bűnügy

Lázár János az ex-főtitkárt vonná felelősségre a Tenisz Szövetségnél eltűnt milliárdok miatt

Július óta Lázár János (Fidesz) a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) új elnöke, aki Szűcs Lajost (Fidesz) váltotta, és újabb bűnvádi eljárást indított a szövetség eltűnt milliárdjai miatt. 2018-ban ugyan már történt büntető feljelentés a pénzügyi visszaélések gyanúja miatt, de két év alatt gyanúsítotti kihallgatás sem történt az eredeti feljelentés nyomán – tudta meg a Fővárosi Főügyészségtől az Átlátszó, mert az ügy egyelőre „felderítési szakban” van. A NAV-nál, ahol a nyomozás folyik, folyamatban lévő ügyről semmit nem nyilatkoznak, így azt sem lehet tudni, ha két év alatt nem sikerült gyanúsítottat találni a könyvvizsgálói jelentés és benyújtott bizonyítékok alapján, mennyiben segíti a felderítést, hogy Lázár János Richter Attilát, a szövetség leváltott főtitkárát nevezte meg felelősnek a feljelentésben.

Támogatási kampány

A MIVAS (Miskolci Vasudvar Tenisz Sportegyesület) megbízásából 2018-ban feljelentést tevő ügyvéd, dr. Visontai Csongor „ismeretlen tettes” ellen tett feljelentésében kifogásolta, hogy a Magyar Tenisz Szövetség gazdálkodásában bűncselekmények gyanúja merülhetett fel, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közbeszerzési eljárások mellőzése miatt több eljárást is indított a szövetség ellen, ami, ha megalapozottnak bizonyul, bírságok kiszabását és pénzvisszafizetési kötelezettséget vonja maga után, és ezzel kárt okoz az MTSZ-nek.

Ma már bizonyos, hogy a Szövetségnek 1 milliárd forintot vissza kell fizetnie az EMMI-nek a pontatlan elszámolások és a be nem fogadott számlák miatt.

Visontai Csongor Temesvári Andrea teniszező férje, aki a nyolcvanas években női párosban Grand Slam győztes volt, 1986-ban Martina Navratilovával Roland Garrost nyert, 2000-2004 között a magyar női teniszválogatott edzője volt, jelenleg a Sportmax Teniszcentrum vezetője. Temesvári Andrea már 2016-ban egy úgynevezett „belső ellenzéki” csoporthoz tartozott a Szűcs-Richter vezetéssel szemben. Többekkel egyetemben, például a most megválasztott alelnökkel, Markovits Lászlóval a „Tiszta Tenisz” mozgalmat képviselték.

Az Átlátszó már 2018-ban megírta, hogy a Magyar Tenisz Szövetség működésével kapcsolatban folyamatosan érkeztek észrevételek arról, hogy magáncégek gazdagodnak az állami támogatásokból.

Magáncégek gazdagodnak a Magyar Tenisz Szövetség állami támogatásaiból egy tagszervezet feljelentése szerint

Az elrendelt nyomozásra hivatkozva utasította vissza a megkeresésünket a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) főtitkára, Richter Attila. A sportszövetség működésével, a gyanús gazdasági ügyek miatt kitört botránnyal kapcsolatos kérdéseinkre a szervezet felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sem reagált. A birtokunkba került feljelentésben foglaltak igazságtartalmának kiderítésére közérdekű adatigénylésekkel fordultunk a tenisz szövetséghez.

Az Átlátszó most megkereste Markovits Lászlót, a jelenlegi alelnököt, hogy nyilatkozzon a korábbi ügyek miatt kialakult helyzetről, de az alelnök jelezte, hogy Lázár Jánossal egyeztetve csupán az alábbi, sms-en eljuttatott nyilatkozatot vállalja:

„A múltbeli anomáliák feltárása a hatóságok feladata, amihez a tisztújítás óta minden tőle telhető segítséget megadott az új elnökség. A testület mostantól a jövő építésével foglalkozik, a megújulási folyamat elkezdődött, a 2021-es évet kizárólag ennek szeretnénk szentelni.”

Lázár a volt főtitkárt hibáztatja

Lázár János augusztus közepén a szövetség honlapján jelentette be, hogy haladéktalanul büntető feljelentést tesz Richter Attila volt főtitkár ellen, mert elnökségi határozat, fedezet és szerződött helyszín hiányában kötötte meg az EBX- IMG LLC céggel a szerződést a WTA 250-es torna magyarországi megrendezésére, egyben kéri a hatóságot, hogy vizsgálja meg a Business Networks International Ltd. és az Emotion Gmbh cégekkel ugyancsak Richter Attila volt főtitkár által kötött ügyleteket is.

A feljelentés alapján Lázár János Richter Attilát (39),  a szövetség ex-főtitkárát, egykori teniszoktatót, jelenleg az Európai Tenisz Szövetség (ETSZ) alelnökét, nemzetközi versenyek (ATP/WTA/ITF) sportigazgatóját  vonatná felelősségre. Richter újra beadta  jelölését az ETSZ alelnöki posztjára, de az MTSZ jelezte, vegyék le a jelöltek listájáról, mert a szövetség elhatárolódik tőle, ha bármilyen posztra jelölteti magát – itthon  és külföldön.

Richter Attila nemzetközi tenisz-piaci beágyazottságát azonban mutatja, hogy a bűnvádi feljelentésektől függetlenül egy kazah tenisztorna tornaigazgatója lett a közelmúltban. A kazah fővárosban, az egymillió lakosú Nur-Sultan-ban egy 273 345 dollár összdíjazású férfi viadalt rendeznek, amelynek a hírek szerint a tornaigazgatója Richter Attila lesz.

Richter kiterjedt nemzetközi kapcsolatait mutatja egy angol nyelvű szerződés is, amelyet a Magyar Tenisz Szövetség nevében kötött a bolgár Stefan Tzvetkovval, a Business Networks International Ltd. (BNI)  képviselőjével 2018. július 27-én. A szerződés kezdete 2019. január 1.,  a lejárata 2021. december 31-e, és éves díjazása 570 000 Euró. A szerződés tárgya WTA (női tenisztorna) és ITF (férfi) tornák Magyarországra hozatalának elősegítése. Stefan Tzvetkov a bolgár tenisz szövetség elnöke volt.

Két éve nyomoz a NAV, gyanúsított még nincs

Szűcs Lajos, a korábbi elnök – 2001 óta a FIDESZ parlamenti képviselője, az országgyűlés jegyzője, és két ízben is (2006 és 2014-2015 között) a párt frakcióvezető helyettese – egyelőre nem került a nyomozóhatóságok fókuszába a 2013-ig visszanyúló, pénzügyi visszaélések miatt folyó nyomozásban, pedig 2018 óta folyamatosan támadták őt.

Sávolt Attila válogatott edző például 2018. szeptember 28-i nyílt levelében kifogásolta, hogy a szeptember 26-i közgyűlésen szót sem kaphatott, és többekkel egyetemben őt és a Szűcs-Richter vezetése ellen fellépőket egyszerűen a tenisz szövetség ellenzékének, mintegy „ellenségének” tekintik, akiket csak „önös érdekek vezérelnek”.

Sávolt Attila korábban azt kifogásolta, hogy tanítványának, az utóbbi harminc éve legeredményesebb teniszezőjének, Fucsovics Mártonnak úgy kellett felkészülnie a US Openre, ahol a későbbi győztes Novak Djokovic ellen mérkőzött, hogy itthon nem volt megfelelő pálya, amin készülhetett volna. A Davis Kupa sikerek után pedig az MTSZ nem utalta át nekik a nemzetközi szövetségtől (ITF) a magyar szövetség számlájára érkeztetett mintegy 30 millió forintot.

A két évvel ezelőtti feljelentést első alkalommal visszadobta a NAV, mert szerintük nem történt bűncselekmény – tudta meg az Átlátszó. Később ügyészi tanácsra, a miskolci sportegyesület megbízásából újabb feljelentést tett a megbízott ügyvéd: immár a 9. kerületi ügyészségen, ahol a kiemelt gazdasági büntetőügyekben nyomoznak. A nyomozást az ügyvéd több beadvánnyal segítette az évek folyamán.

Az ügy ügyészi döntés alapján visszakerült a NAV-hoz, ahol két év után még mindig „felderítési szakban” van. Több feljelentést egyesítettek, de gyanúsított egyelőre nincs.

A feljelentésekben a pénzügyi visszaéléseket kifogásolják, hűtlen kezelést és költségvetési csalást valószínűsítenek a könyvvizsgálói jelentések alapján, illetve az EMMI többször kifogásolta a közbeszerzési eljárások mellőzését – tudatta 2019-ben az ügyészséggel Visontai Csongor.

Lázár próbál rendet tenni

Lázár János csődközeli állapotban, a kifosztott szövetséget vette át „válságkezelésre”, és a kifizetetlen számlákról is döntenie kell, mert nyáron a Szövetség számláját inkasszóztatta az A-Z Tenisz Produkció Kft., s ezzel ellehetetlenítette a szövetség működését.

Az Átlátszó birtokába került,  2020. április 23-án kelt közjegyzői okiratból kiderül, hogy az A-Z Tenisz Produkció Kft. nyolc lejárt számla ellenértékét követeli a szövetségtől, 2018. augusztus 1-ig visszamenőleg és 2020. április 23-ával bezárólag.  Ezen a napon a cég nagyvonalúan 151 246 077 forint engedményt tett a szövetség felé. A fennmaradó bruttó 527 375 463 forintot Juhász Gábor, a jelenlegi főtitkár, aki Richter januári leváltása után a tartozás elismerésben korlátozás nélküli jogosultsággal felruházva képviselte a Magyar Tenisz Szövetséget, egy személyben elismerte.

A közjegyzői okirat nyomán így az államtól érkezett 620 millió forint utalást az A-Z Kft. bő 500 millióval megcsapolta.

A cég benyújtott számlái között volt egy 2018. augusztus 14-i keltezésű, 135 890 000 forintos számla, amelynek a teljesítés napja is aznapi és az esedékességi ideje is, vagyis azonnali utalást várt az összegre a kft. az MTSZ-től. A szinte kivétel nélkül 100 millió forint feletti, lejárt követelésű számlák fizetési határideje mindig rövidre szabott volt, egyetlen számlánál sem a piaci viszonyokra jellemző 30-60-90 napos teljesítéssel számoltak a felek.

A jelenlegi főtitkár, Juhász Gábor által elismert tartozás mögötti cég, az  A-Z Tenisz  Produkció Kft. főtevékenysége konferencia, kereskedelmi bemutató szervezés. A 2017. 06. 16-án 3 millió forinttal bejegyzett cég nettó árbevétele 2017 végére, fél év alatt 766,8 ezer forint lett, majd 2018 ban 1,7 milliárd forintra ugrott.

Tavaly megírtuk, hogy további magáncégek is jelentősen gazdagodtak a busásan fizető és gyorsan utaló teniszszövetségi kifizetésekből, például a saját sajtófőnökének cégével is szerződött a szövetség.

A NAV is vizsgálta, miért szerződött a sajtófőnöke cégével a Magyar Tenisz Szövetség

Az Átlátszó birtokában lévő dokumentum szerint a NAV már tavaly vizsgálódott a Magyar Tenisz Szövetségnél és az általa igénybe vett alvállalkozó cégeknél. A sportszövetség elnökét és főtitkárát is nyilatkoztatták arról, hogy miért olyan alvállalkozót vettek igénybe versenyszervezésre, amelynek tulajdonosa a Tenisz Szövetség munkavállalója, sajtófőnöke. Ám akkor az adóellenőrzés mindent rendben talált.

Most újabb 2,5 milliárddal segíti ki az állam a tenisz szövetséget, mondván, a romokon el kell kezdeni építkezni. Az új „konszolidációs” elnökség tagjai közé választották Schmitt Grétát, Schmitt Pál volt köztársasági elnök lányát, és Zwack Sándort is.

A jelenlegi elnökségben mindenkinek van valami köze a teniszhez, Schmitt Gréta is országos bajnok volt – tudta meg az Átlátszó Markovits László alelnöktől, utalva Sávolt Attila edző két évvel ezelőtti nyílt levelére, amelyben sarkosan megfogalmazta, hogy nem a „tenisz ünnepe”, ha az országos szövetség elnökségének alapvetően nincs köze a teniszhez.

„Elnök úr, Ön a tenisz ünnepének tartja azt, hogy egy olyan elnökséget sikerült ismét összeállítani maga mellé (dr. Szűcs Lajos elnök, dr. Bohács Zsolt alelnök, dr. Homonnay Géza, dr. Bársony Farkas, Gém Péter, Dudik János, Viszló Csaba, kiegészülve Richter Attila főtitkárral és Juhász Gábor sportigazgató úrral), akik közül senki soha életében nem ütött a teniszlabdába, még félprofi szinten sem?” – írta Sávolt 2018-ban.

Jön a Fidesz, jön a kánaán

„2011-ig kell egészen visszamenni a történetben, amikor Szűcs Lajost megválasztották a szövetség élére, mondván:  jön a Fidesz, jön a kánaán.” –  nyilatkozta az Átlátszónak a szövetség ügyeit jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrásunk.  – „És ez így is volt, mert 2018-ig a szövetségbe ömlő pénz hetvenszeresére nőtt. Az évről évre érkező milliárdokkal együtt pedig a pénzéhség nőtt.”

A tenisz korábban a többi sportághoz viszonyítva kevés állami támogatást tudott behúzni, mert nem tartozott a sikeres olimpiai sportágak közé Magyarországon. A sportágba áramló állami támogatás viszont 2013 után megsokszorozódott, miután felvették – egyes információk szerint erős lobbizás után – a kiemelt sportági támogatást élvezők körébe. Információink szerint a kormányban Pintér Sándor elkötelezett teniszező, Áder János köztársasági elnök pedig kiváló amatőr játékos.

A szövetségeknek nyújtott támogatások magukban foglalták a Magyar Olimpiai Bizottság által ellátott, kiemelt edzők foglalkoztatásához kapcsolódó költségeket is, de sportlétesítmények fejlesztésére és versenyek szervezésére is jelentős összegeket biztosított az állam. 2017-ben például már 4 milliárd forintból gazdálkodhatott az MTSZ.

2018-ban ennek ellenére a kormányon belül is vita volt, hogy miért kért mégis az EMMI-n keresztül külön 365 millió forintot a Davis Kupa-viadal megrendezésére a szövetség, amelynek helyszíne abszurd módon a Kopaszi gát és a Lurdy Ház parkolója volt: ide tologattak salakot és lelátókat, mert a szigorúan vett szabályok szerint Magyarországnak nem volt olyan teniszpályája, amelyik megfelelne a Davis-kupa világcsoportjára és az ATP250-es teniszversenyekre vonatkozó előírásoknak.

Egyes információk szerint a tenisz nem volt felkészülve sem infrastrukturálisan sem humán erőforrásban, hogy a sokmilliárdos állami támogatást célszerűen és hasznosan költsék el. A kiinduló ötletek között szerepelt egy edzőközpont megépítése és létrehozása, ahová majd a válogatott sportolók mehetnek edzeni, és minden szükséges létesítmény illetve kiszolgáló egység megtalálható majd benne.

A Vasas Folyondár utcai tenisztelepe melletti egykori bányász klub, majd Tálentum Teniszklub telkére esett a választás. Itt épült meg a Nemzeti Edzőközpont (NEK), amely már a kezdetek óta aggályosan működik, mert a milliárdokból épült komplexum kifutója nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, sem a kiszolgáló helyiségek, öltözők, masszírozó szobák nem alkalmasak nemzetközi versenyek fogadására, de még hétvégi szabadidős versenyekére sem, mert elég parkolója sincs a sportközpontnak. Sávolt Attila 2018-as nyílt levelében azt írta, hogy

Richter Attila főtitkár szobája nagyobb volt, mint a konditerem, ahol egy normális futópad sem volt, és nincs szabadtéri kemény pálya, pedig a profi versenyek 70 százalékát ilyeneken rendezik.

A Folyondár utcai beruházáson már több milliárdja elszállt az MTSZ-nek, mégis folytatódtak a kifizetések és az újabb pénzköltések: 2018-ban már a Pénzügyminisztériumnak is szemet szúrt, hogy évről évre többszáz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák megépítésére.

Csúcspolitikai csata

„Ami most megy, az már egy csúcspolitikai csata.” – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő informátor, aki szerint: „Szűcsöt védik, mert erős ütés lenne a FIDESZ-nek, ha kiderülne, hogy 4 milliárd forint tényleg hiányzik a kasszából. Sőt, az összeg a vizsgálat végére több lesz, mert Richter a menesztése előtt még elkötelezte a Szövetséget több százmillió forintra, verseny rendezések ürügyén. Erre ugyan sem kormányzati, sem szövetségi felhatalmazása nem volt, ellenben szerződési fizetési kötelezettséget vonhatnak maguk után a szabályosan aláírt dokumentumok.”

A nyomozó hatóságnak (NAV) hűtlen kezelés és költségvetési csalás ügyében kell vizsgálódnia és bizonyítékokat gyűjteni, a Magyar Tenisz Szövetségtől évek alatt „kikezelt” és immár három bűnvádi feljelentéssel is megtámadott, több milliárdos, értelmetlen és célszerűtlen pénzfelhasználásban. A korábban Szűcs Lajos országgyűlési képviselő elnökletével irányított Magyar Tenisz Szövetségnél is nehéz lesz bizonyítani azokat a kártételeket, amelyeket egyelőre a gyanúsított nélküli bűncselekményekben a mostani elnök, Lázár János szerint csak a volt főtitkár, Richter Attila követhetett el.

Lázár augusztus közepi közleménye szerint visszakérték az egyik vitatott kifizetést:

„A Magyar Tenisz Szövetség arra kéri az A-Z Tenisz Produkció Kft. ügyvezetését, tulajdonosát és a mögötte álló szereplőket, hogy a szervezetünk számlájáról leemelt több mint 500 millió forintot haladéktalanul juttassák vissza. Mindenki tudja ebben az országban, hogy ezért a pénzért nem dolgoztak meg. Közbeszerzés nélkül elnyertek egy megrendelést, amelyért óriási összegeket követelnek, túlszámlázva az elvégzett munkájuk ellenértékét. Egészen bizonyos, hogy ezt a folyamatban lévő nyomozás is fel fogja tárni.”

Az ügyben azóta vélhetően született valamilyen megállapodás, mert a Tenisz Szövetség október 6-i közgyűlésének egyik határozata szerint „Az elnökség megtárgyalta az A-Z Produkció Kft., valamint az A-Z Tenisz Produkció Kft. szerződéseinek állásáról szóló beszámolót, és akként határoz, hogy elfogadja az előterjesztésben szereplő rendezési megoldást.”

Kármán Irén

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapfotó: Átlátszó/Halász Áron

Megosztás