szolgálati közlemény

Sajtópert nyertünk az Országos Mentőszolgálat ellen, nem kell helyreigazítani a szakszervezeti vezető interjúját

Január 23-án jelent meg interjúnk Lengyel Tiborral, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökével, akivel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy hova nem ért oda időben a mentő, hogyan vezénylik fel a vidéki dolgozókat Budapestre, s hogy milyen körülmények között, milyen fizetésekkel kell dolgozniuk a mentősöknek. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sérelmezte a szakszervezeti vezető kijelentéseit, ezért helyreigazítási kérelmet küldött számunkra, 14 pontban kérve sajtó-helyreigazítást az anyagra.

A dörgedelmes helyreigazítási kérelemben azonban nem cáfolták meg interjúalanyunk közléseit, inkább személyében próbálták hitelteleníteni a kritika forrását. Többek közt ezt írták:  „A nyilatkozó »MOMSZ-elnök« egy volt mentős, aki gátlástalanul kürtöli tele az erre fogékony médiát olyan kijelentésekkel, melyek tájékozatlan közönségnek talán hitelesnek tűnhetnek, a szakterület jó ismerői azonban pontosan tudják, hogy zömében hazugságok vagy aljas csúsztatások. A sok valótlan állítás, a harsány hamis vádaskodás célja kizárólag a feszültségkeltés.”

Szerkesztőségünk úgy döntött, nem adunk helyt a személyeskedő kérelemnek, ezért az Országos Mentőszolgálat sajtópert indított ellenünk, melynek tárgyalása március 27-én volt a Fővárosi Törvényszéken. A felperes jogi képviselője sem hang-, sem képfelvételhez nem járult hozzá, így az ő szavait nem idézzük.

 

„Megítélésünk szerint a helyreigazítás funkciója nem az, hogy azon keresztül bárki nyilatkozatot tegyen, a valóságként közzé tenni kért tartalom minden esetben messze túlterjeszkedik azon, amit egy sajtóperben meg lehetne ítélni” – érvelt ügyvédünk, dr. Gönczi Gergely.

A tárgyaláson minden vitatott pontot végignézett a bíróság, kezdve azzal, hogy azt a felperes, azaz a mentőszolgálat sem vitatja, hogy mentőautókat vezényelnek fel Budapestre, egészen addig az állításig, hogy az 1960-as évektől kezdődően volt-e olyan utasítás a nagykátai mentőállomáson, hogy csak kerek összegre lehet tankolni a mentőautókat.

Ezen a ponton kezdeményeztük az interjúalany tanúként való meghallgatását a tényállás tisztázása céljából, de erre végül nem került sor.  

Olyan jogi részletekbe is belementünk, hogy a felperes szerint az Átlátszó „hamis látszatot keltett”,  pedig ilyen nincs a jogban: vagy hamis tényt állít valaki, vagy valós tényt hamis színben tüntetett fel, ez utóbbi esetben meg kell határozni, hogy mi a valós tény, és mit tüntettünk fel hamis színben. Ezt az Országos Mentőszolgálat elmulasztotta.

A jó két órás tárgyalás végén a bíró kihirdette az ítéletet, mely szerint a felperes keresete teljes egészében, mind a 14 pontban elutasításra került, azaz az Átlátszó nem állított valótlanságokat a Lengyel Tiborral készült interjúban.

Zimre Zsuzsa

Videó: Balogh Dénes. Címlapkép: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője beszédet mond az OMSZ új, győri mentőállomásának átadásán 2024. február 5-én. MTI/Krizsán Csaba

Megosztás