cikkünk nyomán

Feljelentést tesz a lombkorona-sétányok miatt az Integritás Hatóság

Tavaly márciusban számoltunk be a nyírmártonfalvai lombkorona-sétányról, aminek építése közben kivitelezője, a helyi fideszes polgármester kivágta körülötte a fákat. Az ügy nagy port vert fel itthon és külföldön is, mivel a polgármester az építményre 60 millió forintnyi európai uniós támogatást nyert. Cikkünk után a Transparency International Magyarország az Integritás Hatósághoz fordult az ügyben, ami ma közölte: a vizsgálat során súlyos szabálytalanságokat találtak, ezért feljelentést tettek költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, továbbá versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményeznek a Gazdasági Versenyhivatalnál.

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere, a lavinát elindító helyi lombkorona-sétány építettője korábban azzal védekezett az ügyben, hogy „A beruházásnak nem volt feltétele, hogy erdő is legyen a lombösvény körül”. Emellett Brüsszelt okolta a tarvágásért, mert a pályázatot már évekkel ezelőtt beadta, de pénz nem jött, „és valamiből finanszírozni kellett a beruházást, ezért mivel az erdő vágásérett volt, letermeltük, és beforgattuk a pénzt ebbe a beruházásba”.

2023 március végén mutattuk be a Debrecentől körülbelül 30 kilométerre keletre található Nyírmártonfalván lévő lombkorona-sétányt. A Hajdú-Bihar megyei, nagyjából kétezer lakosú település külterületén, szántóföldek, elhagyott tanyák, felhagyott állattelepek szomszédságában álló létesítményt eredetileg – ahogy a neve is mutatja – a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg, ám a kivitelezés közben kivágták körülötte az erdőt. Tettek mellé azonban néhány tűzrakót, két pottyantós budit, két nyitott pavilont padokkal, néhány kerékpártámaszt és egy interaktív tájékoztató táblát, meg egy mini akadálypályát gyerekeknek.

A nyílt prérin álló, fák nélküli lombkorona-sétány hamar az európai uniós források elpocsékolásának szimbólumává vált itthon és külföldön is.Az építményre 60 millió forintnyi EU-s pénzt nyerő Filemon Mihály polgármester bocsánatkérést követelt és sajtóperrel fenyegette meg az Átlátszót (első fokon nyertünk), Hadházy Ákos és Donáth Anna bejelentést tett miatta az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), a Transparency International Magyarország (TI) pedig az EU által kikényszerített, újonnan létrejött antikorrupciós hivatalhoz, az uniós pénzek felhasználása felett őrködni hivatott Integritás Hatósághoz (IH) fordult az ügyben.

A TI az IH-nak írt bejelentésében az Átlátszó cikkére hivatkozva azt írta, hogy „„Az ismertetett esetekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió által biztosított források felhasználásával megvalósuló egyes projektek kiválasztása során rendszerszintű hibák fordulnak elő, aminek következtében közhatalmi megbízatással is rendelkező személyekhez köthető, értelmetlennek, illetve szükségtelennek tűnő beruházások jutnak közpénzből finanszírozott támogatáshoz.” A nyírmártonfalvai eset ugyanis nem egyedi, a környéken több hasonló létesítmény készült egy uniós finanszírozású program keretében.

Költségvetési csalást gyanít a hatóság

Az Integritás Hatóság most, közel egy évvel később tette közzé az ügyben készült összegző jelentését. A részletes, fotókkal és ábrákkal illusztrált dokumentum szerint rendszerszintű vizsgálatot folytattak le a szóban forgó, VP4-8.5.2.-17 azonosítószámú, „Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése” című EU-s program keretében támogatott projekttel kapcsolatban.

Mint írják, a programhoz rendelkezésre álló teljes forrás 1,61 milliárd forint volt, a vizsgálat során pedig a program teljes folyamatát megvizsgálták a pályázati kiírástól az irányító hatóság tevékenységén és a lombkorona sétányok megvalósításán keresztül a számlák benyújtásáig.

A jelentés és a hozzá csatolt közlemény szerint a folyamat minden fő állomásán súlyos szabálytalanságokat találtak, amelyekről megállapították, hogy sértik az európai uniós támogatások felhasználásra vonatkozó előírásokat. Emiatt

az Integritás Hatóság feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás bűntette és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette,

valamint a Btk. 345. §-a szerinti hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, továbbá versenyfelügyeleti eljárás megindítását kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatalnál, plusz felszólítja az irányító hatóságot szabálytalansági eljárások lefolytatására.

A korrupcióellenes hatóság megállapításai röviden:

  • A kedvezményezettek nagy csoportja között fennáll az összejátszás gyanúja: a pályázók nagy része két vármegyére (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) korlátozódva, azonos tartalmú támogatási kérelmeket nyújtott be, megegyező projektleírással, műszaki tartalommal, tervezővel és kivitelezővel, gyakorlatilag ugyanolyan összköltségvetéssel és hasonlóan jelentős mértékben túlárazva a projekteket.
  • Már a pályázati kiírás is szabálytalan volt, a folyamatból pedig hiányoztak az ellenőrzési mechanizmusok, kontrollok. A kiírás a kezdeti helyes iránytól eltérve, több módosítás után végül úgy került publikálásra, hogy csak a pályázók egy szűk körének kedvezett.
  • Az irányító hatóság nem alakított ki objektívan elbírálható értékelési keretrendszert. Gyakorlatilag nem voltak olyan tényszerűen elbírálható mérőszámok, amelyek alapján összehasonlítható lett volna a pályázatok szükségessége vagy létjogosultsága.
  • Sérülhetett az egyenlő bánásmód elve is, mivel a pályázókat egyenlőtlen feltételek teljesítése elé állították, például a hiánypótlási lehetőséggel vagy annak hiányával.
  • Az Integritás Hatóság vizsgálata feltárta azt is, hogy a támogatás nyertesei a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzések során vélhetően korlátozták a versenyt.

Pottyantós budi 1 millióért

A hatóság oldalán közzétett jelentésben sok ábra illusztrálja a vizsgálat során feltárt összefüggéseket, az alábbin például a támogatói okirattal elbírált projektek közül Tasó László (a térség fideszes országgyűlési képviselője), Filemon Mihály (Nyírmártonfalva fideszes polgármestere), Tasi Sándor (a megyei önkormányzat fideszes alelnöke) és három meg nem nevezett pályázó esetében a nyertesek – azaz legkisebb árajánlatot tevők – ajánlati árainak egymáshoz viszonyított arányát láthatjuk a lombkorona-sétányok esetében.

Erről ezt írja a jelentés: „A lombkorona tanösvény árában nagymértékű eltérés ugyan nem látható, azonban annak összege általában a projekt összköltségének 80%-a körül alakult, így annak a piaci ártól való kisebb mértékű eltérése is jelentősen befolyásolta a projekt értékét.”

Ih Jelentes Lombkoronasetanyok

Részlet az Integritás Hatóság jelentéséből

Továbbá figyelemre méltónak ítélte a hatóság azt is, hogy bár a lombkorona-sétányokkal ellentétben „az ugyanolyan műszaki paraméterekkel rendelkező egyes közjóléti berendezések (wc, tűzrakó, pavilon – a szerk.) árai az árajánlatokban jelentős – akár 30-60%-os – eltérést mutatnak”, ennek ellenére „mindegyik támogatott projekt összköltsége az igényelhető támogatás legmagasabb összegéhez – a Felhívásban rögzített támogathatósági intenzitásra is tekintettel – igazodva 80-80,4 millió Ft körül alakult”.

A jelentés szép számmal tartalmaz fotókat is az elkészült és megvizsgált projektekről, és a hatóság munkatársai által készült fényképek a közlemény szerint „árulkodnak a kivitelezés minőségéről és ár/érték arányáról is”. A helyzetet legjobban talán a pottyantós budik szemléltetik, amiknek darabára Filemon Mihálynál 475 ezer forint, Tasó Lászlónál 372 ezer forint, Tasi Sándornál pedig 1 millió 222 ezer forint volt.

Ih Jelentes Budik

Azonban nem volt minden projekt szabálytalan, az Integritás Hatóság elnöke ugyanis beszámolt jó példákról is. Biró Ferenc elmondta: „Még egy ilyen kiírás mellett is lehet jót, jól tenni. Erre megvalósult példa a gyöngyösi önkormányzat projektje, ami láthatóan a kiírás alapelgondolásának megfelelően lett megvalósítva. A visszavont pályázatok között is több olyat találtunk, amelyeket kifejezetten sajnálhatunk, hogy nem valósítottak meg. Ilyen például a Zalaerdő Erdészeti Zrt. vagy az Ugodi Erdőbirtokossági Társulat pályázata.”

Erdélyi Katalin

Fotó: A nyírmártonfalvai lombkorona-sétány 2023 tavaszán (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

Megosztás