sajtóelhárítás

Titkolja egy 477 milliós beruházás részleteit a soproni erdőgazdaság

Csak olyan egyszerű dolgokat szerettünk volna megtudni, hogy hány fát vágtak ki a látogatóközpont miatt, hány állat él a vadasparkban, és mekkora árbevételre számítanak az Erdő Háza nevű létesítményben, de egyelőre még nem sikerült. Az illetékes erdőgazdaság ugyanis megtagadta a közadatigénylésünket arra hivatkozva, hogy szerintük egy közérdekű vagyonkezelő alapítványra (KEKVA) nem vonatkozik az Infotörvény, nekik pedig a Soproni Egyetemet működtető alapítvány a tulajdonosuk, ezért nem kell válaszolniuk. Ez az első eset, amikor egy KEKVA tulajdonában lévő cég próbál kibújni a közadatok kiadása alól, de nem hagyjuk, a NAIH-hoz fordultunk.

A Sopron környéki erdőket kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) az 1993-as megalapítása óta állami tulajdonban volt, de a Fidesz-kormány 2021. február 15-től nagyvonalúan a Soproni Egyetemért Alapítványnak (SEA) adta több más ingatlannal együtt. Erre a fideszes soproni önkormányzat lapja szerint azért volt szükség, hogy „megfelelő gyakorlati lehetőséget biztosítson a természeti erőforrások fenntartható kezelésének oktatását középpontba állító intézmény hallgatói számára”.

A 2020-as törvénnyel létrehozott, de csak 2021-ben bejegyzett SEA egyike a kormány által alapított közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA), kuratóriumának elnöke Csányi Sándor, és a TAEG mellett ingatlanokat is kapott ingyen.

477 milliós Erdő Háza, nagy részben EU-s pénz

A Soproni Eegyetemet működtető alapítvány birtokába került TAEG összesen 17 420 hektár erdőt kezel, emellett tevékenységének része a csemetetermesztés, a fakitermelés, tűzifaárusítás, fafeldolgozás és vadgazdálkodás is. Tavaly augusztus elején pedig megnyitották az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot és Vadasparkot, amely közel két hektáros területen található. A beruházás a Muckon (522 méter) valósult meg, az egykori határőrség helyén.

Kissé kacifántos módon a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kapott az „Alpokaljai kalandozás a Sopron-Fertő térségében” fantázianevű projektre (egy GINOP-program részeként) a kormánytól 477,6 millió forintot, aminek 85 százaléka európai uniós támogatás, 15%-a pedig magyar közpénz. Az MTSZ azonban csak a projektgazda volt, a kivitelezés a TAEG és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében készült el. Az ünnepélyes megnyitón pedig Nagy István agrárminiszter is részt vett.

Szalagátvágás az Erdő Háza megnyitóján, bal szélen Sándor Gyula, a TAEG vezérigazgatója, jobbról a második Nagy István agrárminiszter (forrás: MTSZ)

Nem akarnak válaszolni az adatigénylésre

Bő egy hónappal a megnyitó után, 2021. szeptember 9-én beadtunk a TAEG-nek egy közadatigénylést, amelyben kikértük a projekt műszaki leírását, továbbá megkérdeztük, hogy a látogatóközpont kivitelezése során/miatt milyen és mennyi fát vágtak ki és mennyit ültettek, illetve hány állat él a vadasparkban, és hogyan kerültek oda (befogás, nevelés, egyéb). Arra is rákérdeztünk emellett, hogy mekkora árbevételre és fenntartási költségre számítanak az Erdő Háza projekt kapcsán, és készült-e előzetes hatástanulmány a projekt megkezdése előtt. Kértük, hogy ha készült hatástanulmány, azt szíveskedjenek elküldeni részünkre.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Bő egy hónapig nem történt semmi, ezért október 18-án küldtünk egy emlékeztető üzenetet a TAEG-nek. Ezt követően végre reagált megkeresésünkre az erdőgazdaság: Sándor Gyula vezérigazgató azt közölte, hogy a társaság egyedüli részvényese 2021. február 15-től a Soproni Egyetemért Alapítvány (SOE), és ez a tény – szerinte – mentesíti őket a válaszadási kötelezettség alól.

„A TAEG Zrt. ennek megfelelően állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot nem lát el, így nem tartozik a hivatkozott törvény hatálya alá. Fentiekre tekintettel az Ön közérdekű adatigénylése nem megalapozott” – írta a vezérigazgató.

Egyáltalán nem értünk egyet ezzel a véleménnyel, hiszen a TAEG-et birtokló Soproni Egyetemért Alapítvány egy KEKVA, vagyis közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány, tehát egyértelműen közfeladatot lát el – ez a róla szóló jogszabályban, és a KEKVA-törvényben is szerepel. Erre tekintettel panaszt tettünk a TAEG ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) az adatigénylésünk megtagadása miatt. Ha lesz valami érdemi fejlemény az ügyben, beszámolunk majd róla.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: az Erdő Háza a levegőből (fotó: MTSZ)

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás