jobban teljesít

GDP: nincs kanyarban előzés vagy tüdőn lőtt Európa, csak magyar lemaradás

A futottak még kategóriában a magyar GDP, ez derül ki az Eurostat adataiból. Nem csak európai viszonylatban gyenge az adat, a V4-ek között is szégyellnivaló. Hogy merre visz a magyar gazdaságpolitika, elég a jegybankelnök minapi szavait idézni: Magyarország pénzügyi csapdában van.

Csökkenő inflációról, „dollárbaloldalról” és a szankciók okozta gazdasági nehézségekről, meg csupa jó hírről ír a kormánymédia, így az óvatlan olvasónak úgy tűnhet, Magyarország egy sziget, és emellett Kánaán. A gazdasági mutatók valósága ennél zordabb, főleg, ha a GDP-ről van szó. Abban pedig cudarul állunk.

„A 2021-es évben egy negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, eleresztette az egyensúlyt, és utána persze jött a 2022-es évben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de

már előtte 2021-ben, a beszámoló idején elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat”

– ezt Matolcsy György jegybankelnök mondta minap a Parlamentben. Arról is beszélt, hogy „tíz következtetést le kell vonnunk az előző évtized sikereiből, az előző évtized elhalasztott és elszalasztott reformjaiból, az előző évtized stratégiai hibáiból, és a most bekövetkezett gazdaságpolitikai műhibákból.” Azt is mondta, a lengyelek most már messze előttünk járnak, jobban működnek, jobb a kormányzati munka, a jegybank teszi a dolgát.

Budapest, 2023. március 8.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021-es év üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án.
MTI/Kovács Attila

Az Eurostat GDP adatai alapján így telt Európa elmúlt egy éve. A 2021-es év negyedik negyedévétől 2022-es év negyedik negyedévéig tartó időszak adatait hasonlítjuk össze.

 

Magyarországon 2022-ben az első negyedévhez képest végig csökkent a GDP, ez kiugró adat. Ha 2021 utolsó negyedévéhez nézzük a növekedést, a magyar teljesítmény a lista aljára elég. Svédország, Finnország, Franciaország, Magyarország a sor vége. Pedig Orbán Viktor mást vizionált.

„A legfontosabb az volna, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedés történt. A szankciós politika nemcsak nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hanem ellenkező hatást váltott ki, mint ahogyan azt tervezték.

Ugye, azt gondolták, hogy a szankciós politika, az majd jobban fog fájni az oroszoknak, mint az európaiaknak. Ez nem így történt, nekünk fáj jobban.”

– ezt még 2022. júl. 15-én mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor akkor úgy fogalmazott, „Azt kell mondanom, hogy eleinte azt hittem, hogy csak lábon lőttük magunkat, de most már látszik, hogy az európai gazdaság, az tüdőn lőtte magát, és ezért most levegőért kapkod mindenhol. Van, ahol ez azt jelenti, hogy nem lesz energiaforrás, nem lesz gáz, és lesznek országok, ahol meg lesz ugyan gáz, de nagyon magas lesz az ára. Mi az utóbbi kategóriába tartozunk, mert mi hoztunk olyan döntéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy beszerezzük a szükséges mennyiségű energiaforrást.”

 

A GDP adatok megint mást mutatnak, mint amiről Orbán Viktor beszélt. Ha a V4-eket nézzük, még rosszabb a helyzet. Így alakult a V4-ek GDP-je 2022-ben. Vagyis a kormányfő által vizionált verzió épp Magyarországot érte el. Európa, köszöni szépen jól van, elég csak az ott már csökkenő inflációra gondolni, miközben nálunk, ahogy megírtuk: a magyar állam családtámogatások növelése helyett brutális kamatokra költi az adófizetők pénzét.

És akkor idézzük újra a kormányfőt a különutasnak gondolt gazdaságpolitikáról. Orbán Viktor 2022-es évértékelőjében még arról beszélt, hogyan nőtt a gazdaság 2021-ben. „Kanyarban is bátran előztünk. Kockázatot vállaltunk. A kockázat mértéke nem volt csekély, de tudják, igazság szerint sohasem az”– mondta akkor, amit utólag Matolcsy György már hibának minősített. A jegybankelnök a Parlamentben azt is mondta, „a lengyel-magyar összehasonlítás azt mutatja, hogy tehát

az egyensúly eleresztése az egyik műhiba, a másik pedig az ársapkákkal megnövelt infláció

, amit már régen nem kellett volna bevezetni”. Úgy fogalmazott, változtatni kell, különben mindenki lehagyja Magyarországot.

Segesvári Csaba

Megosztás