választás 2022

Újra itt az Átlátszó Nagy Jelöltböngészője – kövesd velünk a választási hajrát!

Kit indít az ellenzéki összefogás a körzetemben? Lesz-e a Gattyán-pártnak jelöltje? Mennyi esélye van a kutyapárti indulónak? Hogy is hívják, akinél az uniós pénzeket a leköszönő ciklusban intézni kellett volna? Milyen a Mi Hazánk aspiránsának Facebook-oldala? Hányan indultak legutóbb, és milyen eredmények születtek? A szombaton rajtoló ajánlásgyűjtésre időzítve elkészült a folyamatosan frissülő választási térképünk, amelyből minden kérdésre választ kaphatsz.

Az Átlátszó tavaly nyáron elkezdte földolgozni és bemutatni a 2022-es választással kapcsolatos tényeket, történéseket, folyamatokat. Előbb az előválasztás adatait helyeztük térképre, majd nyomon követtük a felkészülés, a korteskedés, az ajánlásgyűjtés fázisait. Elsőként végeztük el az egyéni körzetek kategorizálását abból a szempontból, hogy a korábbi eredmények alapján milyen esélyekkel kell helyben számolni.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy amennyiben az erőviszonyok nem változtak meg radikálisan, úgy 26 körzet eredményei határozzák meg, hogy merre dől el a ’22-es választás. Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy az úgynevezett csatatér-körzetek száma csökkent 2014 és ’18 között, és jelentős erőeltolódás ment végbe a Fidesz javára. Kérdés, hogy ez a dinamika 2018 után is folytatódott-e, avagy hellyel-közzel kiegyenlítődött, a 2018-as ellenzék-kormánypárt erőviszony tekintetében nagyjából felel-fele arányban konzerválódott-e a politikai helyzet, netán elkezdett visszalendülni az inga. A következő időszakban igyekszünk ennek is utánajárni, az egyéni körzetekről szóló összeállításunk pedig megtalálható ennek a cikknek a végén.

A választási térkép elkészítésekor is az egyéni körzeti elemzésünkből indultunk ki. A térképen egyből látható, hogy mely körzetek számítanak biztos fideszesnek, melyek ellenzékinek, és lilával jelöltük a csatatér körzeteket. Fontos megjegyezni, hogy a 26 kétesélyes körzetet kiegészítettük Hódmezővásárhellyel, amely a számok alapján ugyan egyértelműen fideszes, ám ott indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és a Márki-Zay-Lázár-összecsapás akár még meglepetést is tartogathat.

A térkép fölött a kurzort mozgatva előugranak a körzet jelöltjei, a körzetre kattintva pedig a baloldalon megjelenik képpel a jelöltnévsor, a választókerület száma és székhelye, illetve fölötte egy gomb, amelyre egy panelt kapcsol be, ahol a körzet részletesebb adatai láthatóak. A panel fejléce a körzet jellegének színét viseli, és feltüntettük, hogy legutóbb a hatpárti összefogás vagy a Fidesz mekkora előnnyel végzett a másikkal szemben. A térképre több szűrőt is helyeztünk, ezek funkcióit a térkép jobb felső sarkában található információs gomb mutatja.

 

A teljes képernyős vagy vertikális mobilnézetre optimalizált változathoz látogass el a választási oldalunkra:

Átlátszó választás ’22 –  2022-es országgyűlési választás diagramokon és térképeken | atlo.team

Huszonhat csatatér-körzetben dőlhet el a 2022-es országgyűlési választás 

A választókörzeti panelek a későbbiekben bővülni fognak, és folyamatosan frissítjük, ha új jelöltekről kapunk hírt. Egyelőre a jelöltek adatai mellett Facebook-profiljaikat tűntettük föl, és a névsor alatt megtalálható a legutóbbi eredmény. A jövőben szerepelni fog még a körzetet érintő elemzésünk, és a hellyel kapcsolatos, nem feltétlenül a választásokat érintő fontosabb ügyek felsorolása, amellyel az elmúlt években foglalkoztunk.

Választási sorozatunkban ugyanakkor nem csupán az adatokra koncentrálunk majd, igyekszünk a választást mint olyat a magyar politikai szerkezetben is elhelyezni, az illiberális rendszer választási sajátosságairól is szólni, és próbálunk nemzetközi kitekintést is adni.

Ezen a 26 helyen dőlhet el a jövő évi választás – térképen az egyéni választókerületek erőviszonyai | atlatszo.hu

Múlt hét hétfőtől lehet regisztrálni az előválasztáson indulni szándékozó ellenzéki politikusoknak. A jelöltjelöltek e-mailben jelezhetik indulási szándékukat az illetékes bizottságnak. A jelentkezési határidő augusztus 15-én, vasárnap éjfélkor jár le, és ezt követően kezdődik az aláírásgyűjtés, amely szeptember 6-án ér véget. A voksolást és a miniszterelnök-jelölti választás első fordulóját szeptember 18 és szeptember 26.

Szabó Krisztián—Szopkó Zita—Bátorfy Attila—Hont András

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás