üllő

Így fenyegetőzött egy víziközmű-társulat vezetője, amikor számon kérték rajta a törvényes működést

Jogerős bírósági ítélet szerint az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat nem az arra kötelezettektől akarta behajtani az 1,3 millió forintos társulati hozzájárulás díját, illetve a beszedett pénzekből nem csak a víz- és csatornahálózatot kiépítését akarta finanszírozni, hanem a teljes közművesítést és az útépítést is. Amikor ezt az egyik érintett lakó kifogásolta, durván megfenyegették. Olvasónk rejtett kamerával rögzítette a történteket.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Fricsovszky-Tóth Péter 2007 februárjában vett egy üres telket a Simex-Bau Kft.-től az Üllői Sportliget Lakóparkban. A férfi az adásvételi mellett nyilatkozatot írt alá arról, hogy a víziközmű-társulatnak megfizet 1,3 millió forintot a lakópark közművesítésére. Az összeget nyolc év alatt kellett törleszteni havi 13 ezer forintjával.

A férfi 2007 decembere után ritkította a törlesztést, majd nem fizetett többet, mert a közművesítésnek a szerződésében garantáltan addigra meg el kellett volna készülnie, de elmondása szerint semmi sem történt.

2013-ban Fricsovszky-Tóth Péter beköltözött az üllői házába, és aktívan érdeklődő civil állampolgárként eljárt a képviselő-testületi ülésekre, sőt különböző dokumentumokat, így a testületi és bizottsági ülések jegyzőkönyveit is átolvasta. Ezekből az anyagokból értesült a víziközmű-társulat működésével kapcsolatos ügyekről is, és úgy találta, hogy azokkal nincs minden rendben, valamint az ingatlanonként fizetendő 1,3 millió forintos közművesítési díj, és az évi 8 millió forint működési költség irreálisan magas.

Az ügy előzménye, hogy az üllői önkormányzat 2004 júniusában településfejlesztési szerződést kötött a Simex-Bau Kft.-vel egy új sportcsarnok és egy sportpálya megépítésére. Ehhez olyan befektetőt keresett, aki azokat ingyen megépíti. Cserébe a település telkeket adott a cégnek, amely a területet a közművesítés és az út leburkolása után, felparcellázva értékesítheti.

A Simex-Bau Kft.-vel kapcsolatban azonban 2006-ban kiderült, hogy a cég mégsem olyan tőkeerős, mint az önkormányzatnál gondolták, vagy nem akar a projektbe invesztálni, hanem inkább egy víziközmű-társulat létrehozásával társulati hitel finanszírozással kívánja elvégezni a cég által vállalt beruházásokat. A hitelt pedig a felparcellázott területen élő, a víziközmű törvény szerint kötelezően társulati taggá vált/váló ingatlantulajdonosoknak kell kifizetniük az érdekeltségi hozzájárulás formájában.

Fricsovszky-Tóth szerint már az összeférhetetlen volt, hogy a 2006. augusztus 3-án megalakult Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat intézőbizottságának elnöke, vagyis a társulat egyszemélyi vezetője, Gyulainé Pál Ágnes, a Simex-Bau Kft. ügyvezetője lett. A jegyzőkönyvekből derült ki a férfi számára az is, hogy ez a társulat önmagában nem hitelképes, csak úgy lesz az, ha az önkormányzat készfizető kezességvállalást tesz a hitel mögé. Ennek összege 298 millió forint volt.

A víziközmű-társulatok elsődleges, törvényben meghatározott célja a közmű-, az ivóvízhálózat kiépítése, üzemeltetése, illetve a csapadékvíz elvezetésének a megoldása. Ezen túl vállalhatnak egyéb feladatokat, ha azt a tagok megszavazzák. A tagok döntése nélkül jogszerűtlen őket más, ráadásul el sem végzett feladatok költségeinek megtérítésére kötelezni.

Fricsovszky-Tóth Péter az Átlátszónak megjegyezte, hogy az általa megtekintett képviselő-testületi jegyzőkönyvek alapján a társulat a víz- és a csatornahálózat létesítése mellett elvállalta a közvilágítás, a villamosenergia-hálózat, a gáz-hálózat és az út megépítését is, pedig azok nem tartoznak a társulat feladatai közé.

Egy ilyen társulat csak a vízközművek kialakításáért szedhet a tagoktól érdekeltségi hozzájárulást, a képviselő-testület pedig csak erre vállalhat kezességet. Az üllői képviselő-testület ennek ellenére áldását adta az ügyletre, és a 2006. december 19-én megkötött hitelkeret-szerződés után a társulat le is hívott abból 222 millió forintot.

A felvett összeget a társulat 2007-ben el is költötte, a következő 5-8 évben pedig nem történt valós fejlesztés a lakóparkban.

Fricsovszky-Tóth Péter nem hagyta annyiban a dolgot, mert nem értett egyet a társulat átláthatatlan gazdálkodásával. 2015-ben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy tagként a törvényben meghatározott módon a víziközmű-társulat elnöke lehessen. Miután a megfelelő számú szignó összegyűlt, Fricsovszky-Tóth tájékoztatta a helyi képviselő-testületet és a társulat önkormányzati vezetését szándékairól.

Ezután a férfit felhívta a víziközmű-társulat ügyvezetője, Szabó Zsolt, és találkozót kért tőle az önkormányzatnál. A hivatalban Kissné Szabó Katalin polgármester fogadta és beinvitálta a tárgyalóba, majd kiment azzal, hogy szól a többieknek, és magára hagyta. Nemsokára megérkezett Szabó Zsolt és az önkormányzat ügyvédje, Szikora Gábor, aki egyben a víziközmű-társulat jogi képviselője is volt. A polgármesterasszony nem ment vissza az irodába.

Szabó Zsolt mindenkitől elkérte a mobiltelefonját, majd elzárta azokat, ami igen csak szokatlan egy megbeszélésen. „Felváltva presszionáltak” – állítja Fricsovszky-Tóth Péter. „Azt akarták elérni, hogy álljak el a szándékomtól és ne legyek a társulat elnöke.” Mint a férfi az Átlátszónak és a rendőrségi tanúmeghallgatásán is elmondta, azzal fenyegették meg, hogy ha társulati elnökként azért tenne lépéseket, hogy egy forinttal is kevesebbet fizessenek a lakók, akkor vége van a családjával együtt.

Továbbá közölték azt is, hogy ha ő lesz a víziközmű-társulat elnöke, akkor az önkormányzat be fogja perelni a teljes hitelállományra vonatkozóan, ami akkor körülbelül 220 millió forint volt. Ehhez a hitelhez vállalt készfizető kezességet az önkormányzat, amit a férfi elmondása szerint a lakóparkkal akartak kifizettetni. A beszélgetést Fricsovszky-Tóth egy rejtett kamerával rögzítette.

Így fenyegetőzött egy víziközmű-társulat vezetője, amikor számon kérték rajta a törvényes működést from atlatszo.hu on Vimeo.

Mivel a férfi felesége akkor hat hónapos terhes volt és nyugalmat akartak, Fricsovszky-Tóth Péter letett az elnöki tisztség megszerzéséről. Ugyanakkor számon kérte a polgármester asszonyt, miként történhetett meg, hogy a hivatalában életveszélyesen megfenyegették. A polgármester válasza az volt, hogy ilyet ő el sem tud képzelni.

A történtek miatt Fricsovszky-Tóth feljelentést tett zsarolás miatt.

Az Átlátszó megkeresést küldött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy kiderüljön, hol tart a nyomozás, de egyelőre nem válaszoltak.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a víziközmű-társulat ügyvezetője, Szabó Zsolt a fenyegetést mivel magyarázza. Telefonon elértük és azt ígérte, felel a kérdéseinkre, de eddig tőle sem érkezett reakció. Érdekelt minket a polgármester álláspontja is, de a neki küldött levelünk is megválaszolatlan maradt.

A víziközmű-társulat működése egyébként a továbbiakban sem volt sikeres, és 2017. március 14-én megkezdődött a végelszámolása. A lakók által jogtalannak tartott érdekeltségi hozzájárulás miatt perek indultak, amelyekben a bíróság kimondta, hogy mivel a felperesek az első tulajdonostól, a Simex Bau Kft-től vették meg az ingatlanukat, a víziközmű társulatnak azzal szemben kellett volna érvényesítenie a fizetési kötelezettséget.

Csakhogy a Simex-Bau Kft. 2009 decemberében felszámolás alá került, majd 2015-ben meg is szűnt. 2011. június 30. és 2013. március 30-a között a társaság szerepelt a 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján, továbbá 2010 végén a cégnél 254,2 millió forintos adóhiányt állapítottak meg, amivel felkerült a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listájára is.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Fricsovszky-Tóth Péter felvétele

Megosztás