korrupciógyanú

A NAV is vizsgálta, miért szerződött a sajtófőnöke cégével a Magyar Tenisz Szövetség

Az Átlátszó birtokában lévő dokumentum szerint a NAV már tavaly vizsgálódott a Magyar Tenisz Szövetségnél és az általa igénybe vett alvállalkozó cégeknél. A sportszövetség elnökét és főtitkárát is nyilatkoztatták arról, hogy miért olyan alvállalkozót vettek igénybe versenyszervezésre, amelynek tulajdonosa a Tenisz Szövetség munkavállalója, sajtófőnöke. Ám akkor az adóellenőrzés mindent rendben talált. A nemzetközi teniszversenyek szervezésére alkalmas teniszközpont előkészítésére a sportszövetség helyett mégis a Vasas Sport Clubot jelölte ki a kormány a botrány miatt.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Két érdekkör között kialakult ellentétnek tulajdonítják azt a tenisz szakmai körök ismerői, hogy egy feljelentés nyomán tavaly októberben büntetőeljárás indult hűtlen kezelés gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a Magyar Tenisz Szövetség működésével kapcsolatban, illetve törvényességi felügyeleti eljárást rendeltek el az Emberi Erőforrások Minisztérium sportügyekben illetékes államtitkárságán (EMMI).

A feljelentés alapján az Átlátszó megírta, hogy a hatóságokhoz fordulók szerint magáncégek gazdagodtak az állami támogatásból. Az MTSZ ugyanis a versenyekkel kapcsolatos marketing tevékenység elvégzését kiszervezte, és az Open Times Consulting Kft.-re, illetve az Universal Central Europe Kft.-re bízta. A két cég milliárdos bevételre tett szert 2017-ben.

Magáncégek gazdagodnak a Magyar Tenisz Szövetség állami támogatásaiból egy tagszervezet feljelentése szerint

Az elrendelt nyomozásra hivatkozva utasította vissza a megkeresésünket a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) főtitkára, Richter Attila. A sportszövetség működésével, a gyanús gazdasági ügyek miatt kitört botránnyal kapcsolatos kérdéseinkre a szervezet felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sem reagált. A birtokunkba került feljelentésben foglaltak igazságtartalmának kiderítésére közérdekű adatigénylésekkel fordultunk a tenisz szövetséghez.

A tagszervezet a feljelentésben felsoroltak alapján úgy gondolta, hogy felmerül a gyanú arra, hogy a szövetség gazdálkodása nem felel meg a jogszabályokban előírtaknak, és az MTSZ-t nagy összegű kár érte azáltal, hogy az illetékes személyek a rájuk bízott vagyonnal nem megfelelően gazdálkodtak.

A NAV az Átlátszónak februárban azt válaszolta, hogy folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket. A tárca pedig több hét után azt közölte, hogy

„az EMMI jelenleg folyamatban lévő ellenőrzést folytat a Magyar Tenisz Szövetségnél, melynek lezárásáig nem áll módunkban információval szolgálni. A tenisz sportágat érintő kormányhatározatok által determináltaknak megfelelő mértékben és ütemezésben történik a támogatás kihelyezése.”

A nyomozással és a belső vizsgálattal egy időben a NAV egy másik ellenőrzést is tartott a tenisz szövetségnél, annak tárgya nem azonos a büntetőeljáráséval, de érintette a szövetségtől kiszervezett feladatokat.

Az elnököt és a főtitkárt is nyilatkoztatták

Az úgynevezett jogkövetési vizsgálatot a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága ÁFA Ellenőrzési Osztálya a gazdasági események valódiságának megállapítására 2018. november 26. és 2019. január 21 között tartotta az MTSZ-nél.

A jegyzőkönyv szerint a vizsgálatot az tette szükségessé, hogy adóellenőrzés volt folyamatban az Open Time Consulting Kft.-nél. És mivel a cég számlákat bocsátott ki 2017 áprilisában és májusában az MTSZ-nek a klubkártya-rendszerről és rendezvényszervezésről bruttó 683 millió forint értékben, így erre az időszakra vonatkozóan a NAV-nál a szövetségre is kíváncsiak voltak.

A dokumentum szerint az MTSZ az ATP Teniszverseny megszervezésére vonatkozó számla adótartalmát nem helyezte levonásba, mivel azokat bruttó elszámolású állami támogatás terhére számolták el. A sportszövetség a verseny megrendezésére külön vállalkozási szerződést kötött a céggel, amely a lebonyolítás költségeinek elszámolására két számlát (előleg és végszámlát) bocsátott ki.

Az elszámolással kapcsolatban a NAV ellenőrei nyilatkoztatták a szövetség elnökét, Szűcs Lajost. Ő 2018. december közepén megadott válaszában azt közölte, hogy az Open Time Consulting alvállalkozói szerződés keretében áll kapcsolatban a szövetséggel. A cég ügyvezetője és tulajdonosa, Tamás Krisztina a szövetség sajtófőnöke.

Arra, hogy miért szervezték ki ezt a munkát és azt miért pont az MTSZ sajtófőnökének cége kapta meg, Szűcs Lajos nem adott választ, mondván, erről a szövetség főtitkára, Richter Attila tud nyilatkozni.

Ami 2019. január 16-án meg is történt. A főtitkár magyarázata az volt, hogy az Open Time Consulting Kft.-nek van megfelelő tudása és kapcsolati rendszere az ATP Teniszverseny megrendezésében. A vállalkozásnak tulajdonosa Tamás Krisztina mellett a férje, Horváth Csaba. Az MTSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a cég nem egy keret elköltését végezte, hanem a kereten belül ajánlatokat és alvállalkozókat keresett, akikkel akkor szerződhetett, ha azt a MTSZ is elfogadta.

Richter Attila hozzátette, hogy Tamás Krisztina a szövetség sajtófőnökeként is el tudta volna végezni a feladatot egy külön stábbal. Ami azt jelenthette, hogy ebben az esetben több embert kellett volna biztosítania az MTSZ-nek a versenyek lebonyolításához, ami valószínűleg plusz pénzbe került volna a szövetségnek. Továbbá az Open Time Consulting igénybe vétele szerinte megkönnyítette az elszámolást az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé.

Ez a NAV vizsgálat egyébként végül mindent rendben talált.

Ki gazdálkodhat a szövetség pénzével?

A botrány azután tört ki, hogy a két legsikeresebb teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea elégedetlenségüknek adtak hangot és kritizálták a szövetséget, majd meg is szakították a kapcsolatot a szervezettel. Fucsovics edzője, edzője, Sávolt Attila a Facebookra kitett nyílt levelében Szűcs Lajost is kemény hangon kritizálta. „Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László, Babos Csaba és jómagam nem az ellenzék vagyunk” – hangsúlyozta Sávolt.

Sávolt a szövetség működésével kapcsolatban összeférhetetlennek tartotta, hogy a tenisz szövetség működésének és gazdálkodásának átvilágítását az a PWC auditor cég végzi, amelynek cégtársa Bársony Farkas, akit a közgyűlésen elnökségi tagnak választottak meg.

A felsoroltak többsége, Temesvári, Babos, Sávolt, Fucsovics és Markovits ott volt azok között, akik – az Index cikke szerint – arra kérték a szövetséget, hogy mondja vissza a jövő évre tervezett női füvespályás WTA-tornát a kormány által támogatott salakpályás verseny megrendezése miatt. Emellett szakmailag is vitatták egy füves torna indokoltságát.

A kritikus hangoknak annyiban lett foganatja, hogy egy kormányhatározat értelmében a Vasas Sport Club kizárólagos szakmai együttműködésével kezdi meg a nagy nemzetközi teniszversenyek megrendezésére alkalmas budapesti teniszközpont előkészítő munkáit. A kormány szakmai partnerként a Vasas SC elnökét, Markovits Lászlót jelölte ki.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány „Felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, hogy a Vasas Sport Club szakmai együttműködésével készítsenek előterjesztést a nagy nemzetközi teniszversenyek (különösen az ATP World Tour, az ATP Challenger Tour, a WTA és az ITF Pro Circuit tenisztornák) megrendezésére alkalmas teniszközpont létrehozásának szakmai koncepciójára.”

A történtekre rálátó forrásunk szerint a botrány hátterében az áll, hogy a birtokon belül lévő kör mellett mások is oda akartak férni a húsosfazékhoz, a Magyar Tenisz Szövetség kasszájához. A szövetség költségvetése tavaly 2,8 milliárd forint volt.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Halász Áron

Megosztás