üllő

Újra bíróság előtt az üllői polgármesteri hivatalban történt víziközmű-zsarolás ügye

Két éve írtunk arról, hogy egy üllői lakost, Fricsovszky-Tóth Pétert – aki azóta önkormányzati képviselő lett a településen, s most az országgyűlési választásokon is indul  – megzsarolták és megfenyegették, mert egy víziközmű-társulat működésbeli hibáit kívánta a társulat vezetőjének feltárni. A bíróság két év után most végre tárgyalni fogja az ügyet, a társulat botrányokkal kísért tevékenységét azonban még mindig nem sikerült teljes körűen feltárni és nyilvánosságra hozni.

2019-ben számoltunk be arról, hogy az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulat nem az arra kötelezettektől akarta behajtani az 1,3 millió forintos társulati hozzájárulás díját, illetve a beszedett pénzekből nemcsak a víz- és csatornahálózatot kiépítését akarta finanszírozni, hanem a teljes közművesítést és az útépítést is. Viszont amikor Fricsovszky-Tóth Péter üllői lakos – aki jelenleg önkormányzati képviselő a településen – számon akarta kérni a társulat ügyvezetőjén a szabálytalan működést, a férfit a polgármester irodájába szervezett találkozón megzsarolták és durván megfenyegették. Fricsovszky-Tóth az ügyben feljelentést tett a rendőrségen Szabó Zsolt, a víziközmű-társulat ügyvezető igazgatója és dr. Szikora Gábor, az önkormányzat ügyvédje és a társulat jogi képviselője ellen, a polgármesteri irodában történteket ugyanis rejtett kamerával rögzítette.

A rendőrség azonban nem látott bűncselekményt az ügyben és megszüntette a nyomozást; szintén eredménytelen volt a sértettnek a Monori Járási Ügyészségen tett panasza. A Monori Járásbíróság azonban befogadta Fricsovszky-Tóth magánvádlóként tett feljelentését, ám eddig csupán egyetlen tárgyalásra került sor. Ahol aztán nem történt semmi érdemi előrelépés:

a tárgyalást ugyanis elnapolták, arra hivatkozva, hogy a Monori Járásbíróság nem kapta meg sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől a nyomozati anyagot.

A feljelentést tevő Fricsovszky-Tóth Péter most azt reméli, végre érdemben fognak foglalkozni az üggyel. Szerinte fontos lenne az is, hogy teljeskörűen átlátható legyen az Üllői Sportliget Lakópark Víziközmű-társulata által történt károkozás, valamint az is, hogy az eseményekben mennyi az üllői önkormányzat felelőssége.

Kezességet vállaltak

A Sportliget Lakóparkot érintő botrányos közművesítés története több mint másfél évtizedre nyúlik vissza. Korábbi cikkeinkben megírtuk, hogy az üllői önkormányzat 2004-ben kötött szerződést egy Simex-Bau Kft. nevű céggel egy új sportcsarnok és egy sportpálya megépítésére. A cég a sportlétesítményeket ingyen húzta volna fel, cserébe a település telkeket adott a cégnek, hogy aztán ezeket a Simex-Bau közművesítés és az út leburkolása után felparcellázva értékesíthesse.

A Simex-Bau Kft.-ről azonban 2006-ban kiderült, hogy mégsem kíván tőkét fektetni ebbe a projektbe, ehelyett egy víziközmű-társulat létrehozásával, társulati hitel-finanszírozással kívánja elvégezni a vállalt beruházásokat. A hitelt pedig a felparcellázott területen élő, a víziközmű törvény szerint kötelezően társulati taggá váló ingatlantulajdonosok fizetnék meg érdekeltségi hozzájárulás formájában.

Mivel azonban a víziközmű-társulat önmagában nem volt hitelképes, az önkormányzat – igaz, hosszas testületi vita után – készfizető kezesség vállalást tett a felvett 298 milliós hitel mögé.

Mindezt ráadásul úgy, hogy a társulat a víz- és a csatornahálózat létesítése mellett elvállalta a közvilágítás, a villamosenergia- és gázhálózat, valamint az út megépítését is. Holott a víziközmű-társulatok elsődleges, törvényben meghatározott célja a közmű- és az ivóvízhálózat kiépítése és üzemeltetése, illetve a csapadékvíz elvezetésének a megoldása. Egyéb feladatokat csak akkor vállalhatnak, ha azt a tagok megszavazzák. Ha ez nem történik meg, a társulat csak a vízközművek kialakításáért szedhet a tagoktól érdekeltségi hozzájárulást, a képviselő-testület pedig csak erre vállalhat kezességet. Az üllői képviselő-testület ennek ellenére beleegyezett a kezesség vállalásába.

Aztán a felvett összeget a társulat elköltötte, ám a követő években nem történtek meg, vagy nem megfelelő minőségben történtek meg az ígért fejlesztések a lakóparkban.

Majd a fejlesztéseket vállaló Simex-Bau Kft. 2009 decemberében felszámolás alá került, 2015-ben pedig meg is szűnt. Az addig elkészült közművek és utak állapotáról az üllői önkormányzat 2010-ben egy igazságügyi műszaki szakértői véleményt készíttetett. Ebből Fricsovszky-Tóth Péter szerint egyértelműen kiderült, hogy a közművek és az utak minősége kifogásolható volt. Ezután a társulat közgyűlése új tisztségviselőket választott, akik túlnyomórészt az önkormányzat alkalmazásában álló személyek voltak; a társulat jogi képviselője például az a dr. Szikora Gábor lett, aki az üllői önkormányzat jogi képviselője is egyben.

Perek sora

Fricsovszky-Tóth, aki nem értett egyet a társulat átláthatatlan gazdálkodásával, aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy tagként a törvényben meghatározott módon a víziközmű-társulat elnöke lehessen. Miután a megfelelő számú aláírást összegyűjtötte, értesítette a helyi képviselő-testületet és a társulat vezetését a szándékairól. Ekkor hívta be őt a társulat ügyvezetője, Szabó Zsolt a polgármesteri hivatalba, ahol dr. Szikora Gáborral együtt megzsarolták és megfenyegették abból a célból, hogy ne vállalja el az elnöki tisztséget. A férfi valóban elállt a szándékától, ezt azonban elsősorban várandós felesége nyugalma érdekében tette.

A víziközmű-társulat azonban ezután sem tudott sikeresen működni, 2017 márciusában megkezdődött a végelszámolása. A lakók által jogtalannak tartott érdekeltségi hozzájárulás miatt több per is indult, amelyekben a bíróság kimondta, hogy mivel a felperesek az első tulajdonostól, a Simex Bau Kft.-től vették meg az ingatlanukat, a víziközmű társulatnak azzal szemben kellett volna érvényesítenie a fizetési kötelezettséget.

Adatokat és felelősöket követel a képviselő

A társulat 2020-as megszűnése után a kezességet vállaló önkormányzatnak kellett átvennie a társulat követelés-állományát, így az érdekeltségi hozzájárulás befizetését vitató lakosok már az önkormányzattal pereskednek. Az elhúzódó perek elkerülése céljából az önkormányzat 2020 februárjában módosította a vagyonrendeletét, és peren kívüli megegyezést ajánlott fel. Ebben a hátralék egy részének elengedését és részletfizetési lehetőségeket biztosított azoknak a lakóparki lakosoknak, akik a társulatnak eddig nem fizették be a közműfejlesztési hozzájárulást.

Viszont Fricsovszky-Tóth Péter – aki a 2019-es önkormányzati választáson bekerült az üllői képviselőtestületbe, jelenleg pedig az országgyűlési képviselő-választás egyik ellenzéki jelöltje – úgy véli: sem a víziközmű-társulat ügyében általa kezdeményezett rendkívüli testületi ülésen, sem azóta nem kaptak a lakosok megfelelő válaszokat számos kérdésre. Szerinte nem készült pontos elszámolás a társulat tevékenységéről, nem vizsgálták ki a közműhálózat minőségét, s arra sincs válasz, hogy miért kell azokért a silány minőségű beruházásokért is fizetnie a lakosoknak, amelyeket nem is végezhetett volna el a társulat. Emellett a képviselő szerint a lakóparki ingatlanok másod- és többedleges tulajdonosai, akik abban a tudatban vásárolták meg lakásaikat, hogy nincs rajta teher, szintén károsultjai az ügynek. Fricsovszky-Tóth Péter szerint az önkormányzat felelőssége vitathatatlan, és minden adatot nyilvánosságra kellene hozni a társulat működéséről ahhoz, hogy végre valóban tisztán lehessen látni az ügyben.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: Az üllői városháza madártávlatból (forrás: Youtube/Williams Televízió és Rádió)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás