üllő

Pótmagánváddal kerül bíróság elé a víziközműves zsarolás, a sértett a választáson is elindul

A bíróság befogadta Fricsovszky-Tóth Péter zsarolás miatt beadott vádindítványát – tudatta a férfi az Átlátszóval. Tavasszal írtunk arról, hogy jogerős bírósági ítélet szerint az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat több működésbeli hibát vétett. Amikor Fricsovszky-Tóth Péter a lakossági összefogás élére állt, megfenyegették. Feljelentést tett és nyomozás indult zsarolás gyanúja miatt, de az eljárást megszüntették. Az aktivista ezt követően fordult a bírósághoz. Fricsovszky-Tóth Péter időközben úgy döntött, hogy megméretteti magát az önkormányzati választáson, amelyen az Üllő Te Vagy szervezet polgármester-jelöltjeként indul.

Mint korábban megírtuk, FricsovszkyTóth Péter aktívan érdeklődő civil állampolgárként úgy vette észre, hogy az üllői víziközmű-társulat működése problémás, valamint, hogy az ingatlanonként fizetendő 1,3 millió forintos közművesítési díj, és az évi 8 millió forintos működési költség irreálisan magas.

Fricsovszky-Tóth Péter 2015-ben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy tagként a törvényben meghatározott módon a víziközmű-társulat elnöke lehessen. A megfelelő számú szignó össze is jött. Majd a férfit egy, a polgármester irodájába szervezett találkozón megfenyegették, erről korábbi cikkünkben olvashat:

Így fenyegetőzött egy víziközmű-társulat vezetője, amikor számon kérték rajta a törvényes működést

Jogerős bírósági ítélet szerint az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat nem az arra kötelezettektől akarta behajtani az 1,3 millió forintos társulati hozzájárulás díját, illetve a beszedett pénzekből nem csak a víz- és csatornahálózatot kiépítését akarta finanszírozni, hanem a teljes közművesítést és az útépítést is. Amikor ezt az egyik érintett lakó kifogásolta, durván megfenyegették.

A rendőrség és az ügyészség szerint semmi sem történt

A rendőrség azonban nem látta annyira fenyegetőnek a rejtett kamerával rögzített beszélgetést. Miután a monori kapitányság kizáratta magát az ügyből, a Ceglédi Rendőrkapitányságra került át az eljárás. Ott néhány hónap után, 2019 áprilisában megszüntették a zsarolás gyanúja miatt elrendelt nyomozást.

A határozat szerint „mindkét félnek lehetősége nyílik elmondani a saját álláspontját. Sem a beszélgetés hangneméből, a résztvevők hozzáállásából illetve a körülményekből sem lehet arra következtetni, hogy Szabó Zsolt illetve Szikora Gábor fenyegetően lépett volna fel Fricsovszky-Tóth Péterrel szemben.”

Majd hozzátették azt is, hogy „a feljelentő által kiragadott mondatok az előzmények illetve a beszélgetés körülményeinek ismeretében átvitt értelmet nyernek és nem fenyegető jellegűek. A felvétel tanúsága szerint Fricsovszky-Tóth Péter nem tiltakozik az ott elhangzottak miatt, esetleges felháborodásának nem ad hangot.”

A rendőrök megjegyezték még azt, hogy a beszélgetés azért sem értékelhető fenyegetésnek, mert három év telt el a történtek és a feljelentés között.

Fricsovszky-Tóth Péter nem hagyta annyiban a nyomozás megszüntetését, és panasszal élt a Monori Járási Ügyészségen. Eredménytelenül. Ezek után a férfinak egy lehetősége maradt, mégpedig az, hogy pótmagánvádlóként lépjen fel, amit meg is tett. Vádindítványt nyújtott be a Monori Járásbíróságra Szabó Zsolttal és Szikora Gáborral szemben zsarolás miatt.

Az Átlátszó birtokában lévő beadványban Fricsovszky-Tóth és jogi képviselője, Barcsi István hangsúlyozta: a Legfőbb Ügyész több esetben kijelentette és a Kúriának is van több olyan döntése, amely szerint nem hallgatható ki tanúként az a személy, aki az adott eljárásban szóba jöhet, mint gyanúsított. Ehhez képest látható, hogy az őt megzsaroló személyeket tanúként vonták be az eljárásba.

Ráadásul a sértett pontosan megnevezett személyek ellen tett feljelentést, a rendőrség viszont ismeretlen tettes elleni eljárásról írt a nyomozást megszüntető határozatában.

A vádindítvány szerint az indokolásban foglaltak sem felelnek meg a felvételen elhangzottaknak, több esetben alapvetően pontatlan, hiányos és téves következtetéseket von le a nyomozóhatóság.

„A 2. felvétel 16. percében Szabó Zsolt életveszélyesen megfenyegette személyemet és családomat, s ennek semmilyen szinten nincsen köze a társulathoz.”

Így fenyegetőzött egy víziközmű-társulat vezetője, amikor számon kérték rajta a törvényes működést from atlatszo.hu on Vimeo.

Kifogásolta Fricsovszky-Tóth Péter azt is, hogy a rendőrség szerint a bűncselekmény hiányát bizonyítja az is, hogy megzsarolása közben, illetve utána nem tiltakozott. A férfi kielemelte a bíróságnak, hogy ha a nyomozás során „megfelelő szövegértési képesség birtokában hallgatták volna meg a felvételt”, akkor bizony a tiltakozását is hallaniuk kellett volna.

Mindezek mellett a nyomozóhatóság nem vette figyelembe „azt a leadott bizonyítékot sem, mely szerint az eset után nem sokkal, 2016. február 29-én már fizikai inzultust is elszenvedtem Szabó Zsolttól, amit videofelvétel és tanúvallomások is bizonyíthatnak”. A magánvádló arra utal, hogy utóbb egy közgyűlésen Szabó meglökte a civil aktivistát.

„Összességében tehát megállapítható, hogy a jelen panaszommal támadott határozatot úgy hozta meg a nyomozóhatóság, hogy a rendelkezésére álló tényekből téves következtetéseket vont le, vagy egyáltalán nem vont le következtetéseket, indoklása hiányos, iratellenes és messzemenően okszerűtlen, következésképpen jogsértő” – zárta Fricsovszky-Tóth a vádindítványát. Amit augusztus végén a Monori Járási Bíróság be is fogadott.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Fricsovszky-Tóth Péter felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás