előválasztás 2021

Fradi-szív és Yozsefváros – kiélezett ellenzéki küzdelem a fővárosi 6-os körzetben

Néhai kocsisor és Fazekas gimnázium, Müpa és Fradi-pálya, gengszterrap és Duna-part, Páva utcai zsinagóga és Teleki tér. Két ezerarcú kerületből álló választókörzetben valódi versenyt hozott az előválasztás. A körzet jelenlegi képviselője egy országosan ismert politikus, a Fidesz frakcióvezetője, a VIII. kerület volt polgármestere, Kocsis Máté. Őt azonban már kimenekítette pártja a reménytelennek tűnő területről, és helyén polgármesteri utódját, Sára Botondot indítja, így övé lehet a dicsőség, hogy a városvezetői poszt után a képviselőséget is elveszíti a Fidesznek. Már amennyiben az előválasztáson győztes ellenzéki nem hibázik végzeteset. Nézzük, kikről van szó, egyben a választókerülethez tartozó kulturális ajánlatainkat is megtekinthetik. 

A VIII. és a IX. kerület nagy részét magába foglaló Budapest 6-os egyéni választókerület nemcsak azért érdekes, mert szokatlanul sokan döntöttek úgy, hogy megmérettetik magukat az előválasztáson, hanem azért is, mert a jelöltek többségét nem igazán lehet rutinos politikusnak nevezni. Bemutatjuk a körzet legfontosabb szereplőit, és a választási esélyeket is megvizsgáljuk közelebbről.

Az Átlátszó is megkezdte a felkészülést a jövő évi választásokra és a szeptemberi előválasztásra. Múlt hónapban a zuglói (Budapest 8.) választókerület szereplőit mutattuk be részletesen, ahol a kampányt a jelöltek közötti nem titkolt feszültség miatt egyre nagyobb érdeklődés kíséri:

Az Átlátszó is megkezdte a felkészülést a jövő évi választásokra, egyelőre az előválasztási fejleményeket kísérjük figyelemmel. A múlt héten közzétettük interaktív térképünket, amelyen nyomon követhetőek az egyes körzetek küzdelmei. Az érdekesebb helyeket azonban egyenként is igyekszünk bemutatni. Ezúttal a legnagyobb érdeklődéssel kísért versengéssel, a zuglói előválasztással foglalkozunk.

Ezúttal pedig a józsefvárosi székhelyű, Budapest 6-os körzet részletes elemzésével készültünk: bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni a körzetről, és kik azok a szereplők, akik fontos szerepet játszanak a kerület életében jelenleg, vagy a korábbi választások során.

Az indulók

Budapest 6. választókerületében négy jelölt is bejelentkezett az előválasztásra, így viszonylag izgalmas verseny várható, hiszen a 106 körzetből elenyésző számú, mindössze 11 olyan választókerület van, ahol háromnál több jelölt indul. Emellett a körzet azért is tartogat izgalmakat, mert a négy indulóból három korábban még politikusként nem debütált a politikában.

A körzetben elsőként tavaly decemberben Csordás Anett jelezte indulását, független jelöltként, a C8- Civilek Józsefvárosért szervezet színeiben. Mivel a civil jelölteknek kötelező befogadó pártot találniuk, Csordás a Momentumot választotta, és meg is kapta tőlük a támogatást. Rajtuk kívül Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma és a Civil Bázis is őt támogatja. Csordás a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület elnökeként vált országosan ismertté, ő vezette az otthonápolási díj megemelését célzó sikeres kampányt 2018-ban. Közösségszervezőként, civil aktivistaként tevékenykedik, Józsefvárosban neveli súlyosan sérült fiát. Az Átlátszó kérdésére jelöltségét indokolandó Csordás Anett úgy fogalmazott, hogy esetében a választók kézzel fogható eredményeket is látnak már, ő ezt a munkát akarja folytatni képviselőként is. A Partizán által szervezett előválasztási vitáról azt mondta, hogy esetükben valódi vitáról volt szó. Arra a kérdésre, hogy ez fölfogható-e a miniszterelnök-jelölti vita kritikájaként is, igennel felelt. Úgy véli, hogy a pártoknak lenne mit söprögetniük a saját házuk tájékán is, a Fidesz két kétharmados győzelme nem csupán a gátlástalan hatalomgyakorlásnak köszönhető, de az ellenzéknek is volna miről számot adnia. Szerinte ezúttal, az előválasztás során is elsősorban a parlamentbe kerülésük lebegett a szemük előtt, nem az, hogy egyesített erővel legyőzzék a Fideszt.

A körzet másik civil szereplője, Jámbor András a Szikra Mozgalom színeiben indul, a Párbeszéd jelöltjeként méreti meg magát az ellenzéki előválasztáson. Jámbor korábban az LMP-nek, valamint az Együtt-PM-nek is dolgozott, de a 2014-es netadós tüntetések szervezésében is aktív szerepet vállalt. A Mérce alapítója és 2019-ig főszerkesztője volt, ezt követően a Karácsony Gergely vezette Főpolgármesteri Hivatalban helyezkedett el, a költségvetésért felelős általános főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus mellett. A budapesti Diákvárosért és a kínai Fudan egyetem ellen szervezett tüntetés is Jámbor nevéhez fűződött idén. Jámbor az Átlátszónak azt emelte ki indulásának motivációi közül, hogy a körzetben él, és fontos, hogy mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt környezete érdekében, a lényegesnek tartott dolgok előremozdításáért. Arra felvetésre, hogy nem érzi-e problematikusnak a független megmondó, az állami alkalmazotti és a politikusi szerepek közötti ugrándozást, úgy válaszolt, hogy nem véletlenül vett ki két hónap fizetés nélküli szabadságot.

Manhalter Dániel a média világából váltott politikai pályára. Gyakornokként az MTV-nél helyezkedett el 2005-ben, ebben az évben ő szerezte meg a kiszivárgott érettségi tételeket, így kirobbantva az érettségi botrányt. Később rövid ideig a Miniszterelnöki Kabinetnél helyezkedett el, majd évekig az RTL Klubnál dolgozott szerkesztő-riporterként. 2011-ben létrehozta saját kommunikációs tanácsadó- és filmgyártó cégét, ahol cégvezetőként tevékenykedett. 2016 óta dolgozik a DK tanácsadójaként. Manhalter lapunknak nyilatkozva azt mondta, hogy neki elsősorban az a döntő szempont, hogy eddigi civilek, más területeken karriert befutottak is vegyenek részt a közéletben, Saját indulását ezért tartja fontosnak, és bármi is lesz az eredmény, az elmúlt hónapokat sikerként könyveli el. Amikor az előbb ismertetett két jelölthöz képest gyenge helyi kötődését firtattuk, azt felelte, hogy lakott a körzetben, és járt ide iskolába is (ez utóbbi amúgy nem a körzethez tartozó Közgázt és SZFE-t jelenti, mely intézmények viszont valóban IX., illetve VIII. kerületiek).

Demeter Márta a jelöltek közül az egyetlen, aki rutinos politikusnak számít. 2007-től 10 éven át az MSZP tagja volt, 2010-ben a zuglói önkormányzati választásokon is indult. A 2014-es és 2018-as országgyűlési választásokon is listán szerzett mandátumot, utóbbit már az LMP tagjaként, 2017-től ugyanis ott folytatta pályafutását.  Távozását azzal indokolta, hogy úgy látja, a szocialista vezetőknek már nem a kormányváltás a célja. Az előválasztáson eredetileg az LMP jelöltjeként, a Jobbik támogatásával indult, augusztus közepén azonban sokakat meglepve elárulta, hogy amennyiben nyer az előválasztáson, nem az LMP frakcióját választaná, hanem a Jobbikhoz csatlakozna. „Én ma úgy látom, hogy személyesen a legtöbbet akkor tudom tenni a kormányváltásért és az Orbán-rezsim lebontásáért, ha jövőre az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában folytathatom a munkámat…” – indokolta a politikus Facebook-oldalán a döntést. Az LMP nem igazán kívánta kommentálni a történteket, de a támogatásukat azért visszavonták. Indulására ő rukkolt ki a leginkább politikusi magyarázattal: azért itt méretteti meg magát, mert feltett szándékában áll legyőzni Kocsis Máté emberét. Annyit tett még hozzá, hogy az is vonzotta a körzetben, hogy az itt élőknek még az országhoz mérten is komoly problémáik vannak, és ezek megoldásában akar részt venni. Megkérdeztük, hogy nem tartja-e magát pártszédelgőnek, illetve nem fél-e attól, hogy ekként könyvelik el, amiért a harmadik párt frakciójában ül majd, ha bejut az országgyűlésbe. Demeter Márta azt közölte, hogy ő kitölti az LMP-frakcióban ezt a ciklust, végigviszi LMP-sként, amivel a választók megbízták, ám szerinte a közös munkát jobban tudja szolgálni, ha tevékenységét a Jobbik-frakció tagjaként folytatja majd. Érdeklődésünkre, miszerint nem az van-e a háttérben, hogy amennyiben nem nyer, a Jobbiknál befutó listás hely várhatja, azt állította, hogy ilyesmi szóba sem került még.

A többiek

A körzet jelenlegi képviselője Kocsis Máté, akit politikai pályafutása több szempontból is a 8. kerülethez köt. 2006-2009 között Józsefváros alpolgármestere volt, majd 2009-ben (időközi választáson), aztán 2010-ben újra polgármesterré választották. 2010-ben az országgyűlési választáson a Budapest 10-es körzetben képviselői mandátumot is szerzett. 2018-ban ismét megválasztották képviselőnek Józsefvárosban, aminek ekkor már a Budapest 6-os körzet volt a neve.

Ugyanebben az évben a két tisztség összeférhetetlensége miatt lemondott a polgármesterségről. Kocsist Sára Botond váltotta a polgármesteri pozícióban, akit a 2019-es választáson az ellenzék által támogatott civil, Pikó András váltott. Kocsis jelenleg a Fidesz frakcióvezetője is, továbbá ő nyújtotta be idén májusban azt a pedofilellenes törvényjavaslatot, amely a kritika szerint összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Az ő nevéhez fűződik legújabban a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! elnevezésű petíció is.

Az ATV tavaly októberben számolt be arról, hogy Kocsis nem indul egyéni mandátumért Józsefvárosban a 2022-es választáson. A lap információit később a politikus is megerősítette, helyette Sára Botond indulhat.

A két kerületet magában foglaló körzet a polgármesterek személye miatt is érdekes. A korábban Fideszes vezetésű Józsefvárosban és Ferencvárosban is az ellenzéki pártok által támogatott civil jelölt nyert. Baranyi Krisztina majdnem négyezerrel több szavazatot kapott, mint a kerület korábbi polgármestere, Bácskai János (Fidesz-KDNP).

Pikó András alig háromszáz szavazattal győzte le a Fideszes jelöltet, Sára Botondot. Pikó idén márciusban Facebook-oldalán jelentette be, hogy lezárult a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) 2019-es választások előtti működését feltáró belső vizsgálat. Úgy fogalmazott, hogy „megdöbbentő a JKN-nél feltárt korrupt gyakorlatok kiterjedt volta és kicsinyessége”, mert „nagy pénzeket nyúltak le, de nem lehet mondani, hogy ne hajoltak volna le minden forintért, és ne ott fogták és rakták volna zsebre a közpénzt, ahol csak tehették”. A polgármester beszámol arról, is, hogy feljelentést tettek a korábbi kerületvezetés ügyei miatt.

Fideszes körzet, komoly ellenzéki esélyekkel

A 8. kerület legnagyobb részét magába foglaló Budapest 6. választókerület a korábbi választásokon egyértelműen fideszes körzetként szerepelt. 4 éve a választókerületben Dr. Kocsis Máté Sándor (FIDESZ-KDNP) nyert, több mint 18 ezer szavazattal. A második a Dk jelöltje, Ara-Kovács Attila volt, aki majdnem 15 ezer szavazatot szerzett. A 4 évvel korábbi országgyűlési választáson is a Fidesz jelöltje, Dr. Vas Imre volt a befutó, ekkor azonban mindössze 540-el többen szavaztak rá, mint a szocialista jelöltre, Pál Tibor Gyulára.

Ha azonban az összes ellenzéki párt szavazatait összeadjuk, akkor más eredmények születtek volna: ezek a jelöltek 2014-ben 20,34 százalékponttal, 2018-ban pedig 15,83-mal szereztek többet a Fidesznél, vagyis ezek alapján komoly esély van arra, hogy az ellenzéki jelölt a valódi, jövő évi választásból is győztesen kerüljön ki.

Országgyűlési választások eredményei Budapest 10,11,12,13/Budapest 6. választókerületében 1990 és 2018 között

Egyelőre kérdéses, ki lesz a győztes jelölt

A Závech Research és az Idea Intézet április-májusi előválasztási közvélemény-kutatása szerint az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók véleménye erősen megosztott: a legtöbb megkérdezett (32%) a DK jelöltjére szavazna, majdnem ugyanennyien (30%) azonban azt mondták, hogy Demeter Mártát támogatnák.  Csordás Anettre ekkor a válaszadók 18%-a, míg Jámbor Andrásra a megkérdezettek 11%-a szavazott volna.

De viszonylag magas (10%) volt azok aránya is, akik vagy nem akarták elárulni, kire szavaznának az előválasztáson, vagy azt mondták, hogy nem döntöttek. Az Idea Intézet elemzése szerint ebben az egyéni választókerületben izgalmas előválasztás várható, ahol a jelöltek között még semmi sem dőlt el. Így itt az előválasztás valódi téttel rendelkező, többesélyes ellenzéki csatát ígér.

Ezzel szemben egy július végi felmérés, a Republikon Intézet mérése azonban már Jámbort hozta ki a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, 4 százalékponttal vezeti a kerületi népszerűségi listát Demeter Márta előtt. Manhalter Dániel mindössze a szavazatok 15 százalékát, Csordás Anett pedig 12 százalékot kapna a közvélemény-kutatás alapján. Igaz, a bizonytalanok aránya itt jóval magasabb volt, 35 százalék.

A jelentős különbség oka az Azonnali szerint egyrészt lehet a két mérés között eltelt idő és az eltérő módszer is. Jámbor növekvő népszerűségére pedig magyarázattal szolgálhat, hogy a sokakat megmozgató Fudan-ellenes tüntetés is az ő szervezésében valósult meg.

 

Maguk a jelöltek derülátóan nyilatkoztak esélyeikről. Jámbor András – bár azt mondta, a befutó szoros lesz – kerek perec kijelentette, hogy szerinte meg fogja nyerni a választást. Manhalter Dániel is úgy véli, hogy kicsi lesz a különbség az élen végzők között, de ő is optimista. Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy kit tart fő riválisának. Csordás Anett azt hangsúlyozta, hogy a választókerületben erős a DK és a Momentum, valamint beerősített a végére Jámbor András is, de ő bizakodó a győzelmét illetően. Demeter Márta nem akart tippelni, arról beszélt, hogy a személyes tapasztalatai nagyon jók az elmúlt hetekből.

Azonban bárki is legyen a végső befutó, az már most valószínűnek látszik, hogy nem egyedül fog megmérkőzni a Fideszes jelölttel 2022-ben. Fontolgatja például az indulást a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke, Döme Zsuzsanna, Ferencváros egyik alpolgármestere is. Legutóbb, 2018-ban ebben a körzetben indult Dúró Dóra is (ekkor még a Jobbik színeiben), aki a szavazatok közel 13 százalékát szerezte végül meg. A könyvdaráló akciójáról elhíresült, jelenleg Mi Hazánk-os politikus, pedig már be is jelentkezett a 2022-es választásra.

Kövesse az ellenzéki előválasztást az előválasztási oldalunkon:

Szabó KrisztiánSzopkó ZitaHont András

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás