közpénzégetés

Állami élelmiszermentés: 1,5 milliárdot kaptak nyáron, 45 napig tartott, mire elárulták, mit mentettek meg 2022-ben

Közérdekű adatigénylésben kérdeztük, hogy megalakulásuk óta mennyi élelmiszert gyűjtöttek be, abból mennyit, hány szervezeteknek osztottak ki. Milyen koordinációs szerződéseket kötöttek élelmiszer-osztásra. A veszélyhelyzeti rendeletre hivatkozva 45 napos határidőt adva december 23-án válaszoltak.

„Megalakult az Élelmiszermentő Központ” – jelent meg a hír február elsején. A napi.hu írta meg, hogy „két héttel ezelőtt megalapították az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft., amely az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget azzal, hogy februártól összegyűjti a boltokból a 48 óra múlva lejáró termékeket”. Az állami szervezet honlapja szerint „Célunk, hogy a kereskedelmi szektorban csökkentsük, illetve megelőzzük az élelmiszer-hulladék keletkezését. Ezzel egyidejűleg lehetővé tesszük, hogy a hazai karitatív szervezetek segítségével a rászorulók adományként megkaphassák a lejárt, de még biztonsággal fogyasztható élelmiszereket. Azon dolgozunk tehát, hogy közvetítő szerepet töltsünk be a programban érintett élelmiszer-kereskedők és a karitatív szervezetek között.”

Júniusban arról írt a vg.hu, hogy „határidőre, május 31-ig benyújtották a kötelezett kereskedelmi vállalkozások az első élelmiszermentési tervüket az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek”.

1,5 milliárd forint az államtól

Az élelmiszermentő központ honlapja alapján a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt vesz részt a megmentett élelmiszerek újraosztásában. Ilyen lehet többek között UHT tej, rizs, olaj, lekvár, gabonafélék, konzervek. A cég alapító okiratában az áll, hogy

„A Társaság törzstőkéje 3.000.000.- Ft, azaz hárommillió forint, amely 3.000.000 Ft, azaz hárommillió forint pénzbeli vagyoni hozzájárulásból (készpénzből) áll. A Társaság törzstőkéjéből a pénzbeli hozzájárulás értéke 3.000.000 Ft, azaz hárommillió forint, az Alapító az alapításkor nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást nem teljesít. A pénzbeli vagyoni hozzájáruláson kívül Alapító 1.576.000.000,- Ft, azaz Egymilliárd-ötszázhetvenhatmillió forint összeget a pénzbeli vagyoni hozzájáruláson kívül a Társaság tőketartalékába helyez. Az Alapító Társaság részére a törzstőkének megfelelő pénzösszeget, valamint a tőketartalék összegét a Társaság Alapító Okiratának elfogadását követően, legkésőbb 2022. július 13.  napjáig teljesíti azt követően/azzal, hogy Alapító a „Nébih tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások” című költségvetési előirányzat felett rendelkezik. A törzstőke teljesítésének megtörténtét az ügyvezető köteles a cégbíróságnak bejelenteni.”

A 24.hu a napokban arról írt, az érintett élelmiszerláncok válaszaiból az olvasható ki, hogy nincs valódi együttműködés az állami céggel, bár egy részük kikerülte ezt a kérdést. „Reakciójukból az is kiderült, hogy a legtöbb kiskereskedelmi üzletlánc évek óta végez élelmiszermentést” – írták.

Veszélyhelyzet miatt tartott 45 napig válaszolni

November 8-án küldtünk közadatigénylést az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek, akkor azt válaszolták, „a veszélyhelyzeti rendeletekben foglalt feladatok ellátására tekintettel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. § (1) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése szerinti 45 napos határidőt alkalmazzuk.”

Arra voltunk kíváncsiak, hogy megalakulásuk óta mennyi élelmiszert gyűjtöttek be, abból mennyit, hány szervezeteknek osztottak ki. Milyen koordinációs szerződéseket kötöttek élelmiszer-osztásra. 45 nap elteltével, december 23-án este azt a választ kaptuk:

„Tájékoztatjuk, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján az ÉMK felé az élelmiszer-kiskereskedők részéről élelmiszer-felajánlás 2022-ben nem történt.”

Vagyis semmit sem vittek a 1,5 milliárd forinttal megtámogatott cégen keresztül a rászorulóknak.

A hasonló profilú Magyar Élelmiszerbank Egyesület a honlapján közzétett adatok szerint 2005-ös indulása óta összesen 89400 tonnányi élelmiszert osztott szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta az 54 milliárd forintot, 2021-ben 550 karitatív szervezeten keresztül több mint 250.000 emberhez jutottak el.

Segesvári Csaba

Megosztás