szolgálati közlemény

Katus Eszter váltja Bodoky Tamást az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportban

Az Átlátszó civil szervezetként 2022-ben nyert tagságot az akkor létrehívott Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportban, ahová Bodoky Tamást delegálta. Mivel a civil szervezet részéről közreműködő tag helyettesítését nem teszi lehetővé a törvény, Bodoky egyéb elfoglaltságai miatt idén január végén lemondott, és az Átlátszó egy újabb pályázat útján Katus Esztert jelölte a munkacsoport tagjának. Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke tegnap értesítette kollégánkat, hogy felvételt nyert a Munkacsoportba. 

Miután a magyar kormány nem kíván csatlakozni az Európai Ügyészséghez, létrehozta az Integritás Hatóságot annak érdekében, hogy újra hozzáférhessen a befagyasztott uniós forrásokhoz. A Hatóság felállítása ugyanis egyike volt annak a 17, a korrupció és a közpénzégetés visszaszorítását célzó kötelezettségvállalásnak, amelyeket az Európai Bizottág ehhez feltételül szabott.

Az Integritás Hatóság mellett egy olyan korrupcióellenes munkacsoport (KEMCS) is létrejött, amelyben a kormánytól valóban független civil szervezetek is részt vehetnek. Az Átlátszón kívül mások mellett a Transparency International Magyarország és a K-Monitor jelentkezését is elfogadták. A Korrupcióellenes Munkacsoport elemző, javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő feladatokat lát el. A Munkacsoportban állami szervek által delegált tíz tag, valamint tíz civil tag  dolgozik együtt, továbbá több almunkacsoportot is kialakítottak, amelyekben állami és civil tagok is részt vesznek.

A Munkacsoport éves jelentést készít, amely elemzi a korrupció és a korrupciós kockázatait és tendenciáit. Továbbá hatékony ellenintézkedéseket, bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására, felméri a hatékony végrehajtásukat, valamint azt, hogy a korábbi javaslatait hogyan követték nyomon és hajtották végre a vonatkozó jogalkotási és nem jogalkotási kezdeményezések, kormányprogramok.

Mivel a civil szervezet részéről közreműködő tag helyettesítését nem teszi lehetővé a törvény, Bodoky egyéb elfoglaltságai miatt idén január végén lemondott, és az Átlátszó egy újabb pályázat útján Katus Esztert jelölte a munkacsoport tagjának.

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke tegnap értesítette kollégánkat, hogy felvételt nyert a Munkacsoportba.

Katus Eszter főállásban 2019 óta dolgozik az Átlátszónál újságíróként és szerkesztőként, munkájának része a pályázati és közbeszerzési korrupcióval kapcsolatos esetek feltárása: akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó segítségével közbeszerzési eljárásokat vizsgál, és közérdekű bejelentés útján a hatóságokat is tájékoztatja a talált korrupciógyanús esetekről. Bejelentései nyomán több ügyben is eljárások indultak, az egyiknek a napokban lett eredménye:

A civil és állami delegáltak, valamint az Integritás Hatóság eddigi együttműködése nem volt zökkenőmentes a Korrupcióellenes Munkacsoportban: tavaly a Korrupcióellenes Stratégia körüli titkolózás miatt mondott le a munkacsoport egyik civil tagja, és nem minden civil tag szavazta meg a munkacsoport első jelentését. Bodoky Tamás újságíróként némileg nyilvánosságellenes hozzáállást tapasztalt az állami oldal részéről, amennyiben kategorikusan megtiltották neki, hogy a munkacsoport üléseiről az Átlátszón tudósítson, vagy az ott elhangzottakat újságcikkekben idézze.

Az Átlátszó ugyanakkor továbbra is jó kezdeményezésnek tartja a munkacsoportot, ahol a civil watchdog szervezetek is elmondhatják a javaslataikat az állami szereplőknek, és számon kérhetik az antikorrupciós intézkedések megvalósítását. A munkacsoportban való részvételünk nem az antikorrupciós intézkedések elismeréséről, hanem azok számonkéréséről szól. Továbbra is napirenden szeretnénk tartani például az egyes kiemelt állami szervek sajtókapcsolatainak, pontosabban egyes sajtótermékek diszkriminációjának a vizsgálatára vonatkozó civil javaslatunkat, amely a tavalyi évben nem kapott támogatást az állami oldal részéről.

Megosztás