Propagandagépezet

Első fokon sajtópert nyert az Átlátszó az MTI és a Magyar Nemzet ellen

A Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen helyreigazításra kötelezte a Magyar Távirati Irodát és a Magyar Nemzet napilapot, valamint annak online változatát a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról szóló tudósításaik miatt. A közpénzzel támogatott álcivil szervezet január elején tartott sajtótájékoztatót az Átlátszóról a kormánypropaganda mikrofonállványai előtt. A sajtótájékoztatón több valótlan tényállítást tettek az Átlátszó finanszírozásáról, továbbá nemzetbiztonsági kockázatot vizionáltak lapunk működése kapcsán. A tényállítások miatt pereltünk.

„Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy az atlatszo.hu NKft. és az Átlátszónet Alapítvány külföldi támogatásának mértéke lényegesen meghaladja a belföldit; Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy a két szervezet a Benevity platformon keresztül 90 millió forintos támogatást kap; Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy 2021-ben az Átlátszó munkatársainak 2.727 közérdekű adatigénylése volt.” – ezeket kell közzétennie a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által működtett Magyar Távirati Irodának és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott Magyar Nemzetnek online és nyomtatott formában, ha elfogadják az elsőfokú bíróság ítéletét az ügyben.

Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. és az MVM Zrt. által is szponzorált, a kormánypárti Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum január 12-én tartott sajtótájékoztatót az Átlátszó finanszírozásáról, ahol több valótlan tényállítást is elhangzott. Ezeket a sajtótájékoztatóról tudósító nemzeti hírügynökség és a vezető kormánypárti napilap az egész országnak szétkürtölte, ezért helyreigazítási kérelmekkel fordultunk hozzájuk. Miután a helyreigazítási kérelmeinknek nem tettek eleget, a bírósághoz fordultunk.

Az Átlátszó által kifogásolt valótlan tényállításokat a megindult sajtóperekben az alperesek nem tudták semmivel alátámasztani, és a sajtótájékoztatóról szóló tudósításaikban nem biztosítottak lehetőséget az érintettnek arra sem, hogy reagáljon az ott elhangzottakra. A Magyar Távirati Iroda egyáltalán nem kereste meg az Átlátszót a CÖF-CÖKA állításaival kapcsolatban, a Magyar Nemzet pedig bár e-mailben érdeklődött, a válaszainkat nem szerkesztette be a cikkébe.

A Magyar Nemzet is volt már nemzetbiztonsági kockázat, amikor a kormánynak nem tetsző dolgokról írt | atlatszo.hu

Az atlatszo.hu finanszírozásának forrásait soha nem titkoltuk, azok nyilvánosan elérhetőek a honlapunkon és a beszámolóinkban, nem kell utána sokat nyomozni. Költségvetésünknek csak egy része származik külföldi intézményi donoroktól, és az is több forrásból, míg büdzsénk több mint felét mikroadományozók és szja 1 százalék felajánlók, több ezer magánszemély állja.

A bíróság a sérelmezett közlések kapcsán elsőként azt vizsgálta, hogy a helyreigazítani kívánt közlemény tényállításnak, avagy véleménynyilvánításnak tekintendő-e – ezért nem kértük helyreigazítani a külföldi finanszírozás által generált nemzetbiztonsági kockázattal kapcsolatos zavaros eszmefuttatásokat, mert ezek véleménynek minősülnek. A helyreigazítani kért valótlanságok azonban olyan tényállítások, amelyeket az Átlátszó által közzétett pénzügyi beszámolókból, vagy más módon az alperesek alátámasztani nem tudtak, így első fokon, nem jogerősen mindkét sajtópert simán megnyertük.

A CÖF-CÖKA a bíróság által is valótlannak ítélt tényállításokkal gazdagon illusztrált sajtótájékoztatójának érdemi mondanivalója az volt, hogy az Átlátszó külföldi donoroktól származó bevétele nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, „a külföldről idetelepített ügynökszervezetek azért dolgoznak, hogy gyengítsék a magyar államot, ellehetetlenítsék a nemzeti kormányt”. Ezért úgy döntöttünk, hogy tartalmilag is reagálunk az ügyre, és felajánljuk a magyar állam bármelyik szervezetének, hogy a külföldi intézményi támogatóinkkal azonos feltételekkel támogassák ők az Átlátszót, ha azt nemzetbiztonságosabbnak tartják:

A Soros-féle alapítványok feltételeivel szívesen fogadnánk a magyar állam támogatását is | atlatszo.hu

A kért támogatást az Átlátszó csak az Alaptörvény szerinti alkotmányos célok érdekében, a magyar törvények betartásával, az alaptevékenységének finanszírozására használja fel. A támogató szervezet minden olyan beleszólási jogot és lehetőséget megkap, amivel a jelenlegi nagy (külföldi, intézményi) támogatóink rendelkeznek. Nem árulunk zsákbamacskát, ezeket:

Megosztás