Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

kiemelt_comp2

Tudja Ön, hogy a lakóhelye mennyi uniós pénzt kapott az elmúlt években? Kíváncsi rá, hogy más megyékben mi a helyzet? Vagy hogy kormánypárti polgármesterrel könnyebben érkezik-e az uniós finanszírozás? Most könnyen kiderítheti: itt az Átlátszó nyílt forrású interaktív térképe és kereshető adatbázisa az EU-támogatásokról!


tamogatoi_rontgen_jav2

 

Átlagosan lakosonként évi 104.000 Ft, összesen évente 187 millió Forint uniós támogatást kapott Felcsút 2007 és 2015 között, kiemelkedően sikeres évnek számított 2009 és 2015. Náluk is sikeresebb volt a szintén Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester szűkebb pátriájához tartozó Bicske: évi 1,3 milliárd forinthoz jutott átlagban, a legütősebb év 2011 volt – többek között ez is kiderül arról az interaktív térképről, amelyet az Átlátszó készített el.

Az adatbázis alapja az EU pályázati portálon található nyertesek adatai. (Ennek a forrása pedig a Miniszterelnökség kormányzati pályázati oldala, a palyazat.gov.hu, egész pontosan ez az aloldal: https://www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso – a szerk.) Hogy miért fontos ez? Számításunk szerint 2007 és 2015 között 9228 milliárd forint érkezett Magyarországra az Európai Uniótól gazdasági-társadalmi felzárkóztatás céljára. Ez rengeteg pénz.

Az uniós pénzek nyertesei ugyan eddig is elérhetők voltak az interneten, megtalálásuk azonban nem nevezhető sem gyorsnak, sem könnyűnek. Az Átlátszót a CEU-n tanuló Orsós Mihály kereste meg, hogy szívesen rendbe tenné az adatokat, így most már összegezni és rendezni is lehet azokat egy jól kereshető adatbázison keresztül.

Az adatok mennyisége miatt kell ugyan pár másodperc, hogy teljesen betöltsön az oldal, de ezt követően bárki könnyen navigálhat a pályázatok térképes megjelenítése és részletes adatai között.

 

 

Az összegyűjtött adatokhoz Krich Balázs készített térképet, amin minél jobban ráközelítünk az országra, annál kisebb egységek adatait láthatjuk. Először a megyékre vonatkozó infókat, a színskála az okkersárgától a sötétvörösig terjed – minél sötétebb, annál több támogatás jutott adott megyére.

Ha ráközelítünk valamelyik megyére, akkor a kistérségekre vonatkozó adatok jelennek meg, újabb közelítéssel pedig az egyes települések által lehívott támogatások. A keresőmezőben rögtön rákereshetünk egy településre, mellette pedig váltogatni tudunk a nézetek között: átlagos évenkénti EU-támogatás, egy főre jutó, valamint választási ciklus szerinti támogatás.

Kapcsolódó cikkeink kamugyanús uniós támogatásokról

Megírtuk, nyomoznak: OLAF-vizsgálat indult vakszoftverügyben

Az ügyészség szerint megcsapolták az agrárkasszát – a vidékfejlesztési hivatalból szervezték a milliárdos csalást

Vakszoftver után tolmácskesztyű: uniós milliárdok kamugyanús kutatás-fejlesztésre

Kétes sikerű uniós projektek: végigjártuk a nyíregyházi pénznyelőt

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Internetező szoftver vakoknak: félmilliárd forint uniós pénz a meleg vízért?

Évfolyamtársak és ingatlanmutyisták: ők állnak a milliárdos csalással vádolt szociális szövetkezet mögött

Tízmilliók szellemközpontokra, fideszközeli borászlobbi a háttérben. Újabb unióspénz-szippantót fogtunk?

Átlátszós cikksorozat alapján készült a magyar esettanulmány az OLAF éves jelentésében

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartelles fideszes

Így költöttek el 7-16 milliárd uniós forintot a semmibe vezető utak építésére a magyar-román határon

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

Ha ön is találkozott kamugyanús uniós finanszírozású projektekkel a környezetében, írja meg nekünk az info@atlatszo.hu címre!

A támogatásokról kétféle módon juthatunk részletesebb adatokhoz. Egyrészt a kép jobb oldalán megjelenik egy grafikon, amely mindig az adott részletre vonatkozóan mutatja a támogatások kiosztásának idejét, azt, hogy milyen program keretében hívták le őket és hogy mekkora volt az adott térségre vonatkozó átlagos támogatás.

Másrészt a település nevére kattintva át tudunk menni a részletes adatbázisra, ahol a településsel kapcsolatos összes nyertes pályázat neve, a projekt tárgya és a pontos összeg is szerepel. Ezen a felületen szintén lehet szűrni a találatokat például a fejlesztési programok szerint, a találatokat pedig le is tölthetjük CSV-formátumban. Az egész adatbázis kereső és térkép forrás AGPL licensszel a github-on elérhető.

Böngésszen uniós finanszírozású projekteket!

Az uniós finanszírozású projektek adatbázisát bárki letöltheti vagy keresgélhet benne az adat.atlatszo.hu/eu-kereso/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/ címen lehet elérni.

A legérdekesebb térkép a jobb felső sarokban a jobb oldali gombbal tekinthető meg: ez azt mutatja, hogy egy-egy választási ciklusban kormánypárti vagy ellenzéki települések jártak-e jobban. A pórul járt települések kékek, a zsírosabbak piros színnel láthatóak – ugyanakkor a kormánypárti települések csíkosak, az ellenzékeik pöttyösek. Ön szerint csíkos vagy pöttyös zsírosból van több? Nézze meg!

 

Adatbázis: Orsós Mihály

Térkép vizualizáció: Krich Balázs

IT-support: Maróy Ákos

Szöveg: D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Dezső

  Nekem ijesztő, hogy mennyi pénz folyt be az országba és mi lett belőle, mennyi térköves főtér és egyéb hülyeséget pénzeltek belőle (és az még a jobbik eset, ha nem magánzsebekbe vándorolt). Sajnos óriási lehetőséget szalasztottunk el. Ha Magyarországon az elmúlt 30 évben fejlődés volt (és valamennyi tagadhatatlanul volt), az a mindenkori politikai elit ellenére történt, mert az dillettantizmusával, kapzsiságával folyamatosan rombolta az országot.

  • ez a mi 30 éves csendes polgárháborúnk. azok ellen az emberek ellen akik bármikor lemondanak a te életedről azért hogy a saját kis nyomorukat, hatalmukat még pár évig megőrizhessék.

   talán nem egymással kéne versenyezni, mivel a megoldást a problémádra, legtöbbször más embertől kapod meg.

   https://goo.gl/6i1mm2

   “Háború dúl az ember lelkében,
   nem tudja mivé váljon,
   Méh legyen vagy darázs
   ezen a világon?

   Kapzsiságunk égig ér már,
   még szerencse, hogy az univerzumunk
   tágulni kíván.

   Mivé lesz hát társadalmunk
   mely értés helyett az
   érdekre épít?

   A pénz elértéktelenít.”

 • Kicsibéla

  Nekem csak az tűnt fel hogy kicsiny városunkban csak az egyébként is milliárdosok meg az önkormányzat nyert. Kérdésem az hogy egy milliárdos miért kér még 5-6-10mft-ot.Nem elég még?

 • nonemart

  Szépen részesedett a hátrányosan megkülönbztetett Pesti és központi régió ! Debrecen agyon van dotálva, nem hiába van olyan okos kósájuk, erőszakszervezeti elnök. Az ország többi része meg boldoguljon, magában. Majd esetleg megdicsérjük, ha orbán arra jár !