Uncategorized

2007 és 2015 között évente 2,9 milliárd uniós forintot költhetett el Hatvan

 

Vannak olyan uniós forrású beruházások, amiket soha az életben nem lehet majd megmagyarázni, de ezek körül is kiemelkedő, alighanem egy darabig dobogós helyen lesz a hatvani „híd”, „kerékpárút” és „kalandpark”, amelyekről tegnap írtunk. Azért tettük időzőjelbe őket, mert a beruházások végeredményének egyike sem felel meg teljes mértékben a funkciójának, és mit ad a sors, ezek jelentős részét a Mészáros Lőrinc-közelinek mondott Duna Aszfalt vállalta. Mit mutat meg erről az Átlátszó EU-támogatás térképe?

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Uniós pénzszórás Hatvanban: bizarr objektum és gazos kerékpárút több mint egymilliárdért

A ‘Kalandozzunk kerékpárral a Zagyva folyó mentén’ fantázianevű EU-s projekt jó eséllyel törhet a 2007-2014-es EU-s fejlesztési ciklus legértelemtelenebb magyarországi beruházása címre.  A Zagyva ártérben lévő híd felesleges cikk-cakkokat ír le, a kalandpark le van zárva és kong az ürességtől, a kerékpárutat egy év után feltörte a nád.

Uniós pénzszórás Hatvanban: bizarr objektum és gazos kerékpárút több mint egymilliárdért from atlatszo.hu on Vimeo.

Ez mind uniós pénzből épült Hatvanban, és van nekünk egy szuper, saját fejlesztésű térképünk, amely településszinten is képes megmutatni, hogy egy-egy város, község, vagy falu, netán tepelüléstársulás milyen mértékben részesült uniós forrásokból 2007 és 2015 között.

Ez alatt az idő alatt hozzávetőlegesen 23-24 milliárd forintnyi uniós pénzt költhetett el a város, éves átlagban 2,9 milliárdot, és hát a fene se tudja, hogy a helyi lakosok érzékelik-e, hogy az Európai Unió egy hatvani lakosra közel 143 millió forintot költ évente. 

 

hatvan1

 

A szóban forgó turisztikai beruházás 1,1 milliárdba került, és nemcsak az a baj vele, hogy a kerékpárút 7,3 kilométeréből 7 kilométert garanciálisan ki kellett javítania a kivitelezőnek, mert az utat átttörte a nád alulról (megismételve: áttörte a nád alulról!), hanem hogy a megépült kalandpark vagy be van zárva, vagy ha nincs, akkor sem érdekel senkit, mert az átadás óta 37 ember jelezte, hogy szeretnék használni.

Vagyis nemcsak hibás beruházásról beszélünk, hanem mintha teljesen értelmetlen is lenne, a jó ég tudja, mire alapozta a város, hogy ez így majd mindenkinek remek lesz.

A turizmusfejlesztés egyébként annyira nem jött össze Hatvannak, hogy miközben ebben a támogatási ciklusban a turizmusra fordítható uniós pénzek aránya volt a legnagyobb és 2012-ben kaptak egy jelentős dózist, addig 2009-től fokozatosan csökken a városban eltöltött vendégéjszakák száma.

 

hatvan2

 

És ha a kedves hatvani lakosok kíváncsiak az összes eu-s pályázatra a városukban, akkor azokat itt lehet böngészni.

Kapcsolódó cikkek

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

Az uniós finanszírozású projektek adatbázisát bárki letöltheti vagy keresgélhet benne az adat.atlatszo.hu/eu-kereso/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/ címen lehet elérni.

Amennyiben feltűnik, hogy X vállalkozó százmillió forintot kapott mondjuk raktárfelújításra, de raktárfelújításnak nyoma sincs, ehelyütt épült belőle egy szép villa, akkor írják meg nekünk és odamegyünk drónnal!

Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás