göd

Feljelentést tett a gödi polgármester: szerinte vagy környezetkárosítás, vagy rémhírterjesztés történik

Felkavarta az állóvizet Gödön az a minap megjelent cikkünk, amely a Samsung-gyár által kibocsátott rengeteg mérgező oldószerről és az üzem dolgozóinak súlyos veszélyeztetéséről szólt. A gödi polgármester rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen: szerinte ha a cikkeink igazak, akkor környezetkárosítás zajlik, ha viszont nem, akkor közveszéllyel fenyegetés vagy rémhírterjesztés történik.

Február 20-án jelent meg a gödi akkumulátorgyárról szóló legutóbbi anyagunk, melyben többek között a Samsung SDI gödi üzeme által légszennyező anyagként kibocsátott nagy mennyiségű, magzatkárosító oldószerről számoltunk be. Cikkünk, melyet több hírportál is megosztott, élénk reakciókat váltott a közösségi média különböző felületein: több gödi és környékbeli (fóti, dunakeszi) Facebook-csoportban reagáltak a helyiek az írásban szereplő adatokra.

Göd polgármestere, a Fidesz által támogatott Kammerer Zoltán (független) a saját közösségi politikusi oldalán pedig két nappal később bejelentette, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a cikkünkben megjelent állítások miatt. Posztjában azt írta:

„A városunkban működő Samsung SDI gyár működésével kapcsolatosan több olyan adat és kijelentés jelent meg a sajtóban a napokban, amely joggal nyugtalanít és kelt félelmet a gödiekben. A város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó.”

 

Több cikkünkre hivatkozik

Február 26-án a gödi önkormányzat honlapján meg is jelent a feljelentés teljes egészében. A dokumentum elején, a „Tényállás” leírásában Kammerer a február 20-i, a légszennyező-adatokról szóló írásunk mellett további négy, az Átlátszón korábban megjelent cikkre hivatkozik, s azok szövegéből hosszan idéz. 

Feljelentéscikkek

A gödi polgármester által tett feljelentésben behivatkozott Átlátszó-cikkek. (Forrás: feljelentés)

A hivatkozott cikkek közül 2022-ben jelent meg a gödi kutakban kimutatott szennyező anyagokról szóló írásunk, valamint a Samsung-gyár eltitkolt hatósági adatai ügyében lefolytatott bírósági perről szóló cikkünk. Hivatkozik a feljelentés az Átlátszónak arra az anyagára is, melyben megírtuk: a sikeresen kiperelt hatósági iratokból kiderítettük, hogy az akkumulátorgyár területén nem voltak monitoring kutak és éveken át nem vizsgálták a talajvíz állapotát. Emellett szerepel az idézett cikkek közt a SungEel Kft. tevékenységével foglalkozó azon írásunk is, melyben arról számoltunk be, hogy a nikkel határértékének kétezerszeresét mérték a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban. 

 

Kammerer szerint „most kiderül az igazság”

A feljelentés végén olvasható jogi minősítés szerint amennyiben a tényállásban rögzítettek, azaz a cikkeinkben szereplő állítások valósnak bizonyulnak, akkor „környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja” merül fel. Ha viszont az írásaink a nyomozó hatóságok szerint részben vagy egészben valótlanságot tartalmaznak, akkor a cikkekben szereplő állítások a „közveszéllyel fenyegetés”, vagy a „rémhírterjesztés” bűntette gyanújának megállapítására lehetnek alkalmasak.

Felj.jogiminősítés

Részlet a feljelentés szövegéből.

Kammerer Zoltán a feljelentés tényét ma egy újabb Facebook-posztban tudatta a nyilvánossággal. „Nekem a gödiek biztonsága az első, az itt élők megérdemlik, hogy tisztán lássanak” – olvasható a posztban, ami azzal a kijelentéssel zárul: A feljelentésem alapján most kiderül az igazság.”

Nekem a gödiek biztonsága az első, az itt élők megérdemlik, hogy tisztán lássanak. Ezért, ahogy a múlt héten jeleztem,…

Közzétette: Kammerer Zoltán – 2024. február 26., hétfő

 

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: Kammerer Zoltán gödi polgármester (Forrás: Facebook). Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. 

Megosztás