kegyelmi botrány

Milliárdos árbevételű cégben tűnt fel a bicskei pedofilügy másodrendű elítéltje

A felfüggesztett börtönre ítélt volt nevelő erős kapcsolati tőkével rendelkezett, korábban önkormányzati céget is vezetett, ami később az egyik Mészáros Lőrinc-féle cég munkatársához kerülhetett. Egy másik cége négy év alatt összesen egymilliárd forint feletti árbevételt könyvelt el. Céges iratok és helyi forrásaink beszámolói alapján bemutatjuk, mit lehet tudni a bicskei ügy másodrendű vádlottjáról, K. Béláról.

Még véget sem ért a bicskei gyermekmolesztálási per, amikor 2017 végén Oroszlányban bejegyeztek egy szövetkezetet, ami hamarosan több százmilliós árbevételre tett szert. A szövetkezet elindításánál a bicskei pedofilügy elítéltje, Kunstár Béla játszott kulcsszerepet, ügyvezetőként azonban nem ő írta alá a papírokat, hanem egy az alapításkor még csak 19 éves fiatal. Az Átlátszó forrásai szerint Kunstár Bélának kiterjedt kapcsolati hálója volt, forrásaink szerint jól ismerték a környékbeli üzleti körökben és közhivatalokban, és volt rá példa, hogy a gyermekotthonban nevelkedő fiatalokat strómanságra próbálta rávenni.

Rendkívül enyhe büntetés több kiskorú zaklatásáért

A bicskei gyermekotthonban történt pedofil bűncselekmények, majd kegyelmi ügy után egy ország ismerte meg K. Endre (Kónya Endre) és V. János (Vásárhelyi János) nevét.  Vásárhelyi, az otthon volt igazgatója több ott nevelt kiskorú szexuális molesztálása miatt került börtönbe. Kónya Endre igazgatóhelyettesként próbálta eltussolni a bűncselekményeket, ezért kényszerítés miatt ítélték börtönre, míg a Novák Katalin köztársasági elnök bukásához vezető botrányt kirobbantó elnöki kegyelemben nem részesült.

29467409 51bd4180d87e60e91a17aa202308140a X

A bicskei per elítéltjei – fotó forrása: Index.hu

K. Endrénél és V. Jánosnál jóval kevesebb szó esett az ügy másodrendű vádlottjáról, K. Béláról, akit szexuális visszaélés miatt ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre. K. Béla 2015-2016-ban dolgozott nevelőként a bicskei gyermekotthonban, ennek során négy kiskorú fiút molesztált. A Telex által idézett vádirat szerint az áldozatokat

„orális szexre vette rá, fenekükhöz nyomta a péniszét (…) olyan is előfordult, hogy az otthon gárdonyi üdülőjében egy vele egy szobában lévő tizennégy éves fiúnak a takarója alá nyúlt, először a combját, majd a nemi szervét simogatta. A fiú ezt hagyta neki, mert hallotta, hogy a nevelő másokkal is csinált ilyet pénzért cserébe.”

A legalább négy áldozatot zaklató K. Béla (teljes nevén Kunstár Béla – a férfi ezen a néven azonosítható a magyarorszag.hu-ról elérhető pedofilnyilvántartásban) többek szerint rendkívül enyhe büntetést kapott: az áldozatok ügyvédje és az egyik sértett is botrányosnak nevezte, hogy az elkövető csak egy rövid felfüggesztett börtönbüntetést kapott: 1,5 évet 3 évre felfüggesztve.

Az Átlátszó forrásai szerint a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az aktusok úgymond konszenzuálisak voltak (bár kérdéses, hogy egy ilyen alárendeltségi viszonyban, mint a nevelt-nevelő viszony lehet-e kölcsönös beleegyezésről beszélni), és azt sem kellő súllyal vette figyelembe az ítélet, hogy több alkalommal, több áldozattal szemben követett el bűncselekményt.

Kónya Endre és Vásárhelyi János jó politikai és egyházi kapcsolataival sokat foglalkozott a média, az Átlátszón is megírtuk, hogyan tűntek el az internetről olyan anyagok, ahol a két férfi politikusokkal közösen szerepelt. Kunstár Béla kapcsolati hálózatáról azonban jóval kevesebb szó esett.

Kunstár Béla családja szülővárosban, Csákváron köztiszteletben állt, a megyei KESMA-lap, a Feol többször is írt róluk. Apja, idősebb Kunstár Béla hosszú évekig volt tanár, munkájáért 2023. márius 15. alkalmából megkapta a Csákvárért díjat, az ő felesége, Kunstár Béláné pedig 2019-ben, szintén március 15-én kapta meg ugyanezt a városi elismerést. A Feol cikke szerint mindketten a Református Egyház tagjai, és a férj presbiter, míg felesége kántor volt a csákvári református gyülekezetben.

Az ifjabb Kunstár Béla nyilvános Facebook-oldala a cikkünk készítésekor még elérhető volt, de ezen semmi nem utalt arra, hogy ő lett volna a bicskei gyermekotthon szexuális visszaélésért elítélt nevelője.

Kunstár Béla adatlapja a magyarorszag.hu-n elérhető, gyermekeket sértő bűncselekmények elkövetői adatbázisában

Kunstár Béla adatlapja a magyarorszag.hu-n elérhető, gyermekeket sértő bűncselekmények elkövetői adatbázisában

Ha azonban összehasonlítjuk a fényképeit a pedofil-adatbázisban található rendőrségi fotóval, könnyen azonosítható, hogy ugyanarról a férfiről van szó. Az Átlátszónak a bicskei pert személyesen követő források, köztük volt nevelőotthoni növendékek is megerősítették, hogy az elítélt nevelőé a Facebook-profil, ami az oknyomozásunk kiindulópontja volt.

Ítélethirdetés után százmilliós bevételű céget gründolt

Kunstár a Facebook-profilon több korábbi munkahelyét is feltüntette, eszerint 2017-től 2022-ig a Profit Partner Szövetkezet munkatársa volt. A cégadatbázisok szerint a Profit Partner Kereskedelmi és Építőipari Szolgáltató Szövetkezetet 2017-ben (vagyis, amikor Kunstárt éppen elítélték a bicskei pedofil-ügyben) jegyezték be a Bicskétől nem messze fekvő Oroszlányban.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján található beszámolókból kiderül, hogy a Profit Partner már az alapítást követő évben jelentős árbevételre tett szert. A következő években tovább nőtt a vállalkozás bevétele, 2021-re már a 400 milliót is meghaladta az árbevétele, négy év alatt több mint egymilliárd forint bevételre tett szert.

 

Ez meglepő teljesítmény annak tükrében, hogy a cég ügyvezetőjeként feltüntetett Bocskor Martin a cég indulásakor még csak 19 éves volt. A cégről mérete ellenére kevés információt találunk az interneten, Kunstár saját oldalán kívül csak néhány kisebb, helyi vállalkozás weboldalán bukkan fel a neve mint az oldal üzemeltetője.

Kunstár anyagi helyzetéről forrásaink rendkívül ellentmondásosan nyilatkoztak: van, aki „ágrólszakadtnak” írta le, míg mások gazdagnak. Egy forrásunk szerint „hazárdjátékos”, üzleti sikerek esetén szórja a pénzt, de voltak időszakok, amikor elszegényedett. Emiatt többen gyanúsnak tartják, hogy hirtelen egy százmilliós bevételű cégnél tűnt fel.

Kunstár azóta eltüntetett Facebook-oldalán szerepelt egy 2018-as, tehát nem sokkal az elítélése után készült fotó, ahol a volt nevelő egy Lamborghinivel, állítása szerint a sajátjával pózol. Egy ilyen autó ára 60- 130 millió forint közé tehető.

Lambo

A nevelőotthonban megismert gyerekekkel is üzletelt, strómanként használhatta őket

A bicskei gyermekotthon korábbi lakói megerősítették az Átlátszónak, hogy Kunstár Béla nevelőként is sokféle vállalkozásban volt aktív. Mint mondták, „mindig csencselt valamivel”, egy időben egy olyan vállalkozásban volt benne, ami porszívózsákokat és illatosítószereket árult. De volt, hogy autójában egy csomagtartónyi óvszerrel jelent meg: Székesfehérvárra, Csákvárra, Szlovákiába járt, ahol „jó autókkal járó” emberekkel találkozott.

Az egyik bicskei önkormányzati képviselő szerint Kunstár személyesen nem volt a kormánypártok szimpatizánsa (ezt erősíti Facebook-profilja, ezen többször ellenzéki tartalmakat osztott meg), de „pragmatikus embernek” tartja, aki próbált jóban lenni a befolyásos figurákkal, pártállástól függetlenül.

Forrásaink szerint Kunstár az üzleteibe a nevelőotthoni gyerekeket is megpróbálta bevonni: több cégbe diákmunkásként jelentette be a tizenéves gyerekeket.

Volt gyermekotthoni neveltek érdeklődésünkre azt mondták, volt, akiket azért fizetett, hogy az interneten hirdessenek neki termékeket. Elmondásuk szerint jól látszott, hogy Kunstárt kiemelt ügyfélként kezelik a bicskei hivatalokban. „A kormányablakban és a munkaügyi központban soron kívül mehettünk be, amikor vele voltunk ügyet intézni” – magyarázta egyikük.

Mint mondták, arra is volt példa, hogy a fiatalokat megpróbálta rávenni, hogy céges papírokat írjanak neki alá. Itt térjünk vissza a későbbi cégre, a Profit Partnerre is: a Kunstárt ismerők szerint egyáltalán nem lenne meglepő, ha ez esetben is egy anyagilag kiszolgáltatott fiatalt vett volna rá, hogy strómanként írjon alá neki – elmondásuk szerint korábban arra is volt példa, hogy adótartozással terhelt céget próbált rásózni valakire.

Egyik forrásunk felismerte a most 24 éves Bocskor Martint, a Profit Partner ügyvezetőjét:

mint mondta, ő is járt a gyermekotthonban Kunstár oldalán, és arra próbálta rávenni a bentlakókat, hogy az életkezdési járadékukkal lépjenek be Kunstár egy ingatlanos bizniszébe

– úgy véli, hogy a volt nevelő strómanként használhatta a fiatalembert.

Bocskor Martinról és Kunstár Béláról a Facebookon közös fotó is található, ezen Németországban láthatók sörrel a kezükben.

Az egykori nevelőotthoni gyerekek elmondták, őket is meglepte, hogy Kunstár időnként saját zsebből vitte el őket étterembe, vagy táborozni – azt ők is tudták, hogy erre nem a szerény nevelői fizetéséből tellett. Elmondták azt is, hogy az ilyen alkalmakat rendszeresen kihasználta arra, hogy szexuálisan közeledjen a fiúkhoz: alkohollal itatta őket, meztelen birkózásra és hasonló szexuális játékokra próbálta rávenni őket.

A Facebookon keresztül megkerestük Kunstár Bélát és a Profit Partner ügyvezetőjeként feltüntetett Bocskor Martint is: azt szerettük volna tőlük megtudni, milyen tevékenységet végzett a cég, honnan származtak a bevételei, milyen üzleti partnereknek nyújtott szolgáltatásokat.

Bocskor Martin azt válaszolta: „semmi köze nincs ezekhez az információkhoz rajtam és az adóhatóságon kívül senkinek, így nem válaszolok.” Kunstártól nem érkezett válasz, sőt, az üzenetünk megérkezése után még a Facebook-fiókját is elérhetetlenné tette.

Önkormányzati cégnél indult a pályafutása

A céges adatbázisokban további információkat találtunk arról, hogy Kunstár a bicskei molesztálási ügy kirobbanása előtt milyen cégekben volt érintett – itt szintén érdekes kapcsolódásokat láthatunk. 2013 és 2017 között például ő volt az ügyvezetője a Pátkai Piac Szövetkezetnek. Ezt a céget a pátkai önkormányzat indította el, célja a környékbeli vállalkozások, szakemberek támogatása, illetve hátrányos helyzetű emberek segítése a vállalkozás felé.

Pátka polgármestere, Nagy Dániel kérdésünkre megerősítette, hogy valóban Kunstár Béla vezette a szövetkezetet, ő ugyanis korábban az önkormányzat alkalmazásában is állt, mint szociális ügyintéző.

A polgármester úgy fogalmazott, Kunstár „örökmozgó típusú ember”. Tudták, hogy megvan a végzettsége (államigazgatást tanult az egyetemen) és a kapcsolati tőkéje egy szociális szövetkezet létrehozásához. A polgármester elmondása szerint a szövetkezethez valóban sokan csatlakoztak, azonban 2015 körül, amikor már úgy tűnt, a szövetkezet képes önállóan is működni, az önkormányzat lemondott tulajdonhányadáról, így ezután nem követték nyomon a cég tevékenységét. A bicskei gyermekotthoni botrány ezt követően robbant ki.

A Pátkai Piac Szövetkezetben résztvevő vállalkozók nagy része 2017-re kilépett a szövetkezetből. Nem sokkal később megalakult a Profit Partner Szövetkezet; az Átlátszónak az egyik oroszlányi kisvállalkozó azt mondta, hogy a pátkai piacos vállalkozói kör nagy részével együtt ekkor átlépett az új, oroszlányi szövetkezetbe.

Forrásunk elmondása szerint a pátkai szövetkezetben építőipari vállalkozások mellett tagok voltak zenével foglalkozó vállalkozások is (Kunstár Béla maga is zenélt, és kiterjedt kapcsolatai voltak ilyen körökben is). Előbbiek átmentek az új szövetkezetbe, utóbbiak maradtak  a régiben, amely Művészellátó Szövetkezet néven működött tovább.

Ceghalo

A cikkben szereplő cégek és személyek kapcsolati hálója – Átlátszó infografika

Mészáros-cég menedzseréhez kerülhetett a korábbi cége

A Művészellátó Szövetkezet fő tevékenysége a Profit Partnerhez hasonlóan a  PR-Kommunikáció; egy alcsútdobozi címre van bejelentve, új ügyvezetőkkel. Kunstár papíron 2017 végén szállt ki a cégből, ugyanekkor alakult meg a Profit Partner, ami úgymond átvette a pátkai piacos vállalkozókat. A Művészellátó 2022-es beszámolója már nem elérhető, idén pedig a cégbíróság kényszertörlési eljárást indított ellene, adószámát felfüggesztették, az üzletszerű működéstől eltiltották.

A Művészellátó Szövetkezet ügyvezetőjeként jelenleg Szabó Dánielt tünteti fel a cégadatbázis. Róla kis utánajárással kiderül, hogy korábban főiskolai tanár volt, majd az alcsúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokhelyettese lett és Bicskén szolgált. A „Szabó Dániel, Alcsútdoboz” LinkedIn-profil szerint annak tulajdonosa korábban a Budapest Business School tanára volt, jelenleg pedig a Radio Sales House Kft. stratégiai fejlesztési menedzsereként tünteti fel magát.

A Radio Sales House Kft. (RHS) Mészáros Lőrinc régebbi cégei közé tartozik, még abban az időben alapították, amikor Mészáros Felcsút polgármestere volt.

Az RSH az Atmedia és HGY Invest közös leányvállalata. Előbbi Krskó Tibor kormányközeli üzletember, utóbbi Habony Árpád hitelezője, a Mandiner tulajdonosa, Tombor András érdekeltsége volt, majd később Mészáros Opus Global Nyrt-je is megjelent tulajdonosként az Atmédiánál.

Az Opten cégadatbázisa a Művészellátó Szövetkezet székhelyeként ugyanazt a címet tünteti fel, amit Szabó Dániel, illetve házastársa, Bordás Emese használ. Bordás Emese szintén a NER-es céges szférában mozog, ő a vidékfejlesztési projekt menedzsere a Völgy Vidék Közösségnek. Ez a szervezet a térség önkormányzatait, vállalatait, civil szervezeteit fogja össze, és a térség EU-s és állami támogatásainak szétosztásában volt szerepe.

Szabó Dánielt a Facebookon próbáltuk kérdezni Kunstár Béla egykori cégének történetéről, és arról, hogyan került át Alcsútra a cég, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ, és ő is letiltotta a fiókján az üzeneteket.

Kunstár Béla korábban feltűnt további két cégben is: az egyik a Subrosa Info Kft., amely az említett porszívós bizniszhez kapcsolódott. Kunstár 2018-ig vezette a céget, ekkor 10-20 millió forintos árbevételt jelentett, majd később új vezetőkkel Győrbe került át a székhelye.

Egy másik cég, a bicskei Bakon Vill Kft. egy kis árbevételű, villanyszereléssel foglalkozó vállalkozás volt, amely ma Konrád Manufaktúra néven, agrárcégként működik. Forrásaink a Konrád-családot Bicske fontos fideszes potentátjaiként írják le, a család cégei több közbeszerzést is megnyertek. Egyik beruházásukra, a Magyar Kamra Pálinkaházra a magyar állam félmilliárd forint támogatást adott, és átadásán Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára is jelen volt. Konrád Viktória az Átlátszó kérdésére azt mondta: vállalatának nem volt köze Kunstár Bélához.

„A gyermekpedofília minden formáját elítéljük, mélyen együtt érzünk az áldozatokkal. Az Ön által feltett kérdésekre érdemben válaszolni nem tudunk. Cégünk tulajdonba kerülésem óta viseli családunk nevét, azt megelőzően teljesen más tulajdonossal, ügyvezetővel, tevékenységgel és cégnévvel működött, melyre tekintettel Kunstár Béla nem volt ügyvezetője a Konrád Manufaktúra Kft.-nek” – írta.

Kunstár Béla a cégadatok szerint valóban nem volt a vállalat ügyvezetője, amikor Konrád Viktória átvette azt a korábbi tulajdonostól, Bakó Istvántól.

Zubor Zalán

Megosztás