korrupciógyanú

Magáncégek gazdagodnak a Magyar Tenisz Szövetség állami támogatásaiból egy tagszervezet feljelentése szerint

Az elrendelt nyomozásra hivatkozva utasította vissza a megkeresésünket a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) főtitkára, Richter Attila. A sportszövetség működésével, a gyanús gazdasági ügyek miatt kitört botránnyal kapcsolatos kérdéseinkre a szervezet felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sem reagált. A birtokunkba került feljelentésben foglaltak igazságtartalmának kiderítésére közérdekű adatigénylésekkel fordultunk a tenisz szövetséghez.

A hvg.hu adta hírül, hogy nyomozást indított a Fővárosi Főügyészség a Magyar Tenisz Szövetség gazdálkodása miatt. A vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja le. A botrány azután tört ki, hogy a két legsikeresebb teniszező, Fucsovics Márton és Babos Tímea elégedetlenségüknek adtak hangot, és kritizálták a szövetséget.

Az Átlátszó birtokába került feljelentésben több oldalon keresztül sorolják azokat az ügyeket, amelyeket a hatósághoz forduló tagszervezet részéről problémásnak tartanak. A sportegyesület ráadásul nemcsak az ügyészséget kereste meg, hanem törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, illetve bejelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportügyekkel foglalkozó államtitkárához.

A legelső kifogásuk a szövetség működésével kapcsolatban az, hogy az MTSZ vezetése nem tette közzé a szervezet honlapján a közhasznúsági jelentéseket. Cikkünk készítésekor azonban ezek az anyagok már fent voltak a szövetség oldalán. A nem túl részletes, alig másfél oldalas dokumentumok alapján a szövetség 2016-ban 1,71 milliárd forint támogatásban részesült az EMMI-től, míg 2017-ben 2,76 milliárd forintos állami támogatást kapott. A támogatásokat az MTSZ részben korosztályos támogatásra, valamint versenyrendezésre és -szervezésre használta fel.

Magáncégek gazdagodtak az állami támogatásból?

A feljelentőnek nem tetszett, hogy az MTSZ a versenyekkel kapcsolatos marketing tevékenység elvégzését kiszervezte, és az Open Times Consulting Kft.-re, illetve az Universal Central Europe Kft.-re bízta.

Az Open Times Consulting Kft. egyik tulajdonosa Tamás Krisztina, az MTSZ sajtófőnöke, a másik pedig az élettársa, Horváth Csaba Pál. A cég bevétele – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – a megalakulás évében, 2015-ben 1,2 millió forint volt. 2016-ban azonban már 718,8 millió forint, míg 2017-ben ennek a dupláját, 1,33 milliárd forint bevételt könyvelhettek el. A kft. adózott eredménye ennek megfelelően 2015-ben mintegy 1 millió, a rá következő évben 32,6 millió, 2017-ben pedig 80 millió forint lett.

Az ügyészséghez forduló tagszervezet szerint bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy az MTSZ a saját feladatainak elvégzésére olyan céggel szerződik, amelynek tulajdonosa egy olyan személy, aki az MTSZ-szel munkaviszonyban áll, és munkakörét képezi a kiszervezett feladatok ellátása.

Az MTSZ-szel szerződött másik cég, a Universal Central Europe Kft. egyedüli tagja a máltára bejegyzett MRM Strategic Consulting Ltd. A Universal Central Europe bevétele a megalakítása óta – csakúgy, mint az Open Times Consultingé – évről-évre nőtt. 2014-ben ugyanis még csak 1,2 millió forintos bevétel szerepel a pénzügyi adatok között, a következő évben azonban már 205,2 millió forintot értek el, majd 2016-ban és 2017-ben is mintegy 1,1 milliárd forintra tett szert.

A feljelentő a Universal Central Europe Kft. szerződésével kapcsolatban azt sérelmezi, hogy így az állami támogatásból egy olyan cég részesült, amely egy máltai vállalkozás tulajdonában van. Ráadásul – mint áll a feljelentésben – az Alaptörvény 39. cikke kimondja, hogy „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Emiatt – véli a feljelentő – az MTSZ nem szerződhetett volna a Universal Central Europe-pal, illetve ha saját maga oldja meg a feladatot, akkor azzal nyereséget érhetett volna el, vagy sokat spórolhatott volna.

Az Universal Central Europe ügyvezetője – az Opten cégnyilvántartás adatai alapján – Mitók András, aki Kárpáti Tamással együtt egy ideig a cég tulajdonosa is volt. A cég ma már az említett máltai bejegyzésű, tisztázatlan tulajdonosi hátterű vállalkozásé, amelynek kézbesítési megbízottja Kárpáti Tamás.

További problémás ügynek tartja a feljelentést megfogalmazó tagszervezet, hogy az MTSZ egy három pályás sátort a drágább ajánlatot adó cégtől vett meg mintegy 120 millió forintért, pedig lett volna olcsóbb és műszaki tartalomban jobb ajánlat is.

Emellett a sportegyesület kifogásolja azt is, hogy a szövetség az általa rendezett versenyeken a rendezőket, a résztvevő bírókat, szervezőket és egyéb közreműködőket arra kérte, hogy a számlát a szolgáltatásaikról ne az MTSZ-nek, hanem bizonyos magánvállalkozásoknak állítsák ki. Ha virág, kupa, serleg beszerzésének vagy lelátó bérlésének a költségéről volt szó, akkor az A-Z Tenisz Produkció Kft. részére kellett a számlát megírni.

Ha szállással, étkezéssel, LED-fallal, marketinggel, nyomdával és grafikai munkákkal kapcsolatos költség merült fel, akkor a Universal Tennis Project Kft.-nek kellett a számlát megírni. A tavaly 454 millió forintos nettó árbevételt elérő cégnek a Universal Central Europe-ban is szereplő Kárpáti Tamás az ügyvezetője. A kft.-ben Mitók András is tulajdonos volt.

Mitók András neve a kalandos életű Welsz Tamással kapcsolatban került nyilvánosságra. Évekkel ezelőtt a Gépnarancs írta meg, hogy a Welsz Tamás-féle jótékonysági szervezet, a Charity March kapcsolatban állt Mitókkal, barátok és üzlettársak voltak. Mitók András pedig Welsz halála után is jóban maradt Welsz egykori élettársával. Mitóknak van két profi sportfinanszírozással foglalkozó cége, a Sportlife Kft. és a Sport & Média Kft., amelyek egyaránt szerződésben álltak a Kubatov Gábor vezette FTC-vel. Kubatov a lapnak megküldött közleményében tagadta, hogy Welsz Tamással vagy Mitók Andrással találkozott volna, és azt állította, hogy személyesen nem ismeri őket.

A Central Sport Event Kft.-nek akkor kellett számlázni, ha a bírók díjazásával, az autóbérlésekkel, az üzemanyaggal, a sofőrökkel, az alkalmi munkásokkal, a biztonsági szolgálat és az építési munkálatokkal kapcsolatban merültek fel költségek. Ennek a cégnek a teniszversenyeken résztvevő bírók annak ellenére adtak számlát, hogy a céggel nem voltak kapcsolatban, ők az MTSZ részére végeztek tevékenységet, így a számlák nagy valószínűséggel fiktívek lehetnek – hangsúlyozza a feljelentő. Ugyanez merülhet fel a többi vállalkozás nevére írt számlákra vonatkozóan is.

Mindezek az ügyek a tagszervezet szerint felvetik a gyanút, hogy az MTSZ gazdálkodása nem felel meg a jogszabályokban előírtaknak, és az MTSZ-t nagy összegű kár érte azáltal, hogy az illetékes személyek a rájuk bízott vagyonnal nem megfelelően, kötelességüket megszegve gazdálkodtak.

A sportegyesület a feljelentésnél is terjedelmesebb bejelentést írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebben a már említett esetek mellett az áll, hogy sok kérdésben az elnökségi tagok bevonása nélkül döntöttek. Az MTSZ az edzőket arra kötelezte, hogy egyéni vállalkozóként szerződjenek a szövetséggel; a megbízási díjanak egy részét pedig számla nélkül, zsebbe kapták.

A bejelentésben szerepel az is, hogy a versenyzők és az edzők kizárólag a JTB Hungary Utazási Irodától vehetik meg a repülőjegyeket, ugyanis a szövetség csak ezt hajlandó elszámolni. Érdekessége a dolognak – jegyezte meg a tagszervezet –, hogy a cégnél vásárolt repülőjegyek jóval többe kerülnek az egyébként elérhető repülőjegy áraknál.

A beadványban szerepel az is, hogy az elnökség engedélye nélkül utazott az MTSZ több vezetője, alkalmazottja és a szövetséggel szerződésben álló egyes cégek képviselői egy ismerősük legénybúcsújára Athénba, az MTSZ szponzora által biztosított magánrepülőgépen.

Az MTSZ főtitkárával, Richter Attilával kapcsolatban összeférhetetlennek és etikátlannak tartja a bejelentő, hogy a főtitkár a saját cégével, a Pro Sport Invest Kft.-vel Fucsovics Márton teniszező képviseletében szerződött a szövetség egyik főszponzorával, a HEDO Kft.-vel a versenyző reklámtevékenységére. A kontraktus alapján a HEDO Kft. – állítja a bejelentő – a szövetségnek nyújtott százmillió forintos támogatásából 30 milliót a Pro Sport Investnek utalt át.

A feljelentésre és a bejelentésre vonatkozóan a hivatalos álláspontokat nem tudtuk meg, mert sem az MTSZ főtitkára, Richter Attila, sem az EMMI nem reagált megkereséseinkre. Richter Attila a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva tért ki a válaszadás elől. A feljelentés és a bejelentés után a tenisz szövetség honlapjára azonban kikerültek azok az iratok, amelyeket a tagszervezet hiányolt.

A szövetség elnökét kritizálja egy edző

Kérdéses a szerepe az ügyben az MTSZ-t vezető Szűcs Lajosnak, aki amellett, hogy fideszes országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke is. Szűcsöt Fucsovics Márton edzője, Sávolt Attila a Facebookra kitett nyílt levelében kemény hangon kritizálta. Sávolt úgy véli, azért nem kapott szót az idén szeptember 26-án megtartott közgyűlésen, mert Szűcs félt attól, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a kérdéseivel és a felvetéseivel.

„Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László, Babos Csaba és jómagam nem az ellenzék vagyunk” – hangsúlyozta Sávolt. Az edző azt állítja, hogy a közgyűlésen Szűcs elfogadtatott egy új alapszabály-kiegészítést, amelynek a lényege, hogy a tagszervezetek tagjai a jövőben ne fordulhassanak problémáikkal, kritikáikkal a médiához és a nyilvánossághoz.

Sávolt ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy sem ő, sem a két jelenlegi éljátékos nem tagja a Szövetség tagszervezetének, így a jövőben is elmondják a véleményünket azokról a dolgokról, amelyek nem tetszenek nekik a szövetséggel kapcsolatban. „Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz jövője érdekében. Önnel ellentétben nem vagyok jogász, de a jogérzékem azt súgja, hogy az elfogadott alapszabály módosítás nem állná ki az alkotmányossági próbát.”

Az edző szerint összeférhetetlen, hogy a tenisz szövetség működésének és gazdálkodásának átvilágítását az a PWC auditor cég végzi, amelynek cégtársa Bársony Farkas, akit a közgyűlésen elnökségi tagnak választottak meg.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be a tenisz szövetséghez, a feljelentésben szereplő cégekkel kötött szerződéseket kértük, de a Magyar Tenisz Szövetség cikkünk megjelenéséig semmilyen dokumentumot nem adott ki számunkra.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Halász Áron

Megosztás