támogatási kampány

Az élet, a világmindenség meg minden: idén 42 millió forinttal támogattátok szja 1% felajánlásával az Átlátszót

A NAV által most közzétett adatok szerint a 2022-es rendelkező évben több mint 29 ezer civil szervezetnek több mint 15 milliárd forintot ajánlottak fel a Magyarországon adózók. A civil 1%-okról a jelenlegi állás szerint mintegy 1,8 millió adózó rendelkezett érvényes módon idén tavasszal – ez jóval több, mint ahányan a tavalyi évben rendelkeztek erről. Az Átlátszónet Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan az 50 legnépszerűbb civil szervezet között végzett, a harmincnegyedik legmagasabb összegű felajánlást kaptuk: 3428 támogatónk összesen 42 millió forintot irányított hozzánk. Köszönjük!

A Európai Parlament szerint Magyarország már nem teljes értékű demokrácia, de az évek óta zajló civilellenes kormányzati hecckampány, a „külföldről támogatott” társadalmi szervezetek listázása és kipellengérezése, sőt az Átlátszó „nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítése sem vette el közönségünk kedvét az szja 1%-os felajánlásoktól.

Összehasonlításképpen, az állami tulajdonú vállalatoktól százmilliós támogatásokat bezsebelő, a kormánytól valóban függetlenül működő szervezeteket mégis rendszeresen „álcivilező”, az Átlátszót idén nyíltan hazaárulózó kormánycivilek idén mindössze 1,7 millió forintnyi szja 1% felajánlásban részesültek, ami – ismét, a korábbi évekhez hasonlóan – egy nagyságrenddel kevesebb, mint az olyan nonprofit szervezeteké, mint a Partizánt, a Tilos vagy a Klub Rádiót, vagy az Átlátszót működtető vagy segítő alapítványok.

Ne feledjétek: az szja 1%-ok felajánlása nem csak azért fontos, mert így hozzájárulhatunk egy, a szívünkhöz közel álló nonprofit szervezet céljainak megvalósításához, hanem azért is, mert az 1 százalékokat felajánlók száma többé-kevésbé reálisan számszerűsíti egy-egy civil szervezet társadalmi erejét, ami különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a kormányzat megpróbálja diszkreditálni a függetlenség fogalmát és propagandával elnyomni a szabad sajtó hangját.

Köszönjük az egyszázalékos felajánlásokat! A további támogatási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Megosztás