Heti lapszemle

Itt a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv 6 milliárdból és az új gazdaglista

Infostart: 6 milliárd van a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósítására

A kormány felhívja a miniszterelnök általános helyettesét, Semjén Zsoltot, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) bevonásával gondoskodjon az Intézkedési Tervben megfogalmazott célok eléréséről és feladatok megvalósításáról. – ezzel a szöveggel jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, ami arról szól, hogy 2030-ig 6 milliárd forint közpénzt fordítanak a vallásturizmusra.

Forbes: Az 50 leggazdagabb magyar

A Forbes magyar gazdaglistáinak történetében sohasem fordult elő, hogy egy milliárdos becsült vagyona meghaladja az 500 milliárd forintot – eddig. Az új rekorder azonban nem az, akire elsőre gondolnánk, Mészáros Lőrinc egyeduralma megtört. A felcsúti milliárdos négyszer egymás után volt az ország leggazdagabbja, idén azonban letaszította trónjáról az örök vetélytárs, Csányi Sándor (541,6 milliárd Ft). Sőt, Mészáros vagyona (436,5 milliárd Ft) akkorát csökkent, hogy egy meglepetésmilliárdos is be tudott férkőzni kettejük közé: Felcsuti Zsolt.

RTL: Csaknem 860 ezer forinttal nőhet Orbán Viktor havi fizetése márciustól

Ha a statisztikai előrejelzéseknek megfelelően 2022-ben valóban 17,7 százalékkal nőnek a keresetek, akkor legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak a parlamenti képviselők 2023-ban. Várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is jól jár: a kormányfő bruttó fizetése márciustól csaknem 860 ezer forinttal nőhet, míg a parlament elnökének több mint 600 ezer forinttal emelkedhet a bére. Novák Katalin tavasztól csaknem bruttó 4,6 milliót kereshet majd.

Portfolio: Ez aztán a karácsonyi ajándék: mélyrepülésben a Richter

Új különadót jelentettek be a múlt heti piaczárást követően, december 23-án, ami a Magyarországon termelő gyógyszergyártókat, így elsősorban a Richert terheli. Ahogy az várható volt, a befektetők kimondottan élesen reagáltak a váratlan fejleményre, jelentős forgalom mellett adják a vállalat részvényét, aminek előzetes számításai szerint 28 milliárd forint különadót kell majd fizetnie.

Hvg.hu: Könnyíti a kormány a bányanyitást természetvédelmi területeken

Olyan helyen is engedélyezhetik a bányászatot, ahol azt a törvény szerint nem lenne szabad. Egy december 30-án megjelent kormányrendelet szerint ugyanis kiemelt fontosságú közérdeknek minősül az ország energiaellátásának biztosítása is az olyan terv vagy beruházás esetén, amely a mélyműveléses bányászattal kitermelhető ásványvagyon vagy más energiahordozó, továbbá geotermikus energia kutatására vagy kitermelésére vonatkozik.

Címlapkép: Orbán Viktor karácsonyfával 2014-ben (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás