzájárulni, ha tartalmaink mindenki számára szabadon hozzáférhetőek, akár tud értük fizetni, akár pedig nem.

Minden támogatónk legalább további tíz olvasónknak teszi lehetővé a szabadabb tájékozódást!

Ne feledd: a civil 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatsz egy, a szívedhez közel álló nonprofit szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet társadalmi erejét, ami különösen fontos számunkra egy olyan időszakban, amikor a kormányzat megpróbálja hazug rágalmakkal és olcsó propagandával elnyomni a szabad sajtó hangját.

 

Éppen ezért az idei szja-bevallási szezonban is kérjük és köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat május 20-ig! A felajánlás módjáról részletes útmutatót találsz ezen a linken, a további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhatsz. Nélküled nincsenek fontos sztorik, nélküled nincs Átlátszó!

Üdvözlettel,

Bodoky Tamás, főszerkesztő

Címlapkép: Turós Balázs / balazsturos.com

Megosztás