cikkünk nyomán

A Közbeszerzési Hatóság és az Integritás Hatóság is vizsgálódik a közérdekű bejelentésünk nyomán

A Közbeszerzési Hatóság és az Integritás Hatóság is arról tájékoztatott bennünket, hogy megkezdték az általunk bejelentett ügy kivizsgálását. A közérdekű bejelentést azután tettük, hogy több száz közbeszerzés vizsgálata során ismerős mintázatokat és rendszerszintű korrupcióra utaló jeleket találtunk.  

Szinte mindig ugyanazokat a cégeket kérték fel ajánlattételre, a közbeszerzési szakértő is gyakran volt közös, a sikerrátát pedig a Zuckerbergnél okosabb Mészáros Lőrinc is megirigyelhetné – írtuk október végén megjelent cikkünkben. Lapunk egy független akkreditált közbeszerzési szakértő segítségével végezte el egy építőipari cég, a Tömb 2002 Kft. által elnyert 446 közbeszerzési eljárás adatainak részletes szakmai és statisztikai elemzését. A vizsgálatot közérdekű adatigénylésekkel és helyi forrásokból származó információkkal egészítettük ki.

Vizsgálatunk középpontjában elsősorban a Kbt. 115-ös (azaz meghívásos) tenderek álltak. Ebből akkor 58 megbízás volt, amit a Tömb 2002 Kft. nyert el. A több hónapos munkát jelentő feldolgozás során megállapítottuk, hogy:

  • az 58 meghívásos eljárás összesen nettó 5,6 milliárd forint értékű volt, közöttük több uniós.
  • A Tömb 2002 összesen 79 Kbt. 115-ös eljárásban vett részt, ebből 58-at meg is nyert, ami kimagasló, 73 százalékos sikerrátát jelent.
  • Bár több száz cég közül válogathattak volna, a kiírok mégis mindig ugyanazon cégeket kérték fel.
  • A közbeszerzési szakértő is gyakran volt közös.
  • Bár a becsült ár nem volt ismert, a Tömb 2002 mégis többször forintra pontosan eltalálta azt.
  • A cég a nyílt eljárásokat is gyakran nyerte meg úgy, hogy egyedül indult.
  • A Tömb 2002 erős politikai hátszéllel rendelkezik.

Ezúttal azonban itt nem álltunk meg. A korrupciógyanús eljárásokat ugyanis cikkünk megjelenésével egyidőben jelentettük a Közbeszerzési Hatóságnak és az Integritás Hatóságnak is.

Előbbi nemrég arról tájékoztatott bennünket, hogy „a közérdekű bejelentésben foglalt közbeszerzési eljárások közbeszerzési jogi szempontú vizsgálatát az esetleges közbeszerzési szabálytalanságok feltárása érdekében a Hatóság lefolytatja, és amennyiben a közbeszerzésekről szóló törvénybe, illetve a közbeszerzésekről szóló törvény felhatalmazása alapján alkotott rendeletbe ütköző magatartást tár fel, a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból indított eljárását kezdeményezi.”

Továbbá, mivel a bejelentés olyan megállapításokat is tartalmaz (ld.: tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás), amelyek kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik hatáskörrel,

a Közbeszerzési Hatóság a GVH-hoz is továbbította a közérdekű bejelentésünket.

A Közbeszerzési Hatóság egyúttal közölte, hogy a vizsgálat – a Bejelentéssel érintett közbeszerzési eljárások számára tekintettel, a tényállás alapos tisztázása érdekében – előreláthatólag harminc napnál hosszabb ideig tart.

Hasonló választ kaptunk az Integritás Hatóságtól is, ahol szintén elindították a közérdekű bejelentés elintézését megalapozó vizsgálatot. Ez azonban nekik is előreláthatólag több mint 30 napig, de legfeljebb a benyújtástól számított 6 hónapig fog tartani. A fejleményekről beszámolunk majd.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. Nyitókép: dr. Kovács László (b) a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Biró Ferenc, az Integritás Hatóság vezetője. MTI fotó/Átlátszó montázs 

Megosztás